Társas viszonyok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Az edzői hatékonyság pszichológiája
Korai fejlesztés a bölcsődénkben
Szülői elégedettség mérés eredménye
„Művészettel a jövő művészeiért” TÁMOP-3. 1
élménypedagógiai módszerek alkalmazási lehetőségei a tanitásban
A társadalmi környezet hatása a gyermekek fejlődésére
A koragyermekkori nevelésről
Az óvodapedagógus személyiségének hatása a korai társas kapcsolatokra
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
A játék és a nevetés “Életünk napjai közül egyik sem annyira kárba veszett, mint az, amelyen nem nevettünk.” Szerkesztette: Dr. Hídvégi Márta pszichológus.
Az Én Belső Szín-Házam Inkluzív pedagógia, drámapedagógia és színházi tevékenység fogyatékkal élő célcsoportokkal Budapest, 2012.május 14. MESÉT MÁSKÉNT.
Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
A tanulók társas helyzete az iskolában
Szociális tanuláselmélet
SÍKLAPÚ TEST METSZÉSE SÍKKAL.
Szociális tanulás formái
Csecsemőkortól az ifjúkorig.
TAPASZTALATOK AZ ÓVODAI NEVELÉS GYAKORLATÁBAN
Rokszin Mónika Pszichológus
Játék és tanulás.
Szabályjátékok.
A játék A játékosság.
Játék.... KISISKOLÁSOK KÖZÖTTI KOMMUNIKÁCIÓ Készítette: Nagy Erzsébet Mátis Katalin Bóné Orsolya.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
A sikeres integráció, inklúzió feltételei
Az ember egszisztenciális szükségletei és a karakterből eredő, különböző szenvedélyek Erich Fromm.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Szimbolikus,Szerepes Játékok
Az érzelmek fejlődése.
Egyéni döntések a szervezetben
Az emberi tanulás.
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
Az iskolai csoportok sajátosságai
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
2004 tavasz dr.SzaD Innováció és Technológia Menedszment Tanszék TEAM…. dehogy ! TEAM, de hogy ?
„A hátrányos helyzetű gyerekek anyanyelvi kompetenciáinak megalapozása, fejlesztése” c. könyvtári program gyakorlati tapasztalatainak összegzése.
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
TÁRSAS KAPCSOLATOK – ÖNISMERET ALAKULÁSA.
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
A „diszes” problémák korai jelei
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
1. Rész: óvodai matematikai nevelés
„…gép és akarata nincs többé” Somfalvi Aliz Eötvös József Collegium.
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
Nem minden az aminek látszik…
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
Egy iskola, ahol az ADHD-s gyerekek érettségiznek
Generációk közötti kapcsolatok és kulturális transzmisszió Gisela Trommsdorff: Intergenerational Relations and Cultural Transmission Feitel Balázs,
Intenzív családi foglalkozások o családi apartmanok számának bővülése o két napos programok.
A játék A játékosság.
Márkus Lászlóné Intézményvezető Közoktatási szakértő
Hogyan lesznek növendékeink iskolaérett gyermekek?
A viselkedés és az iskolaérettség kapcsolata
TÁRSAS KAPCSOLATOK – ÖNISMERET ALAKULÁSA.
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
HELYI ÉRTÉKEK KÖZVETÍTÉSE AZ ÓVODÁS GYERMEKEKNEK
AZ ÓVODÁS GYERMEK ÉS AZ ERKÖLCS
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Társas viszonyok

Az egykorú társakkal való játékban a gyermek gyakorolhatja a kölcsönösséget, az együttműködést; tanulja önmaga szabályozását (agressziója kontrollálását); összehasonlíthatja magát másokkal; közös tapasztaláshoz jut; egyenrangú kommunikációs partnert talál (szimmetrikus kapcsolatot alakíthat ki); számára a társ egyszerre utánzási modell és viselkedésének megerősítője; az együttesség örömét éli át.

A gyermekkori társkapcsolatok kezdetei 6-12. hó: szereti a gyerekek társaságát, figyeli őket, nevetgél 9-13. hó: felfigyel a játszótársra, a társ néha fontosabbá válik, mint a játékszer 12-24. hó: egymás mellett játszanak, befolyásolja, amit a társa csinál 2-3. év: keresi a gyerekek közelségét, az együttjátszás rövid idejű, a játékokon még nem tud osztozni, kezd veszekedni a többiekkel, képes haragudni rájuk 3-4. év: igényli az egykorú társakat, utánozza őket, képes egyszerűbb játékokat játszani saját korcsoportjának tagjaival, legfeljebb hármas csoportokban (Millar)

A leggyakoribb pozitív társas megerősítések a játék folyamán (Hartup, id. Kósáné-Járó-Kalmár) a társ felé irányuló figyelem és helyeslés kifejezése (odafordulás, mosoly...) szeretetnyilvánítás (fizikai vagy szóbeli formában) alárendelődés (utasítás teljesítése, segítség elfogadása...) tárgyi juttatás (játék vagy ennivaló spontán átadása...)

Utalás olyan természetes jel, részlet, amely újraéleszti az eredeti élményt, annak érzelmi-hangulati hőfokával, gyakran a lényegtelen, véletlenszerű epizódok megőrzésével felidézi a teljes játékot; az együttes élmény anyanyelve; rítusszerű cselekvés; a hagyományképződés módja (Mérei). Háttere: a játékélmény, amely tapasztalatokban – érzékszervi-mozgásos és affektív elemeket hordozó sémában – tovább él a résztvevőkben. Jellemzői: az indító jel csak annak jelent valamint, aki résztvevője volt az eredeti történésnek; ismétléskor a gyerekek rekonstruálnak (kiegészítenek, improvizálnak) és nem utánoznak.

Csoportosulási formák az óvodás gyermekek játékában (Mérei) A csoportosulás szintjei Csoportformáló tényezők Jellemző 1.Együttlét Hely-térbeli igazodás párhuzamos játék  passzív forma 2.Együttmozgás Mozgás- utánzás 3.Tárgy körüli összeverődés Tárgy 4.Összedolgozás Tevékenység együttműködés aktív forma 5.Tagolódás Szerep

I. Magányos semmittevés (a gyerek egyedül van, nem játszik). Mérei kategóriarendszerének teljes (14 fokú) skálája (A legalacsonyabb és a legmagasabb fokok közötti átmenetek a fejlődési szinteket mutatják.) I. Magányos semmittevés (a gyerek egyedül van, nem játszik). II. Magányos semmittevés csoportban (a gyermek egy csoport társas terében van. III. Magányos játék. IV. Mások szemlélése. V. Őt szemlélik. VI. Csoportos semmittevés (együtt vannak, bámulnak, nézelődnek). VII. Magányos játék esetleg szemlélődés csoportban (együtt vannak, de közös elfoglaltságuk nincs). VIII. Csoportos szemlélés (közösen szemlélnek valakit vagy valamit). IX. A csoport együttesen játszik, a megfigyelt gyerek külön. X. Együttmozgás (előfordul, hogy más-más helyeken, de egyféle cselekvést végeznek, utánoznak). XI. Összeverődés egy tárgy örül (egyazon tárggyal tevékenykednek, együttműködés nélkül). XII. Kollaboráció (összedolgozás szerepek nélkül, pl. építkezésnél). XIII. Szereposztásos tevékenység (két formája: a kialakult és a kiosztott szerepek). XIV.Szervezett csoporttevékenység vezetővel és szerepekkel

A többszólamú játék (együtt és egyedül) az együttjátszó gyermekek különböző csoportosulási szinten vannak; a résztvevők különféle jelentést tulajdonítanak ugyanannak a tevékenységnek; egymástól függetlennek látszó cselekvést együttes játékként élnek meg.

Az óvodás gyermek spontán csoportosulásának jellemzői: az együttjátszók viszonylag kicsi száma (nagycsoportra sem emelkedik 5-6 főnél nagyobbra); a csoportok közötti fluktuáció (az óvodáskor végére kialakulnak a tartósabb együttjátszások); gyakori tevékenységváltás a versengések felerősödése (tárgyak megszerzése, egyéb rivalizálás) az 5-6. életév tájékán, elsősorban a fiúk körében.

A tevékenység társas színvonalának mérése: aktometria (Mérei) Szociális penetrancia = társas hatóképesség Mutatója: a modellnyújtás és a modellkövetés aránya (M/K) Interakciók a gyermekcsoportban: parancsolás, kezdeményezés, irányítás, tárgy megszerzése és megtartása, támadás, közeledés.

Kulturális és pedagógiai különbségek A kulturális háttér és a szocializáció: Japánban nagy létszámú csoportokban vannak az óvodás gyermekek, ahol az együttműködés, az engedelmesség, a függőség, és a csoporttagokhoz való igazodás a legfőbb érték. Az amerikai óvodákban az individualisztikus értékek mentén szerveződik a gyermekek együttléte: a függetlenség és az önállóság kialakítását támogatják az óvónők (Cole). A pedagógiai programok koncepciói: a Montessori-módszer inkább a magányos elfoglaltságra ösztönzi a gyermeket; a “Lépésről lépésre” program a terek felszabdalásával a kiscsoportos együttjátszást támogatja.