Ülő Bika és a Little Bighorn-i csata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A krétai csata A Merkúr hadművelet.
Advertisements

Kezdő hadsereg játékosként:
CSAPOD 2009 Vetítés nyári táborunk életéről … 4.rész.
Bonaparte Napóleon ( ).
Pozsony 1919-től használt csehszlovák, majd szlovák elnevezéssel Bratislava) hagyományos magyar koronázó város, jelenleg az 1993-ban létrejött Szlovák.
legszimpatikusabb maileknek,
MAGYAR KATONÁK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Készítette: Cserepes Béla – Heim Attila Chart 1 Szabálytalan elzárás (8:2) 12 Rossz időzítés: későn történő elzárás. Rossz elzárás: aktív elzárás lábhasználattal.
1956.Okt.23. Forradalom.
Sztálingrádi csata.
Az utolsó Árpádok ( ).
A semlegességtől a doni katasztrófáig
Bonaparte Napoleon.
VAN Választásunk? Munkától lóg a nyelve.  Milyen lehet az IQ tesztje? Ha jól van beállítva a stopper, válasza egy kérdésre sem nyer.
Albert Einstein idézetek.
Zeng, lelkem, ez új reggelt,
A FORRADALOM EREDMÉNYEI
A török elleni harc kibontakozása: a védekezés és támadás kettőssége
A hódító Róma.
A kurszki csata.
Ez egyike a legszimpatikusabb és legszebb maileknek,
Tols vs. MKK-Apol Kontinens 34 A kezdetek Eleinte a Tols nem volt jelen a K34-en olyan mértékben hogy az gondot okozzon akármelyik ellenséges klánnak.
AZ AMERIKAI FÜGGETLENSÉGI HÁBORÚ
VÁLTOZÁSOK EURÓPA TÉRKÉPÉN ÚJ NEMZETÁLLAMOK: OLASZORSZÁG, NÉMETORSZÁG
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
A II. VILÁGHÁBORÚ Története Készítette: Orbán Balázs 9/A.
AZ OVERLORD-HADITERV.
Pearl Harbor.
1887. november 17-én Londonban született Henry Montgomery anglikán pap gyermekeként. Bernard Montgomery
Őszi képek – és a sikló…  Lapozáshoz majd kattints…
Világunk egyik globális környezeti problémája a levegőszennyezésből adódó üvegházhatás és felmelegedés. A személygépkocsikból áradó gázok is felelősek.
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
Bonaparte Napóleon.
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
6. Tárló Időszak: július 1. – július 30.
Jókai és Komárom 27/B. 1. Író és városa sokrétű kapcsolata Jókai itt született, itt járta első iskoláit Apja ügyvéd volt, a dunai gabonakereskedelem sok.
A Római világ és a barbárok
Magyarország a II. világháborúban.
Kisázsia Ezen a területen alakultak ki a legelső civilizációk.
A terrorizmus elleni küzdelem, avagy a 22-es csapdája 7.
Életrajz Született: 1937 április 28.-án Suniban, Tikrit külvárosában. Apja „meghalt”, mostohaapja nevelte 10 éves koráig amikor a nagybátyához költözött.
A mogyoródi csata 1074 március 14.
A Közel-Keletet egyesítő birodalmak
K Ö T É L Ez egy történet a hegymászóról, aki szeretett volna feljutni a legmagasabb hegycsúcsra. Erre a nagy útra sok évi felkészülés után indult el.
Egy kis ország nagy reményekkel 1956
Némedi István: A nándorfehérvári csata előzményei
A kezdetek A lovagrend a szentföldön alakult a zarándokok védelmére. Kezdetben „Krisztus szegény lovagjai” voltak. A templomosok nevet azért kapták, mert.
I. Edward angol király (Élt:1239. június július 17.)
Heves megye történelmi térképe az emlékhelyekkel
Indiánok a polgárosodó USA-ban
       Két hadsereg probléma
K Ö T É L Ez egy történet a hegymászóról, aki szeretett volna feljutni a legmagasabb hegycsúcsra. Erre a nagy útra sok évi felkészülés után indult el.
Kecskemét az első világháború éveiben
Fred Brewer angol kalóz kalandozásai Francis Drake-kel
Egy fiatal nő várakozott a reptéren, hogy felszállhasson a repülőgépre...
Ikarosz és a repülés.
Sásdi Faodu Egyesület 2001 – től napjainkig. A kezdetektől vállaljuk a sásdi térségben élő hátrányos helyzetű fiatalok összefogását és támogatását, a.
A TANK A harcmező ura.
A Pun-Római háborúk.
Út a szabadsághoz 1. Téma plakát feladatai. A totaliarianizmus A totalitarizmus csak a XX. században (az olasz fasizmus idején) jelent meg – először a.
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
Sárrétudvari.
A független Magyarország bukása Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend, kerecsend.sulinet.hu/okt_anyagok.htm.
Az Egyesült Államok második forradalma.  1783 Versailles-i béke  függetlenség  ipari forradalom  Hihetetlen fejlődés - „a lehetőségek országa”
A világháború kezdete július 28. – november 11.
Európán kívüli világ.
MH 5. BOCSKAI ISTVÁN LÖVÉSZDANDÁR.
Bonaparte Napoleon Kasza Kristóf 6.a.
A totális háború ( ) (Totális háború=kiterjedt minden földrészre, óceánra, országra, valamint a hátországokra is) Tankönyv oldal.
Napóleon Bonaparte.
Előadás másolata:

Ülő Bika és a Little Bighorn-i csata Írta: Nagy Marcell 7.b

Ülő Bika Ülő bika 1831-ben született Sziú nyelven a neve: Tatanka Ijotake Amerikai indián sámán, a hunpapa sziúk vezetője 1890. december 15-én hunyt el

George Armstrong Custer 1839. dec. 5-én született Az Egyesült Államok Hadseregének lovassági parancsnoka volt az amerikai polgárháború és az indián háborúk idején Az indián háborúk során alezredesi rendfokozatban szolgált Elhunyt: 1876. jún. 25. Little Bighorn

A Little Bighorn-i csata előzményei A Little Bighorn-i csata két kultúra összecsapásának a csúcspontját jelentette az 1870-es években Az eredeti terv szerint három részből állt a sereg, Crook, Gibbon és Custer irányítása alatt Feladatuk az volt, hogy bekerítsék az indiánokat, és megsemmisítő vereséget mérjenek rájuk Custer a paranccsal ellentétben gyorsabban nyomult előre, mint kellet volna, és június 25-én elért egy általa indián falunak vélt területet Ám nem tudta, hogy Gibbon gyalogsága jóval lemaradt, és Crook-ot Őrült Ló visszafordulásra bírta Custer biztosra vette, hogy dicsőséges győzelmet arat, így azonnali támadást rendelt el az indián tábor ellen

A Little Bighorn-i taktika Custer éppen azt tette, amire az indiánok (felderítőik révén ismerve Custer seregének nagyságát és pozícióját) számítottak Custer végzetes hibát követett el azzal, hogy alábecsülte az indiánokat és három részre osztotta erőit A másik két csapatot Marcus Reno és Frederick Benteen vezette Benteen erői a balszárnyon, Reno serege középen, Custer egységei pedig a jobbszárnyon helyezkedtek el Custer egy elhagyott tábort talált, amiből arra következtetett, hogy az indiánok menekülnek. Ebben a hitében megerősítette a kiküldött felületes felderítő is A terepviszonyok és saját pozíciója miatt nem láthatta a jelenlegi indián tábort, így Benteent déli irányba indította, Renonak kiadta a parancsot az azonnali támadásra, míg maga északra indult, hogy az indiánok ne menekülhessenek

A csata Mikor Reno megpillantotta a sátrakat, támadás helyett eredménytelenül lövetni kezdte azokat távolról Reno akciójával egyidőben Custer is megpillantotta a tábort, és rájött, eddigi feltételezése hibás volt, ezért futárt küldött Benteennek Őrült Lóban Custer erőit megpillantva felötlött, hogy oldalba támadja őt, ám ehhez Reno-t ki kellett vonnia a harcból Reno azonban nem támadott, mert egységei túlzottan kimerültek voltak, sőt, egy fő (Véres Kés, az indián felderítő) elvesztése után visszaavonult Ám a hegyfokra való visszavonulásból pánikszerű menekülés lett számos áldozattal

A vég Custer eközben nyomul előre északi irányba, Őrült Ló pedig rohamtempóban próbált Custeren túljutni, hogy oldalba és hátba támadhassa Custert Custer előrenyomulását mintegy 1500 hunkpapa állította meg Epe vezetésével Így Custer rájött, hogy egyetlen túlélési lehetőségük a hegyfok csúcsára való feljutás, védelemi állások kiépítése és annak tartása az erősítés megérkeztéig. Gibbon erősítést jelentő csapatait másnapra várták. A hegyfokra felhúzódva azonban szembetalálták magukat Őrült Ló csapataival. Az ekkor már kevesebb mint 225 katonának nem volt esélye a többszörös túlerő ellen.

Térkép

Elemzés A Little Bighorn-i csata az Egyesült Államok Hadseregének egyik legnagyobb veresége lett. Becslések szerint a 2000 -5000 fő lakota, sziú, csejenn és arapaho harcos nekiszorította a Custer vezette egységet a Little Bighornnal párhuzamos hosszú, poros hegyhátnak. Itt az indiánok körbevették őket és a csata során, mely körülbelül 20 percig tartott, az összes katonát megölték. Ülő Bika beszámolója szerint Custer felszabadultan nevetett, mielőtt elesett, és az utolsó töltényig harcolt. A csata rövid elemzésekor Custer a következő hibákat vétette: Visszautasította Terry 4 egységnyi katonáját a főcsapattól való elválás előtt. A felajánlott erősítéssel Reno valószínűleg sikeres támadást hajthatott volna végre. Alábecsülte az indiánok harci értékét és felosztotta erőit. Így egy legalább 2500 fős indiánsereggel kellett szembenézzen 225 katonájával. Túl sokat várt el katonáitól és korán támadott. Az indiánok is elismerték, hogy mind a lovak, mind a katonák lába remegett a kimerültségtől. Emellett a csata idején forróság volt. Nem ismerte ellenfelei erejét és pozícióját. Emellett elvesztette a meglepetés előnyét, mivel az indiánok többet tudtak róla, mint ő az indiánokról. Nem sikerült elérnie a hegyhát csúcsát. Itt azonban kiemelhetjük Őrült Ló zsenialitását. A siker nem jöhetett volna létre nélküle. Jó időzítése, a fehérektől ellesett taktika és a fiatal, fegyelmezetlen harcosok sikeres megfegyelmezése a meglepetés erejével hatott