Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A mogyoródi csata 1074 március 14.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A mogyoródi csata 1074 március 14."— Előadás másolata:

1 A mogyoródi csata 1074 március 14

2 Kik között zajlott Egyik oldalon Géza és László herceg
A másik oldalon Salamon király

3 Rokoni kapcsolatok Árpád fia Zolta, az Ő fia Vazul és az Ő fiai I. Béla és I. András I. Béla fiai Géza és László hercegek testvérek I. András fia Salamon Géza és László Salamon unokatestvérei

4

5 A csata oka Salamon király és Géza herceg együtt vezetik az országot de ez igazán nem működik jól. Géza szeretné átvenni hivatalosan is a királyságot amelyben testvére László támogatja.

6 A csata előzményei Géza néhány héttel korábban vereséget szenvedett Heves megyében Salamontól, serege megfogyatkozott, legyengült Salamon Gödöllő vagy Pécel irányából érkezett a csata helyszínére a Somló-hegy gerincén haladva Géza serege a Duna medrével párhuzamos domboldalban állt

7 A csata ideje Eredetileg már előző nap – március 13 - lebonyolították volna a csatát de az erős köd miatt ez másnapra tevődött. A lovakat egész éjjel száron tartották, hogy bármikor indulhassanak.

8 Salamon terve Salamon a poggyász őrzőknek azt parancsolta, hogy a poggyászokat hagyják a hegy gerincén a csata alatt, hogy az ellenség azt higgye, hogy ezek a tartalék csapatok. Ezt a döntést a haditanács tagjai még a csata megkezdése előtt is vitatták.

9 László herceg terve László, a csata megkezdése előtt azt kérte Testvérétől Gézától, hogy a hadizászlóikat cseréljék ki, Salamon higgye azt, hogy amikor Lászlót támadja, a legyengült Géza ellen száll harcba.

10 Kezdődik a csata László a csata megkezdése előtt a saját dandára előtt száguldozott, hogy ezzel is buzdítsa harcosait. Jó jelként értelmezték amikor László a lándzsájával egy mogyoróbokrot piszkált lándzsájával egy nőstény menyét futott fel a lándzsán és a ruhája alá bújt.

11 A csata Salamon a hegy felől érkezik seregével és amikor „Géza” serege közelébe érkezik észreveszi, hogy László seregét találta meg. Ekkor irányt vált Géza felé és László üldözni kezdi. Harapófogóba kerül, sorsa megpecsételődik.

12 A csata Salamon a hegy felől érkezik seregével és amikor „Géza” serege közelébe érkezik észreveszi, hogy László seregét találta meg. Ekkor irányt vált Géza felé és László üldözni kezdi. Harapófogóba kerül, sorsa megpecsételődik.

13 A csata vége László megsiratja az áldozatokat Géza lesz a király
Utána László lesz a király

14 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A mogyoródi csata 1074 március 14."

Hasonló előadás


Google Hirdetések