Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Döntés, kormányzat, kormányzati döntés Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán óra.
Advertisements

Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
• Kiemelt céljaink, feladataink • Megvalósult programjaink képekben
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
A neo-weberiánus állam vonzásában Stumpf István Századvég Alapítvány, Elnök MKT 46. Közgazdász-vándorgyűlés Eger június
A határon átnyúló együttműködési programok a as időszakban Hende Csaba Körmend, november 7.
A személyek szabad áramlásának közpolitikai elemzése
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
Legyen jobb a gyermekeknek!
Bevezető előadás, Pénzügyi jog 1.
A politika intézmény-és rendszerelméleti megközelítései
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Egészségpolitika.
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
A szakmai nevelés lényege, célja és feladatai
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
A MENTÁLHIGIÉNÉ FOGALMA, TÖRTÉNETE, JELENTŐSÉGE A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
Pénzügytan II. 2010/2011. II. félév
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
Kuti Éva Szociális gazdaság, nonprofit szektor, civil társadalom Versengő koncepciók és intézményi leképeződésük.
Az orvos szabálysértési felelőssége
Emberi Erőforrás Menedzsment Stratégia, politika, tervezés az emberi erőforrások menedzsmentjében EEM. 02.
Ideológiák.
A Kt. 9. § (4) szerint országos mérések keretében rendszeresen kell mérni, értékelni a nevelési-oktatási intézményekben folyó pedagógiai tevékenységet,
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
Támogatott döntéshozatal
Dr. Tóbiás László: A szociális képzők és a szociális szakma egészének hozzájárulása az inkluzív társadalom és a társadalmi részvétel fejlesztéséhez Inclusive.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Civil Európa – civilek Európában
Szociálpedagógus képzés II. évfolyam I. félév A szociális munka egyénekkel és családokkal című kötet.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
A nemzeti film fogalma Példa: francia külvárosfilmek.
Durkheim Társadalmi kötelékek és rituálék. A vallás társadalmi jellegű A társadalom egyes egyéni erők szintézise Ezen erők az egyén viszonylatában fölérendeltek.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
Az adatvédelem szabályozása
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
Interprofesszionális együttműködés a gyermekvédelemben Az elhelyezési értekezlet.
Kiselőadás Társadalomföldrajzi szintézis gyakorlatra
1 Gyermekvédelmi képzések a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.
RÁCZ ANDREA DEBRECENI EGYETEM, SZOCIOLÓGIA ÉS SZOCIÁLPOLITIKA TANSZÉK Hatékonyságmérések a gyermekvédelmi szakellátásban.
AZ időspolitikák hatása
Javaslat a konszenzust igénylő alapkérdésekre
Ágazatközi együttműködés
A közpolitika fogalma és osztályozása
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Az SZMBK Intézményi Modell
Csókay László KPSZTI április 13.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév

A gyermekvédelem közpolitikai jelenségként való értelmezése (gyermekvédelmi politika) Módot ad a gyermekvédelem, mint rendszer megértésére Módot arra, hogy szélesebb kontextusban szemléljük a gyermekvédelem gyakran tárgyalt szakmai kérdéseit

Gyermekvédelem fogalma Valamiféle problémákat kezel Társadalmi tevékenység (a társadalmi faktorok nemcsak a rossz helyzetek kialakulásánál játszanak szerepet, hanem a helyzetek „veszélyeztetettséggé” minősítése és a gyermekvédelmi típusú válasz kialakítása során is) (egyike a társadalom közfeladatainak)

A gyermekvédelem, mint közfeladat jelentése A magán és közszféra történelmi különválásának egyik elemeként, a gyermek védelmét szolgáló meghatározott feladatok átkerültek a magánügy köréből a közügy kategóriájába, és így a biztosításuk a szervezett társadalom feladatává vált (a gyermekvédelemért az államot terheli a felelősség, a szereplők a további szereplők az állam által kialakított rendszerhez kapcsolódnak).

A gyermekvédelem, mint közpolitikai jelenség közpolitika (public policy): a politika egyik dimenziója A politika dimenziói: 1.a politikai intézmények világa (polity) 2.a poltika résztvevői közötti konfliktusos folyamat (politics) 3.a politikai célok területe (policy)

1.A politika gyakorlásának intézményesült színterei 2.A politikai hatalom megszerzésére és megőrzésére irányuló jelenségek 3.A közpolitika a politika azon területe, amely egyrészt a politikai döntéshozatalt ( a közcélok kiválasztását, a megvalósításra irányuló stratégia meghatározását), másrészt a politika tartalmát (a megvalósítandó közcélokat) foglalja magában.

A gyermekvédelmi politika A gyermekvédelmet nem csupán általában vett közpolitikai jelenségnek, hanem szakpolitikának is kell tekinteni. A gyermekvédelmi politika a szakpolitikák egyike, olyan intézményesült politikai program, amely tartalmazza a gyermekvédelemre vonatkozó érvényes közösségi célkitűzéseket és a célok megvalósítására rendelt eszközöket.

A gyermekvédelmi politika funkciója, hogy sajátos politikai folyamatok keretében biztosítja a gyermekvédelemre vonatkozó közösségi döntések létrejöttét, a döntések formalizálását, majd a kitűzött célok végrehajtását. Tartalmi oldalról pedig a gyermekvédelmi politika funkciója, hogy meghatározza a gyermekvédelmi közfeladatok alapvető vonásait, így különösen a gyermekvédelem által kezelt problémák körét, a problémák kezelésének eszközeit és céljait.

A gyermekvédelmi politika nem válik el élesen más szakpolitikáktól. A gyermekvédelmi politikát úgy foghatjuk fel, mint a szociálpolitika részterülete, mely történeti fejlődése és más jellemzői alapján viszonylagosan elkülönül a szociálpolitika többi területétől. A gyermekvédelmet a gyermekjóléti politika, a gyermekkor politikája, a szociálpolitika és a családpolitika (+ a gyermekvédelmi politika) érinti a legközvetlenebbül.

A gyermekvédelmi politika a gyermekek védelme terén, a gyermekjóléti politika a gyermekek szociális jól-léte terén, a gyermekkor politikája a gyermeki léttel kapcsolatban, a szociálpolitika általában az emberek jólétével kapcsolatban, a családpolitika a családok létezése és funkcionálása terén fogalmaz meg és hoz létre közösségi cselekvéseket.

Tolácziné Varga Zsuzsanna főiskolai adjunktus