AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
CSECSEMŐ ÉS GYERMEKKORI SZŰRŐVIZSGÁLATOK HELYZETE, PROBLÉMÁI
Advertisements

Mit lehet tudni a célcsoportról?
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Szakmai Tanácskozás Miskolc
Egészségvédelem Egészség, vagy használható állapot, együttélés a természettel, vagy önérdekű pusztítás? Veled Európa, de nélküled EU!
Az ápolás minősége és az ápolási dokumentáció
Pedagógiai problémák-pártfogói programok A pártfogó felügyelet lehetséges válaszai a szakmai problémafelvetésre Budapest, 2009.
Prof. Dr. Szabó Máté Dr. Lenkovics Barnabás
Dr. Kincses Gyula szept. 1/16 A Nemzeti Rákellenes Program összefoglalása Dr. Kincses Gyula.
Orvos – és Egészségtudományi Centrum
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
Egészségügy Betegjogok.
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Európai Betegjogi Karta. Európai Betegjogi „Karta” Célja: A betegek tizennégy jogának proklamációja, alapvető jogok gyakorlati megvalósíthatóságát szolgálják.
Szociális munka az onkológiában
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
Mire jók a szűrővizsgálatok?
A művi meddővététel bioetikai megítélése
Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.
Legfontosabb törvényeink
Legfontosabb törvényeink
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Etikai alapelvek az ápolásban
Ápolásetika.
Az ápolók etikai kódexének helye és szerepe a gyakorlatban
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
ha le tudnánk kicsinyíteni a Földet, és a 6,5 milliárd embernyi népességet egy 100 lelket számláló falura, és az arányok változatlanok maradnának, akkor…
World Issues Hagyj nyomot a világban
Szegénység és egészségi állapot
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Másság-tisztelet vagy személyi méltóság: a társadalompolitika válaszútja Kővári János
Polgári védelmi kötelezettség, mentesség
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
„Méltóképpen Időskorban” Az országgyűlési biztos idősügyi projektje Dr. Borza Beáta projektvezető.
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Közösségi ellátók mint facilitátorok
Tájékoztatás a polgármesterek katasztrófavédelmi feladatairól
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Közmunkaprogram kórházaknak Budapest, április. 27 SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM KÖZMUNKA TANÁCS KÖZMUNKA TANÁCS.
Forrás: X. Konszenzus füzet Fontos  a megelőzés  a hatékony prevenció érdekében szükséges az összehangolt együttműködés az országos és helyi.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Dr. Bolgár Judit ETIKAI DILEMMÁK MAGATARTÁS LÉLEKTANI ASPEKTUSA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A KULTURÁLIS SOKKJELENSÉGRE Veszprém.
A szubsztitúciós terápia bevezetése a büntetés- végrehajtás hazai intézményeibe Sárosi Péter Ártalomcsökkentők Országos Közhasznú Egyesülete Budapest,
Magatartási szabályok Code of conduct Nagy Tibor április 03.
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Magyarország demográfiai jellemzőinek és szociális ellátórendszerének bemutatása különös tekintettel az időskorú népességre.
A betegellátás keretei és rendszere
szolgáltatástervezés Dr. Gazsi Adrienn, Kézenfogva Alapítvány
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Családtámogató ellátások
Szociális és egészségügyi ellátórendszer kínálta válaszok a demenciában szenvedők és családtagjaik számára.
Migráció és nemzetközi jog
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Civil és állami partnerek együttműködése a kísérő nélküli kiskorúak érdekében SUBTITLE.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Abortusz – az élet tisztelete, védelme.
RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat 1 Főegyházmegyei Karitász Központ RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat R emény É let V áltozás.
ABRAPA & ALZHEIMER Francis Salmon Budapest, október 2.
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
Helló! V an 5 perced? Megismerhetsz, bemutatkozom! Amit a Vöröskeresztről tudnunk kell: Alapelvek.
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
Minimális intervenció az alapellátásban
Előadás másolata:

AIDS –Etikai problémák az ápolásban

Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): 1. Egészség elősegítése 2. Betegség megakadályozása 3. Az egészség helyreállítása 4. A szenvedés enyhítése

AIDS elterjedésének megakadályozásába alapvetően fontos: A felvilágosítás A felvilágosítás A tanácsadás A tanácsadás Szűrővizsgálatok elvégzése Szűrővizsgálatok elvégzése A WHO önkéntes szűrést és anonimitást szorgalmaz.  Mo. anonimitás első alkalommal biztosított, második ˝megerősítő˝vizsg. közölni kell az adatokat.

Külföldi tap. alapján azokban az országokban ahol nincs biztosítva az anonimitás  veszélyeztetett csoport nem vagy végső esetben kerül be a szűrőállomásra.

Köteles-e az AIDS-beteg ellátására a kórházi személy? Ápolói Kódex alapján a válasz: ˝Ápolás iránti igény egyetemes. Az ápolás velejárója az emberi élet, méltóság és jogok tisztelete. Ezt nem korlátozhatja a nemzeti hovatartozás, a faj, a vallás, a bőrszín, az életkor, a nem, a politikai vagy társadalmi státusszal kapcsolatos szempontok.˝ (Ápolói Kódex,1973)

Az egészségügyi személy köteles a HIV- fertőzött betegeknek is a legmagasabb színtű ellátást biztosítani. Az egészségügyi személy köteles a HIV- fertőzött betegeknek is a legmagasabb színtű ellátást biztosítani. Az ellátást csak abban az esetben lehet visszautasítani, ha a dolgozó egészsége veszélyeztetetté válik Az ellátást csak abban az esetben lehet visszautasítani, ha a dolgozó egészsége veszélyeztetetté válik pl: -nincs elég gumikesztyű pl: -nincs elég gumikesztyű - védőfelszerelés - védőfelszerelés - nem kapott a dolgozó megfelelő felkészítést - nem kapott a dolgozó megfelelő felkészítést

˝A beteg kötelezettségei˝ 1997 évi CLIV. tv. A beteg köteles tájékoztatni a kórházi személyzetet mindarról, ami a kórismeret megállapításához szükséges, különös tekintettel minden korábbi betegségre  így HIV- fertőzésről is be kell számolna.

AIDS betegek felderítése nemcsak a beteg de a társadalom szempontjából is fontos. AIDS betegek felderítése nemcsak a beteg de a társadalom szempontjából is fontos. Választási szabadsága a betegnek (részt vesz-e kezelésen) nem veszélyeztetheti mások életét.

Van-e joga az AIDS-betegeknek önállóan dönteni? Önrendelkezés elve  igen Maga válassza ki a lehetséges kezelési módokat. Dönt arról, hogy családtagjait tájékoztassák-e a kezelésről. Veszélyeztetettség esetén  családtagoknak és közösségnek is joga van tudni a betegségről, annak megelőzése érdekében.

Az ápolónak mérlegelnie kell, hogy mekkora a család veszélyeztetettsége mekkora veszély fenyegeti a beteget, amennyiben nem kap megfelelő támogatást a családtól. Az ápolónak mérlegelnie kell, hogy mekkora a család veszélyeztetettsége mekkora veszély fenyegeti a beteget, amennyiben nem kap megfelelő támogatást a családtól.

Nem támogatandó az ápoló olyan akciója, amely a beteg: - karanténba való elhelyezéséhez - karanténba való elhelyezéséhez - erőszakos elzárásához vezet. - erőszakos elzárásához vezet. Az ápolónak megfelelő védelmet kell biztosítania a betegek adataira vonatkozóan, amikor az segélyt kér, vagy szociális ellátásért folyamodik.

Azok akik ADS betegekkel foglalkoznak, szükségük van: Azok akik ADS betegekkel foglalkoznak, szükségük van: - szakmai - szakmai - morális - morális - lelki megterhelést jelentő esetek - lelki megterhelést jelentő esetek - megbeszélésére, - megbeszélésére, - az ellátás során keletkező feszültségek csökkentésére - az ellátás során keletkező feszültségek csökkentésére

VÉGE