A VENDÉGLÁTÓ ÜZEMEGYSÉG SZERVEZÉSE ÉS GAZDÁLKODÁSA II.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
CAFETERIA RENDSZER Employee Benefit Kft.
Advertisements

Szennerné Bagó Gabriella 2003.október 30.
Kötelezettségek 10. feladat kidolgozása
WinSzla Windows alapú komplex ügyviteli rendszer
A TISZTA PIACGAZDASÁG MECHANIZMUSA
CAFETERIA RENDSZER
6. A gazdasági hatékonyság elemzése
A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
A szállástevékenység költség tervezése
Teljesítménytervezés
Márpedig enni kell….! Teljeskörű vállalati tervező rendszer bevezetése a KOMETA 99 Zrt.-nél.
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
Váll. ir. ktg-e: I. Értékesítés nettó árbevétele II.
EREDMÉNYKIMUTATÁS.
EREDMÉNYKIMUTATÁS JÖVEDELMEZŐSÉG.
F ARKASVÁR KONFERENCIA ÉS SPORTHOTEL * * Puskás Kata-Rácz Imre-Támba Judit.
HOSTWARE Vendéglátó rendszer.
Idegenforgalmi statisztika
Árképzés a vendéglátásban
4. Előadás: FEDEZET október 25..
Gazdálkodási ismeretek 11. osztály
13. Tétel Szépségszalonjában kötelező jól látható helyen elhelyezni az árjegyzéket! Foglalja össze az Ön által ismert árképzési módokat! Mutassa be egy.
SZÁMVITEL.
Nemzeti Civil Alapprogram 2010-es pályázati év Költségvetés tervezése.
Költségtani gyakorló feladatok
2010 október 2651 kp. Vizsga 2. feladata
A DEBRECENI EGYETEM TUDOMÁNYEGYETEMI KAROK ÉVI BELSŐ GAZDÁLKODÁSI KÖLTSÉGVETÉSE Debrecen, március
Kereskedelmi vállalkozások költségeinek elemzése.
Szállodagazdálkodás és vezetés I
A szállodai létszám meghatározása
Szállodai gazdálkodás és vezetés II.
Szállodagazdálkodás és vezetés I
7.29. Kontroling gyakorlata a szállodában „Kontrolling”
6.25. Szállodák eredménygazdálkodása „Jövedelmezőség”
Szállodavezetés és gazdálkodás I. „Szállodák tevékenységei”
Szállodák eredmény kimutatásának mutatószámai
Dr. L. Juhasz PhD 1 Szállodagazdálkodás és vezetés I. gyakorlat 7 Október 30 Alap tábla elkészítése 14 oszlop fejléc 4 sor nap * szoba = eladható szoba.
EMBERI ERŐFORRÁS GAZDÁLKODÁS
A MÁV Zrt. beszámolási gyakorlatának korszerűsítése
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Áfa, bevételi bizonylatok, a vállalkozás tevékenységével szorosan összefüggő kiadási bizonylatok.
Leslie Chadwick Vezetői számvitel c. könyvének ismertetése Készítette: Nagy Katalin (PAURWK)
Kontrolling a pénzügyekben, pénzügyek a kontrollingban
Szállodai gazdálkodás és vezetés II.
EMBERI ERŐFORRÁS GAZDÁLKODÁS A TURISZTIKAI VÁLLALATOKBAN
6.21. Szállodai vendéglátás „Hotel F&B gazdálkodás”
Anyagok 3. feladat 168. oldal.
Budapesti Corvinus Egyetem
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Cafeteria 2011 Dr. Orbán Ildikó.
Vállalatgazdaságtani alapfogalmak
Kereskedelmi vállalkozások költségeinek elemzése.
Nyereség, fedezetei pont fedezeti hozzájárulás
Vendéglátás és szálloda menedzsment
Könyvviteltan szemináriumi és gyakorló feladatok
Utazás Kiállítás 2013 Szállodahatékonyság CSORDÁS IMRE Ügyvezető igazgató Accent Hotel Management Kft.
TÁMOP /09 Az önkéntesség elterjesztése Az elszámolhatóság feltételei.
Az eredménykimutatás. Eredménykimutatások fajtái Összköltséges típusú eredménykimutatás – Költségnemek szerint mutatja ki a költségeket Forgalmi költség.
Összehasonlító példák ‏ 2015/2016 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I.
Navigátor IC & ID Kft.. A munkabér szerkezete január 1-től.
1 Készletek. 2 Előadás anyaga Fogalmak, Csoportosítás, megjelenés a mérlegben, Értékelés Bekerülési érték, Mérlegérték (értékvesztés, visszaírás) Könyvviteli.
Feladatok. Sorold be a megfelelő mérlegcsoportba! MegnevezésABDF 1. Szállító 2. Vevő 3. Termelőgép 4. Eredménytartalék 5. Anyagok 6. Pénztár 7. Jegyzet.
VENDÉGLÁTÓ ÁRKÉPZÉS KALKULÁCIÓ.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk… Mérleg Eredménykimutatás –Teljesítmény.
Számvitel S ZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk… Üzemi (üzleti) tevékenység.
SZÁMVITEL.
Összehasonlító példák
Szállodák eredmény kimutatásai és mutatószámai
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
Tárgyi eszközök transzformációja Tárgyi eszköz előállítás
Előadás másolata:

A VENDÉGLÁTÓ ÜZEMEGYSÉG SZERVEZÉSE ÉS GAZDÁLKODÁSA II. KARAKASNÉ MORVAY KLÁRA VENDÉGLÁTÓ INTÉZET Szállodai vezetés és gazdálkodás / Karakasné Morvay Klára

1. A VENDÉGLÁTÓ ÜZEMEGYSÉG EREDMÉNYKIMUTATÁSA ÁRBEVÉTEL Ételforgalom ebből: Kötelező reggeli Italforgalom ebből: Minibár Egyéb ------------------------------------- Σ bevétel Engedmények ---------------------------------------- ÖSSZES VENDÉGLÁTÓ ÁRBEVÉTEL (Nettó) - ELÁBÉ étel, ital, egyéb ----------------------------------------- ÁRRÉS - Közvetlen bér és járulék költség - Közvetlen egyéb költség ÖSSZES KÖZVETLEN KÖLTSÉG ÜZEMEGYSÉG KÖZVETLEN EREDMÉNYE $ Szállodai vezetés és gazdálkodás / Karakasné Morvay Klára

A) Vendéglátás árbevétele ÁRKÉPZÉS BRUTTÓ BESZERZÉSI ÁR - ELŐZETESEN FELSZÁMÍTOTT ÁFA = NETTÓ BESZERZÉSI ÁR (ELÁBÉ) + ÁRRÉS (ELÁBÉ X HASZONKULCS) = NETTÓ ELADÁSI ÁR + FELSZÁMÍTOTT ÁFA = BRUTTÓ ELADÁSI ÁR Szállodai vezetés és gazdálkodás / Karakasné Morvay Klára

A) Vendéglátás árbevétele A bevétel gyűjtése és elszámoltatása Manuális (kézi) nyilvántartás felíró munkakör: a vendégtérbe kimenő áruforgalom ellenőrzése, blokk alapján Elektronikus kasszagép számlát nem ad, csak regisztrálja a bevételt különböző bontásban is Számítógép számlát ad, rögzíti a bevételt, anyagelszámoltatásra is alkalmas Szállodai vezetés és gazdálkodás / Karakasné Morvay Klára

A) Vendéglátás árbevétele A bevétel bontása Főcsoportos (étel, ital, egyéb) Cikkcsoportos (étel: köt. reggeli, melegétel, hideg konyha, cukrászat ital: minibár, bor, sör, égetett szesz, pezsgő, alkoholmentes egyéb: dohányáru, trafik, bérleti díj, belépő, ruhatár, dugópénz, dekoráció) c) Cikkegyedes minden választék elem d) Értékesítő helyenként Műszakonként Naponta ill. göngyölítve e) ÁFA kulcsonként (korábban) OMNÉS ALAPELVEK, KASAWANA-SMITH FÉLE PORTFÓLIÓ MÁTRIX Szállodai vezetés és gazdálkodás / Karakasné Morvay Klára

A) Vendéglátás árbevétele Az árak és a választék aktualizálása fontos vezetői feladat Omnés alapelvek Árcsaládok Kasawana-Smith féle mátrix Szállodai vezetés és gazdálkodás / Karakasné Morvay Klára

Az árképzés kiinduló pontja B) ELÁBÉ Az árképzés kiinduló pontja Italoknál: Nettó beszerzési ár Elszámoló ár (import, évjárat, szállító) Szállodai vezetés és gazdálkodás / Karakasné Morvay Klára

Szállodai vezetés és gazdálkodás / Karakasné Morvay Klára B) ELÁBÉ Ételeknél: Nyersanyagérték (anyagfelhasználás, anyagköltség) Kalkulációval Teljes receptúra alapján Csak a jelentősebb alapanyagok tételesen Szállodai vezetés és gazdálkodás / Karakasné Morvay Klára

Szállodai vezetés és gazdálkodás / Karakasné Morvay Klára B) ELÁBÉ KALKULÁCIÓ: TEJBEGRÍZ 10 ADAG MEGNE- VEZÉS MENNYI-SÉG MENNY. EGYSÉG EGYSÉG-ÁR ÉRTÉK Tej 3 Liter 200 600 Búzadara 0,30 Kg 500 150 Só 0,02 kg 400 8 Összes 758 Szállodai vezetés és gazdálkodás / Karakasné Morvay Klára

Leltárfelelősség, elszámoltatás B) ELÁBÉ Leltárfelelősség, elszámoltatás Tényleges Megengedett fogyás anyagfelhasználás Leltárral Forgalomból számítva Az eltérések kivizsgálása szükséges áruforgalmi mérlegsor: nyk + k növ = zk + k csökk, elábé szint, eltérések Szállodai vezetés és gazdálkodás / Karakasné Morvay Klára

Szállodai vezetés és gazdálkodás / Karakasné Morvay Klára C) ÁRRÉS Irányhaszonkulcs (Nettó beszerzési árra vetítve) -> alulról ----------------------------- Tervezett árrésszint Lehetséges eltérések Az árrés tömeg jelentősége Elérendő árrésszint (Nettó eladási árra vetítve) -> felülről ----------------------------- Tényleges árrésszint Az eltérés okai Az árréstömeg növelésének módjai Szállodai vezetés és gazdálkodás / Karakasné Morvay Klára

D) KÖZVETLEN KÖLTSÉGEK Vendéglátó üzemegység közvetlen bér és járulék költsége: Alapbér, prémium, jutalom, pótlékok, kiegészítő bér Táppénz, kiküldetés, napidíj Természetbeni juttatások (védőital, étkezés) Pénzbeni juttatások (albérlet, közlekedés) Közterhek (TBJ, MAJ, EHO, SZKH) Szállodai vezetés és gazdálkodás / Karakasné Morvay Klára

D) KÖZVETLEN KÖLTSÉGEK Vendéglátó üzemegység közvetlen egyéb költsége Mosás (FB textília, dekor anyagok) Számlázott takarítás (féregtelenítés, rágcsálóírtás, külső vállalkozás) Üzemelési anyagok (tisztító-, takarító-, fertőtlenítő szerek, vendéganyag, szalvéta, papíráru, étlapok, csomagoló anyag, irodaszer, nyomtatvány) Üzemelési eszközök (üveg, porcelán, evőeszköz) Munkaruha, védő- és egyenruha Műsor, zene, jogdíjak Fizetett jutalékok Szállodai vezetés és gazdálkodás / Karakasné Morvay Klára

Szállodai vezetés és gazdálkodás / Karakasné Morvay Klára E) KÖZVETLEN EREDMÉNY Számviteli eredményesség Az eredménytermelő képesség alacsonyabb 4 – 5* 1 – 3* Room’s Division 80 % 62 % Food & Beverage 34 % 19 % Szállodai vezetés és gazdálkodás / Karakasné Morvay Klára

2. A DÖNTÉSELŐKÉSZÍTÉS ÉS ELEMZÉS MUTATÓI Általános mutatók Dinamikus, megoszlási, terv viszonyszámok, szinvonal mutatók Szakmai mutatók vendégszám, 1 szobára jutó vendéglátó dolgozói létszám, vendégforgás, termelékenység, leterheltség, készletforgás Sajátos mutatók összes, hasznos, értékesítési alapterületre vetített, Vendégszámra vetített, férőhelyre vetített Szállodai vezetés és gazdálkodás / Karakasné Morvay Klára

Feladat A F & B üzemegység közvetlen költségeinek megtervezése Szállodai vezetés és gazdálkodás / Karakasné Morvay Klára

Szállodai vezetés és gazdálkodás / Karakasné Morvay Klára a) ELÁBÉ Tervezett árbevételből Reggeli, minibár, panziós étkezés, a’la carte, szobaszervíz, rendezvény étel-ital Haszonkulccsal: nettó árbevétel 1 + haszonkulcs ELÁBÉ szinttel: nettó árbevétel x ELÁBÉ szint Szállodai vezetés és gazdálkodás / Karakasné Morvay Klára

b) Közvetlen élőmunka költség A vendéglátó üzemegységben dolgozók (szervezeti felépítés!) bérköltsége: Üe. létszám x havi bér x 12 hónap Járulékok: TBJ, MAJ, SZKH = 28,5% Rehabilitációs hozzájárulás Esetleges tervezhető ösztönzők Szállodai vezetés és gazdálkodás / Karakasné Morvay Klára

c) Közvetlen egyéb költség A sokféle dologi és egyéb költség miatt az egyedi tervezés nehézkes közvetlen költség összetevőinek felsorolása Az üzemegységi árbevétel százalékában 10 – 30% Szállodai vezetés és gazdálkodás / Karakasné Morvay Klára

Szállodai vezetés és gazdálkodás / Karakasné Morvay Klára d) Mutatószámok F&B eredmény 5 évre (táblázat) Bevétel, ELÁBÉ, létszám, bér, bérköltség, egyéb költség változása (Vd%) indoklással ELÁBÉ szint, árrés szint, költség szint, eredmény szint 1 szobára jutó F&B létszám Felszolgálói leterheltség a fő műszakban Szállodai vezetés és gazdálkodás / Karakasné Morvay Klára

Szállodai vezetés és gazdálkodás / Karakasné Morvay Klára KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Szállodai vezetés és gazdálkodás / Karakasné Morvay Klára