Óceánok és tengerek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lemeztektonika.
Advertisements

Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
V. TÉMAKÖR: A FÖLDFELSZÍN FORMAKINCSE A belső és külső erők párharca
Természetismeret 6. A Föld
Földrajzi definíciók Mindenkinek !!!.
A) A bolygók pályájának megfigyelése után azonosítsa a bolygók neveivel a betűjelüket! Írja utánuk a betűjelüket! a)  Szaturnusz b)  Jupiter
A légnyomás és a szél.
Nagy földi légkörzés.
Az anyag és néhány fontos tulajdonsága
A tengerek világa.
Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás.
A levegő felmelegedése
A belső és a külső erők A földfelszín együttes formálása
III. Anyag és energia áthelyeződési folyamatok az óceán-légkör rendszerben A nagy földi légkörzés.
Monszun szélrendszerek és tengeráramlások
A Föld nevű bolygó Bolygónk különlegesen kedvező naprendszerbeli helyzete lehetővé tette, hogy rajta 3,5-4 milliárd évvel ezelőtt az élet megjelenjen.
IV. TÉMAKÖR: A VÍZBUROK (HIDROSZFÉRA) Óceánok, tengerek A tengervíz mozgásai (tk. 127 – 136. oldal)
V. TÉMAKÖR: A FÖLFELSZÍN FORMAKINCSE A belső és külső erők párharca
AZ ÉGHAJLATI ELEMEK IDŐ ÉS TÉRBELI VÁLTOZÁSAI
A mérsékelt övezet (folytatás).
A belső és a külső erők párharca
Az általános légkörzés
A tundrától a trópusokig
Készítette: Kálna Gabriella
Időszakosan változó és helyi szelek
Tengervíz mozgásai Hullámzás Tengeráramlások Tengerjárás
TENGEREK FÖLDRAJZA.
Trópusok időjárását meghatározó folyamatok
Az óceáni cirkuláció.
A Föld légköre és éghajlata
A tengerszint változásai Az eusztázia
Természetföldrajz 3. A földfelszín nagydomborzati és függőleges tagoltsága A hipszografikus görbe.
a tengerfenék üledékei származás
Varga György c. egyetemi docens
Éghajlattan összefoglalása
Nagy földi légkörzés.
A víz 9. Nyelvi osztály/ fiúk csapata.
A földrajzi övezetesség
A FÖLD BELSŐ SZERKEZETE
Légnyomás, szél, ciklonok, anticiklonok
A tengervíz mozgásai.
4. fejezet Világtengerek felosztása
Világtenger földrajza. Tengeráramlások  Éghajlat módosító hatású  Hideg vagy meleg  A hideg nyáron, a meleg télen érezteti hatását főként  „Folyóvíz”az.
Óceanogárfia Kérdések. 1.Óceanográfia fogalma és vizsgálati területe 2.Óceanográfia jellemzői az ókorban 3.Óceanográfia jellemzői a középkorban, felfedezések.
Felszínformálás Belső – Külső erők harca. Geomorfológia - felszínalaktan Belső erők Nehézségi (gravitációs) erő Termikus erő (a Föld belső hője) Mechanikai.
Viking hadjáratok Projektmunka
A napsugárzás – a földi éghajlat alapvető meghatározója
Készítette: Torma Bendegúz
Amerika éghajlata.
Készítette: Jankó Zsuzsanna Ilona
Bemutató.Készítette:Izsáki Domonkos
Mérsékelt övezet Nincs merőleges delelés Minden nap felkel/lenyugszik a Nap Nyugati szél uralma 4 évszak Felosztás: 1. Meleg mérsékelt öv – 15-20C évi.
Megújuló energiaforrások II. Bukta Péter
Európa éghajlata, vízrajza, élővilága
9. SZERBIA ÉGHAJLATA.
Ázsia természetföldrajzi képe
Vízburok-hidroszféra
3. A FÖLD ALAKJA ÉS MOZGÁSAI.
A tengerek felszínformálása
29. A TENGERVÍZ MOZGÁSAI ?.
A tengerek felszínformálása Az un. abrázió
27. VILÁGTENGER.
A TENGERVÍZ TULAJDONSÁGAI
24. AZ IDŐJÁRÁS.
19. AZ ÉGHAJLATI ELEMEK.
Európa földrajzi helyzete, határai
17. AZ ABRÁZIÓ.
Amerika éghajlata.
A földrajzi övezetesség
Hol találkoztatok már a sóval? Készítsetek s(z)ófelhőt!
Előadás másolata:

Óceánok és tengerek

A Föld vízháztartása Földünk teljes vízkészlete: 1,64 milliárd km3

A víz körforgása A körforgás motorja a napsugárzás. Részfolyamatok: Párolgás Csapadék Lefolyás A Föld egészének vízháztartása egyensúlyban van, azaz a párolgás összege megegyezik a csapadék évi mennyiségével.

A világtenger felosztása A világtenger az 510 millió km2 területű Föld felületének 71%-ra, azaz 361 millió km2-re terjed ki. ÓCEÁN=nagy kiterjedésű, önálló medencével rendelkező víztömeg, közepes mélységük nagy, vizük sótartalma alig ingadozik, medencéjükben önálló áramlásrendszer alakult ki. TENGER=az óceánoktól szigetekkel, szorosokkal, félszigetekkel elválasztott kisebb kiterjedésű, nem minden esetben önálló medencével ő rendelkező víztömegek. Vizük sótartalma eltérő, nincs önálló áramlásrendszere.

A tengerek típusai PEREMTENGER Az óceánokhoz széles kapukkal csatlakozó, attól csupán szigetekkel, félszigetekkel elhatárolt tengerek. Nincs önálló medencéjük. Pl.:Északi-tenger, Kelet-kínai tenger, Kaliforniai-öböl BELTENGER Az óceánokhoz csak keskeny szorossal kapcsolódó, sok esetben önálló, zárt medencéjű vizek. Pl.: Balti-tenger, Földközi-tenger, Vörös-tenger, Perzsa-öböl

A Föld óceánjai

A tengervíz fizikai-kémiai tulajdonságai SÓTARTALOM A tengervíz híg sós oldat: kloridok – NaCl A tengervíz átlagos sótartalma 35%O. – 1000g tengervízben 35g só van oldott állapotban. Sótartalom függ: párolgás-csapadék mennyiségétől Édesvízi hozzáfolyástól (Finn-öböl 1%O, Vörös-tenger 41%O)

2. HŐMÉRSÉKLET A tenger lassabban és kevésbé melegszik fel, illetve hűl le, mint a szárazföld. 3. TENGERI JÉG A tengervíz fagyáspontja nem 0, hanem -2oC. Ennek oka a sótartalom.

A tengervíz mozgásai Hullámzás Tengeráramlás Tengerjárás (árapály-jelenség)

A hullámzás

Sekély vizű partokon a körpályán mozgó részecskék a fenékbe ütköznek, a hullám összeomlik, és tajtékozva fut ki a partra – HULLÁMMORAJLÁS A mély vizű partoknál a partnak csapódó hullámhegy vize magasra felfröccsen -- HULLÁMTÖRÉS

A tengeráramlás A tengervíz tartósan egy irányba haladó mozgása. A tengeráramlások lehetnek: felszíniek és mélytengeri áramlatok. A tengeráramlások mozgatói: főként az állandó szelek (Passzát, Ny-i, sarki szelek), továbbá a tengervíz eltérő hőmérsékletéből és sótartalmából adódó fajsúly különbségek. A felszíni áramlások kialakulásáért a tartós, egyirányú szelek a felelősek. A mélytengeri áramlások tengervíz eltérő hőmérsékletére és sótartalmából adódó fajsúly különbségekre vezethetőek vissza. A tenger áramlását befolyásoló tényezők: Coriolis-féle eltérítő erő A szárazföldek szabálytalan eloszlása A szárazföldek szeszélyes alakja Az óceáni medencék alakja

Áramlásrendszerek Sarkkörök K Atlanti óceán Irming, Labrador-áramlás Golf, Észak-Atlanti-áramlás Észak-Egyenlítői-áramlás Egyenlítői ellenáramlások Dél-Egyenlítői-áramlás Brazil-áramlás Agulhas-áramlás Mérsékelt öv Ny Térítők, szélcsend Egyenlítő, passzát K Térítők, szélcsend Mérsékelt öv Ny Sarkkörök K

A tengeráramlások a víz hőmérséklete alapján 2 félék lehetnek: Meleg tengeráramlások - Hideg tengeráramlások: Tengeráramlások hatásai Éghajlatmódosító hatás a tengerpartokon: Meleg áramlás: pozitív hőmérsékleti anomália Hideg áramlás: negatív hőmérsékleti anomália A meleg és a hideg tengeráramlások találkozásánál gazdag halállomány alakult ki, mert a hideg tengeráramlások vize O2-ben dús, a meleg tengeráramlások pedig planktonokban gazdagok.

Tengerjárás= a tenger vízszintjének ingadozása A tenger vízszintje 6 óránként változik. Az emelkedést dagálynak, a csökkenést apálynak nevezzük. Okai: Föld-Hold rendszer tömegvonzása A dagály mindig a Földnek a Hold felé néző oldalán, illetve az ugyanakkor a Holddal ellentétes oldalon lévő tengerekben áll be. A Hold felé néző oldalon a Hold tömegvonzása, az átellenes oldalon a keringésből származó centrifugális erő okozza a dagályt.

Újholdkor és holdtöltekor a Nap és Hold árkeltő ereje összegződik –szökőár Az első és utolsó negyedkor a Hold Föld és Nap derékszöget zár be – vakár.

A tengervíz felszínformálása = ABRÁZIÓ Az abrázió függ: hullámverés ereje (hullámmorajlás ↔ hullámtörés) víz által szállított törmelék vízmélység a partok előtt partszegély magassága (domborzat) partok tagoltsága partot felépítő kőzetek apály- és dagályszint különbsége

Mély vizű part formái

Pusztuló partvidék formái A mély vizű partokra törő hullámok akár 30 méter magasra is felcsapódhatnak. Igazi felszínformálást a törmelékanyag fejt ki. A tengervíz pusztítása az apály- és dagályszint között fokozatosan abráziós fülkét mélyít a partfalba. A fülkéből kihordott törmelékanyag a part előterében az abráziós teraszon halmozódik fel. Az egyre jobban bemélyülő fülke fokozatosan elveszíti alátámasztását, majd leszakad, így a part hátrál.

Épülő, lapos tengerpart