Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A tengerek felszínformálása Az un. abrázió

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A tengerek felszínformálása Az un. abrázió"— Előadás másolata:

1 A tengerek felszínformálása Az un. abrázió
A parti sávhoz kötődő felszínformálás

2 Mitől függ az abrázió? A part földtani felépítésétől (kemény-puha kőzetek, repedezett-tömör sziklák) A part tagoltságától (egyenes vagy öblök, szigetek tagolják) A part előtti víz mélysége!

3 Dover – Fehér sziklák

4 Whitehaven beach - Ausztrália

5 A tengervíz pusztító munkája mély vizű partokon A hullámverés a hullámok nekiütközése a magas és meredek partoknak. A hullámmarás a hullámzó víz által szállított törmelék koptató, csiszoló hatása. A hatás az apály és a dagály szint között alakul ki. (A tengerszint periodikus változása. 6 óránként emelkedés (dagály) és süllyedés (apály) váltja egymást

6 Apály-dagály zóna Mangrove vegetáció

7 A hullámverés és hullámmarás hatására a meredek partfalban hosszan elnyúló mélyedés, abráziós fülke alakul ki, amely folyamatosan mélyül, hátrál. A fülke hátrálásával a tenger felé lejtő abráziós terasz alakul ki.

8 Meredek partokon

9 Az abráziós fülke fölötti meredek fal az abráziós partfal (kliff), ami az abráziós fülke hátrálásával alátámasztás nélkül marad, így leomlik. Anyagából abráziós törmelék keletkezik, ami részben a teraszon, részben a terasz előtti abráziós lejtőn (törmeléklejtőn) halmozódik fel.

10 Ha a partfal különböző kőzetekből épül fel, a puhább kőzetek gyorsabban pusztulnak, gyorsabban hátrálnak, a keményebbek kevésbé pusztulnak. (szelektív denudáció) így kezdetben előreugró hegyfokok, félszigetek alakulnak ki belőlük, később, amikor a tenger minden oldalról ostromolja őket, abráziós tornyok, pillérek is kialakulhatnak

11 Tizenkét apostol sziklák – Dél-Ausztrália

12

13

14 A tengervíz építő munkája sekély vizű partokon
A lapos, sekély vizű partokra kifutó hullámok jelentős mennyiségű törmeléket, hordalékot szállítanak a part felé.

15

16 A lapos partra kifutó hullámok energiája lecsökken, a hullámok átbuknak, összeomlanak, a szállított törmeléket lerakják. A lerakott hordalékból turzás keletkezik.

17 Ha ez közvetlenül a parton épül, akkor parti vagy szegélyturzás a neve, ha a parttól távolabb keletkezik, akkor lídónak hívják. A lídó és a part közötti sekély vízterület a lagúna.

18

19 Velence – Rialto híd


Letölteni ppt "A tengerek felszínformálása Az un. abrázió"

Hasonló előadás


Google Hirdetések