A szülő-gyermek szeparáció hatásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mosolyogj 12. Winston Churchill.
Advertisements

Gyermekvédelmi tanácskozás
A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
10. Erőszak a családban, válás
A Turizmus sajátosságai a marketingben
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
Gyermekvédelmi rendszer jogi háttere
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
Család.
Ács Tamara – Tóth Cseperke bemutatja. “Mindannyiunknak hatalmunkban áll választani egészség és betegség, gazdagság és szegénység, szabadság és szolgaság.
M ASZKOK MÖGÖTT A gyermekpszichodráma módszerének bemutatása Készítette: Kovács Ágota.
A tehetség és felelősség
Mikor tekinthetjük egészségesnek a családot?
Mészáros Attila Menedék Migránsokat Segítő Egyesület
Az integrált oktatás modellje Nahalka István Egyetemi docens
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
A család a globalizált világban
Gyermekkori depresszió
A nevelés története Bevezetés. Rendszertani felosztás.
Katasztrófa alatt a különböző, károsító tényezők által váratlanul kiváltott, a lakosság jelentős hányada sérülésével, egészségi állapotának és életfeltételeinek.
Csecsemőkortól az ifjúkorig.
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Család Családi kapcsolatok jelentősége a gyermek életében
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
A játék eredete Winnicott értelmezésében
Szocializáció Dr. Szabó-Tóth Kinga.
A középkor és reneszánsz gyermekfelfogása
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
 Genetikai hatások › temperamentum  hangulattal kapcsolatos egyéni jellegzetességek  temperementum és otthoni környezet közti kölcsönhatás › ikervizsgálatok.
FOGÓDZÓ Gyermek Segélyezési Egyesület. A kezdetek … Úgy gondoltuk, hogy szeretnénk anyagi és érzelmi segítséget nyújtani azoknak a gyerekeknek, akik a.
Szocializáció és személyiségfejlődés
Gyerekem a városban avagy amit Önök nem tudnak Miskolc Városi Diákönkormányzat Diákjogi – és Érdekvédelmi Bizottság.
A krónikus kórházi kezelést igénylő gyermek ápolása
Gyermekek, fiatalok és vér szerinti családjaik a munka világában
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
Merre tovább? Előre gondolkodás © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 6. Nevelőszülői módszertan.
Kapcsolat a vér szerinti családdal © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 3. Nevelőszülői módszertan.
A civil szervezetek helye a helyi közösségekben különös tekintettel a társadalmi kirekesztés elleni küzdelemre, az esélyegyenlőség biztosítására.
Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17.
Ráckeresztúri Drogterápiás Otthon
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Nincs átfogó magyar monográfia Idegen nyelvű irodalom Időrendi adatbázis Tematikus adatbázis Folyóiratok, szaklapok Gazdasági adatok értékelése Kétoldalú.
Speciális gyermekvédelem
Csörömpölj a cukorkáért!. 1. A pedagógusnak tanulmányai során miben NEM kell fejlesztenie önmagát? a) a választott szakterület tudományos igényű ismeretében.
Családbarát közintézmények Kopp Mária MD, PhD Kopp Mária MD, PhD Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Magyarország demográfiai jellemzőinek és szociális ellátórendszerének bemutatása különös tekintettel az időskorú népességre.
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
Ápolói hivatás megítélése középiskolás korúak körében
Az egynapos sebészet helyzete Magyarországon, jövőbeni elképzelések
TEST ÉS LÉLEK ÚTJA GONDOSKODÁS A DEMENCIÁBAN SZENVEDŐ IDŐSEINKRŐL.
Változás – szelíden? „A gyermek mindenek felett álló érdeke” A gyermek szociális színtereinek változásai – megsegítés, együttműködés, február 17.
Készítette: dr. Retkes Zita.  Jogviszonyok a családban  Az állam szerepe és feladata  Ombudsmani tevékenység a családot érintően  Civil jogvédelem.
Esélyteremtés az iskolarendszerben hátrányos helyzetű fiatalok számára Schön Brigitta.
VIII. Henrik VIII. Henrik ( ). Élete:  1491-ben született Greenwich-ben.  VII.Henrik angol király fia.  Művelt uralkodó és teológus.  1509-től.
A második születés kora A kamaszkor és a kamaszmediáció sajátosságai Busai Barbara október 27.
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
A helyettes szülői ellátás működése
A diszfunkcionálisan működő család
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

A szülő-gyermek szeparáció hatásai Az elválás okai: a megélhetésről való gondoskodás, válás, szülő halála, betegség, nagyobb katasztrófák (árvíz, éhínség, háború), stb. Az elválás fajtái: Ideiglenes elválás a szülőktől Huzamos elválás a szülőktől Elszigetelt gyerekek

Ideiglenes elválás a szülőktől 1. bölcsőde: Kis mértékű szeparáció Vélemények: Ha jó ellátású, akkor nincs tartós negatív hatása, NICHD 1996, 1998. Egyéves kor alatt mindenkép negatív, Chase-Lansdale. 2. korházban tartózkodás (hospitalizáció) Michael Rutter 1976: csak az ismételt, huzamos kórházi tartózkodás (nem biztos hogy ez az ok, lehet a hátrányos helyzet is). Berison 1998: nem a szeparáció, hanem a nehéz otthoni körülmények. 3. háború Dorothy Burlingham és Anna Freud 1942: a II. világháború idejére vidékre küldött gyerekek. Később normális felnőtteké váltak (kontrol vizsgálat Maas 1963)

Jól felszerelt [bár gondozók gyakran váltakoznak]: Huzamos elválás a szülőktől Árvaház Rossz: Wayne Dennis libanoni árvaház vizsgálat: születésüktől fogva (10 gy-re 1 gondozó, ingerszegény környezet) 1 éves kor végén értelmi szintjük fele volt a normálisénak Akiket örökbe fogadtak: 2 > → 4-5 évesen normális fejlődés, 2 < 6 → kicsit elmaradott 6 kortól nem szerinti külön választás: lányok → társadalomba illesztésre alkalmatlan, fiuk → standard alatt marad de beilleszthetők. Kim Chisholm 1998: romániai árvaházból Kanadába örökbefogadott: 4 hónap > mintha a vérszerinti család, 8 hónap < idegen helyzetben bizonytalan kötödést mutattak. Jól felszerelt [bár gondozók gyakran váltakoznak]: Barbara Tizard és Jill Hoges (angol munkásszármazású 0<2 korig) Három csoport: 2 éves koruk után a saját családjukhoz kerülnek 2 és 8 éves koruk között örökbe fogadott intézetben maradt gyerekek kontrol. nem intézeti (hasonló származású) Következtetések: Az örökbe fogadott gyerekek jobban tejesítenek, mint azok akik saját családjukba kerültek vissza Érzelmi kötödés is rosszabb a vissza kerülő gyerekeknél (annál rosszabb minél tovább volt intézetben) Saját korosztállyal (iskolás) csak a kontrol csoport tud jó kapcsolatot kialakítani Megjegyzés: a 2 éves koruk után örökbe fogadott gyerekek is kötődnek a nevelőszülőkhöz

Elszigetelt gyerekek Modern kutatások: (szélsőséges esetek: „civilizálatlan” gyerekek) Modern kutatások: Csehszlovák 1,5-6 koruk között pajtában tartott iker fiuk. Megtalálásukkor: angolkoros, puha görbe csontok, szinte egyáltalán nem tudtak beszélni, nem ismertek fel egyszerű tárgyakat, félelem hangoktól és lányoktól. 14. éves korukra utolérték kortársaikat! (Jarmila Koluchová 1972, 76) Genie: kb. 2 éves kora előtt nappal bilihez kötözve, éjjel hálózsákba kötözve élt több mint 11 évig, nem beszéltek hozzá. Megtalálásakor: 27 kiló, 137 cm, ritkán adott ki hangot, nem szobatiszta, nem tudott rendesen járni (érdekes: jól teljesített téri észlelésben és gondolkodásban). Megtanult járni és szobatiszta lett, nyelvi készségekei nem fejlődtek ki, végül kötődött az emberekhez (nem tudni, hogy egyes tényezők milyen mértékben befolyásolják a fejlődést)

Sebezhetőség és ellenálló képesség Kockázati tényező: egyéni ill. környezeti körülmények amik növelik a gyermekek számára kedvezőtlen feltételek kialakulásának valószínűségét. (statisztikai érték ami a csoportokat jellemzi és nem az egyént) Rutter 1975 Wight szigeteki kutatás: 4 kockázati tényezőt talált a viselkedési problémákra 1. családi konfliktusok 2. a szülök szociális devianciája (bűnözés v. pszichiátriai problémák) 3. társadalmilag rossz helyzet (alacsony jövedelem, rossz lakáskörülmény, sok hasonló korú gyerek) 4. rossz iskolai környezet Ha 2 tényező egyszerre jelen volt a pszichiátriai probléma kockázata jelentősen megnőtt. További kockázati tényezők: koraszülöttség v. problémás szülés, alacsonyan iskolázott anya stb.

Védelmi ill. kockázati tényezők 3 vizsgálati területe: Ellenálló képesség Az egyéni különbségek vezettek a rugalmasság – gyorsabban feldolgozzák a korai élmények kedvezőtlen hatását, vagy pszichológiai következmények nélkül képesek ellenállni a rájuk nehezedő nyomást – feltételezéséhez. A rugalmassági okokat nevezik védelmi tényezőnek. Védelmi ill. kockázati tényezők 3 vizsgálati területe: A család jellemzői A közösség jellemzői A gyermek jellemzői

A család jellemzői A család által nyújtott támogatásformák összekapcsolódnak a gyerek ellenálló képességével (Bradely és Whiteside-Mansell 1998) Hawaii szigeteki (hossz menti kutatás 689 fő) több etnikumra kiterjedő kutatás (Werner és Smith 1982) 201 gy. Fejlődési probléma → 2 éves korukra 4 v. több kockázati tényezőnek volt kitéve védelem → – nincs több 4 gyereknél, több min 2 év korkülönbség van a gyerekek között, a gy. kellő odafigyelést kapott csecsemőkorában, van testvér aki gondozó v. bizalmas barát szerepét tölti be – anya mellett más gondozók is vannak, anyára nehezedő munka terhe nem túlzott – a család mintát, szabályokat nyújt a gy. serdülőkorában, összetartó család, – gyerekkorban és serdülőkorban nem halmozódnak túl a krónikus stresszkeltő események

A közösség jellemzői Szegény környezetben felnövő gyereknek nagyobb valószínűséggel lesz fejlődési nehézsége (McLoyd 1998). Fokozottan igaz ez a nagy városi, mint a szegén kisvárosi v. falusi gyerekekre (Richters és Martinez 1993). A negatív hatást csökkenti a rokonok, szomszédok, szociálishálózat támogatásának erőssége (Cochran és Niego 1995), valamint a figyelmes tanárok és magas színvonalú oktatás (Rutter 1987). Hashima és Amato 1994: azok a szülök akik tanácsot tudnak kérni kevesebbszer kiabálnak és verik a gyereküket. Crockenberg 1987: angol tizenévesek anyák akiket a Országos Egészségügyi Szolgálat támogatott, jobban bántak és többet foglalkoztak a gyerekükkel.

A közösség jellemzői A gyermek temperamentumjegyei az életkorától függően más-más kockázati tényezőt jelent (Carey és McDevitt 1995), ez persze a kulturális környezettől is függ. [Kisgyermek korban a nehezen kezelhető, iskoláskorban a könnyen megzavarható gyerekek vannak kitéve nagyobb kockázatnak (amerikai és angol.] Marten De Vries (masszai) és Scheper-Hughes (Brazil) kutatásai kimutatták, hogy rossz körülmények között élő gyerekeknél éppen a „nehezen” kezelhető gyerekek túlélése nagyobb

A későbbi körülmények hatása A fejlődési kockázati tényezők valószínűsítet sérüléseket a későbbi körülmények módosíthatják, ezt nevezik tranzakcionális modellnek. (Azt követik nyomon, hogy miképp hatnak egymásra a gyerekek és a környezet jellemzői a fejlődés kimenetelében.) Rutter intézeti kutatása: a későbbi pozitív élettapasztalatok csökkentik a hosszú távú problémák kockázatát.