SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Döntés, kormányzat, kormányzati döntés Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán óra.
Advertisements

Önkormányzati Ifjúsági feladatok EA.:Bodor tamás
A fogyatékosságot érintő jogi szabályozás Magyarországon
A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek október 1. napjára kitűzött választása polgármester-jelöltek programismertetői, jegyzői helyzetfeltárás.
„Csellengő fiatalok” komplex bűnmegelőzési projekt
A helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása Mezei Cecília tudományos munkatárs MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP
Művelődési tevékenységek / szolgáltatások a településeken
Szakmai Tanácskozás Miskolc
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
A régiók kialakításának finanszírozási kérdései Vigvári András
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
Körzetközpontok és vonzáskörzetük viszonya, perspektívái a jogszabályi változások tükrében DR. KOVÁCS FERENC NYÍREGYHÁZA MJV POLGÁRMESTERE.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
A személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
DÉL-MÁTRA Helyi Közösség Stratégiai Vázlat Debrei Attila.
1 A többcélú kistérségi társulások működésének feltételei Budaörs Kistérség Többcélú Társulása december 10.
HAT – Oktatáspolitikai kerekasztal március 8. Feladat- és felelősségmegosztás a közoktatásban.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
Oktatási reform – 2007 Dr. Hiller István
Közigazgatási alapismeretek
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Településmarketing Értékaudit.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
TELEPÜLÉSTAN 5. Településrendszer, régió. MI A RÉGIÓ? Vonzáskörzet (régió)
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
NEA szakmai támogatások (2014) Budapest, november
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Foglalkoztatási Információs Pontok munkatársainak képzése Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ május.
Az esélyegyenlőséget szolgáló törekvések a törvényalkotásban, különös tekintettel az SNI témakörére.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
Könyvtári informatika I.
A csoportmunka törvényi háttere- Alapellátások (1/2000 SZCSM rendelet) ÖNSEGÍTŐ CSOPORTOK 30§(2)f)Családsegítésben:  CSSK segíti önsegítő csoportok szervezését,
A GYEMSZI közbeszerzési feladatai 1.GYEMSZI saját közbeszerzései 2.GYEMSZI irányítása alatt lévő intézmények közbeszerzéseinek ellenőrzése, felügyelete.
A szociális és gyermekjóléti feladatellátás kistérségi működtetése központi szemszögből Kecskemét június 10.
es RAT tervezés koncepciója Gila Gyöngyi Tervezési igazgató-helyettes.
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Fenntartható önkormányzatok Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés Bizottsága ülése Budapest Június 5. Schmidt Jenő TÖOSZ elnök 1.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 2.
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
a Nemzeti Együttműködési Alap
Konzorciumi együttműködés
Eger Város Önkormányzata gazdálkodásáról. A városi intézményrendszer Oktatási intézmények Óvodák (13) Nevelési Tanácsadó és Logopédia Általános iskolák.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
A betegellátás keretei és rendszere
Hajdúnánás, december 19. A LAKOSSÁG KÖRÉBEN ÁTFOGÓ FELMÉRÉS ÉS ELEMZÉS A KÖZSZOLGÁLTATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ELÉGEDETTSÉGRŐL ÉS FELMERÜLŐ IGÉNYEKRŐL.
Az adatvédelem szabályozása
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Helyi önkormányzatok Néhány tudnivaló az évi LXV. Törvényből (Ötv) K.A.2006.
Berettyóújfalu Város Polgármesteri Hivatal Műszaki iroda bemutatása.
KISTÉRSÉG ÉS REGIONALITÁS A KÖZMŰVELŐDÉSI GYAKORLATBAN Pap István Megyei Művelődési Központ, Békéscsaba.
TOP vas megyei aktualitásai
A településhierarchia és a településhálózat
a Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatal
A Csurgói Egészségügyi Centrum első éve a betegellátásban
Magyarország regionális politikájának története
Ifjúsági feladatok az IKSZT-ben
Közösségi szolgálat a közgázban
Előadás másolata:

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar Vonzáskörzetek, központok, övezetek 2007/08. tanév, 2. félév Település- és területfejlesztés I. Páthy Ádám

Települési funkciók Alapfunkciók Önkormányzat Jegyző Háziorvos Általános iskola Élelmiszerbolt Posta Központi funkciók Kórház Középiskola Munkaügyi központ Okmányiroda Földhivatal Gyámhatóság Bíróság

A helyi önkormányzatok önként vállalható feladatai településfejlesztés, településrendezés épített és természeti környezet védelme lakásgazdálkodás vízrendezés és a csapadékvíz elvezetés és a csatornázás köztemető fenntartása helyi közutak és közterületek fenntartása helyi tömegközlekedés szervezése és fenntartása köztisztaság és településtisztaság biztosítása gondoskodás a helyi tűzvédelemről közbiztonság helyi feladatai, közreműködés a helyi energiaszolgáltatásban, közreműködés a foglalkoztatás megoldásában, az óvoda, az alapfokú nevelés és oktatás biztosítása, az egészségügyi, a szociális ellátásról való gondoskodás a közösségi tér biztosítása, közművelődési, tudományos, művészeti tevékenység, sport támogatása, a nemzeti és etnikai kisebbségek jogai érvényesítésének a biztosítása

A helyi önkormányzatok kötelező feladatai köteles gondoskodni az egészséges ivóvízellátásról, az óvodai nevelésről, az általános iskolai nevelésről és oktatásról, az egészségügyi és szociális alapellátásról, a közvilágításról, a helyi közutak fenntartásáról, a köztemető fenntartásáról, köteles biztosítani a nemzeti és etnikai kisebbségek jogai érvényesülését

A megyei önkormányzatok feladatai középiskolai, szakiskolai és kollégiumi ellátás kulturális javak és történeti iratoknak a gyűjtése megyei könyvtári szolgáltatások gyermek- és ifjúsági jogok érvényesítése fogyatékos gyermekek oktatása ifjúsági szolgáltatások alapellátást meghaladó egészségügyi szakellátás szakosított szociális szolgáltatások területi összehangolása környezet védelme, a térségi területrendezéssel kapcsolatos feladatok

A központi funkciók típusai Munkaerő vonzásközpont Kereskedelmi vonzásközpont Gazdasági szolgáltatások Közigazgatás Egészségügy Oktatás, kultúra Szervezés, irányítás

Városi vonzáskörzetek Agglomerációs övezet: a központ vonzása abszolút, más központok hatása nem érzékelhető Hegemón vonzásöv: a központ hatása uralkodó, de egyes területeken más központok is szerepet játszhatnak Domináns vonzásöv: más központok hatása is érvényesül, de a kapcsolatteremtések relatív többsége az elsődleges központra esik Átmenti vonzásöv: egyszerre több egyenrangú központ vonzása érvényesül

Budapest – agglomerációs övezet

Budapest – hegemón vonzásöv

A vonzáskörzet nagysága A központ mérete A közlekedési hálózat minősége A környék településhálózata Jövedelemszint

Közlekedési hálózat és elérhetőség

Településméret és jövedelemszint

Vonzáskörzet-elméletek – Christaller (1933) a központok hierarchiája egy ideális térben eredeti példa: Dél-Németország többszintű és többfunkciós központhierarchia Egyenlő távolságra lévő központok, hatszögmodell

Vonzáskörzet-elméletek – Christaller (1933) Domborzatmentes homogén tér Egyenletes népességeloszlás Az erőforrások eloszlása egyenletes A szükségletek, a jövedelem és a vásárlóerő azonos Azonos közlekedési lehetőségek A közlekedés költségei egyenlő arányban állnak a távolsággal

A Christaller-modell

A Christaller-modell

A Christaller-modell

Lösch-modell A földrajzi tér mellett létezik a gazdasági tér is Figyelembe veszi a piaci kapcsolatok hatásait Minden terméktípus ellátási körzete különbözik A közlekedés és a szállítás lehetőségei befolyásolják a településhálózat alakulását

A Christaller-modell

Lösch-modell