A pendriveok az ezredforduló után kezdtek el megjelenni a kereskedelmi forgalomban. Két céget érdemes megemlíteni ezzel kapcsolatban:  TREK: adattároló.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Elektronikus háttértárak
Advertisements

Hardver eszközök II. rész
Hardver ismeretek Háttértárolók
Napjaink háttértárolói
Adattárolási technológiák
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
M AGNETO - OPTIKAI H ÁTTÉRTÁRAK Készítette: Dobos Rhea Szilvási Orsolya.
Napjaink háttértárolói
A számítógép felépítése
DISZKréten az adathordozókról
Készítette: Diczházi Attila
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
Készítette: Sebestyén Dávid SEDRAAI.ELTE. Az adathordozók Ha nincs hálózatban a két számítógép, amik között adatot szeretnénk átvinni Vagy a digitálisan.
Mai számítógép perifériák
Háttértárak.
Informatikai eszközök
Régen és most. Háttértárolók.
12. Óra Háttértárak.
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
Diczházi Attila munkája alapján
Háttértárak újdonságai Készítette: Kajári Katalin Nagy Nikolett
A pendrive.
Készítette: Majdán Csaba. A dokumentumok összegyűjtésével feldolgozásával rendszerezésével foglalkoznak Biztosítják a dokumentumokhoz való hozzáférést.
Pendrive Készítette: Galyas Virág Informatikus könyvtáros szak
Háttértárak: Pendrive, GD-Rom
Számítógép memória jellemzői
Amit az adathordozókról tudni kell
Minden, amit az adathordozókról tudni kell Számítógépes alapismeretek, első beadandó feladat Készítette: Eichhardt Iván.
Háttértárak Informatika tananyag.
Napjaink háttértárolói
Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest.
Napjaink háttértárolói Készítette: Asztalos Péter Felkészítő tanár: Ing. Mezei Adrianna Iskola: Stredná priemyselná škola - Ipari Szakközépiskola Komárno.
Napjaink háttértárolói
Memóriák típusai, jellemzői
Napjaink Háttértárolói
Napjaink háttértárolói Király Erik Péter Felkészítő tanár:Sári Éva Türr István Gazdasági Szakközépiskola 6500 Baja, Bácska tér 1.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Készítette: Aranyos Edit & Fazekas Sarolta A CD-rom története.
IT alapismeretek Csíki Gyula.
Mágneses tárolók.
A számítógép felépítése
Háttértárak.
Mai számítógép perifériák
Hang anyagok tárolása Magnószalag Magnókazetta Bakelitlemez CD
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Mai számítógépes perifériák
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
A számítógép felépítése
Perifériák: Monitor Nyomtató Billentyűzet Egér Hálózati kártya Háttértárak: FDD HDD CD/DVD.
A számítógép felépítése
Perifériák és jellemzőik
Minden amit az adathordozókról tudni kell. Történelmi áttekintés.
Kialakulásuk  1960-as évek közepétől több cég egymástól függetlenül fejleszti  Katonai célokra készül  Létrehozás célja: A mágneses tárolóknál nagyobb.
Készítette: Diczházi Attila. Mágneses Winchester Floppy Optikai CD DVD Egyéb Pendrive Memóriakártyák.
Pendrive (anyag gyűjtés)
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
Információ.
Napjaink háttértárolói
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
Háttértárak.
Tároló perifériák.
Előadás másolata:

A pendriveok az ezredforduló után kezdtek el megjelenni a kereskedelmi forgalomban. Két céget érdemes megemlíteni ezzel kapcsolatban:  TREK: adattároló családdal foglalkozik, szabadalma nem tartalmazta az eszköz pontos leírását  M-SYSTEM: az izraeli cég az interneten keresztül kezdte hirdetni a pendrive előnyösségét, az IBM fejlesztette tovább termékeit

Egy USB csatlakozóval egybeépített flash memória.  Elnevezések: tollmeghajtó, USB key, USB flash memory stb.  Jellemzők: - Tárolási kapacitás: 8 MB-tól 256 GB-ig - Adatátviteli sebesség: USB 1.0 (1,5 MB/s), USB 2.0 (60 MB/s)  Formázás: FAT, FAT32, NTFS fájlrendszerrel  Önállóan nem képesek adatátvitelre

A pendrive egy apró nyomtatott áramkört és a hozzá kapcsolt USB csatlakozót tartalmazó műanyag tokozású adattároló rendszer. Belső felépítés: vezérlőmodul, ellenőrzőpontok, Flash-chip, kvarc oszcillátor, írásvédelmi kapcsoló, második memória helye, LED Általában nem rendelkeznek önálló áramforrással, kivéve ha a felépítése meg nem követeli, mint pl.: egy MP3 lejátszónál, diktafonnál.

AA pendrive használat előnye: -M-Mobilitás -T-Tartós, egyszerű és kényelmes használat -B-Biztonságos adathordozás -O-Olcsó, az extráktól függően -E-Egyre nagyobb kapacitás -U-Univerzális csatlakozási felület HHátránya: -K-Könnyen elveszhet, mivel kicsi -V-Vírushordozó

 Víz, ütés és karcálló  Jelszavas védelem  Hardveres titkosítás  USB Security program, vagyis vírusvédelem  Extrém tokozások  Kialakítás: kupak nélküli, behajtható, bepattintható  Dupla csatlakozó

Kingston Data Traveller 256 GB A jelenlegi legnagyobb tárkapacitású pendrive, elég magas ára van

A mágneses és optikai adathordozók után, igazi fellendülést jelentenek az elektromos tárolók. Az előnyökben említettem a tartósságot, biztonságot és egyszerű használatot. Ezek jelentik az újdonságot, szemben például a floppyval vagy a CD és DVD-vel. ÖSSZEHASONLÍTÁS  FLOPPY lemez: a mágneses adathordozó esetében is szintén egyszerű a használat, itt sem szükséges külön program telepítése, mely az írást és olvasást lehetővé teszi, a biztonság és tartósság nem garantált, mivel vírushordozó lehet az eszköz, és erős mágneses térben az adatok rongálódhatnak, vagy teljes mértékben megsemmisülhetnek. Könnyen piszkolódik és törik!  CD és DVD lemez: az optikai tárolók legnagyobb hátránya a karcolás, amely könnyen bekövetkezhet a rendszeres használat folyamán, ez is adatvesztéshez vezethet. Az íráshoz külön program telepítése szükséges, használata némi gyakorlatot követel.  Pendrive: Az újdonság a pendrive sok előnyében és kevés hátrányos tulajdonságaiban rejlik. A hátrányok is kiküszöbölhetők a gyártók ötleteivel mint a, jelszavas védelem, és a vírusírtót, ez már egy 100%-os biztonságot ad a felhasználónak. Mint a floppyhoz hasonlóan a használata nagyon egyszerű, és a tartóssága pedig abban nyilvánul meg, hogy több százezer írási és olvasási folyamatot is végrehajthatunk, károsodás nélkül, az adatokat pedig több évtizedig is megőrzi. Ehhez már csak egy egyedi és tetszetős, ütés és vízálló tok szükséges, mellyel még kelendőbbé teszik a terméket.

A pendrive könyvtárban való használata egy nagy lépés volt a felhasználók és a dolgozók számára. Már nem fontos könyveket és újságokat kölcsönözni, ha elektronikus formában is hozzájuthatunk. A nagy kapacitás lehetővé teszi, hogy tárolni tudjuk a pendriveokon egyszerűen és gyorsan. Azok a könyvtári felhasználók akik internetezni járnak, az általuk letöltött adatokat közvetlenül menthetik rá, nem kell több floppyval elindulni otthonról, vagy optikai tárolók esetén az anyagot összegyűjteni és kiírni. Nem csak adattárolás, hanem közvetlen adatfelhasználás is történik: pl.:mp3 lejátszónál szöveg olvasása, hanganyag lejátszása a másolás után. A pendrive használat könyvtáranként eltérő lehet, van ahol nem engedélyezik, vagy bizonyos összeg megfizetéséhez kötik, vagy tiltják! Az első két esetben előzetes vírusellenőrzés után lehet használni. A dolgozóknak is megkönnyíti a munkavégzést, ha az több gépen történik, nem szükséges teljes hálózat kiépítése az adatátvitelhez.