2011. szeptember Az információtechnológia menedzselése Az információs rendszer fejlesztése Image of the slide: www2.raritanval.edu/departments/busadmin/.../Ch07-IntrotoBusiness.ppt.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Adatbázis-kezelés Készítette: Asztalos Péter január 12.
Advertisements

Kapcsolatok. Kapcsolat Kapcsolat: Két egyedtípus egyedelőfordulásai közötti viszony.
ADATBÁZISOK.
A normalizálás az adatbázis-tervezés egyik módszere
Adatbázis-kezelés.
2. GYAKORLAT E-K modellből relációs adatbázisséma.
IBM Global Financing © 2013 IBM Corporation Innovatív IT finanszírozás Dr. Kováts Dénes IBM Global Financing részlegvezető.
Leképzési szabályok.
Adatbázis (alapfogalmak).
EE/R adatmodell (Extended E/R) 1 Az objektum orientált szemlélet elterjedésével egyre nőtt az igény az olyan SDM (Semantic Data Model) modellek iránt,
Az egyed-kapcsolat modell
Microsoft Access V. Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Információ kezelés Az információ visszakeresésének lehetőségei.
KOVÁCS DÁVID. ALAPFOGALMAK Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az.
Hernyák Zoltán XML validálás.
Közönségkapcsolatok (PR)
2011. szeptember Az információtechnológia menedzselése Az információs rendszer fejlesztése Image of the slide: www2.raritanval.edu/departments/busadmin/.../Ch07-IntrotoBusiness.ppt.
ERD - feladatok szeptember Egyed-kapcsolat diagram (ERD)
Jelölések Egyed Kötelező a kapcsolat 1:1
az MSAccess programmal
Adatmodellek - egy eszközrendszer, mellyel leírható a vizsgált valóság, - több különböző absztrakciós szinten is létezhet, - megkülönböztetünk DBMS-hez.
Gazdasági informatika II.
1Gazdasági informatika II Gazdasági informatika II. Gyurkó György.
Bevezetés az orvosi kódrendszerekhez 2. előadás Semmelweis Egyetem Egészségügyi szervező szak II. évf
AVIR – intézményi adatmodell gazdálkodási szekció február 2.
SQL, Relációs adatmodell
1Objektumorientált elemzés és tervezés - Alapfogalmak Gyurkó György Objektumorientált elemzés és tervezés Alapfogalmak.
Objektumorientált tervezés és programozás II. 3. előadás
Bevezetés az UML-be az E/K modellen keresztül
Természetes és formális nyelvek Jellemzők, szintaxis definiálása, Montague, extenzió - intenzió, kategóriákon alapuló gramatika, alkalmazások.
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2005/2006. őszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
AZONOSÍTÁS emlék: ET-TT viszonylagosság –elválaszthatatlan tulajdonságok  azonosítás Azonosítás: az EF egyértelmű megjelölése –név szerinti természetes.
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat
Adatbázis-kezelés JAG,
11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása
Adatbázisok gyakorlat
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
Törzsek-Partnerek A partnerek menüpont alatt végezhetjük a partnerek nyilvántartásával kapcsolatos műveleteket. A partnertörzsben vesszük fel a partnerek.
Adatbázis kezelés.
Adatbázis-kezelés.
Adatbázisok Fleiner Rita, Tankönyv:
Adatbázis-kezelés Készítette: Asztalos Péter január 12.
Adatbázis-kezelés.
Kulcsok meghatározása a táblákban
Adatbázis alapfogalmak
(A logikai adatmodell kialakítása)
Adamkó Attila UML2 Adamkó Attila
Normálformák Takács Gábor mérnök informatikus, okl. mérnöktanár
Vállalati modellek 2007.
Információs rendszer fejlesztése 2. előadás
UML modellezés 3. előadás
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Gyurkó György. Az OO programozás és tervezés története 1960-as évek: SIMULA (véletlen folyamatokat szimuláló programok írása) az OO nyelvek őse 1970-es.
1Objektumorientált elemzés és tervezés – Dinamikus modellezés Gyurkó György Objektumorientált elemzés és tervezés Dinamikus modellezés.
Adatbázisszintű adatmodellek
Gazdasági informatika II (SZIE GTK GVAM 1. évfolyam) 2009/2010. tanév 2. félév.
Összeállította: Juhász Tibor – 2006 – Adatbázis- kezelés 1. Alapfogalmak.
Szemantikai adatmodellek
Alapfogalmak Adat: rögzített ismeret
BPR – Business Process Reengeneering
Adatbázis alapismeretek
Kovács Gergely Péter Az egyed-kapcsolat modell
SZÁMVITEL.
INFORMÁCIÓS RENDSZEREK 1.
Továbbképzés Ide írja be a tárgyat..
SZÁMVITEL.
Hol tartunk… Értjük a számvitel alapvető feladatát és folyamatát.
Adatbáziskezelés 12. alkalom.
Relációs adatmodell, normálformák
Előadás 02 A 3 szintű ANSI/SPARC architektúra
Előadás másolata:

2011. szeptember Az információtechnológia menedzselése Az információs rendszer fejlesztése Image of the slide: www2.raritanval.edu/departments/busadmin/.../Ch07-IntrotoBusiness.ppt Tervezés a szoftverfejlesztésben Sztatikus modellezés – Adatmodell és objektummodell Egyed-kapcsolat diagram (ERD)

A témakör SZERVEZÉSTECHNOLÓGIA Az információtechnológia menedzselése Az információs rendszer fejlesztése 1. A fejlesztési folyamat áttekintése 2. Követelményelemzés 3. Tervezés a szoftverfejlesztésben [***] Sztatikus modellezés – Adatmodell és objektummodell 4. Kivitelezés és az egységtesztek 5. Szoftverintegráció, rendszerintegráció és az integrációs tesztek 6. A rendszer bevezetése 7. A szoftverfejlesztés támogató folyamatai

Egyed (entitás) olyan személy (vevő), tárgy (gépkocsi), fogalom vagy esemény (rendelés), amelyek egy adott rendszer tevékenységének meghatározó elemei ezeket akarjuk az üzleti élet számára fontos tulajdonságokkal leírni és a rendszerünkben tárolni példa: egyed: dolgozó tulajdonságok: név, cím, gyermekek száma, családi állapota, beosztása, fizetése, adószáma, személyi azonosító száma, TB száma, bakszámlaszáma stb. Kalakota-Robinson, 2002, 13. oldal

Tulajdonság a tulajdonságok (attribútumok) alatt az aktuálisan nyilvántartott jellemzőket (név, ár, szín, időpont stb.) értjük. példa: egyed: dolgozó tulajdonságok: név, cím, gyermekek száma, családi állapota, beosztása, fizetése, adószáma, személyi azonosító száma, TB száma, bakszámlaszáma stb. Kalakota-Robinson, 2002, 13. oldal

Elsődleges kulcs az egyedtípus olyan tulajdonsága, amely 1. az egyed minden elıfordulására értelmezhetı (mindegyikhez tartozik valamilyen értéke); 2. értékei és az egyed elıfordulásai között kölcsönösen egyértelmű megfelelés áll fenn; 3. stabil, azaz valamely egyedelıforduláshoz tartozó értéke az elıfordulás élettartama alatt nem változik; 4. minimális, azaz nincs olyan része, amely szintén teljesítené az 1–3 feltételeket.

Egyedtípus szerkezete A jellemző tulajdonságok (attribútumok) felsorolása és közülük az azonositó(k) tulajdonság(ok) kijelölése. Az azonosító informatikai értelemben az elsődleges kulcs.

típus/előfordulás A könyvelési tétel egyedtípus Tulajdonságtípus Egyedelőfordulás Azonosító vagy elsődleges kulcs Nem lehet két (sorban) azonos! Tulajdonságérték(ek)

Kapcsolat az egyedek közötti viszonyt fejezi ki példa: dolgozó és telephely egyedek között a kapcsolatot az jelenti, hogy az adott dolgozó melyik telephelyen végzi a munkáját Kalakota-Robinson, 2002, 13. oldal

ERD egyed-kapcsolat diagram Entity Relationship Diagram (ERD) az egyedek és a köztük lévő kapcsolatok tömör leírása szolgál példa: források: http://www.agt.bme.hu/szakm/adatb/er/er.html http://www.mixat.sulinet.hu/~racsko/anyagok/adatb/relacios.htm

ERD példák

kapcsolat jellemzők a kapcsolat foka a kapcsolat erőssége 1:1 1:N M:N a kapcsolat erőssége kötelező opcionális (lehetséges) a kapcsolat stabilitása a benne résztvevő egyedtípusokra stabil instabil

1:1 kapcsolat Az egyik egyedtípus minden előfordulásához a másik egyedtípus csak egy előfordulása tartozhat, és ez igaz a másik egyedtípusra is. egyed-kapcsolat diagrammal ERD (Entity Relationship Diagram): Söfőr Váltótárs

1:1 kapcsolat leggyakoribb esete a főtípus-altípus kapcsolat pl.: egy ingatlan azonos egy tárgyi eszközzel. A tárgyi eszköz 3 kapcsolatát reprezentáló kapcsolóvonalakat ívelt vonal metszi. Jelentése: egymást kizáró kapcsolatok, azaz egy konkrét tárgyi eszköz nem lehet egyszerre ingatlan is, meg jármű is.

1:N kapcsolat Az egyik egyedtípus egy konkrét előfordulásához a másik egyedtípus több előfordulása tartozhat, de ez fordítva nem igaz. egyed-kapcsolat diagrammal (ERD): vagy Iroda Dolgozó fölérendelt hierarchikus viszony alárendelt hierarchikus viszony Dolgozó Iroda varjúláb, tyúkláb

Vállalkozásnál használt üzleti nyelv M:N kapcsolat Az egyik egyedtípus egy konkrét előfordulásához a másik egyedtípus több előfordulása tartozhat, és ez fordítva is igaz. egyed-kapcsolat diagrammal (ERD): Vállalkozásnál használt üzleti nyelv Dolgozó

kötelező/opcionális a számla egyedtípusra nézve kötelező, mert minden számlához kell lenni azt kiállító szállítónak a szállító egyedtípusra nézve opcionális, mert lehet olyan szállítója a cégnek, akitől még nem érkezett számla.

stabil/instabil a számla egyedtípusra nézve stabil, mert a számlát kiállító szállító már nem változhat a munkaadó szervezetek és az alkalmazottak közötti kapcsolat viszont értelemszerűen instabil mindkét egyedtípusra nézve.

rekurzív kapcsolat egy egyedtípus önmagával is alkothat kapcsolatot neve: rekurzív (visszamutató, homogén) kapcsolat pl. egy szervezet egységei közötti alárendeltségi viszony. Ebben a viszonyban a szervezet egyedtípus önmagával alkot 1:n fokú kapcsolatot. Itt ez csak egyedtípusszinten igaz, egyedelőfordulásszinten nem.

Hivatkozott irodalom Gyurkó György (2011): Szervezéstechnológia . BGF, Bp. Gyurkó György (2011): Szervezéstechnológia példatár. BGF, Bp. Paál Éva (2009a). Gyakorlófüzet a számvitelszervezéshez. Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ Kft., Bp. Paál Éva (2009b). Számvitelszervezés a vállalkozásoknál. Magyar Könyvviszgálói Kamara Oktatási Központ Kft., Bp.