Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bevezetés az UML-be az E/K modellen keresztül

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bevezetés az UML-be az E/K modellen keresztül"— Előadás másolata:

1 Bevezetés az UML-be az E/K modellen keresztül
Az Egyed/Kapcsolat modell és az UML összehasonlítása (J. Ullman-J. Widom: Adatbázisrendszerek - Alapvetés)

2 A terminológiák összehasonlítása
UML E/K- modell Osztály Egyedhalmaz Objektum Egyedhalmaz eleme Társítás Bináris kapcsolat Társításosztály A kapcsolat attribútumai Alosztály Osztályhierarhia Aggregáció (összesítés) Sok-egy kapcsolat Kompozíció (összeállítás) Sok-egy kapcsolat hivatkozásépségi megszorítással

3 UML osztályok Az UML-ben az osztály az E/K-modell egyedhalmazához hasonló fogalom. A jelölése eltér nagyban. Filmek filmcím PK év PK hossz műfaj <a metódusok helye> Az osztály doboza három részre van osztva. A felső az osztály nevét tartalmazza. A középsőben vannak az attribútumok. Az alsó rész a metódusoké. Sem az E/K modellben, sem a relációs modellben nincsenek metódusok. A párhuzamban nem használunk metódusokat.

4 Az UML osztályok kulcsai. Társítások
Ahogy az egyedhalmazokhoz, úgy az UML-osztályokhoz is meg kell adnunk egy kulcsot. A kulcsot képező attribútum neve után a PK. Az UML-ben az osztályok közötti bináris kapcsolatot társításnak nevezzük. A többszörös kapcsolatnak az UML-ben nincs megfelelője. Megszorítás az objektumok számát tekintve: m..* - jelentése korlátlan 0..* - jelentése nincs megkötés az objektumok számára nézve jelentése pontosan egy Stúdiók név PK cím Gyártó 0..* 0..1 Filmek filmcím PK év PK hossz műfaj 0..* 0..* Színészek név PK cím SzerepelBenne

5 Hivatkozási épség kifejezése UML-ben
A Gyártó társítás Filmek végénél az 1..* azt jelenti, hogy minden stúdiónak legalább egy filmet kell gyártania. A Gyártó társítás Stúdió végénél 1 címke van. Ez azt jelenti, hogy a filmet egy és csakis egy stúdió készíti. Az Irányít társítás Stúdiók végén 1 címke van. Ez azt jelenti, hogy az elnök egy és csakis egy stúdiónak az elnöke lehet. Az Irányít társítás Elnökök végén 0..1 címke van. Ez azt jelenti, hogy egy stúdiónak legfeljebb egy elnöke lehet, de nem kell, hogy minden pillanatban legyen elnöke.

6 Társítások önmagával Eredeti 0..1 Folytatás 0..*
Filmek filmcím PK év PK hossz műfaj 0..1 Folytatás 0..* Egy olyan társítás, amelyik mindkét végén a Filmek osztály van. A társítás az Eredeti szerepben lévő vége a film eredetijére mutat, címkéje 0..1, ami azt jelenti, hogy a folytatásos filmnek pontosan 1 eredetije van, viszont vannak nem folytatásos filmek is. A Folytatás szerep címkéje 0..*, ami azt jelenti, hogy a folytatásos filmek eredetijének tetszőleges számú folytatása lehet. (Az a nézőpont érvényesül, hogy a Rocky II és Rocky V. is a Rocky folytatása)

7 Társításokból képzett osztályok
Filmek filmcím PK év PK hossz műfaj Színészek név PK cím SzerepelBenne 0..* 0..* Javadalmazás fizetés juttatások Az UML-ben társításosztálynak nevezett új osztályt hozunk létre, és ezt a társítás közepéhez kapcsoljuk. A társításosztálynak saját neve lesz, de attribútumai annak a társításnak az attribútumaiként tekintendők, melyhez a társításosztály kapcsolódik. A Javadalmazás osztálynak nincs elsődleges kulcsa.

8 Osztályhierarhia az UML-ben
Minden UML-osztályhoz alosztályokból felépülő osztályhierarchia tartozhat. Az elsődleges kulcs a hierarchia gyökércsúcsán lévő osztály kulcsa. UML-ben a C osztályhoz 4 különböző típusú osztályhierarhia tartozhat, az alábbi kérdésekre adott válaszok alapján: Teljes vagy részleges. A C osztály minden objektuma valamely alosztály eleme? Ha igen, akkor az alosztályok rendszere teljes. Diszjunkt vagy átlapolt. Az alosztályok diszjunktak (egy objektum nem tartozhat több osztályhoz)? Ha egy objektum kettő, vagy több alosztályhoz is tartozhat, akkor az alosztályok átlapoltak. Objektumorientált rendszerben Diszjunkt. E/K átlapolt. Mindkettő megengedi a teljes vagy részleges hierarchiát.

9 Aggregáció és kompozíció
A sok-egy kapcsolat két speciális jelölés. Aggregáció. Üres rombusz van a kapcsolat egyik végén. A kapcsolat ezen végét 0..1 címkével kellene ellátni. Kompzíció. A rombusz feketével kitöltött és a rombuszos végén 1..1 kapcsolatot feltételez. Gyártás-irányítók azonosító PK név cím nettóBevétel Filmek filmcím PK év PK hossz műfaj 1..* 0..1 Elnökök Stúdiók név PK cím


Letölteni ppt "Bevezetés az UML-be az E/K modellen keresztül"

Hasonló előadás


Google Hirdetések