Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kapcsolatok. Kapcsolat Kapcsolat: Két egyedtípus egyedelőfordulásai közötti viszony.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kapcsolatok. Kapcsolat Kapcsolat: Két egyedtípus egyedelőfordulásai közötti viszony."— Előadás másolata:

1 Kapcsolatok

2 Kapcsolat Kapcsolat: Két egyedtípus egyedelőfordulásai közötti viszony.

3 Kapcsolat Kapcsolatok típusa: 1:1; 1:N; N:M.

4 Kapcsolat Vizsgáljuk meg két egyedtípus viszonyát. Az egyik egyedtípus legyen A, a másik B. Az A egy előfordulásához a B -nek legfeljebb egy előfordulása tartozhat és ez fordítva is igaz. pl.: házasság férfi- nő (Magyarországon).

5 Kapcsolat Abban az esetben is alkalmazzák ezt a kapcsolat típust, ha az egyik egyedben bizonyos tulajdonságok nem minden egyedelőfordulásban lényegesek. Pl.: egy vállalat DOLGOZÓ egyedben nem szükséges a súlyt, magasságot rögzíteni, ha viszont a vállalat sport csapatát is nyilvántartjuk, akkor célszerő ezeket a tulajdonságokat egy SPORTOLÓ egyedtípusba felvenni.

6 Kapcsolat Egy a többhöz (1:N) kapcsolat (hierarhikus kapcsolat) Az A egy előfordulásához a B több előfordulása tartozhat és ez fordítva nem igaz. (B egy előfordulásáhozaz A-nak legfeljebb egy előfordulása tartozhat). Pl.: OSZTÁLY – TANULÓ

7 Kapcsolat Több a többhöz (N:M) kapcsolat (Hálós kapcsolat) Az A egy előfordulásához a B több előfordulása tartozhat és ez fordítva is igaz. (B egy előfordulásához az A-nak több előfordulása tartozhat). Az adatbáziskezelő rendszerek általában nem tudják közvetlenül kezelni az N:M kapcsolatot, egy kapcsoló egyedtípus beiktatásával felbontják két 1:N kapcsolatra.

8 Kapcsolat Több a többhöz (N:M) kapcsolat (Hálós kapcsolat) Az A egy előfordulásához a B több előfordulása tartozhat és ez fordítva is igaz. (B egy előfordulásához az A-nak több előfordulása tartozhat).


Letölteni ppt "Kapcsolatok. Kapcsolat Kapcsolat: Két egyedtípus egyedelőfordulásai közötti viszony."

Hasonló előadás


Google Hirdetések