Webdesign I - Oldaltervezés alapelvek. I. Tartalom-elhelyezés az oldalon ALAPELVEK 1.Mindig értékes és érdekes tartalom jelenjen meg az oldalon! 2.A tartalom.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép- képernyő vagy monitor. A monitort egy kábel köti.
Advertisements

Valóban azt látjuk, ami a retinára vetül? Dr. Kosztyánné Mátrai Rita Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar, Informatika Tanszék.
A gép által végrehajtott feladatok eredményeit mutatják, vagyis a géptől a felhasználó felé közvetítenek információkat: • Monitor • Projektor • Nyomtató.
Hirdetési termékek – Display
Microsoft Excel 7. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Weblap szerkesztés HTML oldal felépítése Nyitó tag Záró tag Nyitó tag Záró tag oldalfej tözs.
INFORMATIKAI ESZKÖZÖK: A MONITOR
Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzői
Video.
Pár szó a digitalizálásról
Operációs rendszerek Beállítások.
A Monitor A legfontosabb kimeneti eszköz a monitor. A monitoron megjelenő képek képpontokból (pixel) állnak. A jelenleg még a legelterjedtebb a katódsugárcsöves.
FRAME-k (keretek). FRAME-k A frame-ek (keretek) segítségével a képernyőt felosztva egyszerre jeleníthetünk meg több webes dokumentumot a képernyőn. Fejlec.html.
Felhasználó barátság eszközei
PowerPoint 6. Évfolyam Formázások. Mentés A feladatot mentsük el a saját mappánkba „ppt_6_1_SajátNév” néven (ahol a SajátNév a saját nevünk helyesen leírva,
Monitor Alapvető kimeneti eszköz Angol neve: display
Készítette: Kecskés Imre
Monitorok Amit látunk.. Amit eddig is tudtunk Régebben fekete-fehér monitorok voltak. (monokróm) A kép pixelekből áll. (Picture Element) A pixelek alkotják.
Multimédiás technikák 1. kérdés Melyik diszkrét médium? a)hang b)videó c)animáció d)kép.
Leírónyelvek: HTML és XHTML
Webdesign I - Oldaltervezés
1. Akciógombok elhelyezése
WEBOLDALFEJLESZTÉS
A körlevél készítésének menete
A HTML alapjai Havlik Barnabás Készítette:
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) TERVEZŐ PÁLYAMŰ TELEFON KONZULENS.
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) TANTÁRGY TÉMA TERVEZŐ KONZULENS SZEMESZTER.
 1. dia: Bemutakozó  2. dia: Tartalom  3. dia: Fogalmak  4. dia: Mi a hasznosság??  5. dia: Általános I.  6. dia: Általános II. táblázat  7. dia:
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
Táblázatok beillesztése, formázása dokumentumokba
Webszerkesztés A HTML alapjai.
Microsoft Access Űrlapok tervezése.
Buris Katalin V. földrajz - informatika
Alapszint 2.  Készíts makrót, ami a kijelölt cellákat egybenyitja, a tartalmat vízszintesen és függőlegesen középre igazítja és 12 pontos betűméretűre.
XHTML 1. óra. Miért térjünk át HTML-ről XHTML- re? HTML-szabványban tartalom és forma összemosódott HTML 4.0 szabványban stíluslapok használatát javasolták.
Monitorok.
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) Ennek megfelelően a sorok elválasztás.
Monitor, billentyűzet Segédanyag 9. osztályosok számára Készítette: Dobi Attila,
Hyper Text Markup Language
Football Club webes arculata, azaz egy hivatalos klub honlapjának felépítése Készítette: Kiss László Balázs.
Web-grafika II (SVG) 8. gyakorlat Kereszty Gábor.
PowerPoint 7. Évfolyam Formázások. Mentés A feladatot mentsük el a saját mappánkba „7_2_ppt_SajátNév” néven (ahol a SajátNév a saját nevünk helyesen leírva,
Bináris szám-, karakter- és képábrázolás
E-Business webhelyek tervezése Forrás: Meghraj Thakkar: Designing e-Business Web Sites Az e-business-ed sikere érdekében fontos.
Kördokumentumok 1..
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Grafika alapfogalmak.
Bevezetés a weblapfejlesztésbe
Táblázatok.
Licensz vizsga Újvidék, Kandidátus: FARKAS ANDOR
Készítette: Földi Gergely Felkészítő: Antal Zoltán Szentpéterúri Általános Iskola Szentpéterúr, Kossuth Lajos Utca 13. Kedvenc szerkesztő szoftverem.
Weblapkészítés alapjai
Crt Monitor. Általános  a televízióhoz hasonló  elektronsugár futja végig  a sorok és képek váltásának időpillanatait a vízszintes és függőleges sorszinkron.
Az Office 2007 új grafikus felülete
Dokumentum formázása.
SZÖVEGSZERKESZTÉS IV. ~ BEKEZDÉSFORMÁZÁS ~
A web site minősítése Források: Bokor Péter szakdolgozata (2002) és a benne megadott hivatkozások: Dotkom Internet Consulting: Üzleti weboldalak elemzése,
Plakát Ha lehet, akkor ez 1.oldalon lévő mintából kellene plakátot készíteni A szöveg középen : Kabát akció!, mellette a piros alapú logo A divat.
A Mozilla magyar nyelvű szerkesztőjének használata
E-HÓD HÓDítsd meg a biteket!.
…az élet forrása! Hévíz.hu hirdetési tarifák 2015 A Hévíz.hu weboldal Hévíz városának turisztikai weboldala, melyen minden Hévízről szóló információ megtalálható.
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) TANTÁRGY TÉMA TERVEZŐ KONZULENS SZEMESZTER.
Alapműveletek. Ismerkedés a GIMP-pel
Nyomógombok szerkesztése
Windows és Linux Word 1 (1983) … Word for Windows (1989)
3D megjelenítés eszközei
Adatbáziskezelés.
Html parancsok.
Táblázatok A táblázat megadása a tag használatával lehetséges. A és tageken belül: a és tagek között adhatjuk meg a.
téma közlemény SmartArt-ábra piros hátterű képekkel (Haladó)
Előadás másolata:

Webdesign I - Oldaltervezés alapelvek

I. Tartalom-elhelyezés az oldalon ALAPELVEK 1.Mindig értékes és érdekes tartalom jelenjen meg az oldalon! 2.A tartalom töltse ki legalább az oldal felét, de jobb ha a 80%-ához közelít! 3.A navigációt a minimálisra kell csökkenteni! 4.Ne legyenek túlságosan nagy méretű, „üres” képek az oldalon! 5.A hirdetéseket jobb volna teljesen kihagyni használhatósági szempontból! 6.Tartalom-kiemelés és elhagyás elve. 7.A fehér terület szerepe. => Böngészőben való megjelenítés!

1. Mindig értékes és érdekes tartalom jelenjen meg az oldalon!

Példa: A képernyő 20 % tartalmaz csak értékes információt!

- 31% keret (oprsz. és böngésző)- kék - 20% értékes információ (térkép)- zöld - 23% navigáció - sárga - 10% hirdetés- rózsaszín - 16% kihasználatlan terület- fehér 800x600-as felbontású képernyő képpontból áll: 2. A tartalom töltse ki legalább az oldal felét, de jobb ha a 80%-ához közelít!

- 16% (31% volt) keret (oprsz. és böngésző)- kék - 14% (20% volt) értékes információ (térkép)- zöld - 51% (23% volt) navigáció - sárga - 6% (10% volt) hirdetés- rózsaszín - 13% (16% volt) kihasználatlan terület- fehér 700x1024-es felbontású képernyő képpontból áll: Példa: 2. A tartalom töltse ki legalább az oldal felét, de jobb ha a 80%-ához közelít!

3. A navigációt a minimálisra kell csökkenteni!

4. Ne legyenek túlságosan nagy méretű „üres” képek az oldalon!

5. A hirdetéseket jobb volna teljesen kihagyni használhatósági szempontból!

6. Tartalomkiemelés és elhagyás elve.

A fehér terület szerepe => Böngészőben való megjelenítés! => Tipográfiai jelentősége!

Milyen weboldalt készítsünk? Melyik kitételnek tegyünk eleget? 1. Minidig ugyanolyan képet mutasson a weblap! vagy 2. Weblapunk maximálisan használja ki a számára adott területet! 1. Fix szélességű oldalak 2. Alkalmazkodó szélességű oldalak Kérdés melyik állítás a fontosabb a kettő közül! Ennek megfelelően 2 típus létezik: 1. Böngészőben való megjelenés

1. Fix szélességű oldalak Álló A4-es lap formájához hasonlíthatóak leginkább, a lap a rajta lévő tartalommal együtt függőlegesen gördíthetőek Bármilyen képernyőfelbontásban vagy bármekkora böngészőablak méretben nézzük őket, ugyanúgy jelennek meg Grafikus megközelítés, megbízható megoldás.

Az index.hu designerei az oldalt 977 pixel szélességű layoutora tervezték, azaz 1024x768-as képernyőfelbontásra optimalizálták. A görgetősáv ebben a felbontásban kb pixel (ez böngészőprg. függő) =47, a görgetősáv számára tehát van hely bőven. Ha valaki ezt az oldalt 1280x800-asban nézi, akkor neki egy felesleges fehér sáv jelenik meg jobb oldalt. Ha viszont valaki a 800x600-as felbontásban nézi az oldalt, akkor a piros csík előtti részt látja csak és megjelenik neki a vízszintes görgető.

2. Alkalmazkodó szélességű oldalak Képernyőfelbontáshoz és ablakmérethez vízszintesen alkalmazkodó weboldalak tartoznak ebbe a csoportba. Úgy is nevezzük őket, hogy flexibilis weboldalak. A vízszintesen rendelkezésére álló terület méretétől függ megjelenésük. Ezt úgy oldják meg, hogy a megjelenítendő tartalom táblázatba van helyezve és a táblázat szélessége pedig a kerethez viszonyítva százalékban van megadva. A böngészőablak méretét változtatva mindig a számára rendelkezésre álló helyet igyekszik kitölteni, mindezt úgy, hogy az összes tartalmat megjelenítse. Ennek érdekében például áttördeli a szöveget, képek pedig összébb csúsznak.

wiki 1280 pixeles ablakban megjelenítve

wiki 850 pixel széles ablakban megjelenítve