Munkakör- és kompetenciaelemzés, munkakörtervezés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Stratégiai vezetés gyakorlati kérdései
Advertisements

Szervezetfejlesztési Program
A tanári munka értékelése
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
TÁMOP /A
Egyén a szervezetben Vezetés és szervezés BA Pécs.
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
INFORMÁCIÓRENDSZEREK FEJLESZTÉSÉNEK IRÁNYÍTÁSA.. Alkalmazás - projekt Alkalmazás - a vállalat tökéletesítésére irányuló új munkamódszer projekt - az új.
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
Szervezeti formák.
A vállalat szervezete.
3. előadás.
6. előadás.
Minőségirányítás a felsőoktatásban
11:56:57 Munkakör-értékelés.
Munkatársak minőség iránti elkötelezettsége a siker kulcsa Készítette: Taksonyi Bea és Horváth Viktória.
CSALÁDI VÁLLALKOZÁSOK Tapasztalatok Javaslatok Ajánlott dokumentum.
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
A postai képzés lehetséges irányai a felnőttképzésben és a szakképzésben április 5. Előadó: Szűts Ildikó Humánerőforrás vezérigazgató helyettes.
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
A szervezeti felépítés definíciója
Munkakörök kialakítása és elemzése
A MINŐSÉG FOGALMA A minőség az egység (az egyedileg leírható és vizsgálható folyamat, termék, szervezet, illetve ezek kombinációja) azon jellemzőinek összessége,
Emberi erőforrás menedzsment Munkakörök elemzése, tervezése
Emberi Erőforrás Menedzsment Teljesítményértékelés
Szervezeti viselkedés Bevezetés
III.4. A VEZETŐ SZEREPE ”... tudomásunk szerint minden sikeres minőségi forradalom a felső menedzsment részvételével történt EGYETLEN KIVÉTELT sem ismerünk.”
Minőség menedzsment 6.előadás
Munkakörelemzés munkakör-tervezés
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Munkaszervezés Az emberi tevékenységek megszervezése vállalati szinten
„Az igazi kérdés nem az, mennyit javultál tegnapi önmagadhoz képest, hanem, hogy milyen jól teszed a dolgod versenytársaidhoz képest.”
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Munkaköri leírás, Markov analízis
A munkával való elégedettség
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Ugrás az első oldalra 1 Skaliczki Judit A teljes körű minőségirányítási rendszer bevezetésének lépései Debrecen, 2004.
Mikroszintű versenyk é pess é g. Az üzleti szervezetek versenyképességének elemzése, a versenyképesség növelése Egy, a magyar közgazdászok által 1995-ben.
Hatékonyságnövelés, avagy: Buktatók és előnyök a társas praxisban 2014 PMK dr. Bába András – Polequi Bt.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Minőségbiztosítási ismeretek
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
A TÁVMUNKA Balázs Viktória Emberi erőforrások III. évfolyam.
Munkakörelemés és –tervezés röviden
A MUNKAKÖRI LEÍRÁS.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Készítette: Pató Gáborné Dr. Szűcs Beáta, egyetemi docens Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Szervezési és Vezetési Tanszék Elérhetőség:
Az üzletek operatív működtetése
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
„ÖSSZEFOGÁSBAN AZ ÉSZAK- HEGYHÁTÉRT”- EFOP
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Készítette: Farkasné Veres Edina
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
A teljesítménymenedzsment stratégiai kérdései
Előadás másolata:

Munkakör- és kompetenciaelemzés, munkakörtervezés 4. előadás

Munkakörök kialakítása Ahhoz, hogy a szervezet és a munkavállalók céljaikat meg tudják valósítani, és a lehető legjobb teljesítményt érjék el, mindenkinek pontosan ismernie kell tennivalóit. A tudományos menedzsment már a múlt század elején (Taylor) a munkafeladatok szabályozására fordította a figyelmét. Az alkalmazottak csak akkor dolgozhatnak eredményesen, ha tisztában vannak kötelességeikkel és jogaikkal. Ehhez szükséges a munkakörök kialakítása, jellemzőinek feltárása, és azok munkaköri leírásban történő rögzítése.

Mi a munkakör? A szervezeti célok eléréséhez mindenekelőtt munkakörökre van szükség. A munkakör meghatározott munkafeladatok és felelősségek alapján az azonos munkaposztok csoportja. A munkakör az alábbi séma szerint épül fel: A munkaművelet a munkakör legkisebb része. (nyomtató beállítás, szöveg bevitel) Egy vagy több munkaműveletből áll a munkafeladat. (dokumentumok készítése, levelezés) A munkaposzt (állás) azon munkafeladatok összessége, amelyet a dolgozónak el kell látnia. (titkárnő, TMK-s) Ezután jutunk el a munkakör fenti meghatározásáig. (több azonos munkaposzt) A munkakörök meghatározott csoportjai alkotják a foglalkozásokat (mérnök, tanár).

Mi kell a munkakörhöz? Ha meg akarjuk találni a megfelelő embereket, mindenekelőtt pontos képpel kell rendelkezni az elvégzendő munkákról, az ahhoz szükséges ismeretekről és képességekről. Az információ összeállításának három lépése van: a munkakör elemzése, jellemzőinek összeállítása, a munkakör leírása és annak megállapítása, hogy milyen legyen az a személy, aki betölti az állást. A munkaköri jellemzők: Az elemzés folyamatában rendszeresen és részletesen megvizsgáljuk az adott munkakört. Ez segít annak felbecslésében, hogy mennyire szolgálja majd a munkakör a szervezeti célokat és az alkalmazottak megelégedettségét. Bármely munkakör leírható az alábbi jellemzőkkel: ismeret és szakértelem, kapcsolat és kommunikáció, problémamegoldás (ténymegállapítás, elemzés, eredetiség, kreativitás) döntéshozatal és felelősség, autonómia, vezető szerep.

Mi kell a munkakörhöz? Ezek a jellemzők döntő mértékben meghatározzák, hogy a munkavállaló fontosnak, értékesnek, egyáltalán méltónak tartja-e a munkát. Az önállóságot biztosító poszt az eredményekért való felelősség érzetét biztosítja betöltőjének. A motiváció szempontjából is lényeges az elemzés, mert nem mindegy, hogy ismeri-e az ember, hogy jól teljesített-e, jelentkezik-e a felelősségérzet, a kihívás, illetve az értelmesség. Minél inkább jelen vannak a fenti lélektani állapotok, várhatóan annál nagyobb lesz az alkalmazott motiváltsága, teljesítménye és megelégedettsége. Következmény: kevesebb hiányzás és nem kíván mihamarabb távozni a cégtől. A munkaköri jellemzők és a végzett tevékenység közötti kapcsolat az egyén fejlődési szükségletével, az önértékeléssel és az önmegvalósítással van összefüggésben. Fontos arra is figyelni, hogy a munkakör alkalmazotti értékelése és ebből következően ellátásának színvonala nagyban függ attól is, hogy milyennek észleli feladatait, illetve munkájának környezetét (például a kollégák magatartása, értékrendje, viselkedése) az alkalmazott.

A munkakör elemzésének egy viszonylag egyszerű megoldása Kulcskérdések: Mit kell csinálni? Mikor? Miért? Hogyan? Felelősségek: Felelősség a beosztottakért Felelősség az eszközökért és anyagokért Felelősség a pénzért Munkakapcsolatok: Kapcsolat a felettesekkel Kapcsolat a kollégákkal Kapcsolat más szervezeti egységekkel Kapcsolat a vevővel

A munkakör elemzésének egy viszonylag egyszerű megoldása 2. Követelmények: Az eredmények és a végrehajtás színvonala Ismeretek és gyakorlat Végzettség és képzettség Egészségi állapot, fizikum Munkakörülmények: Fizikai környezet Szociális körülmények (csoport) Gazdasági körülmények Ellenőrzés: Ellenőrzés a munkakör birtokosával Ellenőrzés a felettessel Egyszerűbb munkakör esetén a közvetlen megfigyelés is hasznos lehet, de az információszerzés legjobb módszere egy beszélgetés a feladatkör ellátójával és feletteseivel. A két típusú vélemény közötti várható eltérés sokat segíthet a reálisabb megítélésben.

Munkakör elemzés a közszférában Mintegy 800.000 közszférában dolgozó munkavállaló (különböző jogviszonyban 2002.) 17 ágazati területen 2100 munkakört különböztetnek meg. Sok az egymással átfedésben lévő munkakör.

Életpálya modell a közszférában A közszférában terjed a munkakör-család felfogás, amit e területen életpálya modellnek neveznek. Az életpálya modell alkalmazása a különböző munkaköri kategóriákban: kiszámítható előre tervezhető szakmai követelményeken alapuló karrierképet igyekszik megfogalmazni. Az életpálya modell legfontosabb pillérei: az életpályára való bekerülést követően több lépcsőben érhető el annak legmagasabb fokozata az egyes fokozatok teljesítéséhez meghatározott szolgálati idő, szakmai tudás elérése és munkateljesítmény szükségesek a gyorsabban haladók, a kiválóan teljesítők számára nyitva áll a gyorsabb haladás, a pályagyorsítás lehetősége a rendszer figyelembe veszik az ágazati és szakmai sajátosságokat.

A munkaköri leírás A munkakör elemzésének eredménye a munkaköri leírás, ami rögzíti a munkakört betöltő személy feladatait, a szervezeten belüli helyét és a munkamegosztásban játszott szerepét. A munkaköri leírás munkajogi dokumentum, a munkaszerződés és a szervezeti és működési szabályzat melléklete. Készítésének célja a munkakör jellemzőinek, feltételeinek, a rendszeresen végzendő tevékenységeknek a meghatározása, a munkakörök egymástól való elhatárolása. A gyakorlatban és az elméletben egyaránt különböző felfogások találhatók a munkaköri leírás fogalmával, jelentőségével és felépítésével kapcsolatban. Jól használható a következő definíció: A munkaköri leírás egy adott munkakör feladatait jeleníti meg, megadva a célkitűzéseket, a hatás- és felelősségi köröket is. A munkaköri leírás személytől független, azaz a mindenkori betöltőjére való tekintet nélkül adja meg annak szükséges alkalmasságát, feladatait, hatáskörét és felelősségét.

Követelmények a munkaköri leírással szemben Egyértelmű: tisztán kiderülnek belőle a feladatok, kötelezettségek, célkitűzések és vezetési kapcsolatok. Teljes körű: nem tartalmaz technikai hibákat, nincsen benne kihagyás, hozzátevés, túlzás és elhanyagolás. Elég részletes: tartalmazza a munka minden lényeges elemét és sajátosságát, de nem terjengősebb az indokoltnál. Érthető: nyelvileg kifogástalan, bárki számára értelmezhető. Tárgyilagos: Nem előzi meg az értékelést befolyásoló előítélet. Egységes: formanyomtatvány használatával biztosítható az egységesség. Minden a helyére kerül, nem feledkezünk meg fontos részletekről.

A munkaköri leírás jelentősége Világossá teszi az alá- és fölérendeltségi viszonyokat és utasítási jogokat. Elkerülhetővé teszi a dupla feladatvégzést, illetve megakadályozza az el nem végzést. Részletesen behatárolja a felelősségi köröket. Elkerülhetővé teszi a személyi feszültségeket. Biztosítja a folyamatok célszerű teljesítését. Láthatóvá teszi a szervezés hiányosságait. (mit felejtettek el) Alapul szolgálnak a munkakör betöltőjének saját feladatai megszervezéséhez. Szervezeti változás esetén megkönnyíti az átállást. Lehetővé teszi az alkalmazott számára feladatainak jellegét, terjedelmét, jelentőségét. Megkönnyíti az álláshirdetés megfogalmazását, a jelölt megítélését. Segíti a teljesítményértékelést, az ösztönzési rendszert és a továbbképzést.

A munkaköri leírás előnyei A beosztott számára: Rögzíti azokat a mindennapi eseteket, amelyekben önállóan kell cselekednie. Cselekvési szabadságot kap akár főnökével szemben is. Egyértelműen rögzíti a felelősségét, így biztonságot ad számára. Ismeri saját és kollégái cselekvési területét. Tudja, hogy kitől kaphat utasításokat. Alapot ad arra, hogy önmagát tudja ellenőrizni. Teljesítménye elbírálásánál a főnöke nem járhat el önkényesen Segíti a betanulásban.

A munkaköri leírás előnyei 2. A vezető számára: Megadja azt a biztonságot, hogy beosztottja nem vonhatja ki magát a felelősségre vonás alól. Szükség esetén „helyére teheti” a kollégát. Nem lépi túl a hatáskörét. Segíti az új dolgozó betanításában. Segít az alkalmazott értékelésében. Segít a követelmények és a teljesítmény közötti aránytalanság megszüntetésében. Időt takarít meg, nem kell egy sor részletkérdéssel törődnie. A szervezet számára: Mozgósítani tudja az emberi tartalékokat. Világossá teszi, hogy kinek köszönhetők az eredmények. (Nem minden a főnök érdeme) Objektívvé teszi a szervezeten belüli kapcsolatokat. Pozitív szerepet játszik a munkahelyi légkör javításában. Csökkentheti a fluktuációt. Megadja a továbbképzések alapjait. Fontos szerepet játszik a munkaügyi viták rendezésében.

A munkaköri leírás szokásos formája Azonosítók Ezt az első oldal tetején kell feltüntetni, és a következő adatokat tartalmazza: vállalat (intézmény) osztály a munkaköri leírás száma a munkavállaló neve születési helye és ideje anyja neve lakcíme A munkakör neve Függelmi kapcsolatai Meg kell jelölni a munkáltatói jogkör gyakorlóját és a közvetlen felettest. Beosztottai Ha vannak, fel kell tüntetni a beosztásukat és/vagy nevüket.

A munkaköri leírás szokásos formája 2. Követelmények (munkaköri specifikáció) Fel kell sorolni, hogy a munkakör betöltőjének legalább milyen ismeretekkel, képességekkel, tulajdonságokkal kell rendelkeznie, és milyen egyéb követelményeknek kell megfelelnie. Itt jutottunk el annak megállapításához, hogy milyen legyen az a személy, aki betölti az állást. Rögzíteni kell a minimálisan szükséges iskolai végzettséget és szakmai képzettséget, az elvárt gyakorlati időt. Azt is meg kell határozni, hogy szükségesek-e olyan személyi képességek, mint az együttműködés, az empátia, a meggyőzés, a kockázatvállalás, a stressztűrés, stb. Részletes feladatai Rögzíteni kell, hogy a munkavállalónak melyek a munkakörhöz kapcsolódó feladatai. Hatáskör: Vezetés: engedélyez, ellenőriz, értékel, utasít, képvisel, megbíz. Szakmai: elkészít, kidolgoz, elemez, tervez, szervez. Ügykezelés. átvesz, iktat, tárol, adatot kezel.

A munkaköri leírás szokásos formája 3. Munkamódszer Szabályok, eljárások, etikai kódex. Jogkörök Javaslattétel, előterjesztés, véleményezés, döntés, aláírás, utalványozás. Felelősség Emberekért, anyagiakért, folyamatokért, információkért, eredményért. Kapcsolattartás: A szervezeten belül és kívül: funkcionális, véleményezési, jelentési, adatszolgáltatási, tájékoztatási, igénylési. Egyéb kellékek: Hatálybalépés, érvényesség, aláírás.

Minta a munkaköri leírás elkészítéséhez ………………….részére 1. A munkakör megnevezése 2. A munkakör célja 3. Közvetlen felettese 4. Beosztottai 5. Helyettesítés 6. Követelmények: (munkaköri specifikáció) Iskolai végzettség Szakmai végzettség Gyakorlati idő Személyi tulajdonságok

Minta a munkaköri leírás elkészítéséhez 2. 7. Feladatai 8. Hatásköre 9. Felelőssége 10. Munkakapcsolatai 11. Munkakörülmények 12. Munkaidő, munkarend 13. Bérezési forma 14. Egyéb körülmények Dátum munkavállaló munkáltatói jogkör gyakorlója

Kompetenciaelemzés A kompetencia a munkát végző ember tudásának, munkavégző képességének kifejezője: körülhatárolt tapasztalatok, értékek és összekapcsolt információk heterogén és folyton változó keveréke szakértelem, amely keretet ad új tapasztalatok, információk elbírálásához és elsajátításhoz s a tudással rendelkező elméjében hasznosul. Más megfogalmazásban: kompetenciának hívják mindazt, ami megkülönbözteti az adott munkára alkalmas munkatársat az alkalmatlantól, illetve a kiválót az átlagostól. A kilencvenes években jelentek meg, amikor a személyzet-biztosításban, -fejlesztésben és a – megtartásban a szervezeti hierarchia által diktált munkaköri jellemzők kezdtek kiegészülni a személyes tulajdonságokkal, kompetencia igényekkel.

Kompetenciaelemzés 2. A kompetenciáknak többféle szintjét lehet megkülönböztetni: alapvetően fontos kompetenciák: ezek elengedhetetlenek egy munkakör betöltéséhez másodlagos vagy szükséges kompetenciák: amelyek nem minden munkakörben fontosak. Kompetencia szótár: a különböző kompetenciák megítélésére többfokozatú skálát tartalmaz (pl.: nagyon rugalmatlan, nagyon rugalmas). A szótár biztosítja az egyes kompetenciák egységes értelmezését. Kompetenciák meghatározására szolgáló vizsgálatok: önértékelésre használatos teszt mások (főnök, beosztott, munkatárs) értékelésére használatos teszt normatív teszt, ahol az állításokat egy többfokozatú skálán kell értékelni.

Kompetencia menedzsment A munkatársak fejlesztésének, az elkötelezettség és a motiváció fokozásának fontos eszköze, amelyben nagy szerepet kap a kommunikáció. A kompetencia menedzsment keretén belül lehet meghatározni a szükséges kompetencia-fejlesztési igényeket, tréningeket és fejlesztéseket.

Kompetenciameghatározás és alkalmazás egy lehetséges modellje Kompetenciák meghatározása Kompetencia szótár kidolgozása Munkaköri profil meghatározása Személy profil meghatározása Munkakör / személy megfeleltetés

Kompetenciameghatározás és alkalmazás egy lehetséges modellje 2. Kompetenciák meghatározása: valamennyi munkavállalónál elengedhetetlen kulcskompetenciák meghatározása. A szervezeti stratégia megvalósításához szükséges értékek, viselkedésformák összessége. Kompetenciaszótár kidolgozása: tartalmazza az összes kompetencia megnevezést, rövid tartalmi kifejtést és az egyes kompetenciák szintleírásait. Munkakör profil meghatározása: az egyes munkakörökre azok ellátásához elengedhetetlen kompetenciaszintek meghatározása. Személyes profil meghatározása: az egyes munkakörbetöltőknél a feladataik ellátásához a kompetenciáknak mely szintjei tipikusak. Munkakör és személy megfeleltetés

A kompetenciaelemzés alkalmazásának irányzatai A munkakörhöz szükséges magatartás jellemzőket és személyes tulajdonságokat határozzák meg. A munkakör betöltéséhez szükséges tudás, tapasztalat és magatartásjellemzőket együttesen tekintik kompetenciáknak. Napjainkban ez a felfogás terjed.

Munkaköri követelmények meghatározása A munkaköri követelmény kifejezi a munkakör betöltőjével szembeni elvárások teljes körét. Azoknak az emberi tulajdonságoknak a halmaza, amelyek feltétlenül szükségesek a munkakör eredményes és biztonságos ellátásához. A munkaköri követelmények pontos ismerete lehetővé teszi, hogy meg lehessen állapítani, hogy egy adott munkakört betöltő rendelkezik-e mindazokkal az egyéni feltételekkel (ismeretekkel, képességekkel), amelyet a munkakör megkövetel. milyen személyzetfejlesztési akciók szükségesek ahhoz, hogy a munkakör követelményei, valamint a munkakört betöltő személy képességei megfeleljenek egymásnak.

Munkaköri követelmények meghatározása 2. A munkaköri követelmények vagy kompetenciaigény ismeretében lehetőség nyílik arra, hogy az adott munkakörre a legnagyobb valószínűséggel beváló embereket lehessen kiválasztani a munkavégzés során értékelni lehessen a munkakört betöltők beválását, megfelelését kidolgozható legyen a teljesítményértékelési rendszer, melyben értékelik a munkatársak teljesítményét és kompetenciáit a munkaköri követelmények alapján a munkakörök értékelhetőek legyenek a vállalati szintű képzést, továbbképzést megtervezhessük a vezetők, megismerve a munkaköri követelményeket és a munkaköröket, ezeket a dolgozókat érintő döntéseikben figyelembe vegyék.

Munkaköri követelmények meghatározása 3. A munkaköri követelmények meghatározásának lépései: A munkaköri követelmények meghatározásának alapvető feltételei: a munkatevékenység folytonos jellemzői alapján történjen a munkaköri követelményeket a munkaköröket leginkább ismerő szakterületeken dolgozó vezetők, munkatársak képesek legyenek meghatározni a munkaköri követelményeknek való megfelelés elbírálását (az összemérését) a közvetlen munkahelyi vezetők önállóan is képesek legyenek megtenni. A típus munkakörök követelményeinek meghatározása Nagy számú munkakörök esetén a munkaköri követelmények meghatározása túl nagy feladat lenne. célszerű előzetesen olyan típus munkaköröket kiválasztani, melyek meghatározóak a szervezet eredményessége szempontjából és jól reprezentálják a többi munkakört. A munkaköri követelmények meghatározását elegendő ezekre a típus munkakörökre elvégezni.

Munkaköri követelmények meghatározása 4. A munkaköri követelmények száma Minden szervezet a sajátosságait figyelembe véve kell, hogy önállóan határozza meg a neki leginkább megfelelő munkaköri követelményeket. Érdemes csak a legszűkebb kompetenciaigényeket kiemelni. Általában elegendő 10-15 munkaköri követelmény meghatározása. A munkaköri követelménycsoportok meghatározása A típus munkakörökre feltárt, meghatározott munkaköri követelmények alapján 5-7 kompetencia csoportot érdemes kialakítani munkakörönként. Ügyelni kell rá, hogy közöttük ne legyen átfedés, mert a többször is szereplő kompetencia túl nagy súlyt kaphat.

Munkaköri követelmények meghatározása 5. A munkaköri követelmény definiálása A munkaköri követelmények meghatározása után, rögzíteni kell, hogy az adott szervezetben az adott követelmény alatt mit kell érteni. Azért van erre szükség, hogy a követelmény jelentése a későbbi felhasználás során a szervezetben mindenki számára egyértelmű legyen. A munkaköri követelmények fokozatainak meghatározása és definiálása A munkaköri követelményen belül szükség van fokozatok meghatározására ahhoz, hogy ki tudjuk mutatni a szervezet különböző munkakörei között a munkaköri követelmények eltérő mértékét és tartalmát. A fokozatok száma 3-5 között legyen.

Munkaköri követelmények meghatározása 6. SZERVEZETI EGYSÉG MEGNEVEZÉSE: MUNKAKÖR MEGNEVEZÉSE: Követelménycsoportok Követelmény tényezők Fokozatok (1-5)* ISMERETEK Szakismeret Szervezet működési szabályainak ismerete Nyelvismeret Informatikai ismeret *1. Minimálisan szükséges 2. Szükséges 3. Átlagos 4. Országos kiválóságra jellemző 5. Nemzetközi szinten elvárt

Munkakörtervezés A munkakör meghatározása után lehetővé válik, hogy a szervezet úgy alakítsa ki a munkakörök tartalmát, funkcióit és kapcsolatait, hogy az szolgálja a szervezeti célok elérését és a dolgozók igényeinek kielégítését. A munkakörtervezés a munkakörök ilyen értelmű strukturálását jelenti. Specializáció, munkakörbővítés, rotáció Történetileg az iparosodás korában a hangsúly a munkakörök specializációján volt. A maximális munkamegosztás, munkafeladatok részfeladatokra bontása, aprólékos szabályozása és előírása, a munkavégzés szigorú ellenőrzése az olcsó és hatékony termelést szolgálta. A termelési munkakörök jelentős részét a mai napig ilyen elvek szerint alakítják ki, beleértve a futószalagmunkát is. A tudományos menedzsment (Taylor, Ford) elmélete által támogatott nagyfokú specializációnak már a múlt század harmincas éveiben jelentkeztek a negatív hatásai. A rutin jellegű, unalmas munka elégedetlenséget, sok hiányzást, figyelmetlenséget, minőségromlást, alacsonyabb termelékenységet eredményezett.

Munkakörtervezés 2. A munkakörbővítés és a rotáció arra a feltételezésre épül, hogy növelni kell a feladatok változatosságát, bővíteni kell az igénybe vett képességek körét, mert ezzel csökkenthető a monotóniából következő elégedetlenség, és ébren tartható a dolgozó érdeklődése munkája iránt. A munkakörbővítés esetében az alkalmazottnak a korábbinál több feladatot kell elvégeznie. Több képességet mozgósítva és kombinálva csökken a munkavégzés unalmassága. A dolgozó teljesebb munkafolyamatért válik felelőssé, ami növeli a motiváltságot is. A termelésben egy munkakörbe vonható össze egy munkagép beállítása, kezelése és karbantartása.

Munkakörtervezés 3. A rotáció lényege az, hogy a munkavállalók bizonyos rendszerességgel a specializált munkakörök között mozognak heti, napi, vagy akár néhány órás ciklusban. A monotónia csökkenése mellett a dolgozó időről időre más és más képességét használja. Egy nagykereskedelmi egységben a munkatársak lehetnek egy ideig a raktárban, majd a pénztárban és az értékesítésben is. Ezek a technikák a munkakör változatosságának növelésén és a képességek bővítésén túl javítják a dolgozók előlépési esélyeit is a nagyobb rálátás révén. A szervezet haszna pedig a hiányzásból fakadó gondok mérséklődése, hisz megoldható a helyettesítés, a flexibilis alkalmazottak többféle munkakört is el tudnak látni. Az előnyök mellett azonban tovább is számolnunk kell az unalommal, ami több feladat esetén is előáll, tehát a specializációból adódó problémák nem oldódnak meg. A rotáció mindamellett eredményesen használható új, tapasztalatlan munkaerő betanításában, valamint a vezetőfejlesztésben.

Munkakörtervezés 4. Munkakör-gazdagítás A munkakör-gazdagítás a munkakör olyan átalakítása, amelynek révén a dolgozó a korábbinál mélyebb képességeket igénylő, teljesebb, fontos, nagyobb döntési szabadsággal járó feladatokat kap. Várható a magasabb motiváció, a minőségi munkavégzés, a megelégedettség és a kevés hiányzás. Ezek a pozitívumok a munka átélt jelentőségéből, a kimenetért érzett felelősségből és az elért eredmények ismeretéből, mint kritikus pszichológiai állapotokból adódnak. Minél erősebben érzékelhetők ezek az állapotok, annál fokozottabbak lehetnek a személyt, a munkát és a szervezetet érintő pozitív következmények.

A munkakör-gazdagítás modellje Munkakörtervezés 5. A munkakör-gazdagítás modellje

Munkakörtervezés 6. A munkavállalók megelégedettségét és motiváltságát három kritikus pszichológiai állapot határozza meg. A munka értelme, átélt jelentősége: az érzés, hogy a végzett munka valamilyen szempontból értelmes, fontos, lényeges. A munka eredményéért érzett felelősség: az érzés, hogy az eredmény rajta múlik. A munka eredményeinek ismerete: tudja, hogy mennyire jól végezte a feladatait. E három kritikus pszichológiai állapot megléte esetén a dolgozóban pozitív érzés alakul ki mind magával, mind munkájával kapcsolatban, és lesz kedve folytatni azt. Ebből következnek a személyt és a munkát érintő eredmények: a belső motiváció, a kiváló minőség, a kevés hiányzás és a megelégedettség.

Munkakörtervezés 7. A munkakör megmérhető motivációs ereje öt központi dimenzió változtatásával alakítható. A feladat változatossága: annak mértéke, hogy a feladatok ellátása mennyi és milyen képesség igénybevételét követeli meg. A feladat azonosíthatósága: annak mértéke, hogy mennyire teljes a munkafolyamat, átlátható-e a kezdettől a befejezésig, az eredményig. A feladat fontossága: annak mértéke, hogy a munkakör milyen hatással van mások életére és munkájára. Autonómia: a munkakör által biztosított szabadság, függetlenség és önállóság mértéke a feladatok ütemezésében és a munkamódszerek megválasztásában. Visszajelzés: annak mértéke, hogy a dolgozó mennyi visszajelzést kap arról, hogy feladatait milyen jól látja el.

Munkakörtervezés 8. Az első három dimenzió mindegyike külön-külön is növelheti a munka átélt jelentőségét, de a dolgozó igazán akkor érzi értelmesnek a munkáját, ha mindhárom dimenzió egyszerre kedvező. Az autonómia az eredményért érzett felelősséget, a visszajelzés pedig a kimenet értékének ismeretét meghatározó dimenzió. Amint a modell mutatja, a munkakör-gazdagítás nem egyformán hat minden alkalmazottra. Azoknál a dolgozóknál érhetők el a kedvező eredmények, akinek van növekedési igénye (motiváltak), és képesek a gazdagított feladatok ellátására. Akiknél ezek nincsenek meg, a munkakör-gazdagítási kísérlet túlterheltséget, stresszt, alacsony teljesítményt okozhat. Esetükben külső motivációs eszközökkel (pénz) érhetünk el jobb munkateljesítményt, de ezt sem feltétlenül.

Munkakörtervezés 9. Empowerment A munkakörtervezésnek ez a technikája a munkakör-gazdagítást fejleszti tovább az alábbi elemek hozzáadásával. Felhatalmazás: alapvető döntési jogok delegálása (a legalsó, még értelmes szervezeti szintekre adása), a döntéshez szükséges információ, eszközök és erőforrások biztosítása. Képessé tétel az önirányításra: az önálló döntéshozatalhoz és a munkavégzéshez szükséges ismeretek és képességek fejlesztése, az önbizalom erősítése. Személyes felelősségvállalás: az alkalmazott felelősséget vállal döntéseiért és saját munkájának minőségéért.

Munkakörtervezés 10. A dolgozó számára átadott döntési jogkörök a következők lehetnek: a saját munkavégzésre vonatkozó döntések, a saját munka minőségének ellenőrzése, minőségbiztosítás, önálló kapcsolattartás belső és külső ügyfelekkel, a munka feltételrendszerének befolyásolása, a vállalat működésének befolyásolása. Az empowerment nem jelenti feltétlenül a jogkörök teljes átadását. Általában csak a közvetlen munkavégzésre igaz, vagy a vezető és a beosztott közös döntéshozataláról van szó. Megfelelő kialakítása esetén a következő eredmények várhatók: olcsóbb és hatékonyabb működés (kevesebb vezetői szint), dolgozói megelégedettség, kevés hiányzás, jobb munkamorál, gyors problémamegoldás (a döntés ott van, ahol legjobban értenek a problémához), nagyobb innovativitás, személyes fejlődés, elkötelezettség, kezdeményezés, magasabb munkaminőség. Természetesen mindez csak a magasabb növekedési szükséglettel rendelkező munkatársakra igaz, miként a munkakör-gazdagítás esetében.

Munkakörtervezés 11. Alternatív munkaidőrendszerek A munkakör tartalmasabbá tehető a munkaidő rendszerének megfelelő átalakításával is az alábbi módszerek segítségével. Rugalmas munkaidő: az alapmunkaidő alatt mindenki a munkahelyén tartózkodik, egyébként a kezdés és a befejezés egyéni elhatározás kérdése. Rövidített (általában négy napos) munkahét: a munkaórák számának növelése az adott napokon. Munkakörmegosztás: két alkalmazott osztja fel egymás között a munkakört. Dolgozhat az egyik délelőtt, a másik délután, de ez váltakozhat a hét napjai között is. Ilyenkor nemcsak a munkakört, hanem a fizetést is megosztják. Távmunka: az információ- és a tudásalapú szolgáltatási ágazatokban van lehetőség elsősorban az otthoni munkavégzésre, de terjed az intenzív ügyfélkapcsolatokban is megfelelő infrastruktúra alkalmazásával. A hagyományos munkahely megszűnésének előnye (költségcsökkentés) mellett hátránya a munkatársi kapcsolatok megszűnése, a tudásmegosztás hiánya.

Felhasznált irodalom Lévai, Z., Bauer, J.: A személyügyi tevékenység gyakorlata. Szokratész Külgazdasági Akadémia, Budapest, 2006. Karoliny M., Lévai Z., Poór J.,: Emberi erőforrás menedzsment a közszolgálatban. Szokratész Külgazdasági Akadémia, Budapest, 2005. Pécsi Tudományegyetem: Emberi erőforrás menedzsment, Segédanyag

Köszönöm a figyelmet!