Dr. Gaál Gabriella Eszterházy Károly Főiskola

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
A közoktatás és a tudás (Csapó Benő: A tanulás és tanítás tudományos megalapozása) Elmúlt évszázad: az iskolázás gyors expanziója → Kimerült! Tartalék:
A „MODULFÜZET” készítette B a l á z s T a m á s. - T U D J U K…, - M E R J Ü K…, - T E S S Z Ü K.
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
„Ezt egy életen át kell játszani”
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
A koragyermekkori nevelésről
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
Angol nyelvi kompetencia
UNILO projekt1 Kimenet, követelmények, (kulcs)kompetenciák és tanulási eredmények hasonlóságok és különbségek Vidékiné dr. Reményi Judit.
Képességszintek.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában HEFOP / /1.0.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
A történelem tanításának és tanulásának módszerei és stratégiái 2007
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Fontosabb fogalmak Képesség :
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A konstruktív pedagógia értékei
A „MÁSODIK ESÉLY” PROJEKT PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJAI
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
Dr. Magyar Miklós"JÁTSZANI IS ENGEDD SZÉP, KOMOLY FIADAT!" „JÁTSZANI IS ENGEDD SZÉP, KOMOLY FIADAT!” „MultiMédia az oktatásban 2007” Nemzetközi Konferencia.
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Az információs és kommunikációs technológiák szerepe a szakképzésben február 22. Dr. Tóth Péter főiskolai docens Fővárosi Pedagógiai.
Az iskolai teljesítményt befolyásoló mentális és affektív tényezők
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
TERVEZET.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
TIOK tapasztalatok a kompetencia fejlesztésről.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
II. Calderoni Kompetencia Kerekasztal Konferencia
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
1 Egy HEFOP projekt tapasztalatai Farkas András február 26. Digitális tanulási környezet alkalmazása az informatikai kompetenciák.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Benjamin Bloom: A nevelési célok taxonómiája
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
Út a sikeres tanuláshoz A tanítás és a tanulás módszertana
1 A fizika tanítása 3. lecke Az oktatási folyamat makro- és mikroszerkezete, óratípusok.
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
IKT A PEDAGÓGIÁBAN 1 Készítette: dr. Létray Zoltán.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
Mai téma: Segédletek a projektmunkához Katona Norbert.
Előadás másolata:

A KONSTRUKTÍV PEDAGÓGIA MULTIMÉDIÁS OKTATÓPROGRAMJÁNAK FEJLESZTÉSI FOLYAMATA Dr. Gaál Gabriella Eszterházy Károly Főiskola Tanárképzési és Tudástechnológiai Kar Neveléstudományi Tanszék Eger gaalgabi@ektf.hu

BEVEZETÉS A neveléssel és az oktatással foglalkozó szakembereket, a gyakorló pedagógusokat hosszú ideje foglalkoztatja az a kérdés, hogy a pedagógia színterein megvalósuló tevékenység megfelelően felkészíti-e a gyermekeket a jövőre; ellátja-e őket mindazokkal az ismeretekkel és készségekkel, amelyekre a mindennapok során majdan szükségük lesz. A gyermekek többsége úgy érkezik az iskolába, hogy szeretne tanulni, felkészült erre. Mit kell tennie az iskolának azért, hogy fenntartsa, erősítse ezt a képességet, és ezáltal elérje azt is, hogy a mai gyermekek egész életükön át hajlandóak legyenek a tanulásra, az ismeretek gyarapítására és elmélyítésére? A válasz: olyan alapműveltséggel kell ellátni őket, amelyre támaszkodhatnak, amelyet konstruktívan, kreatívan alkalmazhatnak. Milyen feltételek szükségesek az eredményességhez? Tanulás iránti pozitív attitűd, jó tanulási stratégia, motiváció, elkötelezettség, megfelelő szociális háttér.

Szemléletként szükséges az, hogy a modern igényeket kielégítő iskolában nem tekintjük adaptívnak a pusztán szemléltetésre, s még kevésbé egyszerű ismeretátadásra épülő pedagógiát; valamint a gyermek cselekvését, önállóságát, a személyiség gazdag fejlesztését, a sokoldalú metodikát alapkövetelményként értelmezzük. Tényként fogadjuk el azt is, hogy a gyermekek nem passzívan fogadják be az információkat, a befogadási folyamat aktív, az előzetesen megszerzett ismeretek és az új tapasztalatok alapján e folyamatot, a rendszerbe szerveződést a gyermekek maguk is irányítják; és ez több mint a kapott ismeretek sikeres megőrzése. A szemlélet értelmezéséhez, gyakorlati alkalmazásához járul hozzá a konstruktív pedagógia gondolatvilága, tanulásszemlélete, didaktikája. Kutatómunkánk célja: multimédiás oktatóprogram készítése, mely a pedagógiai, pszichológiai, oktatástechnológiai, pedagógiai technológia alapismereteire építve hatékonyan közvetíti a konstruktív pedagógia ismérveit, jellemzőit, sajátosságait. fejlesztésre a 2005/2006. tanévben került sor.

A KUTATÁS FOLYAMATA Az információgyűjtés 1.1 Az információgyűjtés során egyrészt feltártuk a tanár szakos hallgatók (n =112 ) tanulási stratégiáját Módszer írásos kikérdezés, intenzitáskérdésekkel Feldolgozás a relatív gyakorisági eloszlás és a számtani középérték kiszámításával történt

A mutatók meghatározása A kutatás során a tételek kiválasztásakor, a kapott eredmények feldolgozásakor a Kozéki és Entwist (1986) szerzőpáros kategóriáinak ismérveire építettünk A kategóriák jellemzői holista: nagy összefüggések átlátása, széles áttekintés, gyors következtetés mélyrehatoló: megértésre törekvés, az új anyag kapcsolása a régihez, saját tapasztalatok alapján történő önálló ítéletalkotás szerialista: a tényekre, a részletekre koncentrálás, a formális kedvelése, a rendszeresség mechanikus: a részletek megjegyzése

1.2 Információgyűjtés keretében tájékozódó felmérést végeztünk a hallgatók tudásáról. Módszer teszt, feleletalkotó feladatok alkalmazásával Feldolgozás az abszolút, a relatív, a kumulatív gyakoriságok és a relatív kumulatív százalékos gyakoriság kiszámítása Eredmény az elérhető maximális pontszám 50 pont volt. a mintában 67 hallgatói teljesítmény volt legfeljebb 32 pontos, amely bizonyítja, hogy az integrált tananyag és a megfelelő taneszköz hiányában a hallgatók tudása alacsony szintű

A hallgatói tudásfelmérés eredménye

2. Az általános célok és követelmények meghatározása A konstruktív pedagógia oktatóprogramja elsősorban kognitív média Értelmi tevékenységek és leírásuk Ismeret = gondolatok, tények, információk, folyamatok, módszerek, struktúrák, helyzetek felidézése Megértés = A közölt információ befogadására és hasznosítására való képesség Alkalmazás = az elméletek, az elgondolások, a szabályok, a folyamatok, a módszerek konkrét helyzetben történő alkalmazása Analízis = az adott helyzet, szituáció, feladat részekre bontása, a részek közötti kapcsolatok valamint a részek és az egész viszonyának feltárása Szintézis = a részek összerakása oly módon, hogy új kombinációt hozzon létre Értékelés = célok, sztenderek vagy egyéni kritériumok alapján értékek, módszerek, rendszerek, helyzetek megítélése

3. A tananyag tanulási egységekre bontása A konstruktív pedagógia multimédiás oktatóprogram moduljai és nóduszai Pszichológiai tanuláselméletek = Behaviorista tanuláselméletek. Kognitív tanuláselméletek. Tanulásfelfogások és pedagógiai elméletrendszerek = Comenius előtti pedagógia. A szenzualizmus pedagógiája. A cselekvés pedagógiája. Konstruktív pedagógia. A cselekvés pedagógiája és a konstruktív pedagógia szemléletmódjának összehasonlítása. A pedagógiában kialakult tanulásfelfogások összefoglalása. Konstruktív pedagógia = Bevezetés. A tanulás típusai. A konceptuális váltások kidolgozásának szükségessége. A differenciálás szükségessége. A játék mint megismerő tevékenység. A problémamegoldás. A kreatív gondolkodás. A valós kontextusba ágyazottság. Konstruktív tanulási környezet. Projektmódszer. A teljesítés szintjei.

A képesség fogalma = Általános és speciális pedagógiai képességek. Didaktikai képességek = A tervezés képessége. Motivációs képességek. Az ismeretek átadásának képességei = A magyarázat. A kérdezés. Az értékelő képesség. A pedagógiai kommunikáció = A kommunikáció fogalma. A pedagógiai kommunikáció sajátosságai. A pedagógusok kommunikációs magatartása. A verbális kommunikáció. A non-verbális kommunikáció.

4. Médiumanalízis, médiumkiválasztás A folyamatelemzés a támogatási forma meghatározását jelentette. A médiakiválasztásnál figyelembe vettük az általános tanuláslélektani szempontokat, a szelektív észlelés, az emlékezet, a gondolkodási műveletek és a motiváció jellemzőit. Az elektronikus megjelenítés változatai közül a hipertext alapon szervezett multimédiális rendszer alkalmazására került sor. A multimédiális rendszer a szöveget kombinálja a számítógép interaktív elágaztatási képességeivel, lehetőséget nyújtva a felhasználónak arra, hogy különböző elágazásokat kövessen, a hang és a videofilm összekapcsolja a vizuális és az auditív elemeket. A felépítés tükrözi a gondolati szerkezetet, segítve mind a navigációt, mind pedig a megértést.

5. Egységek részletes kidolgozása – a forgatókönyvírás A fejezetek tartalmát irodalmi stílusban írtuk le. Tekintettel voltunk a multimédia sajátos szerkezetére. Ennek megfelelően az oktatóprogram tartalmaz előszót (köszöntést) tartalomjegyzéket útmutatót fejezeteket, amelyek epizódokból állnak összefoglaló vázlatokat

6. Kipróbálás 6.1 Kipróbálás keretében vizsgáltuk a hallgatók teljesítményváltozását önkontrollos pedagógiai kísérlettel, a kapott eredményeket egymintás t - próbával dolgoztuk fel. A két különböző számtani középérték között a 95%-os szintet meghatározó szignifikáns különbség van, a multimédiás oktatóprogram javította a hallgatók teljesítményét. Az egymintás t értékének szignifikancia - vizsgálata: A minta szabadságfoka: szf = n-1; szf = 111 Szabadságfok szf 90% p = 0.1 95% p = 0.05 99% p = 0.01 99.9% p = 0.001 111 1.658 1.980 2.617 3.373

A multimédiás oktatóprogram tartalmi érthetőségének 6.2 A multimédiás oktatóprogram tartalmi érthetőségének minősítése ötfokozatú Likert –skálával valósult meg. A tartalmi érthetőség átlaga: 4.25. A multimédiás oktatóprogram tartalmi érthetőségének minősítési átlagai 1 = A téma aktualitása 2 = A téma célorientáltsága 3 = A téma tagoltsága 4 = A tartalom érthetősége 5 = A képi üzenet minősége 6 = A hang minősége 7 = Az ábrák minősége 8 = A film által közvetített információ 9 = A vázlatok használhatósága

A multimédiás oktatóprogram motiváló hatásának 6.3 A multimédiás oktatóprogram motiváló hatásának minősítése ötfokozatú Likert –skálával történt. A motiváló hatás átlaga: 4.37. A multimédiás oktatóprogram motiváló hatásának minősítési átlagai 1 = A témák figyelemfelhívó hatása 2 = A feldolgozások érdeklődés fenntartó hatása 3 = Az elmélet és a gyakorlat aránya 4 = A gyakorlatok minősége 5 = A gyakorlati munkára való felkészülés segítése 6 = Az önálló tanulás segítése 7 = Visszajelzés a megtanultakról

BEFEJEZÉS A program összeállítása és kipróbálása során megerősítést nyert, hogy a neveléstudományi ismeretek megtanítása, módszerek elsajátítása eredményesen összekapcsolható a modern oktatástechnológiával. Az oktatóprogram általános és részletes célok meghatározásával, a tananyag kidolgozásával, a médium elkészítésével hozzájárul az oktatási folyamat rendszerelemeinek fejlesztéséhez. Empirikus vizsgálatokkal, matematikai statisztikai eljárásokkal kimutatható, hogy a lineárisan felépített program tartalma érthető és eredményesen elsajátítható. A hatásosságot igazolja, hogy a jól elkészített program képes emelni a mérhető tudást. A magas színvonalú tartalmi jellemzők mellett magas a motiváló hatás is. A gyakorlatok minősége, az elmélet és a gyakorlat helyes arányának megvalósítása felkészíti a hallgatókat a pedagógia tevékenységek iskolai végzésére.

Név: DR. GAÁL GABRIELLA Cím: Eszterházy Károly Főiskola Tanárképzési és Tudástechnológiai Kar Neveléstudományi Tanszék 3300 Eger, Eszterházy tér 1. Telefon: 36/520-400/3126 Mobil: 20/512-33-24 E-mail: gaalgabi@ektf.hu