Környezetértékelési módszerek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
Advertisements

ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
A környezetszennyezés forrásai
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Globális probléma Hatása minden kontinensre kiterjed
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Élelmiszertermékek környezetterhelésének mérőszáma és annak érzékenysége az életciklus elemeire Environmental impact measurement of food products and its.
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
A gazdasági fejlettség mutatói
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Az első Föld Napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért Ez a történelmi.
Globális problémák Kialakulásuk okai:
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer
Fenntartható fejlődés
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
A Víz Világnapja Március 22..
Az ökológiai lábnyom és számítása
Hidrológiai monitoringrendszerek
Természeti erőforrások védelme
Az ökológiai lábnyom.
KÖRNYEZETI KÁROK, KÖLTSÉGEK, KOCKÁZATOK
Talaj.
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
Ökolábnyom Készítette: Bihari Gergely Felkészítő tanár: Homa György Beregszászi Magyar Gimnázium Beregszász, Szőlőhegy utca 25.
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
Gábor Edina főigazgató Országos Egészségfejlesztési Intézet május 12. Elköteleződés az egészségért.
Munkaszervezési ismeretek
A bioszféra 2 kísérlet. A bioszféra 2 kísérlet.
ÖRÖKLÉS, KÖRNYEZET, NEVELÉS
Globális problémák, diák szemmel
Globális problémák.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Felszín alatti vizek minősítése
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
Mediátor képzés Kártérítés.
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
A MEDICSPHERE PROJEKT KÖVETKEZTETÉSEI DR. SOLT KATALIN TÁMOP A-11/1/KONV
DR BITTNER PÉTER NEKÜNK ÖSZTÖNZÉS NEKIK OSZTALÉK SZÉKESFEHÉRVÁR,
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
A fenntartható fejlődés
Ember és környezetének viszonya
Környezetvédelem.
Globalizáció és környezeti problémák
A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.
KÖRNYEZETVÉDELEM.
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
Fenntartható ipar Victor András. „Ipar” iparkodik (nyelvújítási elvonás) ‘előállít, termel, szolgáltat’ piacképes produktum fogyasztás.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
Készítette: Szabó Dóra Ellenőrizte: Gerő Sándor Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum.
Környezet és egészség.
Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata
Fenntarthatóság Dr. Szigeti Cecília.
A jólét mérésének elméleti alapjai és problémái
Fenntarthatóság Dr. Szigeti Cecília.
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Globalizáció.
Előadás másolata:

Környezetértékelési módszerek Azok a lehetséges eljárások, amelyekkel a környezeti/természeti javakat, ill. az azok-ban bekövetkező változásokat jellemez-hetjük. Lehetnek: 1./ fizikai mennyiségek szerinti, 2./ kvalitatív (minőségi) információk alapján, 3./ monetáris formában (költség-haszon elv)

A bioszféra és részrendszereinek monetáris értéke Aforizma: „az ökológus mindennek tudja az értékét, de semminek sem tudja az árát, míg az ökonómus (közgazdász) mindennek tudja az árát, de semminek sem tudja az értékét” Costanza, R. et al. (1997): The Value of the World’s Ecosystems and Natural Capital. Nature, 402. Suppl. C 55-58. old.

A bioszféra szolgáltatásainak értéke (= természeti tőke) Costanza és mtsai (Kalifornia)(1997) megkísérelték pénzben kifejezni azokat az ököszisztéma-szolgáltatásokat, amelyeket általában a gazdasági számításoknál figyelmen kívül hagynak. Ilyenek pl.: - a természet édesvíz szolgáltatása - a szennyvíz tisztítása (öntisztulás) - légszennyező anyagok feldolgozása - az éghajlat stabilitásának fenntartása - talajképzés és a tápelemek cirkulációjának biztosítása - a rovarok beporzó tevékenysége - az üdülési lehetőségek fenntartása Ezek összege: 33 billió (1012) dollár, (közel 2x az összes ország évi nemzeti jövedelmének)

Ökológia lábnyom-ökológiai kapacitás Ökológiai lábnyom: Egy adott ország lakói mekkora területen lennének képesek fogyasztási javaikat megtermelni fenntartható módon, azaz úgy, hogy a természeti tőke ne változzon. Ökológiai kapacitás: Egy adott terület hány ember számára képes biztosítani a fogyasztási javakat fenntartható módon.

Ökológiai lábnyomunk és kapacitásunk Magyarország: 3,1 /2,1 ha hiány: 1,0 ha (kb. 33 %) USA: 10,3 / 6,7 ha hiány: 3,6 ha (kb. 35 % Banglades: 0,5 / 0,3 ha hiány: 0,2 ha (kb. 40 %) Világ összesen: 2,8 / 2,1 ha hiány: 0,7 ha (kb. 30 %)

Környezet és életminőség jólét: = jómód, gondtalan anyagi helyzet, boldogulás Jóllét: az az állapot, hogy valaki jól van, jól érzi magát, egészséges Életminőség: az ember életét, közérzetét befolyásoló tényezők összességének színvonala

Az életminőség összetevői: 1. Életszínvonal összetevői (anyagiak), 2. Pénzben nem kifejezhető tényezők: - egyének, csoportok társ.-i helyzete, - egészségügyi helyzet, - várható életkor, - kulturális környezet, - környezet állapota.

A környezet állapot hatásai az életminőségre Közvetlen élettani hatások (táplálék, víz) Pszihés, idegrendszeri hatások (élettér elszennyeződése, esztétikai leromlása, az egészségkárosodás fokozott veszélye, katasztrófák lehetőségei miatti szorongás, lehangoltság kialakulása) Gazdasági hatás (gazdasági javak értékcsökkenése – növekedése)

A környezet immateriális értékei Általában a pénzben nem kifejezhető, vagy közgazdaságilag nem számított környezeti értékek, amelyek az emberre hatással vannak, a jóllét elemeit képezik. Pl.: levegőtisztaság, nyugtató hanghatások, esztétikai örömöt adó jelenségek, stb.

Környezeti etika fogalma Az ember és környezetének kapcsolatát és a környezet védelmét illető erkölcsi kérdésekkel, ill. a természet épsége iránt viselt felelősséggel foglalkozó tudomány. A természeti létezőkkel kapcsolatos etikai megfontolások együttese.

Környezetetikai alapelv Minden élő dolog önértékkel bír, függetlenül az ember számára való hasznosságától. >>>nem lehetnek puszta eszközei valamely emberi projekt megvalósításának.

A gazdasági hatások szintjei Egyes biológiai létezők szintje >>>>érzőképesség alapú etika A természeti közösségek (ökoszisztémák) szintje >>> ökoszisztéma-etika A Föld egész (bioszféra) szintje >>>> Gaia-etika