A tudományos munka néhány szerzői jogi vonatkozása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kutatás és írás © kurtán sándor 2011.
Advertisements

Szaszák Csaba forrás: Szoftverjogok Szaszák Csaba forrás:
Könyvtári ismeretek alapképzésben résztvevő hallgatóknak KÉSZÍTETTE: TAMÁSNÉ FEKETE ADRIENN EKF TPKM 2012.
A filozófia vizsgatárgy története Világnézetünk alapjaiBevezetés a filozófiába 1990-től bizonytalanság: kötelező - nem kötelező Részt vettünk a nemzetközi.
Tájékoztató a licenszdolgozattal kapcsolatban
Szellemi alkotások joga
Szerzői jog A különböző műveket nagyon könnyű másolni.(Például könyv, kép, film, zene vagy valamilyen program). Ez rengeteg jogi problémát vet fel. Az.
Szerzői jogi tartalmak védelme elektronikus környezetben
Internet és szerzői Szerz ő i Akadémia, Irodalom és Internet Dr. Fodor Klaudia Franciska március 29.
Szerzői jog a digitális környezetben
A Kbt §-a szerinti eljárás - könnyítések, egyszerűsítések –
Új szabályok, új fogalmak az elektronikus ügyintézésben dr
MÉDIATÉKA Az Egyetemi Könyvtár multimédiás szolgáltatása
Szerzői jog a könyvtárakban
A szerzői jog Takács Béla 2006.
Képességszintek.
Hivatkozás könyvfejezetre
Szerzői jogi útjelzők az analóg és a digitális környezetben
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
Európa és a magyar könyvtári jogszabályok Dr. Kenyéri Katalin NEMZETI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG MINISZTÉRIUMA Könyvtári Főosztály INFORMATIO MEDICATA október.
POSZTEREK KÉSZÍTÉSE.
Plágium program.
Könyvtárhasználat.
A médiatár jövője a digitalizálás tükrében
Műszaki tudományok az interneten
A H ARMADIK ORSZÁGBELI ÁLLAMPOLGÁROK KÉPESÍTÉSÉNEK ELISMERÉSE Mészáros Gábor október 21.
Szellemi alkotások jogi oltalma
Szerzői jogi útkeresés a digitális környezetben Dr
Dr. Pintérné Csermák Jolán, szakértő, bejegyzett könyvvizsgáló
Bánkeszi Katalin Egyházi Könyvtárak Egyesülése Országos Széchényi Könyvtár Digitalizálás Mit? Miért? Hogyan? Mivel? Továbbképzés Budapest,
ELektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere, Adatbázisa és DOkumentumtára TÁMOP B-11/1
Az irodalmi, tudományos művekre vonatkozó internetes szerzői jogi jogsértések dr. Kiss Tibor Debrecen, március 21.
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
A SZAKDOLGOZAT.
A munkavállalói FB tagság
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Hozzáférés és szerzői jog - a digitális könyvtári archívumok Dr. Szinger András Artisjus.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
Vasútszabályozási Osztály
A szellemi tulajdon védelme Alapinformációk március
10 dolog, amit EDIT-ről tudni kell
A Szoftverekkel kapcsolatos jogok
A szövegértés diagnosztizálása és fejlesztése
Kié a projekt? Calderoni kerekasztal-beszélgetés március 12. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Telefon: (06-1) 235.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
A Bit módosítása évi LXXXVI. tv június január január 1.
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Informatikai szakmai vizsgák Mihálka Nóra NSZFI. JOGSZABÁLYOK 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési.
A tudományos közlésekkel kapcsolatos kiegészítő információk Dr. Vasas Lívia Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár
SZOFTVEREK (programok). Szoftver fogalma A szoftver (software) valamely számítógép rendszerhez tartozó programok, program- rendszerek, és azok dokumentációinak.
A GPLv3 és a BSD licenc összehasonlítása Ádám Szilveszter Magyar BSD Egyesület.
1 Szervezet és minőség 2. előadás 1. 2 Az előadás tartalmi elemei Alapfogalmak A minőségfejlesztés jogszabályi háttere Minőségfejlesztési megközelítések.
26/09/20161 Elektronikus számlázás ellenőrzési tapasztalatai Czöndör Szabolcs Elektronikus Kereskedelem Ellenőrzési Osztály.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
ARTISJUS Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület évi LXXVI. tv (Szjt.)
Elektronikus aláírás és iratkezelés
Dokumentumok A szerzői jog
A HIVATKOZÁS SZABÁLYAI ÉS MÓDSZEREI
Hatékony és pontos munkavégzés
A szellemi tulajdon védelme Hallgatói előadási anyag 2017
„Mi is az mtmt?” KÖFOP VEKOP
SZOFTVEREK (programok)
"Az adatbázisok jogi védelme a gyakorlatban"
A szkenner (Lapolvasó)
AP6 – Elektronikus tananyag-fejlesztés
Hatékony és pontos munkavégzés
Múzeumi gyűjtemények menedzsmentje, avagy a Spectrum Magyarországon
OKJ vizsgára készülőknek
Előadás másolata:

A tudományos munka néhány szerzői jogi vonatkozása Összeállította: Tamásné Fekete Adrienn

Az idézés szerzői jogi követelményei – Szjt. 34.§ (1) Idézés – szabad felhasználás – kötelezően betartandó szabályokkal: a műnek csak kisebb részlete idézhető, az eredetihez híven, pontos forrásmegjelöléssel, jól láthatóan elkülönítve a saját írástól, az idézési céljainak / indokainak megfelelően, e cél által indokolt terjedelemben, csak saját alkotómunka eredményeként létrejött műben lehet idézni.

Az idézés indokai tiszteletadás, rokon témák eredményeinek elismerése, módszerek, berendezések azonosítása, olvasási háttér biztosítása, a szerző saját munkájának helyesbítése, mások munkájának helyesbítése, korábbi munkák kritizálása, állítások, érvek alátámasztása, figyelem felhívása elkövetkező munkákra, figyelem felhívása szűk körben terjesztett, vagy gyengén referált munkákra, adatok, tények hitelességének alátámasztása, eredeti közlemény azonosítása, eponym fogalmakat vagy elnevezéseket használó eredeti közlemény azonosítása, (görög; epi=-ról, -ről; onyma=név; eponima = olyan személy neve, aki egy időszak, egy irányzat, egy iskola, vagy egy fontos új paradigma névadója), mások munkájának kétségbevonása, prioritási igények vitatása.

Az idézés fajtái tartalmi idézet = a szerző gondolatát, gondolatmenetét vesszük át írásunkba – nem kell idézőjel – a forrásmegjelölés kötelező szó szerinti idézet = a szerző gondolatát az eredeti szöveghez híven, pontosan vesszük át írásunkba - idézőjel szükséges - pontos forrásmegjelölés kötelező

Az átvétel szerzői jogi követelményei – Szjt. 34.§ (2) csak irodalmi vagy zenei műből vehető át, hosszabb részlet vagy akár kisebb terjedelmű egész mű, csak iskolai, oktatási / tudományos, kutatási céllal, szemléltetés érdekében, az eredetihez híven, pontos forrásmegjelöléssel, jól láthatóan elkülönítve a saját írástól, csak saját alkotói munka hozzáadásával létrejött műben, az így létrejött mű nem használható fel üzletszerűen.

Magáncélú másolatkészítés – Szjt. 35.§ (1) TILOS ÉS BÜNTETENDŐ: teljes könyv, kotta, szoftver, digitális adatbázis másolása SZABAD: természetes személynek, magáncélra, pl. fénymásolás, CD-re másolás, letöltés, ha nem szolgálja jövedelemszerzés, jövedelemfokozás célját.

Szerzői jogi törvény 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról 2001. évi LXXVII. törvény a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény módosításáról 117/2004. (IV. 28.) Korm. rendelet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 38. §-ának (5) bekezdésében szabályozott szabad felhasználás esetében a nyilvánosság egyes tagjaihoz való közvetítés és a számukra történő hozzáférhetővé tétel módjának és feltételeinek meghatározásáról További információ: http://www.artisjus.hu