A hellénizmus korának filozófiája (Kr. e Kr. u. 3. sz.)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiáltó világ.
Advertisements

A boldog emberek tudják,
A szabad akaratról I. V. Rész
Arisztotelész (Kr.e ) Minden embernek természete, hogy
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
A Biblia Isten szava.
Rítus és színház. Isten – szól a mese – a teremtés hetedik napján azt tapasztalta, hogy halálos unalom uralkodik mindenek felett, és akkor rájött, hogy.
Tudás, közösség, hatalom
A Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégiumban
és a legkevésbé teljes az
A görög filozófia Centre for Philosophy. A görög filozófia Centre for Philosophy.
Görög filozófia.
Az antikvitás akropolisz.
Az Ókori Kelet világnézete
Epikurosz élete és tanításai
Albert Schweitzer Tucy
Kultúra – nemzet – emlékezet
Matematika Eredete és története Kaszás Tamás.
"Keresd az életben mindig a szépet
Mi a filozófia? bevezetés. Mi a filozófia? bevezetés.
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
A klasszikus athéni filozófia (Kr. e. V. sz. vége - Kr. e. 322)
PLATÓN (Kr. e ).
A középkori filozófia főbb kérdései
Középkori istenérvek.
F. Bacon ( ) és a modern tudományok alapvetése.
Ápolásetika.
KERESZTÉNYSÉG A KULTÚRÁK VÁLSÁGÁBAN február SEK A vallás és a vele kapcsolatos tárgyak / tudományágak.
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
Tudatos teremtő vagy öntudatlan ősforrás?
Esztétika Kerékgyártó Béla docens Jász Borbála doktorandusz
ESZMÉNY, CÉL, FELADAT A NEVELÉSBEN
6. előadás A hellenizmus kora
Biológia 2.. Petrarca a studiolójában (15. sz., miniatúra)
Gondolkodástörténet 4. A hellenizmus kora.
Naturalista filozófia Avagy milyen állásponton lehetünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan épül fel a világ? Sipos Péter Budapest, 2007 október 10.
Bevezetés a filozófiába
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
A lélektan fogalma, szerepe világunkban
Szentlélek, úgy kérünk, szállj le ránk, töltsd el a szívünk, életünk, hogy béke, és áldás szálljon ránk, küldd el a lelked, úgy kérünk, Istenünk!
Készítette: Jon A. Palmer
Antropológia VI A szabad akarat II.. Kierkegaard Az emberek valóban ostobák. Azokkal a szabadságokkal, amelyek valóban az övék, nem élnek, hanem olyanokat.
Antropológa IV. rész Az emberi ismeret. Az ismeret fontossága Van-e kapcsolat a külvilág és a gondolat közt? (Mátrix) Van-e lét, van-e igazság? - a lét.
A világ lényegére vonatkozó eéképzelések az antik természetfilozófiában /2005. tanév II. félév A FIZIKA TÖRTÉNETE 2004/2005. tanév II. félév.
Arisztotelész I.e 384-i.e 322.
Püthagorasz ( ) Fizika és matematika Fizika és misztika
Filozófiatörténet előadások 7.
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
Az élet igéje Az élet igéje január január.
Gottfried Wilhelm Leibniz sz. Filozófus Matematikus
Az Élet Igéje szeptember.
Kant ( ) a szépről és a zseniről
Filozófiatörténet előadások 4.
ÖNMEGTARTÓZTATÁS. Az önuralom kifejlesztése önuralom (lat. dominatio sui): önuralom (lat. dominatio sui): 1. erkölcsi cselekedet, amellyel az ember úrrá.
Hegel ( ) művészetfilozófiája
Filozófiatörténet előadások 1I.
Minőségügy és mérnöketika március 5.
A szellem forradalma: a felvilágosodás. Az új eszmeáramlat  Angliából indul útjára a XVII. században  Az egész kontinensen elterjed  A legjelentősebb.
1. A „két történet” összevetése /1. ( Ter 1,  Ter 2, 4-9 (10-14) ) a) H ASONLÓSÁGOK : – Az ember Isten „alkotása”, „teremtménye”. – A férfi.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Arisztotelész és a hellenizmus filozófiája
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
A teljes ember bevonása a liturgikus cselekményekbe
Az újkori bölcselet első jelentős képviselői: F. Bacon és Descartes
ÜZLETI ETIKA I. Az etika tudományának fő területei
III. Kérdések a teremtéssel és az anyagi világgal kapcsolatban
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK
Előadás másolata:

A hellénizmus korának filozófiája (Kr. e. 322- Kr. u. 3. sz.)

Hellénizmus Nagy Sándor hódításai nyomán a görög kultúra uralkodóvá válik olyan területeken is, ahol korábban nem volt jelen. A görög kultúra hegemóniája akkor is megmarad, amikor a politikai uralmat már nem a görögök gyakorolják. (Kr.e. 146.) "Durva legyőzőjén a legázolt Graecia győzött, szép művészeteket plántálva a pór Latiumba... (Horatius) A görög kulturális termékek mértékadók a rómaiak számára, akik új filozófiai irányzatot nem hoznak létre.

1. A sztoicizmus - Sztoa poikilé („Színes Csarnok") - alapító: sztoikus Zénon (Kr. e. 340-260) - logika, fizika, etika - a megismerésben az érzékek által közvetített tapasztalatra, az egyedi dolgok megismerésére kell törekedni

- etika: ésszerű élet - a világ jelenségeinek értékelése: akaratunktól függő, akaratunktól független események - jó, rossz, közömbös; - a világ hatásaiban lehet jó vagy rossz – szenvedély - páthosz - a szenvedélyek feletti uralom az ész által - apathia - a külvilági eseményektől való függetlenség, önuralom - sztoikus nyugalom - gyakorlati életrend - kézikönyvek, levelek - aszkézis = gyakorlat, mely során törődünk önmagunkkal, kialakítjuk életrendünket és elsajátítjuk a sztoikus elveket - igazságosság, emberszeretet - erős hatása van a keresztény etikára (történeti kapcsolat) - római sztoikusok: Seneca, Marcus Aurélius

2. Az epikureizmus - alapító: Epikurosz (Kr. e. 341 - 270) - megszabadulni az istenektől való félelemtől és a halálfélelemtől (atomisták), mert ezek komorrá teszik az életet; - akkor képessé válunk arra, hogy élvezzük az életet - örömet találjunk benne; - hédoné - hedonizmus - római képviselő: Lucretius Carus

3. A szkepticizmus - alapító: Pürrhón (Kr. e. 360-270) - jelentős szkeptikus: Sextus Empiricus (Kr. u. 200 körül) - szkepszis: kételkedés Alapja: ha az igazság objektív érvényű, minden kor, minden embere számára érvényes ismeret, akkor az igazság megismerhetetlen;

- trópusok - érvek, melyek az igazság megismerésének lehetetlenségét igazolják; - pl.: az élőlények különbözőek, az emberek nem egyformák, az érzékszervek különböző információkhoz jutattnak bennünket, érzéki csalódások, a neveltetés, a szokások, az erkölcsi, a vallási és a filozófiai tanok és nézetek különbözőek. - a helyes az, ha ennek tudtában tartózkodunk az ítéléstől és az elméletalkotástól (epokhé); - gyakorlati eszményeket kell megvalósítani - ezek nagyban hasonlítanak a sztoikusok és az epikureusok eszményeihez.

4. A neoplatonizmus - alapító: Plótinosz (Kr. u. 205-270) - A legfőbb létező az Egy, az Első, az Örökkévaló, a Jó, a Jón-túli - az isteni lényeg - nem keveredik az anyaggal, tehát nem teremti a világot, hanem túlcsordul önmagán és így emanálódik belőle minden, ami létezik; - különböző szintjei vannak a létezésnek, a léthierarchiát az istenihez való közelség határozza meg (szellem, világlélek, egyéni lélek, anyag) - az ember célja: egyesülni az isteni lényeggel - extatikus eggyé válás az istenivel – középkori miszticizmus.