ARISZTOTELÉSZ (Kr. e. 384-322).

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Arisztotelész (Kr.e ) Minden embernek természete, hogy
Advertisements

Kognitív nyelvészet Készítette: Molnár Dániel és Herczeg Renáta.
Matematika a filozófiában
Miről szól a Katégoriák? Cat.3: „Amikor valamit másvalamiről, mint alanyról állítunk, mindaz, amit az állítmányról mondunk, az alanyról is mondható. Pl.
és a legkevésbé teljes az
Fizika Bevezető 6. osztály.
Görög filozófia.
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
PÉLDÁK, ÖTLETEK VITÁZÁSHOZ
Arisztotelész életútja.
Logika Érettségi követelmények:
Logikai műveletek
Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás.
A KOZMIKUS SZÖVEDÉK TULAJDONSÁGAI:
PLATÓN Kakuk Ádám 12.D.
A test-lélek probléma a filozófiában
Mi a filozófia? bevezetés. Mi a filozófia? bevezetés.
A klasszikus athéni filozófia (Kr. e. V. sz. vége - Kr. e. 322)
PLATÓN (Kr. e ).
A középkori filozófia főbb kérdései
A hellénizmus korának filozófiája (Kr. e Kr. u. 3. sz.)
Középkori istenérvek.
F. Bacon ( ) és a modern tudományok alapvetése.
A társadalomtudományi kutatás módszerei
Az érvelés.
A locke-i azonosságkoncepció értelmezésének problémái Szívós Eszter.
Bekő Éva Eötvös Loránd Tudományegyetem Elérhetőségem:
Buddhista logika és paradoxonok
1. Bevezetés a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,
Naturalista filozófia Avagy milyen állásponton lehetünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan épül fel a világ? Sipos Péter Budapest, 2007 október 10.
Történelemfilozófia Típusok.
Bevezetésafilozófiába. φιλοσοφία filosz = valamit kedvelni szophia = szakértelem, bölcsesség Filozófia = a bölcsesség szeretete.
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
- Előkelő athéni családból származott - Fiatalként politizált, de csalódott a demokráciában, ezért a filozófia felé fordult, Szókratész tanítványa lett.
2. A logika története Gregor Reisch  1503  Typus logice Premissae
Moritz Schlick: Pozitivizmus és realizmus
Miért nem valóságos az idő?
Volt (Phaidón 100 skk.): „… amit a legszilárdabbnak ítélek … feltételezem, hogy van valami, ami maga a szép önmagában véve, meg ami a jó, meg ami a nagy,
Érvelés, bizonyítás, következmény, helyesség
Arisztotelész szillogisztikája
Első Analitika I.1. Az állításelmélet újrafogalmazása „Protaszisz az a mondat, ami valamit valamiről állít vagy tagad.” „Lehet egyetemes, részleges (en.
Atomi mondatok FOL-ban Atomi mondat általában: amiben egy vagy több dolgot megnevezünk, és ezekről állítunk valamit. Pl: „Jóska átadta a pikk dámát Pistának”
Szillogisztika = logika (következtetéselmélet)? Az An.Post.-ban, és másutt is találunk olyan megjegyzéseket, hogy minden helyes következtetés szillogizmusok.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
A logika centrális fogalmai a kijelentéslogikában Propositional logic Nulladrendű logika Általában Logikai igazság Logikai ekvivalencia Logikai következmény.
(nyelv-családhoz képest!!!
Antropológia VII. Személy - Lélek I..
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
A világ lényegére vonatkozó eéképzelések az antik természetfilozófiában /2005. tanév II. félév A FIZIKA TÖRTÉNETE 2004/2005. tanév II. félév.
Arisztotelész I.e 384-i.e 322.
2. A görögök és a kozmosz. Korai források: i.e. 8. század Homérosz (kb. i.e tól szájhagyomány) Hésziodosz- Istenek genealógiája Antropomorf kozmosz.
Püthagorasz ( ) Fizika és matematika Fizika és misztika
A kurzus anyaga: 12 válogatott szöveg a filozófia történetéből
Arisztotelész: Nikomakhoszi Etika I, II, VI
Gottfried Wilhelm Leibniz sz. Filozófus Matematikus
BEVEZETÉS A FILOZÓFIÁBA
Kant ( ) a szépről és a zseniről
Filozófiatörténet előadások 4.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Máté András
Filozófiatörténet előadások 1I.
A középkor után A filozófia változása: metafizika helyett az ismeretelmélet a központi diszciplína. Logika: A középkori logika továbbélése: reneszánsz.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Analitikus fa készítése Ruzsa programmal
Arisztotelész és a hellenizmus filozófiája
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Fordítás (formalizálás, interpretáció)
Dialektika, logika, retorika, avagy miről lesz szó
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Előadás másolata:

ARISZTOTELÉSZ (Kr. e. 384-322)

Életrajzi adatok az Akadémián Platón tanítványa (Kr.e. 367- 347) Nagy Sándor nevelője (Kr.e. 343) Lükeion - saját iskola (Kr.e. 335) - követők peripatetikusok menekülés Athénból (Kr.e. 323) – „hogy megkímélje az athéniakat a filozófia elleni második merénylettől” meghal Khalkiszban (Kr.e. 322)

a./ a platóni ideatan kritikája 1. P. feleslegesen és jogtalanul kettőzi meg a világot - a lényeg elválaszthatatlan a dologtól 2. az ideák léte nem bizonyított - az ideák nem létezők - létező - vagy hat(ást gyakorol), vagy hatást szenved el, - az ideák esetében egyik feltétel sem teljesül 3. az ideák költői metaforák 4. az idea földi dolgok közös tulajdonságainak gyűjtőneve, azaz - nem felel meg neki a dolgok tulajdonságain túl semmilyen tárgy - pl. "szép" - a szép nő, a szép táj, a szép zene nevű dolgok egyik közös tulajdonsága, de ezen túl nem felel meg neki még a "szépség" is mint egy önmagában létező ideális tárgy

b./ a kategóriák Hányféle értelemben mondunk valamit létezőnek? (Mit veszünk észre egy létezőn, mint őt jellemző tulajdonságot?)

Állandó tulajdonságok, lényeg 1. szubsztancia - mi a létező – pl. ember, asztal - ez-a-valami – pl. Szókratész, ez az asztal Másodlagos szubsztancia Elsődleges szubsztancia

Járulékos, változó tulajdonságok 2. mennyiség 3. minőség 4. viszony 5. hely 6. idő 7. cselekvés 8. elszenvedés 9. birtoklás 10. helyzet

- a lényeg tehát nem a dolgon túl, attól elválasztva létezik, hanem annak a neve, amit a dologban állandóként veszünk észre - a kategóriák olyan szempontok, melyek alapján egy létező leírható, vagyis kimerítően megismerhető - nyelvtani vagy lételméleti kategóriák?

c./ a keletkezésről - a 4 ok elmélete Keletkezés - mozgás - lehetőség => valóság (pontencialitás - aktualitás) - anyag => forma 4 ok szükséges – valóságos létezők - anyagi ok : => anyag (pl. fa) - formai okok: => forma (tervrajz) => hatóok (munka) => célok (rendeltetés)

d. / az első okról ELSŐ OK Mozgatatlan, mozdulatlan mozgató Minden aktuális benne Tökéletes tökéletessége vágyat kelt a többi létezőben a tökéletesség iránt Elindul a lehetőségek megvalósulása Theosz - isten

e./ A filozófia szakágai logos – logika éthosz – etika pólisz – politika fűzisz – fizika metafizika

f. / Logika a logosz szóból, a (helyes) gondolkodás és az (igaz) kijelentések szabályaival foglalkozó tudomány 1. a logika felépítése: - fogalmak tana - kijelentések tana - következtetések tana - bizonyítások tana

A logikai törvények a legfőbb törvény: - az ellentmondás törvénye Logikai elvek: - elégséges alpok elve - azonosság elve - a kizárt harmadik elve

szillogizmusok Következtetési reláció három kijelentés között 1. premissza (főtétel) - Minden ember halandó. 2. premissza (altétel) - Szókratész ember. 3. konklúzió (következtetés) - Szókratész halandó - a következtetés igazsága szükségképpen igaz, ha a premisszák igazak - a következtetés igazsága nem a szavak jelentésétől, hanem a kijelentések formájától és a kijelentések közötti formális kapcsolattól függ (Minden X Y., ZX => ZY.)

g./ államformák Jó – stabil - közérdek Korcs – instabil – egyéni érdek monarcha monarchia türannosz türannisz kevesek arisztoi arisztokrácia oligarcha oligarchia többség politesz POLITEIA démosz demokrácia