A költői nyelv varázsa Vérfarkasok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Arany János: Toldi összefoglaló
Advertisements

Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
Hogy mit láttam ? Elmondhatom.
2009.jún. 19 – jún. 10. Ebben az időben az egyház a papokra emlékezik. Június 19.-e Jézus Szívének ünnepe, amikor a papokért is imádkozunk világszerte:
Arany János élete és munkásága
I M Á D S Á G (SZÉP ERNŐ ).
Kínai terméstörténet.
Jó reggelt- Isten hozott !.
Ábrahám legnagyobb próbatétele
Kölcsey Ferenc: Himnusz
Nyári rajz Jó szórakozást! Tanárnő Hideg-Gertui Melania.
Itt csak és kizárólag profi, sokat edzett és gyakorolt mozdulatok jelennek, meg melyeket kíváló harcosaink mutatnak be. Ezeket a mozdulatokat csak sok-sok.
Legyen szép napod! 1.
Ádventi ráhangoló gondolatok
A keskeny úton vígan megyek, jöhetnek közben völgyek, hegyek,
Ha Eljön Karácsony…..
Drága Édesanyámnak, kit a világon
Wass Albert A BUJDOSÓ IMÁJA.
Gitáros énekek.
Úton böjtben.
Mózes 1. könyve A termtésről
Tehetség és Kompetencia Pedagógus konferencia Kodácsy Tamás Tehetség és kompetencia a Bibliában április 10. Miskolc.
Sötét gondok nyomasztják
Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng
Kenyered és borod táplál engem, Te gyógyítod szívem, hogyha fáj. Maradj velünk, úgy kérünk, Jézus, maradj velünk! Tiéd leszek, Néked élek már!
JÓ REGGELT !.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Az Úr irgalma végtelen, Ezt folyton érzem én; Habár nincs semmi érdemem, Ő mégis hord kezén. Nincs arra szó, sem gondolat, Mi jóval áld az Úr; Ha lankadok,
ISTEN hozott köztünk!.
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Folyamodjatok az Úrhoz,
Istentõl el nem állok, Õ sem áll tõlem el; Szüntelen vele járok, átfogom hitemmel. Gondot visel reám, és este úgy, mint reggel Õ áld meg segítséggel, kegyelmes,
BETLEHEM.
F o h á sz ! 1 percnyi Az Úr vezet az élet ösvényein az Úr hatalmas, áldott, er ő s keze, Ő nagy, Ő jó, Ő tudja az utat, ne kérdezd merre, csak fogózz.
Mi az ige ? Pecznyík Pál verse.
Bárányom, Bárányom, Istennek Báránya, könyörülj rajtam, hadd jussak jobb sorsra! Adj nekem nagy hitet, amíg lehet! Formáld kedved szerint a szívemet!
Az Úr legyen áldott, nagy dolgokat tett:
Barnett Newman: ( ) Ábrahám olaj, vászon 1949
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
A vetítés, Pergolesi: Stabat Mater című művének meghallgatása mellé készült. Az eredeti verset Jacopone da Todi írta, itt Sík Sándor fordításában olvashatjuk.
7. Én lelkem, mire csüggedsz el? Mit kesergesz ennyire? :/: Bízzál Istenben s nem hágy el, Kiben örvendek végre. Ki nekem szemlátomást Nyújt kedves szabadulást,
Megölték a Bárányt, de Rá dicsőség várt, az átszegzett kezek győzelmet hirdetnek. Ő az Úr, Ő az Úr, éneklem, Ő az Úr. És Ő él, IGEN ÉL, élek, mert Jézus.
Nem az a kurva, aki a placcon áll, hanem akinek megveszed a bundát meg a kocsit, aztán este fáj a feje...
Ki hittel a drága keresztre tekint, Szíve rögtön az üdvre lel itt
Folyamodjatok az Úrhoz,
Ne gyertek haza! Itt nem kelletek! Itt a fél ország lop, csal. Beteg. Itt már nem kellenek a gyermekek. Itt Horn, Pető, Gyurcsány az úr, Itt mindenki.
1 TANULÁSI TÍPUS TESZT.
1. Halld meg a hívást, Jézusodét! Még ma kövesd Őt fogva kezét!
Zengjen az ének, vígan szálljon Hálaadás az Úr elé! Örvendező szent szolgálattal Menjen eléje, ki övé, És a föld, tudja meg: Alkotó Isten, Ő az Úr! Menjetek.
Halld az angyalujjongást, Zeng az Istengyermekről
A földön túl a boldog drága hon vár, Hol annyi szent az üdvös körben él; Hol széráf, kérub áldást zeng a trónnál, Himnusz és Sanctus nem szűnve kél; A.
Ó hála az Úrnak, zengjünk neki hát, Mert úgy szeretett, hogy od'adta Fiát! A kínra, halálra küldötte el Őt. Megnyitni a mennyet a bűnös előtt! Dicséretek.
AUTOMÁTICO Fülemüle vagy csalogány dala.
1. a) Szegmentáld a szavakat: állapítsd meg, melyik elem a jel, a rag és a képző az alábbi fogalmakban!
Légy áldott Isten, Fiad úgy szeretett, Hogy a fán szenvedett értem és mennybe ment! Halleluja, hála néked, Halleluja, ámen! Halleluja, hála néked, Ébreszd.
VáltozatokVáltozatok. A Tudós, Művész, Orvos, Tanító, Ezermester, Edző, Építész vezeti a manók városának építési munkáit.
Hegyeket mozdít. Beteget gyógyít. Szíveket hódít. Sebeket gyógyít.
Krisztus feltámadt – valóban feltámadt !. Valami véget ér, kezdődik más talán. Látod, megyünk az élet sivatagán. Gyere, mert lépni muszáj! Refr: Szinte.
SZÓLÁSOK Minden lében kanál. fukar, szűkmarkú
Advent alatt ti földön él ő emberek Kongassátok az elhallgatott szíveket, Legyen csengés-bongás a föld terén át, Úgy várjátok az örök Isten szent Fiát!
vasárnapi istentisztelet. Énekek Olyan békét, mint a folyó Olyan békét, mint a folyó, Olyan békét kaptam Tőled lelkembe. (2X)
Arany János.
JANUÁR 22..
Jujjjjj! (Bokrétás András).
ISTEN Kahlil Gibran.
Jujjjjj! (Bokrétás András).
Arany János:Toldi -összefoglaló
Isten, hazánkért Népénekek – SzVU293.
43.
Előadás másolata:

A költői nyelv varázsa Vérfarkasok

Toldi Miklos Mint ha pásztortűz ég őszi éjtszakákon, Messziről lobogva tenger pusztaságon: Toldi Miklós képe úgy lobog fel nékem Majd kilenc-tíz ember-öltő régiségben. Rémlik, mintha látnám termetes növését, Pusztító csatában szálfa-öklelését, Hallanám dübörgő hangjait szavának, Kit ma képzelnétek Isten haragjánakérfarkas

II Rész Így vesződék Miklós, nyers, haragos búban, De van drága dolog otthon Nagyfaluban: Tán kigyúlt a ház is, úgy füstöl a kémény, Nagy kolonc köszönget a kút méla gémén. A malac-nép sí-rí; borju, bárány béget; Aprómarha-nyáj közt van szörnyű itélet; A fehércseléd közt a beteg se lomha: Holmi kis vásárnál népesebb a konyha

lll.rész Bezzeg nem busultak ám az ősi házban, Szintén eltörődtek az evés-ivásban. Fölkelvén pedig jó Toldi György asztala: Vitéz ő szolgái rudat hánynak vala.’ Ifju vér, öreg bor fickándott erökben, A fa dárda vígan perdült jobb kezökben; Mindenik kötődött, hangosan nevetve, S mint szilaj csikóé, magas volt a kedve

Köszönyük a figyelmet