Etruszk, római művészet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Akropolisz 5/B.
Advertisements

Az ókori Mezopotámia művészete
Róma története a kezdetektől a köztársaság koráig
SZICÍLIA ahogy én láttam 1. rész Saját fotóiból készítette:
Római építészet Augustus korában
Ókori mezopotámiai régészeti leletek
AZ AJANTA BARLANGOK INDIA.
Az antik művészet. Görög művészet – „A nagy ébredés”
Mezopotámiai régészeti leletek
Via Appia Antica Terme di Caracalla-ókori közfürdő.
Római művészet Pompeji i.e. VI.sz-i.e. IVsz.
NYON 1.
Cella Septichora.
A görög poliszok: Spárta és Athén.
Ancient Babylon MUSIC : BONNY M – RIVERS OF BABYLON.
Rodostói kakukkok.
A görög színház mint épület
Róma.
Művészetek az ókorban (egyiptomi-görög-római)
4. A Római Birodalom fénykora, Kr. u. 1. sz. közepe – 3. sz. közepe
4. A Római Birodalom fénykora, Kr. u. 1. sz. közepe – 3. sz. közepe
Róma nevezetességei Te már jártál erre felé?.
Mezopotámia és Egyiptom építészete
Ókori görög régészeti leletek
Az etruszkok Kik ők? Honnan jöttek? Mi jellemző rájuk? Hogyan éltek?
ŐSKOR MŰVÉSZETE 5.oszt. Nékám Róbertné.
AZ ÓKORI RÓMA KULTÚRÁJA
Az ókor művészete i.e i.sz.476 RÓMA Készítette: Ecseri István.
B arokk, mint művészettörténeti stílus
ORVIETO Saját fotóiból és néhány internetről letöltött
KÉPTOVÁBBÍTÁS MANUÁLIS
SOK CSODA, AMIT NEM ISMERSZ
Az ókori Róma építészete
Ókori görög régészeti leletek
Készítette:Bálintfi Arnold
M Ű V É S Z E T.
Készítette: Sümegi Dániel
Róma Vigh Zsuzsanna.
Írta: Szöllősi Veronika 9.a
Róma alapítása Készítette: Lizsicsár Dániel 10.a.
A világ hét csodája azaz 3x7 nevezetesség.
Az ókori Róma.
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
RÓMA i.e i.sz.476.
Salamon temploma 11/C.
Európa városi történelme
Ókori Róma.
Róma Róma.
A klasszicizmus 24/A.
Készítette: Bujdosó Villő
Itália egyik ékessége, a pisai Dóm épületcsoportja, a
RÓMAI KULTÚRA.
A zene Ókori Róma Bizánc.
6. osztály Előadó: Molnár Ibolya
Zene :Una fortiva lacroma-Pavarotti Szent Péter tér.
Az Ókori Róma MŰVÉSZETE
AZ ÓKORI GÖRÖGORSZÁG MŰVÉSZETE
A zene története készítette: Szabóné Lukács Éva
Az ókori Róma Forum Romanum Colosseum Capitolium Forum ma.
A barokk kor K észítette: D eák S zilvia (11.B). T T artalom  Általános jellemzés  Építészet  Képzőművészet  Szobrászat  Festészet  Zene  Irodalom.
M ű vészeti korok szépségei Játékos vetélked ő Kriván Norbert Buzás Kristóf 12.C 12.A.
A GÖRÖG ÉPÍTÉSZET Rövid prezentáció Háttérben a Parthenon (Készült: Kr.e ) Athén.
Görög művészet.
Az ókori Róma művészete. 1. Róma történetének szakaszolása az államformák szerint Királyság (i. e. 8. sz.- i. e. 6. sz.) Köztársaság (i. e. 6. sz.- i.
Kialakulása, nyugati és keleti
Neuhold Lilla fotóival
Az ókori görög építészet
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
Az ókori Róma művészete
Pesti Nikolett és Nyiri Anna Sára
Előadás másolata:

Etruszk, római művészet Művészeti alkotások elemzése

Az ókori Róma története, művészete Történelmi háttér Korszakai: Királyság kora (Kr. e. 753-510) A város mondabeli alapításától az utolsó etruszk király elűzéséig. Köztársaság kora (Kr. e. 510-287) A köztársaság megszervezésétől Augustus uralmának kezdetéig. Császárság kora (Kr. E. 31- Kr. U. 476) Tehát Augustus korától a Nyugatrómai Birodalom bukásáig.

A római irodalom /Kr.e. III.sz./ A latin irodalom első (Kr.e. III-I.sz.)évszázadait az eposz és a dráma (főképp a komédia) fémjelzi. A rómaiak egyetlen saját, azaz nem görögből átvett műfajuknak tekintették a szatírát, ez is korai virágzású. Példák: Plautusz, Cicero, Catullus, Vergilius, Horatius, Ovidius

Etruszk sírszarkofág házaspár portréjával, Kr. e. 625 Etruszk sírszarkofág házaspár portréjával, Kr. e. 625. (Róma, Museo Nazionale, Villa Guilia) A szarkofágok szobrai az etruszkok jó karakterérzékéről tanúskodnak. A korai szarkofágok égetett agyagból (terrakottából) készültek, később kőből faragták. A Kr.e 5. századtól gyakoribbá váltak a halotti urnák és a szarkofágok oldalainak domborműves díszítése.

Colosseum, kívülről és belülről nézve I.sz. 70-90-es évek, Róma Itt jelent meg először az árkádos nyílásokat összefogó oszloprendek az a harmonikus egyesített alkalmazása- az alsó szinten dór, a második szinten ión, a harmadik szinten korinthoszi oszlopokkal- amit azóta is Colosseum-motívumnak neveznek. ( A Colosseum név nem az épület nagyságára utal, hanem a közelben állott Néró- szoborra. )

Pantheon, 118-128 k. Róma A Pantheon (az összes istenek temploma) eredeti épületét Hadrianus császár építette át a mai formájába 118-128 között. A kupola egyik legbonyolultabb építészeti szerkezet, melynek görbületét- akárcsak a boltozatát- úgy kell állványokról fokról-fokra kialakítani, hogy végül a gömbhéj belső feszültsége ne engedje beomlani. A Pantheonnál nagyobb fesztávolság áthidalására csak a modern építészet vált képessé.

Vettiusok háza. I.sz. Pompei A Vettiusok házának tulajdonságait az épület oldalára festett kampányüzenetek valamint az itt talált pecsétgyűrű alapján azonosították (Aulus Vettius Resistutus és Aulus Vettius Conviva.) A kertet egykoron szobrok és kutak díszítették. A központi szoba pompeji vörös színeiben pompázik, frízeinek alapmotívumai játékos kerubok. A ház negyedik pompeji-i korszak építészetének egyik reprezentatív példája.

„Vesta-templom”, I.sz. Róma Veszta női istenség volt a házi tűzhely örzője. Numa Pompiliust tartják a Vesta-szüzek rendjének megalapítójának. A Vesta-szüzeket már kislány korukban harminc évre feleskették, ők szigorú elzártságban a Vesta-szüzek palotájában éltek, és különleges előjogokat élveztek. Azonban ha elvesztették szüzességüket, élve eltemették őket egy üregbe. Róma alapításának mítosza szerint Romulus és Remus anyja egy Vesta-szűz, Rhea Silvia volt.

Római vízvezeték (pl, Segovis, Nimes) Az akvadukt vagy csatornahíd ( latinul aquaeductus vagy aquaduct) A Közel-Kelet és Európa területén az ókorban létesített vízvezeték, amely a nagyobb településekbe, vagy a művelés alatt álló földekre vezette el, magasabban fekvő területek vizét. Városaik vízellátását a rómaiak a Kr, e. 4.sz-tól kezdve oldották meg a felszín feletti, a gravitációt kihasználó aquaeductusokkal. Magyarországon Budapesten( Aquincumi vízvezeték), Szombathelyen (Savaria), Sopronban(Scarbancis) és Szőnyben (Brigettio ) tártak fel akvaduktmaradványokat.

Traianus oszlopa, 110 k. Róma A római művészet legfőbb éltetője a császár, s személyén keresztül a birodalom nagyságának dicsőítése. E gondolat egyik jellegzetes megvalósítása a monumentális diadaloszlop, melyet először Traianus állított a pár évvel azelőtti dáciai hadjáratok hőstetteinek megörökítésére. Az oszlop ábrázolásait viszonylag hitelesnek kell tekintenünk. Itt bontakozik ki legteljesebben a római művészet elbeszélő jellege (narrativitás.) A mintegy harmic méteres oszlopon folyamatos szalagként kígyózik felfelé a történeti ábrázolás, kb. 200 méter hosszúságban. ( A Traianus oszlopot szokták a modern képregények egyik előzményének tekinteni.)

Constantinus diadalíve I.sz. 312-315. Róma Ugyanaz az igény hozta létre a diadalívet is ,mint a diadaloszlopokat. Septimus Severus által egy évszázaddal korábban bevezetett szokásnak Constantinus kapuja már igen kései, sok tekintetben módosult példája. Kétségkívül monumentális az építmény, tekintélyes a korinthoszi oszlopokkal keretezett nyílások hatása. A kör alakú medalionok alatti sávok származnak Constantinus idejéből.

Augustus szobra a Prímaporta melletti Lívia-villából I.sz. Róma Első század kezdete körül. Márvány. Róma, Vatikán. Mindenekelőtt a szobor típusa érdekes: idealizált portré. A győzelmes hadvezérrel állunk szembe, aki seregének szónokol, erre utal a felemelt kar. Az arc felismerhetően egyénített. Valószínűleg görög szobrász faragta a szobrot: a bal kar és a lábak tartása Polükleitoszt idézi.

Marcus Aurelius bronz lovasszobra, 170 k. (Róma, Museo Capitolino) Marcus Aurelius lovsszobra Rómában a Capitoliumon, a Piazza del Campidoglion (téren) található. A ritka megmaradt monumentális ókori bronzszobrok egyike. Fennmaradását annak köszönhette, hogy I. constantinus császár ábrázolását láthatták benne, így a középkorban a lateráni bazilika elé került. A császár tartása méltóságot, arca és mozdulata filozófushoz méltó szelídséget fejez ki.

A Misterium villa falfestmény (egy részlete), Kr. e. I. sz. közepe A Misterium villa falfestmény (egy részlete), Kr.e. I. sz. közepe. Pompei.

Az ókori Róma zenéje Tuba: hosszú, egyenes ókori római fatrombita, bronz-, vagy bőrbevonattal. Különféle alkalmak zenéi: Szertartási és katonazene ünnepségeken Színpadi zene, pantomim kórussal és hangszerekkel Komédiás zenészek utcákon, harsogó zene a cirkuszban

Víziorgona (hydraulos) A mai orgona primitív őse, amelyet sokáig csak leírásokból és ábrázolásokból ismert a hangszertörténet Az aquincumi orgona rekonstrukciója