Az ókori görög étkezési szokások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

„Az ayurvéda, s annak a dietoterápiája”
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
EGÉSZSÉGKONYHA PROGRAM FŐ TÉNYEZŐK: -SAJÁT SZOKÁSAIM -KÖRNYEZETI HATÁSOK.
Angol – amerikai projekt hét
A Görög öltözködés.
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Helyes táplálkozás.
Táplálékok, tápanyagok
B-vércsoport.
„Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal” készítése
A Föld mezőgazdasága.
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Mindennapi élet Shakespeare korában
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
A falu közössége Közös munkaalkalmak.
A táplálkozás rendje.
Étkezési szokások az Arab Birodalomban
Az ókori egyiptomi étkezési szokások
Az ókori sumér étkezési szokások
Franciaország gasztronómiája
Hypoglükaemiák Post-prandiális h. étkezést követően ’-en belül
A Csepel-sziget A Csepel-sziget „kincse”. A Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal Szótár a kezdő áldoskészítőknek: zsiradék nélkül készülő.
Car Warner angol fotográfus az alábbi képsorozatot, amelyben kizárlag élelmiszerek a fotómodellek.
Törökország.
Étkezési szokások az ókori Hellászban
Étkezési szokások az ókori Rómában
Étkezés szokások az ókori Mezopotámiában
Készítette: Csapó Botond
Fogadó étel vörös lencse krémleves 1 fej vöröshagyma kockára vágva ¾ csésze vörös lencsét külön megfőzve 1 szál fehérrépa ¼ holdra vágva.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Az ókori római étkezési szokások
A helyes táplálkozás.
Oroszország mezőgazdasága és iparvidékei
FRANCIA KONYHA Az élet stílusa.
Car Warner angol fotográfus készítette az alábbi képsorozatot, amelyben kizárlag élelmiszerek a fotómodellek.
Car Warner angol fotográfus készítette a képsorozatot, amelyben kizárlag élelmiszerek a fotómodellek.
Francia Köztársaság.
Étkezési szokások az ókori Rómában
Testi - lelki egyensúly
Szlovénia Készítette: Cseh Fanni.
Testünk építőkövei – a vitaminok
Római étrend,étkezés.
Győr-Moson-Sopron megye növénytermesztése
Klikk a folytatáshoz!. A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom.
Tápanyagaink.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
GYÜMÖLCSÖK Készítette:Balás-Piri Bálint. Hazánk gyümölcsei Hazánkban legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből ( szilva,meggy ) termelünk. A.
Gyümölcsök Készítette: Harman Eszter. Gyümölcsfélék Almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből termelünk a legtöbbet. A párásabb, kissé hűvösebb területeken.
Készítette: Tremmel Máté. Fontos!!! Legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből (barack, szilva, cseresznye, meggy) termelünk A párásabb, kissé.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Mátyás Étterem Étlapunk.
Jó szórakozást kívánunk hozzá!
Car Warner angol fotográfus készítette az alábbi képsorozatot, amelyben kizárlag élelmiszerek a fotómodellek. 
Ételismeret Ételcsoportok: Hideg előételek Levesek Meleg előételek
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Car Warner angol fotográfus készítette az alábbi képsorozatot, amelyben kizárlag élelmiszerek a fotómodellek. 
Étlap olyan űrhajós számára, aki folyton ideges és csontritkulása van
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
21. FÖLDMŰVELÉS.
Étlap Tízórai Ebéd Uzsonna 46.hét – 19 . Hétfő Kedd
Car Warner angol fotográfus készítette az alábbi képsorozatot, amelyben kizárlag élelmiszerek a fotómodellek. 
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE
Japán mezőgazdasága.
Előadás másolata:

Az ókori görög étkezési szokások Készítette: Hárs Bianka

kezdetben egyszerű görög étkezési kultúrát fokozatosan megváltoztatták a beáramló új szokások hogy ha idegen került közéjük,  élelmet és fedelet biztosítottak számára A vendég leült a pamlagra, a szolgák leoldották saruját, megmosták lábát, majd kézmosáshoz vizet s törülközőt hoztak, mire a résztvevők egy pamlagra a hátuk mögött kissé rézsút fektetett vánkosra támaszkodva dőltek

Növénytermesztés termeltek búzát, árpát, kölest, zabot az árpából és búzából való finomabb lisztkészítéssel nemcsak búzakenyeret, hanem különféle süteményeket is sütöttek

Naponta háromszor étkeztek Étkezés gyakorisága Naponta háromszor étkeztek reggeli (fölkelés után) színborba mártott kenyérből vagy süteményből állt, vagy többnyire csak kenyeret és bort ettek ebédre (dél fele) gyümölcsöt és sajtot, édes tésztafélét, valamint bort fogyasztottak a vacsora (estefelé) volt a legtöbb fogásból álló, legbőségesebb étkezésük

Általános ételek

Kenyér 72 féle kenyér a pékáruk közül a legnépszerűbb a kovász nélküli pogácsa több süteményfélét ismertek

Saláták, zöldségek sokféle salátát és zöldségfélét ettek salátáikat olívabogyóval is ízesítették zöld- és szárazbab, lencse, káposzta, spárga, sárgarépa, vöröshagyma, fokhagyma termesztettek tököt, uborkát és többféle gombát is

Húsétel sertéshúst ritkán fogyasztottak juh-, kecskehús szárnyasok: tyúkok, libák, fenyves rigók

Tengeri étel halak, legkedveltebb volt az angolna tengeri állatok pl.: rákok, kagylók szerették az osztrigát is

Fűszerek kömény ánizs kapor majoránna koriander ecet méz bors szezám nádcukor zsiradékuk az olívaolaj volt

Gyümölcsök édesítésre is használták frissen, aszalva, borba áztatva, sütve, tésztákba és kenyérbe gyúrva alma, birsalma füge, szőlő datolya (dió, mandula)

Ital kezdetben tejből vagy mézből készült szeszes ital a szőlőművelésből következő bor kiszorítja ezeket az italokat víz és a bor legkedveltebb fajai a thasusi, lesbosi, naxosi és chiusi a bort víz nélkül inni barbár dolog volt