A felvilágosult abszolutizmus

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Száray Miklós: Történelem III. (1. lecke)
Advertisements

EMBERI JOGOK.
„vissza a természethez!”
és a legkevésbé teljes az
Semmi nem állíthatja meg a forradalmat! a XXI. század Szocializmusa felé Úton.
Mária Terézia
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, III.
DEMOKRÁCIA ÉRTELMEZÉSEK
A francia forradalom és a francia alkotmányok
Gimnázium Óbecse Információs társadalom. Gimnázium Óbecse Az információ technológia (IT) az információ kezelésében, visszakeresésében, feldolgozásában,
Jean-Jacques Rousseau ( )
Samuel P. Huntington Civilizációk összecsapása
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
A KETTŐS FORRADALOM AZ IPARI FORRADALOM GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALMI
Észak Dél ellen.
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
Felvilágosodás Bevezető óra.
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
Államszervezet és közigazgatás
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
Úszó demokráciák Vitorlás köztársaságok A karib-tengeri kalóztársadalom, mint proto- demokratikus szubkultúra a XVII-XVIII. században Társadalmi és politikai.
Amikor a tanítvány ellentmondott a mesternek
1 Korporatizmus a két világháború között: az olasz eset © kurtán sándor 2011 Érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az Európai Unióban.
A háború és a modern fegyveres erő
Közjó – néhány gondolat Család és közjó: a család a társadalom alapegységeként a közjó záloga is Botos Katalin közgazdász (SZTE): a gyermek a közjó alapja.
A felvilágosodás nevelésügye Európában
Ideológiák.
Az athéni demokrácia fénykora
Történelem – középszintű témakörök
Alapfogalmak, definíciók
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Az orosz kultúra jellegzetessége
Összeállította: Domján Gáborné
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Az ész kora: a felvilágosodás
Az igazságszolgáltatás szociológiája
Állampolgári jogok és kötelességek
FELVILÁGOSODÁS.
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
EURÓPA A XVIII.SZÁZADBAN
A felvilágosodás legjelentősebb gondolatai és főbb képviselői -források alapján -tudományos világkép kialakulása a kora újkorban ( kopernikuszi fordulat,
A SZENT SZÖVETSÉG EURÓPÁJA MOZGALMAK ÉS ESZMÉK A XIX. SZÁZADBAN
Nagyhatalmi erőviszonyok, az európai egyensúly a XVIII. században.
1. Magyarország Európában
A VILÁG A XIX. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN
Mezey Barna Egyetemi tanár
Az Amerikai Egyesült Államok kialakulása pluribus unum (sokból egy)
 A politikai berendezkedések: a demokrácia és a diktatúra  A rendszerváltás Magyarországon  Az Alkotmány  A politikai pártok ma Magyarországon.
A szellem forradalma: a felvilágosodás. Az új eszmeáramlat  Angliából indul útjára a XVII. században  Az egész kontinensen elterjed  A legjelentősebb.
A demokrácia alapvető intézményei A hatalmi ágak megosztása Politológia I.Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) 2013/2014. őszi félév.
A felvilágosult abszolutizmus
18. század közepe – 19. század eleje
Közép-Európa társadalom-földrajzi vonásai
Az Amerikai Egyesült Államok kialakulása
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
A brit birodalom („A világ műhelye”).
4. Az Alkotmány.
A FELVILÁGOSODÁS Győzelmi emlékmű, Lipcse.
Az alkotmányos monarchia jellemzői Angliában
a politikai liberalizmus és a Katolikus Egyház – Lamennais fordulata
KÖZGAZDASÁGI ELMÉLETTÖRTÉNET I.
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
Gazdasági rendszerek.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
A felvilágosodás elterjedése
Jog- és állambölcselet I.
A felvilágosodás kora.
A politikai rendszerek tipológiája I.
Felvilágosodás kora A VILÁG MEGISMERÉSE.
Előadás másolata:

A felvilágosult abszolutizmus A felvilágosodás A felvilágosult abszolutizmus

A felvilágosodás a 18. század eszmeáramlata. az értelmet állították a középpontba, lényege a hagyományos intézmények, szokások és erkölcsök megkérdőjelezése. A célja az volt,hogy a világot „a fejlődés útjára vezessék”.

A felvilágosodás legfontosabb gondolatai Merj tudni! A világ megismerhető! A tudás forrása a megfigyelés és a tapasztalat! Jelmondata: Szabadság! Egyenlőség! Testvériség! Az alapvető polgári jogokat követelik törvény előtti egyenlőség, szólás –, gondolat-, sajtószabadság, Legfontosabb kulturális eredménye: az Enciklopédia 28 kötetben jelent meg Összegzi az eszme nézeteit

A felvilágosodás államelmélete Montesquieu (1689-1755) A hatalmat a nép választott képviselők útján ellenőrizze Cenzusos választójogot kívánt A zsarnokság elkerülésének feltétele: a hatalmi ágak megosztása: törvényhozó, végrehajtó, bírói A hatalmi ágak egymást kell, hogy ellenőrizzék, kölcsönösen korlátozzák. Műve: A törvények szelleméről (1748) Földrajzi determinizmus: az éghajlat befolyásolja az emberek vérmérsékletét + az államok mérete meghatározza, hogy milyen az államberendezkedés

Rousseau (1712-1778) Elveti a képviseleti rendszert, mert ez nem teszi lehetővé a néphatalom/népszuverenitás érvényesülését. – a hatalmi rendszernek a társadalom kisebb közösségeire kell épülnie. Közvetlen demokráciát jelent Mivel a nép hoz minden döntést, a hatalmi ágakat nem kell szétválasztani, mert a hatalmat nem is kell ellenőrizni. A többségi akarat a közjó – az egyénnek alá kell rendelnie magát. Az emberi társadalom bajainak fő oka a magántulajdon

A felvilágosodás és a vallás Harc a régi értékek és a hagyományok ellen Viszonyuk a valláshoz és az egyházhoz A. egy részük ateista B. Isten az „első mozgató” – deizmus (megteremtette, a működésébe nem avatkozik) C. sokan támadják az egyházat. Pl. Voltaire élesen bírálja az egyházat, de szükségesnek tartja az erkölcsök fennmaradása érdekében.

A kor közgazdasági elméletei Fizikokratizmus – az állam feladata csak a tulajdon és a vállalkozás szabadságának biztosítása – szabad verseny. Csak a mg. Teremt új értéket – a mezőgazdaságot állítják a kozéppontba – Quesnay, Turgot Adam Smith (1723-1790) – az ipar és a kereskedelem jelentősége: munkaérték-elmélet

Felvilágosult abszolutizmus Spanyol örökösödési háború – Franciaország gazdasági válságához vezet. 18. sz. végén Kelet-Közép-Európában, Dél-E, Skandináviában létrejövő kormányzati forma.- centrum és periféria Felülről jövő reformok – gazdasági és társadalmi modernizáció – felvilágosodás eszméi-abszolutizmus módszerei Infrastruktúra javítása, közigazgatás és adózás egyszerűsítése, oktatási rendszer korszerűsítése. Egyház visszaszorítása. Zsarnoki módszerek bevetése. Politikai reformtól óvakodnak – a politikai rendszer érintetlen marad