Budapest mint világváros

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Híres épületek a Reformkorban
Advertisements

Képeslapok a Dunáról.
HAJDÚSZOBOSZLÓ ⁄ Hajdúszoboszló Közép-Európában, Magyarország keleti részén található. Európa híres pusztája, a Hortobágy és a mozgalmas nagyváros, Debrecen.
Világörökségünk A budai vár.
A DUNAKANYAR DIÁKSZEMMEL Szentendre
Zene: John Lennon - Imagine London délkelet-Britanniában van, a legnagyobb város az Egyesült Királyságban, és évszázadokon át fővárosa a Brit Birodalomnak.
PÓTVIZSGAANYAG 10.A. Magyarország 1985-ben csatlakozott a Világörökség Egyezményhez és júniusa óta már nyolc világörökségi helyszínnel képviselteti.
Hortobágyi Nemzeti Park
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
„A múlt ajándékai a jövőnek..” Készítette: Németh Krisztina
1106 Budapest, Fehér út 68. Telefonszám: + (36) 20 /
Világörökség 2012 A Várnegyed bemutatása. Az örökség olyan érték, amelyet a gyermekek a szüleiktől kapnak, s megőrzik azt saját gyermekeiknek.
A városok fejlődése és szerkezete
Települések A városok.
Magyarország természeti kincsei
A világ legnépszerűbb turisztikai desztinációi Készítette: Gyarmati Zoltán Hajdú Júlia.
A magyar városok szerkezetének átalakulása a rendszerváltozás után
Település Településrendszer Településállomány. Nagyvárosok a magyar településrendszerben Készítette: Széplaki Dóra Debrecen, 2013.április 16.
Hazánk tájai: Alföld.
BUDAPEST, MINT VILÁGVÁROS
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest, mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest Mint Világváros
Pannonia Városai.
A city átalakulásának társadalmi problémái Budapesten
Világ város születik: BUDAPEST
Budapest a világváros.
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
Budapest turisztikai marketingje
Eger vonzerői Készítette: Panghy Bence.
Budapest turisztikai marketingje
Görögország vonzerői Andalits Alexandra.
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
Pécs turizmusa.
Budapest.
Készítette:Szőke Gréta
Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra.
Budapest turisztikai marketingje
Dunakanyar Bemutatása.
Ausztria Valacsay András.
Közép-Magyarország településszerkezete
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
BUDAPEST Készítette: Bugyinszki Fruzsi. A közel egy hónapig tartó vásár évente több mint fél millió látogatót vonz Magyarország és Európa minden tájáról.
Készítette: Bujdosó Villő
TERMÉSZETISMERETI TÚRÁK BUDAPEST VÉDETT TERÜLETEIN avagy nyitott szemmel és szívvel a természetben, a fővárosban. Zene: Fonográf. Menjünk gyerekek /részlet/
Budapest – új világváros
Egyesült Királyság zászlaja: Egyesült Királyság címere:
Liechtenstein Kováč Sofia 8.a.
Cegléd Prezentáció.
Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága
Budapest Turisztikai Marketingje Készítette : Romolhatatlan Norbert.
Dömsöd Készítette: Moór Zsanett. Fekvése Dömsöd nagyközség Budapesttõl délre helyezkedik el a Ráckevei Duna - ág bal partján. n Fekvése következtében.
A világ 7. legszebb villamosvonalán
Világörökségek Magyarországon
UNESCO - Világörökségi Bizottság november 16-án született meg az ezidáig legjelentősebb eszköz földünk egyetemes természeti és kulturális értékeinek.
Budapest Három nagytáj érintkezési pontja – Alföld, É.-i khgys, Dunántúli khgys A Kárpát medence természetes középpontja – egyedülálló panoráma Kialakulásában.
Domjánné Dr. Nyizsalovszki Rita
Készítette: Koleszár Gábor
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
Előadás másolata:

Budapest mint világváros

Természeti adottságai A Duna alkotja a határt a keleti oldalon elterülő Pesti-síkság és a nyugati oldalon lévő Budai Hegység között. A Budai-hegységet a kéregmozgások összetördelték,rögökre darabolták szét. A törésvonalakon hévforrások fakadtak. Különböző hőfokú (35-76 0C)és változatos ásványi összetételű gyógyforrások a fővárost híres fürdővárossá emelik,pl. Gellért fürdő

A Pesti-síkság enyhén hullámos felszínét üledékek borítják. Pl A Pesti-síkság enyhén hullámos felszínét üledékek borítják. Pl.:folyami homok kavics,futóhomok.

Éghajlat Pozitívumok:- napsütés magas óraszáma - szélvédettség - uralkodó ÉNY-i szélirány Negatívumok: - zivatarra,ködképződésre való hajlam - a belvárosi mikroklíma* Mikroklíma: Kisebb területek felszínközeli éghajlata,amely kissé eltér a vidék egészének éghajlatától.

Felszíni vízhálózat Fő tengelye a Duna,amely budapesti szakaszon végig épít,ennek eredménye a zátonyos meder és a sok sziget. A folyó vízjárása erősen ingadozik. A Duna teljes fővárosi szakaszát szabályozták, rakpartjai kellő biztonságot nyújtanak az árvíz ellen.

Növénytakaró Az eredeti természetes növénytakaró a város terjeszkedésének áldozatává vált,nagy része elpusztult.

A városfejlődés fő állomásai az őskőkortól napjainkig A kedvező természeti adottságok minden időben idevonzották az embert. Az első településnyomok az őskőkorból származnak. A rómaiak alakították ki a Dunántúlon Aquincumot. A 900-ban ideérkeztek honfoglaló őseink.

A 14. században jelentős várossá fejlődött Pest, Buda, Óbuda. A 150 éves török megszállás után mindhárom város romokban hevert és a fellendülés csak nagyon lassan indult meg. 1873-ban a három rész egyesítésével létrejött Budapest. Napjainkban a fővárost 23 kerület alkotja.

Budapest Városszerkezete Tükrözi történelmi fejlődését. A Várnegyed az ország kulturális központja. Az UNESCO (Világörökség Bizottsága)a teljes Duna-parti sávot felvette a világ kulturális öröksége listájára. A városmag (city) körül helyezkedik el a belső lakónegyed. A külső lakóövet a kertvárosok és a lakótelepek alkotják.

A főváros jövője Budapest nemzetközi nagyváros. Gyorsan kiépülő pénzügyi,üzleti szolgáltatásai,kulturális élete, idegenforgalmi vonzereje alkalmassá teszi külföldi cégeknek,üzletközpontoknak idetelepedését. A külföldi befektetések,tőkeelhelyezések a fővárosba irányulnak. A lakosság szakképzettsége magas szintű.

Készítette Tóth Andor 8.a