Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Képeslapok a Dunáról.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Képeslapok a Dunáról."— Előadás másolata:

1 Képeslapok a Dunáról

2

3 Nagymaros Nagymaros a Dunakanyarban, a Börzsöny lábánál fekszik. Az uralkodók kedvenc tartózkodási helye volt a középkorban. A XX. században nagy nyilvánosságot kapott a település, ugyanis vízerőművet terveztek a Duna ezen szakaszára, de az építést a kormány 1989-ben leállíttatta.

4 Komárom Az I. világháború után a várost kettészelte az új határ. A folyó jobb partján található a magyarországi rész. Fekvése miatt fontos kereskedelmi szerepe volt már az ókor óta. Közép-Európa egyik leghíresebb erődrendszere itt található. Nagy jelentősége volt az es szabadságharcban.

5 Komárom híres szülötte
Jókai Mór 1825-ben született Komáromban. Szülővárosa ihlette Az arany ember című regényének egyik helyszínét.

6 Esztergom Érseki és királyi székhely volt. Itt született Szent István király, akit itt kereszteltek meg. Leghíresebb épülete a Bazilika, amely jelenleg az ország legmagasabb épülete.

7 A város további nevezetességei:
több várrom megmaradt, melyek értékes régészeti lelőhelyek Szent Anna templom Mária Valéria híd, amely Párkányba vezet át

8 Neves személyek: Vitéz János és Bakócz Tamás esztergomi érsekek Aragóniai Beatrix Balassi Bálint

9 Visegrád Magyarország egyik legrégebbi városa között a magyar királyok hivatalos székhelye. Mátyás király itt hozta létre reneszánsz udvarát. A késő gótikus stílusban átépített palotában Itália után Európában először megjelent a reneszánsz építő- és szobrászművészet is. 

10 A visegrádi Herkules-kút az ezer forintos címleten is felbukkan.

11 Szentendre A város a Dunakanyar kapujában terül el. Kedvelt látogatóhely. Főterén a Szentendrei Teátrum előadásait tekinthetik meg az érdeklődők.

12 A Szabadtéri Néprajzi Múzeum hazánk népi építészetét, a régmúlt lakáskultúráját, életmódját mutatja be. A város számos múzeuma közül az egyik a Kovács Margit Múzeum.

13 Budapest Bár fővárosunk története a kelta időkig húzódik vissza, a Budapest név 1873-ban született meg, amikor egyesítették Budát, Pestet, és Óbudát.

14  A római időkben a város neve Aquincum volt.
A tatárdúlás után a középkorban kezdett újra nyüzsgővé válni a település. A török megszállást követően a Monarchia idején nőtte ki magát világvárossá.

15 Budapest kedvelt idegenforgalmi célpont
Budapest kedvelt idegenforgalmi célpont. Területén több világörökségi helyszín is található, ilyen például a Duna-part látképe, a Budai várnegyed, az Andrássy út, a Hősök tere és a Millenniumi Földalatti Vasút.

16 Budapest a számok tükrében
A teljesség igénye nélkül néhány adat :  223 múzeummal büszkélkedhet Budapest 40 színház, 7 hangversenyterem és 1 operaház működik itt  A városban 80 termálvizes forrás található Emellett neves tudományos könyvtárak, kulturális események, fesztiválok tömkelege, hangulatos kávéházak, gyönyörű épületek teszik varázslatossá Budapestet. Méltán választották meg fővárosunkat a világ 9. legszebb városának.

17 Végül, de nem utolsósorban…
Dunai hajózásunk egyik legszebb látnivalója az Országház, amelyet Steindl Imre tervezett. Kulturális világörök-ség, Európa 2. legnagyobb parlamenti épülete.

18 Dunaújváros Korábbi neve Sztálinváros volt. A szocializmus korában az erőltetett iparosítás szimbólumává vált. Több múzeuma mellett A Dunai Vasmű ipartörténeti kiállítása is vonzza az ide látogatókat.

19 Paks Paks Tolna megye 3. legnagyobb városa. Országos ismertségét legfőképp atomerő-művének köszönheti.

20 Baja Jelentős dunai kikötő és közlekedési csomópont. A török hódoltság alatt a város jelentős erődítmény és kikötő volt, több száz házzal, mecsettel és fürdővel.

21 Legfőbb látnivalói: Itt található az Eötvös József Főiskola
Kálvária-kápolna Ferences templom és kolostor Bunyevác tájház Bajai zsinagóga

22

23 Mohács Hazánk legdélebbi Duna-parti települése Mohács ban a török sereg megsemmisítő vereséget mért a magyar haderőkre. Az uralkodó, II. Lajos életét vesztette a csatában, tetemének megtalálását örökítette meg Székely Bertalan.

24 A város legfőbb nevezetessége a busójárás
A város legfőbb nevezetessége a busójárás ben felvették az UNESCO szellemiörökség-listájára.

25 A Dunának, mely mult, jelen s jövendő, egymást ölelik lágy hullámai
A Dunának, mely mult, jelen s jövendő, egymást ölelik lágy hullámai. A harcot, amelyet őseink vivtak, békévé oldja az emlékezés s rendezni végre közös dolgainkat, ez a mi munkánk; és nem is kevés. (József Attila)


Letölteni ppt "Képeslapok a Dunáról."

Hasonló előadás


Google Hirdetések