Budapest mint világváros

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HAJDÚSZOBOSZLÓ ⁄ Hajdúszoboszló Közép-Európában, Magyarország keleti részén található. Európa híres pusztája, a Hortobágy és a mozgalmas nagyváros, Debrecen.
Advertisements

Szigetszentmiklós Készítette: Aszódi Anita. Története Szigetszentmiklós több, mint 700 éves település, január 1. óta város. Ásatások alapján valószínűsíthető,
Múcsonyban található irodaépület Ft-ért eladó!
A DUNAKANYAR DIÁKSZEMMEL Szentendre
Európa fogalma, fekvése, határai
Világörökség 2012 A Várnegyed bemutatása. Az örökség olyan érték, amelyet a gyermekek a szüleiktől kapnak, s megőrzik azt saját gyermekeiknek.
A városok fejlődése és szerkezete
Róma az örök város.
Stuttgart ERASMUSosként
Települések A városok.
Magyarország természeti kincsei
A világ legnépszerűbb turisztikai desztinációi Készítette: Gyarmati Zoltán Hajdú Júlia.
Magyarország vasúthálózata a kezdetektől 1914-ig
A magyar városok szerkezetének átalakulása a rendszerváltozás után
Település Településrendszer Településállomány. Nagyvárosok a magyar településrendszerben Készítette: Széplaki Dóra Debrecen, 2013.április 16.
BUDAPEST, MINT VILÁGVÁROS
TELEPÜLÉSHÁLOZATUNK. FALVAK ÉS A TANYÁK
TELEPÜLÉSHÁLÓZATUNK. A FALVAK ÉS A TANYÁK.
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest, mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Az Urbanizáció És Városaink Tankönyv:
A falvak és a tanyák TK.:85-88.old. Atl.:20-21.old.
KEZDÉS!!!!!!.
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Az urbanizáció és városaink
Budapest mint világváros
Budapest Mint Világváros
Pest-Buda a XIX. Században
Pannonia Városai.
A city átalakulásának társadalmi problémái Budapesten
Világváros születik: Budapest
Világ város születik: BUDAPEST
Budapest a világváros.
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
Budapest turisztikai marketingje
Budapest turisztikai marketingje
Görögország vonzerői Andalits Alexandra.
Rabat turizmusa ( ) Nagy Bettina. A város az Atlanti-óceán partján, Bou Regreg folyó bal partján fekszik. A folyó túlpartján helyezkedik el Salé,
Pécs turizmusa.
Budapest.
SZÖUL 서울 특별시.
Európa fogalma, fekvése, határai
Közép-Magyarország településszerkezete
A balatoni negyedidőszaki üledékek kutatási eredményei
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Településszerkezet, Humán erőforrás Korompai Attila – TFTE 2012 május 31. Budapest.
Olaszország.
BUDAPEST Készítette: Bugyinszki Fruzsi. A közel egy hónapig tartó vásár évente több mint fél millió látogatót vonz Magyarország és Európa minden tájáról.
Készítette: Bujdosó Villő
A világnépesség növekedése
Készítette: Antos Tamás 8.b
Budapest – új világváros
A települések és a városodás folyamata
Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága
Budapest Turisztikai Marketingje Készítette : Romolhatatlan Norbert.
Érsekhalma.
Dömsöd Készítette: Moór Zsanett. Fekvése Dömsöd nagyközség Budapesttõl délre helyezkedik el a Ráckevei Duna - ág bal partján. n Fekvése következtében.
Mari László: A Szentendrei-sziget kialakulása és felszínének fejlődése a holocénban Készítette: Győri Dániel Földrajz BSc. 3. évf.
A gerecsei és budai-hegységi termálkarszt fejlődésének összehasonlító vizsgálata a forrásmészkövek alapján a felső-pannóniai emelettől napjainkig Varga.
Szlovákia Regionális különbségei
Veresegyház.
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Budapest Három nagytáj érintkezési pontja – Alföld, É.-i khgys, Dunántúli khgys A Kárpát medence természetes középpontja – egyedülálló panoráma Kialakulásában.
Készítette: Koleszár Gábor
Előadás másolata:

Budapest mint világváros Tk.:93-96.old.

1.Természeti adottságai. 2.A városfejlődés fő állomásai az őskortól napjainkig. 3.Budapest városszerkezete. 4.A főváros jövője.

1.Természeti adottságai: ▪ kétarcú a főváros természetföldrajzi képe Pesti-síkság, Budai-hegység ▪ a Budai-hegységet üledékek építik fel: Harmadidőszak: dolomit mészkő márga homokkő agyag ▪ Negyedidőszak: Ős-Duna

▪ A jégkorban Duna-völgy kavicstakarója a többszöri éghajlatváltozások miatt következett be. ▪ A Duna mai ártere iszappal, homokkal töltődött fel. ▪ A Budai-hegységet összetördelték ,rögökre darabolták szét a kéregmozgások. ▪ Hévforrások fakadtak a törésvonalakon. ▪ A budai termális törésvonal mentén feltörő gyógyforrások (35-76°C közötti), híres fürdővárossá emelik a fővárost.

▪ Éghajlat: - kedvező a napsütés magas óraszáma (évi 2040) - a szélvédettség - uralkodó szélirány ÉNY- i - kedvezőtlen vonásai a zivatarra, a ködképződésre való hajlam, a belvárosi mikroklíma magasabb hőmérséklete ▪ A Duna a felszíni vízhálózat fő tengelye~ zátonyos meder és a sok sziget. ▪ Erőteljesen ingadozik a folyó vízjárása. ▪ A város terjeszkedésének áldozatává vált az erdei természetes növénytakaró, de nagy része elpusztult.

2.A városfejlődés fő állomásai az őskortól Napjainkig: ▪ Az őskorból származnak első településnyomaink (Pannónia, Aquincum) ▪ Ideérkező honfoglaló őseink (Megyer törzs) számára is fontos volt a terület kedvező fekvése. ▪ A 14.században(Anjouk idejében) jelentős várossá fejlődött Pest, Buda és Óbuda. ▪ Buda lett a központ.

▪ Óbuda szerényebb település maradt. ▪ Mindhárom város romokban hevert a 150 éves török megszállás után. ▪ A 18.században kezdett kibontakozni újra a városi élet, de Buda még nem kapta vissza a korábbi rangját. ▪ Pest erőteljesebben fejlődött.

▪ A reformkorban számtalan új intézmények jöttek létre. ▪ Rohamosan fejlődött a város közlekedése is. ▪ Megjelent az omnibusz, felépítették a Lánchidat, megépítették az első vasútvonalat Pest és Vác között. ▪ Az 1867-es kiegyezés következtében gyorsan fejlődött a három városrész, ezért egyesítésükkel 1873-ban létrejött Budapest 200 km2-en 300 ezer lakosával.

▪ A kontinens első földalatti vasútján megindult a közlekedés. ▪ A kiegyezés után felgyorsult a gazdasági és kulturális fejlődés. ▪ A népesség száma a századfordulóra elérte az 1 millió főt. ▪ Az agglomeráció 23 települését 1950-ben csatolták a fővároshoz ,így jött létre a 22 kerületből álló Nagy-Budapest 525 km2-en, akkor 1 590 000 lakossal. ▪ 23 kerület alkotja ma már a fővárost.

3.Budapest városszerkezete. ▪ Tükrözi történelmi fejlődését a város szerkezete. ▪ A budai oldal történelmi városmagja, a Várnegyed. ▪ A világ kulturális öröksége listájára sok mindent felvett. ▪ A pesti városmag fokozatosan alakult át Budapest, illetve az ország pénzügyi, igazgatási és kereskedelmi központjává. ▪ Budapest körül belső lakóhelyöv helyezkedik el.

▪ A Duna bal partján sűrűn zsúfolt bérházak sorakoznak. ▪ A külső munkahelyövben pályaudvarok, kórházak, raktárak, gyárak találhatók. ▪ A külső lakóövet a laza, kertvárosi beépítésű területek alkotják (Újpalota, Békásmegyer, a Budai-hegység lejtői). ▪ Többközpontú várossá fejlődik Budapest.

4.A város jövője. ▪ Budapest nemzetközi nagyváros. ▪ Alkalmassá teszik a fővárost a külföldi cégek idetelepedésére kiépült:- pénzügyi-üzleti szolgáltatásai - kulturális élete - idegenforgalmi vonzereje ▪ Budapestre irányulnak a külföldi befektetések, tőkeelhelyezések. ▪ A lakosság szakképzettsége magas szintű. ▪ Nemzetközi jelentőségű központjává válhatna.