Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TELEPÜLÉSHÁLÓZATUNK. A FALVAK ÉS A TANYÁK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TELEPÜLÉSHÁLÓZATUNK. A FALVAK ÉS A TANYÁK."— Előadás másolata:

1 TELEPÜLÉSHÁLÓZATUNK. A FALVAK ÉS A TANYÁK

2 A település a lakó-és/vagy munkahelyének térbeli együttese,ahol a természeti környezet elemei,gazdasági és társadalmi jellegű összetevők élénk kölcsönhatásban vannak egymással. A települések nem elszigeteltek,hanem kapcsolataik révén egymásra utalnak. Országos rendszerük:a településhálózat .A többféle feladatot is ellátó települések hatósugarában vonzáskörzet alakul ki.

3 A települések fejlődésének feltételei
Természeti adottságok,erőforrások (Pl.:kedvező éghajlat,termékeny talaj) Társadalmi feltételek ---> megfelelő technika --->a társadalom biztosítja. A településre hatással van:helyi nyersanyagokra épülő feldolgozóipar,a munkaerő szakképzetsége,létszáma,nemek szerinti megoszlása,munkaerőhiány,munkaerő felesleg. Infrastruktúra:a lakosság kiszolgáló,életkörülményit javító létesítmények. (Pl.:iskolák,egészségügyi intézetek)

4 Az infrastruktúra körének összetétele

5 Településhálózatunk tagozódása és igazgatása
A hazai településhálózatot 2003.január 1-jén 3435 település alkotta . Ezek megoszlása: főváros,megyei jogú város egyéb város község összesen Közigazgatás társadalmi szolgáltatások része. A magyar területi igazgatás egysége Szent István óta a megye. Hazánkat 19 önkormányzati megyére és fővárosra tagozódik.

6 Megyeszékhelyek és az 50 ezer lakosnál népesebb városok megyei jogú városként működnek,közigazgatásilag önállóak.

7 A területi közigazgatás alapegységei a községek és a városok
A területi közigazgatás alapegységei a községek és a városok. jogi szempontból egyenlő rangúakműködésük önkörmányzati rendszerre épül. Hazánk településeire akis települések szórt elhelyezkedése és a népesség nagyobb települések körüli tömörülése jellemző. Szerepkörök(települések):földrajzi helyzetétől,közigazgatási rangjától függetlenül is központja lehet egy település az adott térségnek.

8 Feltételek:munkahely biztosítása,szolgáltatások nyújtása szűkebb vagy tágabb környék lakóinak.

9 Lajosmizse Rang: város Terület: hektár(A város lakosainak száma január 1-én fő, a település területe: 164,6 km2. ) Lakosság: fő Lakások száma: 4682 Telefonkörzet: 76 Irányítószám: 6050 A település megközelíthető közúton: az 5-ös úton Dabas és Kecskemét között; vasúton: a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét vonalon.

10 Az "Isztambul és London között félúton" elhelyezkedő város a hajdani nagy Ős-Duna törmelékkúpján épült. Az első településeket a tatárjárás után IV. Béla király által a Balkánról visszatelepített kunok létesítették Mizse-szállás, Lajos-szállás és Bene-szállás néven, de ezek elpusztultak. Az évi redempció során a három pusztát Jászberény váltotta meg. Az egykori kun puszták tanyai, majd községi és napjainkban városi lakossága büszkén emlegeti őseinek jászberényi származását. A lakosság növekedése következtében 1877-ben történt meg az önálló

11 községgé válás Jász-Lajos-Mizse nagyközség néven
községgé válás Jász-Lajos-Mizse nagyközség néven. A népesség egyre nőtt, 1890-ben már 7000 lakost számlálnak és határában 539 tanyát. Lajosmizse néven 1902-től szerepel a település az ország térképén. A XX. század közepéig Lajosmizse tipikus agrártelepülésnek számított, robbanásszerű fejlődése a 70-es években kezdődött, többek közt az idegenforgalomnak is köszönhetően ban városi rangot kapott.

12

13 Hányan Laknak egy városban??
Kisvárosok: 25 ezer fő alatti lakosság Pl.:Kőszeg,Hajdúszoboszló Középvárosok::megyeszékhelyek,valamint ezer fős települések Pl.:Vác,Gyula Nagyvárosok:gazdasága,felsőfokú oktatási intézményeik,egészségügyi és egyéb szolgáltatásaik több megyére kisugároznak.(Debrecen,Szeged)

14 A városhálózat legrangosabb települése a főváros
A városhálózat legrangosabb települése a főváros . Budapest a nemzetközi besorolások alapján egyetlen nagyvárosunk. Az agglomeráció Az agglomeráció a nagyvárosok körül,több település tömörüléséből kialakuló,településegyüttes,népességkon-centráció.

15 Városaink szerepkörének történeti változásai
Hídvárosok:Budapest,Tokaj,Szeged stb. Vásárvárosok:Miskolc,Eger,Pápa stb. Közlekedési csomópontok:Hatvan,Szolnok stb. Üdülővárosok:Hévíz,Harkány,Balatonfüred stb. Iskolavárosok:Sárospatak,Pápa,Debrecen

16 VÉÉGGEEE!! VÉGRE:P


Letölteni ppt "TELEPÜLÉSHÁLÓZATUNK. A FALVAK ÉS A TANYÁK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések