A számírás története.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ókori Mezopotámia művészete
Advertisements

Hieroglifák.
A történelmi idő.
A Pi értékének meghatározása, mint az egyik ókori probléma
A KŐBALTÁTÓL AZ ELSŐ SZÁMÍTÓGÉPIG...
A Biblia keletkezése, nyelvei és fordításai
Az Európán kívüli világ
A szappanok és mosószerek tisztító hatása
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
Az adatábrázolás, adattárolás módja a számítógépekben
Helyszínek Places Míra & Szimi.
A maják és az inkák világnézete
Az ellenreformáció és a barokk
Babiloni matematika Jutasi Szilvia Infotanár MA.
Egyiptomi kultúra Készítette: Engárt Zsuzsanna
Csernoch Mária Adatábrázolás Csernoch Mária
Matematika Eredete és története Kaszás Tamás.
Pitagorasz tétel és életútja.
Arab, iszlám kultúra,művészet
A nyelv történeti vizsgálatának forrásai
Memóriák.
Pascal számológépe és kora
Az égei civilizáció.
2-es, Számrendszerek 10-es és 16-os Készítette: Varga Máté
Figyelmeztetés! E program használata fokozottan
A kezdet kezdetén Az ősember számoláshoz az ujjait használta, ennek latin neve digitus. Később a számoláshoz köveket, fonalakat és egyéb eszközöket használtak,
Nemzetjellemzés 1.mint tudományos társadalomkép :Rónay Jácint 2.Mint alkalmazott pszichológai: Hugo Münsterberg 3.Mint szociálpszichológiai feladat: Kurt.
Felvételi pontszámítás. A pontszámítás alapját a középiskolai eredmények és az érettségi teljesítmény adják, amelyek például emelt szintű érettségiért,
Számrendszerek, számolás, számírás fejlődése
Nemzetközi Pi-nap π.
AZ ÍRÁS Ókori Hellász írása.
AZ ÍRÁS Ókori Róma írása.
Arab, iszlám kultúra,művészet
A háromszög Napoleon- háromszögei
A csillagászat keletkezése
Európa városi történelme
Európa vallásai.
Kettes számrendszer és mértékegységek
A rómaiak nyomában.
A „barbárság” fogalma Móricznál és általában
„Reflektorfényben Te állsz”
Számrendszerek kialakulása
Számrendszerek, számolás, számírás fejlődése
RÓMAI SZÁMOK.
10. óra Római számok.
Fixpontos, lebegőpontos
INNET Az interaktív térkép Duray Zsuzsa. Mi is az interaktív térkép? Olyan kép- és hangzóanyagokat, feladatokat tartalmazó felület, amely bemutatja a.
Nikolausz Kopernikusz
Révész Tamás 9.a.  A hosszúság fogalma  Mértékegységek az őskorban  Hosszmértékek fajtái  SI hosszmértékek  Régi és angolszász hosszmértékegységek.
Függvények II..
Sammezzano-kastély Toszkána Olaszország
Az egyiptomi írás.
Az első betűírások A főníciai írás.
Zene: Plaisir d a mour Az indiai óceán szigetből álló, fős országa.
Kettes számrendszer.
Algebrai kifejezések Nem tudod? SEGÍTEK!.
A kettes számrendszer.
MÉDIAISMERET Közlési rendszerek
A tízes számrendszer 4. óra.
Adatszerkezetek és algoritmusok 2008/ Algoritmus Az algoritmus szó eredete a középkori arab matematikáig nyúlik vissza, egy a i.sz. IX. században.
MÍTOSZ A vízözön (pusztulásmítosz) (Részlet a Teremtés könyvéből)
Naptárunk kialakulása
A számírás kialakulása. A ‘sok’ fogalom kifejezése Egy, kettő, sok: egyes szám, kettes szám (duális), többes szám (arab, orosz, vogul) ter felix = háromszorosan.
Számábrázolás.
Alhálózat számítás Osztályok Kezdő Kezdete Vége Alapértelmezett CIDR bitek alhálózati maszk megfelelője A /8 B
Ókori India Bácsi Johanna 5.A..
Számrendszerek.
A KERESZTÉNYSÉGNEK KÖSZÖNHETJÜK A KÖZPONTOZÁST ?.
Az előző óra anyagának összefoglalása
Tanórán kívül lehet kicsit több
Előadás másolata:

A számírás története

Készítette az 5.b osztály

Egyiptom I.e. 1700. Rhind-papirusz Az egyiptomiak tízes számrendszert használtak,milliós nagyságrendű számokkal is dolgoztak. Ismerték a közönséges törteket, tudtak szorozni és osztani is. Az írás iránya jobbról balra volt.

BABILONI SZÁMOK 60-as számrendszer nádpálcával puha agyagtáblákba írtak, majd kiégették azt Az első kilenc jegy a megfelelő vonás volt, míg a 10-esekre külön jegyük volt. Kezdetben a nullát nem jelölték. Később két helyiérték között két egymás alatti 10-es jellel pótolták ezt.

Római számírás A római számírás idejének eredete nem tisztázott.   A nagy számok írására is voltak jeleik a rómaiaknak, bár ezek nem váltak egységessé. A római köztársaság korának vége felé jelent meg a számok fölé húzott vízszintes vonal, ami a szám ezerszeresét jelentette. A számok leírásában a kivonásos mód nem volt általános, pl. a 400 előfordul az általunk is ismert CD alakban, de a CCCC alakban is. Vannak nyomai a szorzásos elvnek is, pl. XCII·M jelentése 92 000.

Görögök Alfabetikus számírás, az ábc egyes betűihez rendeltek számértékeket. A szavak és a számok megkülönböztetése érdekében a számot jelentő szó fölé vízszintes vonalat húztak, az ezreseket is ugyanezekkel a betűkkel jelölték, de vesszőt tettek eléje. Használták az ókori görögök, a szlávok ( ma már csak az ortodox egyházi könyvekben), ma is használják az etiópok, a grúzok és a zsidók.

Hindu számírás A virágkorát 200 és 1200 között élte; 10-es számrendszer; Mai számírási módszerünk egyértelműen innen származik, csak a számjegyek formája változott egy kicsit; 11. sz. táján használták a brahmi jelölést; Itt már minden számjegynek 1-től 9-ig külön jele volt; Aztán 500 körül pedig bekerült a nulla; Ők vezették be a műveleti jeleket és a zárójelet is.

Arab számírás  Az arab számok nem arab eredetûek. A tízes számrendszeren belüli helyiértékes számírás, azaz az összes szám tíz jellel való kifejezése Indiából ered, körülbelül i. sz. 500-ból. Az igazi teljesítmény a nulla számjegy bevezetése volt, azaz a semmi, az üresség jelölése.

-A maják kétféle számírást használtak Maja számírás -A maják kétféle számírást használtak -számírásukban a helyi értékek növekvő sorban következtek, függőleges irányban -A számokat háromféle jellel ábrázolták: a nullát egy kagylójellel,az egyet egy ponttal, az ötöt egy vízszintes vonás jelezte

Magyar vonatkozások Kezdetben hatos számrendszert használtak, majd áttértek a hetes számrendszerre. XVII. századból fennmaradt emlékek már helyiérték nélküli tízes számrendszer használatát bizonyítják. Számok rögzítésére a rovásírást használták.

Köszönjük a figyelmet!