permutáció kombináció variáció

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Események formális leírása, műveletek
Advertisements

I. előadás.
KÉSZÍTETTE: Takács Sándor
Valószínűségszámítás
Kombinatorika és VALÓSZÍNŰSÉG SZÁMÍTÁS
Adat információmennyisége és információtartalma
2006. február 3. Telefonos feladat Egy egyenlő szárú háromszög alapon fekvő szögei A szárak szöge Mekkorák a háromszög szögei ?
Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük
2006. február 24. Telefonos feladat Nagypapa 63 évvel idősebb unokájánál, aki idén még nem töltötte be a 16. életévét. Szü- letési évszámuk ugyanazokból.
A színek számítógépes ábrázolásának elve
Eseményalgebra, kombinatorika
Valószínűségszámítás
INFOÉRA Kombinatorikai algoritmusok (Horváth Gyula és Szlávi Péter előadásai felhasználásával) Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
INFOÉRA 2006 Kombinatorika
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
Gráfok szélességi bejárása
MATEMATIKA 100. ÓRA MAJOROS MÁRK.
Dominók és kombinatorika
Permutáció, variáció, kombináció
Készítette: Balogh Zsófia
Eseményalgebra, kombinatorika
Kémiai kötések Molekulák
Szlávi Péter ELTE IK Média- és Oktatásinformatika Tanszék 2010 Kombinatorikai algoritmusok.
BENKŐ PÉTER VANNAK-E KULTURÁLIS RÉGIÓINK?. -A méréseknél a KSH jelentéseit vesszük alapul. -Lehetséges mutatók: -a mezorégiók különböző fokú iskoláin.
Valószínűségszámítás
Gráfok Készítette: Dr. Ábrahám István.
Gráf szélességi bejárása
Készítette : Tuska Borbála 8.b április
Kombinatorika összefoglalás
Kombinatorika és gráfelmélet
Kombinatorika Gyakorló feladatok.
Kombinatorika Véges halmazok.
A Birodalmi lépegetőtől… Egy játék matematikája. Egyszer volt… Ha megnőnek a gyerekek, akkor a matematikusnak marad a solitaire :( Van k darab doboz 1-től.
A KOMBINATORIKA TÁRGYA
1. feladat Hány olyan permutációja van az 1,2,3,4,5,6,7,8 elemeknek, amelyekben az első három helyet a 6,7,8 elemek foglalják el valamilyen sorrendben.
n! = n(n-1)! Definíció szerint: 0! = 1
VARIÁCIÓK ISMÉTLÉS NÉLKÜLI ESET DEFINÍCIÓ
KOMBINÁCIÓK ISMÉTLÉS NÉLKÜLI ESET DEFINÍCIÓ
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Szemiotika – Jeltan A Rendszer B Rendszer Kommunikáció Jel.
Kombinatorikus Programozás TDK vagy Szakdolgozat Téma Készítette: Kusper Gábor Minden jog fenntartva!
A napfény felbontása prizmával. Rozklad slnečného svetla prizmou
7. A színek szerepe a térképeken
Binomiális eloszlás.
Hipergeometriai eloszlás. Sir Ronald A. Fisher és Ms Bristol esete a teával és a tejjel Első felvonás.
A Cardano-féle rács.
Fogszín meghatározás 2008.
Készítette: Németh Katalin …
Valószínűségszámítás
Készítette: Hanics Anikó. Az algoritmus elve: Kezdetben legyen n db kék fa, azaz a gráf minden csúcsa egy-egy (egy pontból álló) kék fa, és legyen minden.
I. előadás.
TMBONKIKRAOAI ANTMOKIKRAOBI MONKBIIKRATOA BIOMKANAKTOIR OMKBNRAITOIKA
Algoritmizálás, adatmodellezés tanítása 2. előadás.
Valószínűségszámítás
GRÁFOK Definíció: Gráfnak nevezzük véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok pont és azokat összekötő szintén véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok.
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
Horváth Bettina VZSRA6.  Célja: Az eljárás célja egy véges gráf összes csúcsának bejárása a kezdőcsúcstól való távolságuk szerinti növekvő sorrendben.
A színek szerepe a térképészetben
Valószínűségszámítás és statisztika előadások
Szélességi bejárás. Véges gráf összes csúcsának bejárása a kezdőcsúcstól való távolságuk szerinti növekvő sorrendben Egy csúcsot egyszer járunk be Egyenlő.
FIBONACCI SOROZAT.
Készítette Csapó Levente 9.e osztályból A kettes számrendszer.
GRÁFOK Marczis Ádám és Tábori Ármin. Kőnig Dénes ( ) Magyar matematikus Az első tudományos színvonalú gráfelmélet könyv írója.
Valószínűség-számítás I.
Alhálózat számítás Osztályok Kezdő Kezdete Vége Alapértelmezett CIDR bitek alhálózati maszk megfelelője A /8 B
1. óra Érdekességek ismétlése, új érdekességek
Gyakorlati feladat példák
Valószínűségszámítás
Megtudod különböztetni a szineket?! OK, Akkor nézd meg ezt a képet...
Előadás másolata:

permutáció kombináció variáció kombinatorika permutáció kombináció variáció

m m ismétlés nélküli permutáció definíció: tétel: példa: ismétléses „n” darab elem egy lehetséges sorrendjét az „n” darab elem egy permutációjának nevezzük. tétel: „n” darab elem összes permutációjának száma: Pn=n! példa: Az 1,2,3,4 számokból hány négyjegyű szám alkotható, ha minden számjegyet csak egyszer használhatunk fel? P4 = 4! = 24 m ismétléses permutáció definíció: „n” darab elem, „k” darab azonos, de a többitől különböző; „l” darab egymással azonos, de a többitől különböző; „m” darab… összes lehetséges permutációját az „n” darab elem ismétléses permutációjának nevezzük. tétel: „n” darab elem összes lehetséges permutációinak száma: Pnk,l,m=n!/k!*l!*m! példa: Az 1,2,2,3,3 számokból hány ötjegyű szám alkotható, ha minden számjegyet csak egyszer használhatunk fel?                                  

m m ismétlés nélküli variáció definíció: tétel: példa: ismétléses ha „n” különböző elemből kiválasztunk „k”-t, és vesszük ezek egy sorrendjét, akkor ezt az „n” elem „k”-ad osztályú variációjának nevezzük. tétel: „n” különböző elem „k”-ad osztályú variációjának száma: Vnk=n!/(n-k)! példa: Egy zsákban van egy sárga, egy fehér és egy barna golyóm. Hányféleképpen húzható ki két golyó? m ismétléses variáció definíció: ha „n” különböző elemből kiválasztunk „k”-t úgy, hogy egy elem többször is szerepelhet, akkor azt az „n” elem egy „k”-ad osztályú ismétléses variációjának nevezzük. tétel: az „n” különböző elem „k”-ad osztályú ismétléses variációinak száma: Vnk(i)=nk példa: Van három színünk (fehér, fekete barna). Egy kétszínű zászlót hányféleképpen színezhetünk ki úgy, hogy egy szín többször is felhasználható?

m m ismétlés nélküli kombináció definíció: tétel: példa: ismétléses „n” különböző elemből kiválasztunk „k” db-ot, és a kiválasztott elemek sorrendje nem számít, akkor egy ilyen kiválasztást az „n” elem egy „k”-ad osztályú kombinációjának nevezzük. k≤n tétel: „n” különböző elem „k”-ad osztályú kombinációinak száma: Cnk=n!/k!*(n-k)! példa: Van egy fehér, fekete és sárga golyó. Hányféleképpen választható ki kettő golyó? m ismétléses kombináció definíció: ha „n” különböző elemből kiválasztunk „k”-t úgy, hogy az egyes elemek többször is szerepelhetnek, és az elemek sorrendjére nem vagyunk tekintettel, akkor ezt az „n” elem „k”-ad osztályú ismétléses kombinációjának nevezzük tétel: „n” különböző elem ismétléses kombinációinak száma: példa: Egy urnában van három golyó (fekete, sárga, barna). Hányféle színösszeállításban húzható ki kettőt úgy, hogy húzás után visszatesszük a golyót?

m baja, 2006.06.02. makaji máté