Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szemiotika – Jeltan A Rendszer B Rendszer Kommunikáció Jel.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szemiotika – Jeltan A Rendszer B Rendszer Kommunikáció Jel."— Előadás másolata:

1 Szemiotika – Jeltan A Rendszer B Rendszer Kommunikáció Jel

2 Szemiotikai rendszerek
Milyen módon kapcsolódik össze a jel és a jelentés? Mi határozza meg egy jelrendszer kifejező képességét? (A kifejezhető különböző jelentések számát?) Hogyan állapítható meg valamiről, hogy hordoz-e jelentést? Hogyan történik a jelentés "dekódolása"

3 Egy jel – egy jelentés (pl. KRESZ táblák)
A jel és a jelentés közti kapcsolat kizárólag konvención alapul A jelek sorrendje közömbös. A közlő a jeleket csak reproduktív módon használhatja, egyéni kifejezési lehetősége nincs.

4 Egyszerű hierarchikus rendszerek
A jel és a jelentés közti kapcsolat nagyrészt konvención alapul A jelek valamilyen szabály alapján kifejezik a jelölhető dolgok közötti hierarchikus viszonyt. A jelek sorrendje a hierarchia alapján kötött A hierarchia minden egyes szintjén egyszerű egy jel – egy jelentés elvű rendszer található Pl. decimális osztályozás, szobák számozása 1.1, 1.1.1, ,

5 Egyszerű kombinatorikus rendszerek
Hierarchikus vagy egyszerű rendszerekből származó elemek kombinációja A kombináció által új jelentésréteg keletkezik A kombinációk jelentős mértékben növelik a kifejező erőt A kombinációkat a közlő alkotja meg a szabályok alapján Az elemek közötti szemantikus kapcsolat konvención alapul Az elemek sorrendje lehet kötött vagy kötetlen, de nem hordozhat önálló jelentést Pl. személyi szám:

6 Egyszerű kombinatorikus rendszer
Egyszerű hierarchia Egy jel – egy jelentés

7 Az eddigi példákban a jelek értelmezése független a jelek egymásutániságától. Ezért a jelekből létrehozott sorozatok nem fejeznek ki további információt, az egyes jelek ismétlése is csak ugyanazt a jelentést hordozza. Az értelmesen kirakható leghosszabb sorozat az, amelyik minden lehetséges jelet (ill. a kombinatorikus rendszerek esetében jelkombinációt) egyszer tartalmaz. Mivel a jelkészletnek végesnek kell lennie, a kifejezhető tartalmak száma is véges.

8 Kombinatorikus rendszerek kötött készletű szemantikus relációkkal
A jelek között (szemantikus) kapcsolat hozható létre, amely a jelölt dolgok közötti viszonyt fejezi ki. Ezáltal új jelentésréteg jön létre A jelek egyszerű, hierarchikus vagy kombinatorikus rendszerek elemei lehetnek. A jelek összekapcsolását a közlő hozza létre, szabályok alapján Az elemek közötti szemantikus kapcsolat külön jelkészlettel leírható Az elemek sorrendje a jelentést módosítja A szerkesztési szabályokat konvenció határozza meg Elméletileg korlátlanul sok különböző tartalom kifejezhető, azonban ez az üzenetek hosszának korlátlan növekedésével jár

9 Kötetlen jelentés készletű rendszerek
A kifejezhető tartalmak száma korlátlan, az üzenetek hossza nem növekszik kritikus mértékben A jelkészlet kötött. (Az egy jel – egy jelentés elv nem tartható) Egy jelentést jelentés nélküli elemi jelek kombinációja fejez ki. Az ilyen jelkombinációk tovább kombinálhatók. Megjelenik a hivatkozás – önhivatkozás lehetősége A jelentéskombinációkat a közlő szabályok alapján állítja elő A szerkesztési szabályokat konvenció határozza meg A jel – jelentés kapcsolat nem konvención alapul.


Letölteni ppt "Szemiotika – Jeltan A Rendszer B Rendszer Kommunikáció Jel."

Hasonló előadás


Google Hirdetések