Operációs rendszerek története

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel."
Advertisements

Grafikus felhasználó felület Windows alatt
Grafikus felhasználói felület Windows alatt
Grafikus felhasználó felület Windows alatt
Grafikus felhasználói felület Windows alatt
WINDOWS OPERÁCIÓS RENDSZEREK
KSHXML internetes adatgyűjtési rendszer Az utolsó módosítás dátuma: december 18.
Számítógépes operációs rendszerek
Operációs rendszerek Bevezetés.
Az operációs rendszer.
MICROSOFT - WINDOWS operációs rendszer
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 1 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
BIOS újdonságok és érdekességek
A Windows xpTörténeteA Windows xpTörténeteA Windows xpTörténeteA Windows xpTörténete.
Az operációs rendszer.
Általános fogalmak Hardware Software
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
SZOFTVER.
Adobe Photoshop. A világ legnépszerűbb képszerkesztő programja Etalon a képfeldolgozás világában.
W INDOWS V ISTA O PERÁCIÓS R ENDSZER Készítette: Omaszta Renáta.
A szoftver.
Az operációs rendszer.
Készítette: Martis Zsombor
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
BE KI Perifériák Számítógép.
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
A szoftver. A SZOFTVER -Azokat a szellemi javakat hívják összefoglalóan így -amelyekben kihasználhatjuk a hardverben rejlő -teljesítményt.
Doros Roland Mérnök-informatikus hallgató BMF-Nik
Kiss Tibor Rendszeradminisztrátor (MCP) DevNet Solution Kft. Jakab András Program-koordinátor Microsoft Program.
Készítette: Hanusz Zoltán /Hazlaat/
Internetes források alapján készítette:
Az operációs rendszer.
Module 1: A Microsoft Windows XP Professional telepítése
Programrendszer 2. Erőforrás – erőforrás elosztás 3. Indítja és ütemezi a programokat 4. kommunikáció 2 Takács Béla.
Takács Béla Operációs rendszerek 2.. „Néhány” fontos operációs rendszer EgyfelhasználósTöbbfelhasználós DOS (Microsoft)UNIX MS-DOS (Microsoft)LINUX.
Az operációs rendszereK
WINDOWS OPERÁCIÓS RENDSZEREK
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk.
A szoftver. A gépi elemeken (hardver) kívül szükség van programokra is, melyek vezérlik a számítógépet. A szg.ezen elemét szoftvernek (software) nevezzük.
A Windows operációs rendszerek
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
Készítette: Tóth Gábor
15. óra A Windows XP alapjai
Alkalmazói programok Integrált felhasználói rendszerek Számítómunkahelyen szükséges felhasználói programokat egy csomagban, modulokban tartalmazza; az.
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
Operációs rendszerek fejlődése
Szoftverek.
Az operációs rendszer.
Szoftverek.
Processzorok és típusai
A számítógépek története
ASZTALI GÉPEK KONTRA TABLETEK Melyiket válasszam? Készítette: Kiss László IALMGR)
FAT (File Allocation Table)
iPhone Készítette: Egri Dóra
TARTALOM: A LINUX ÉS A WINDOWS AZ UBUNTU LINUX FELÜLETE -A GNOME -A KDE -AZ XFCE A WINDOWS FELÜLETE LINUX ÉS WINDOWS PROGRAMOK ÉS MEGFELELŐIK STATISZTIKÁK.
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás.
A Windows Server 2003 termékcsalád A Windows Server 2003 termékcsaládnak 4 tagja van: Windows Server 2003, Standard Edition Windows Server 2003, Enterprise.
2. Operációs rendszerek.
SZOFTVEREK (programok)
(2010. október 25.).  Mi az? ◦ A számítógép és a felhasználó közötti kapcsolatot segíti elő ◦ Különböző vizuális elemeket felhasználva teszi átláthatóbbá.
Szoftverek csoportosítása
SZOFTVEREK (programok)
Linux és/vagy Windows. Linux vagy Windows? ● Örök kérdés ● Viták, fórumok ● Érvek, ellenérvek ● Szubjektív vélemények ● Objektív tényezők.
Operációs rendszerek története Készítette: Berta Gábor Vieger Nikolett Weigel Szilvia számítástechnika szak III. évfolyam, Budapest – ADU április.
Az operációs rendszer.
Az operációs rendszerek
SZOFTVEREK (programok)
Előadás másolata:

Operációs rendszerek története Készítette: Pető László

Windows 1.0 100 dolláros áron került kereskedelmi forgalomba nem volt teljes értékű operációs rendszer, hanem valójában a DOS egyfajta kibővítése A DOS telepítésére a Win95-től nincs szükség (beépített DOS) A tisztán 32 bites rendszerek (NT/2000/XP) tekinthetők önálló operációs rendszernek

Windows 1.0

Windows 1987. október: a Windows 2.0 legfőbb újdonsága az egymást fedni képes ablakok. Az Excel megjelenik, mint Windowsra írt első alkalmazás. 1987. december: a Windows 2.0/386 átmeneti változatban egyszerre több DOS program is futhat, ezek váltogathatók

Windows 2.0

Windows 1990. május: megjelenik a Windows 3.0, amely kihasználja az új Intel processzorok lehetőségeit és több program egyidejű futtatását (multitasking) is lehetővé teszi. 1992. április: a Windows 3.1 már támogatja az OLE technikát, amely lehetővé teszi grafikák szövegbe ágyazását, a TrueType betűk használatát. Hatalmas üzletis siker lesz a Windows for Workgroups-szal együtt.

Windows 3.0 149,95 dolláros áron került forgalomba minden addigi szoftvereladási rekordot megdöntött két év alatt mintegy 10 millió példányban kelt el

Windows 3.0

Windows 3.1 a megjelenését követő első két hónapban egy millió példányban kelt el magyarul is hozzáférhető volt

Windows 3.1

Windows 1993. június: elkészül a Windows NT, amely már 32 bites operációs rendszer, és sok cég kezdi alkalmazni. A DOS alatti programok kisebb számban fogynak már, mint a Windowsra írtak. 1994. május: elődjéhez képest alig változik a Windows 3.11, talán kevesebb hibát tartalmaz.

Fejlesztési irányok DOS-ra épülő: Tisztán 32 bites: Windows 3.1, 3.11, 95, 98, Me Tisztán 32 bites: Windows NT, 2000, XP, 2003, Vista

Windows NT 3.1

Windows NT 3.5 Workstation

Windows NT 3.5 Server

Windows 3.11

Windows 1995. augusztus: minden idők legnagyobb reklámhadjáratával megjelenik a Windows 95, amely elsőként hagyja el(?) a DOS-t, támogatja a 32 bites buszt, felülete felhasználóbarát, Internet-hozzáférést biztosít azonnal. A kiadott szervizcsomagok segítségével folyamatosan tökéletesíthető 1998. megjelenik a Windows 98, amely stabilabb(?) működésű, de felületében nem hordoz sok változást.

Windows 95 a forgalomba hozatal első négy napján egy millió példányban fogyott el A Start gomb, illetve a Start menü, mint a grafikus felhasználói felület új eleme a Windows 95-ben debütált üzleti szempontból minden idők legsikeresebb operációs rendszere lett, saját szegmensében egyben meg is szüntette a piaci versenyt

Windows 95 megjelenése egybe esett a hardverárak nagymértékű csökkenésével előtelepítve tartalmazták a Microsoft Internet Explorert a Microsoft-tal szembeni monopólium-ellenes jogi fellépést eredményezte

Windows 95

Windows 98

Windows 98 kevésbé alkalmas folyamatos működést, nagyfokú stabilitást igénylő, kritikus rendszerek működtetésére "kék halál" Bill Gates, épp a Windows 98 újdonságait ecsetelő bemutatója közben „bemutathatta” ezt a jelenséget is.

Windows NT 4 Workstation

Windows NT 4 Server

Windows 2000. Megjelenik a Windows 2000 a Windows NT utóda 2000. Megjelenik a Windows Me, a Windows 9x utóda (a 16 bites alapú ág utolsó terméke) 2001. Megjelenik a Windows XP, a Windows 2000 utóda 2002. Windows 2003 Server A Microsoft belső és külső válságokkal küzd. Monopóliumokra törekvés. Rengeteg szoftverhiba. Biztonsági rések. (szándékos??) Szoftverrendőrség.

Windows 2000

Windows Me

Windows 2000 Server

Windows XP

Windows XP 64 bit

Windows 2003 Server

Terméktámogatás A Microsoft bizonyos idő elteltével befejezi az operációs rendszer támogatását. Ezzel is kényszeríti a piacot az újabb verzió megvásárlására. A Win98-nak 2004. január 18-án, a WinMe-nak 2004. december 31-én szűnt volna meg a támogatása. A terméktámogatást felhasználói igényre 2006-ig meghosszabbították.

Terméktámogatás Valószínű, hogy a PC eladások száma is növekedni fog. Sok cég évek óta halasztgatja a Win98-ról való áttérést. Mivel a 2000 és az XP marad, azok erőforrásigénye jóval nagyobb. Linux !

A Windows jövője 2006-ra tervezték a Longhornt (eltúlzott hardverkövetelmények) Hardverkövetelmények: min 2.6 GHz CPU, 1GB RAM, 2.6 GB merevlemez-terület csak a telepítéshez, minimum 1024X768X24bit (XGA) grafikus felbontás Ezeken a hardverkövetelményeken enyhíteni kellett: Windows Vista

Windows Vista

Windows Vista Ha szeretnénk minden újítást használni akkor a minimum hardverkövetelmények: Kétmagos processzor, 1 GB RAM, 256 MB VRAM Ezek nélkül csak egy túlbonyolított XP-re tehetünk szert.

A Windows jövője 2006-ban már nem jelenik meg a Vista – a publikus béta viszont már a Microsofttól 1 év kipróbálásra letölthető. 2008: Windows "Blackcomb" ??? Azon felhasználók fogják továbbra is preferálni, akik jó pénzért készen akarnak kapni mindent, gondolkodás nélkül. A gondolkodó ember számára precízebb eszköz a LINUX.

LINUX

Mi is a Linux? 32/64 bites UNIX változat, amely eredetileg csak IBM PC gépeken futott (80386 vagy jobb processzor esetén), de mára nagyon sok hardverre adaptálták. összemérhető hatékonyságú és megbízhatóságú az azon a gépen szokásos operációs rendszerekkel, több esetben pedig sok szempontból jobb.

Mi is a Linux? a 386/486/586/686 alapú IBM PC-k esetében: sebesség és megbízhatóság tekintetében messze túlszárnyalja a leginkább elterjedt Windows rendszereket. Igenis felhasználóbarát, nem tudatlan-barát, nem idióta-barát. (Ezek a fogalmak manapság keverednek.)

Mi is a Linux? valóban többfelhasználós (multiuser) és többfeladatos (multitasking) operációs rendszer. Ennek az az oka, hogy írója nem egy korábbi rendszert kezdett el tökéletesítgetni, toldozgatni PC-s programokkal szemben a nagyfokú megbízhatóság és az alacsony ár. „ingyen van”

Miért nem Linuxot használ mindenki a világon? Mivel a Linux szabadterjesztésű, így a programozók számára nem biztosít megélhetést A Linux mögött nincs egy nagy cég, nincs reklámozva sem a termék, tehát sokan meg sem ismerik. Az, hogy ezek ellenére a Linux-felhasználók száma milliókban mérhető, azt jelzi, hogy érdemes kipróbálni.

Egyéb grafikus felületek GEOS BEOS IBM OS/2 Warp Mac OS

GEOS

BEOS

IBM OS/2 Warp

Mac OS

VÉGE