Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

W INDOWS V ISTA O PERÁCIÓS R ENDSZER Készítette: Omaszta Renáta.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "W INDOWS V ISTA O PERÁCIÓS R ENDSZER Készítette: Omaszta Renáta."— Előadás másolata:

1 W INDOWS V ISTA O PERÁCIÓS R ENDSZER Készítette: Omaszta Renáta

2 T ARTALOMJEGYZÉK  Operációs rendszer fogalma  Windows operációs rendszer változatai  Váltás Windows Vistára, avagy miért éppen Vista?  Vistáról bővebben  Windows Vista grafikus felületei  Újdonságok a Vista operációs rendszerben  Újdonságok II.  Újdonságok III.  Újdonságok IV.  A Windows eddigi legbiztonságosabb verziója?  Mindenünk a Microsoft Windows!  Jövő képekben.

3 O PERÁCIÓS RENDSZER FOGALMA  Operációs rendszer nélkül a számítógép nem működik. Ezzel a programmal találkozunk, amikor a számítógép bekapcsolás után elindul, és várja a parancsainkat.  Az operációs rendszer főbb feladatai:  Programok indítása, futtatása,befejezése  Az erőforrások kezelése(pl: memória,nyomtató)  Kapcsolattartás a felhasználóval  Hibakezelés  Megfelelő védelem biztosítása  A futó programok közötti kapcsolat megteremtése

4 WINDOWS OPERÁCIÓS RENDSZER VÁLTOZATAI  Windows 95 Nem volt önálló operációs rendszerek, csupán grafikus felületet biztosítottak egy korábbi operációs rendszerhez(Dos)  Windows 98 és a Windows 2000  Windows Xp Operációs rendszer elődje  Windows Vista Windows Vista a Windows operációs rendszer 2007-ben megjelent változata, ezért képes kezelni a korábbi Windows operációs rendszerhez írt programokat is. Nagy újdonsága, hogy a számítógép grafikus lehetőségeit jobban kihasználja.

5 V ÁLTÁS W INDOWS V ISTÁRA, AVAGY MIÉRT ÉPPEN VISTA ?  A felhasználói élményt alapvetően meghatározó részletben különbözik a Windows Vista az XP-től.  Minden kicsit hasonló az előző változathoz, de mégis, minden kicsit más. Forradalmi újítások nincsenek: az új Windowsban igazából nem találkoztunk olyan megoldással, amit más operációs rendszerben, vagy külön szoftverként ne láttunk volna már valamilyen formában.  Az összhatás mégis kellemes, főleg azért, mert kényelmesebb lett a kezelés.

6 V ISTÁRÓL BŐVEBBEN  Otthoni felhasználók számára a Microsoft háromféle verzióban kínálja majd a Windows Vistát: 1. Basic: alapváltozat nem tartalmazza az új Aero grafikus felületet, a Media Centert és a DVD Maker alkalmazást sem 2. Home Premium:az előzőekben felsoroltakat tartalmazza. 3. Ultimate: vállalati és otthoni változatok minden funkcióját tartalmazza.

7 W INDOWS V ISTA GRAFIKUS FELÜLETE . Mappaszerkezet böngészése Asztal megújult külsővel Mappák létrehozása, törlése

8 Ú JDONSÁGOK A V ISTA OPERÁCIÓS RENDSZERBEN  Új külső Az új Windows legfeltűnőbb vonása az operációs rendszer színvilágát - legalábbis alapbeállításban - az alul lévő fekete tálcát és az újonnan megjelenő oldalsó eszköztárat kiegészítő fátyol- szerű színátmenetek határozzák meg.  Virtuális mappák előnézettel A Vistában a mappákat megjelenítő ablakok is máshogy néznek ki, ez azonban már inkább a gyakorlatias funkciókhoz, mint a dizájnhoz tartozik.

9 Ú JDONSÁGOK II.  Felturbózott kereső  Beépített kereső(Start menü): webkeresőkhöz hasonlóan indexeli a gépet - vagyis katalógust állít össze a keresendő elemekről.  GYORS  Új formában jelentkezik : egyszerűbb a kezelése  Könnyítés a játékosoknak  A Vistában a játékok megkülönböztetett figyelemben részesülnek: a rendszer egy speciális, az angol verzióban Games Explorernek nevezett mappába telepíti őket.  Látványosabb grafikát is ígér : DirectX 10 multimédiás komponensnek köszönhetően  Új Windows hardverminősítő rendszere azt is segít eldönteni, hogy a gép alkalmas-e a kiválasztott szoftver futtatására.

10 U JDONSÁGOK III.  Gyermekbarát rendszer A hatékony felhasználókezelés azt is lehetővé teszi, hogy a számítógépet a szülők gyerekbiztossá tegyék. Részletesen be lehet ugyanis állítani, hogy az egyes felhasználók milyen szoftvereket futtathassanak, milyen weboldalakat nézhessenek  Multimédiás extrák A Microsoft fejlesztői igyekeztek mindennél jobban a hétköznapi igényekhez szabni az operációs rendszert, ezért annak multimédiás tudásán is erősítettek. A Vista képkezelője a digitális fotósok életét könnyíti meg azzal, hogy a képeket retusálni lehet benne.

11 Ú JDONSÁGOK IV.  Új funkció laptoposoknak Kifejezetten a hordozható PC-k használóit célozza a Vista Mobility Center funkciója, amellyel az akkumulátorról való üzem módját lehet szabályozni.

12 W INDOWS EDDIGI LEGBIZTONSÁGOSABB VERZIÓJA ?  Hatékonyabb védelem a kémprogramok ellen.  Az új biztonsági funkciói veszélytelenné teszi az on-line tevékenységet. A Windows Defender, a Microsoft Windows Vista rendszerbe épített kémprogram-eltávolítója segít megelőzni a számítógép kémprogramok és más nem kívánt szoftverek okozta lelassulását, a magánszféra megsértését, valamint a nem kívánt előugró hirdetéseket.  Bizalmas böngészés az Internet Explorer 7 védett módjában.  Ez a csak a Windows Vista rendszerben megtalálható funkció az Internet Explorer 7 program számára csak a webböngészéshez elegendő engedélyeket biztosítja, és nem teszi lehetővé a fájlok vagy beállítások módosítását – ezzel megóvja a számítógépet a web alapú támadásoktól.

13 M INDENÜNK A M ICROSOFT WINDOWS !

14 J ÖVŐ KÉPEKBEN

15 K ÖSZÖNÖM A FIGYELMET !


Letölteni ppt "W INDOWS V ISTA O PERÁCIÓS R ENDSZER Készítette: Omaszta Renáta."

Hasonló előadás


Google Hirdetések