A magyar huszárokról A huszár

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Híres épületek a Reformkorban
Advertisements

MACSE temetői séták emlékezete.
 Kolozs megyében található,megyeszékhely  Népessége: fő (2009)  Magyar lakossága: fő (2002)  Címere középkorú eredetű,mintája a város.
Világörökségünk A budai vár.
Beregszász.
Mondák, dalok útja Zsámbok.
Klauzál Gábor élete és kora
Az es szabadságharc.
Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József 1791 Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József november 11-én született Kecskeméten.
A Budapesti Népoktatási Kör. A Budapesti Népoktatási Kör megalakulásának előzményei, szerveződésének körülményei és átalakulásai.
Lenkey János ÁLTALÁNOS ISKOLA, LENKEY JÁNOSRÓL
Világörökség 2012 A Várnegyed bemutatása. Az örökség olyan érték, amelyet a gyermekek a szüleiktől kapnak, s megőrzik azt saját gyermekeiknek.
A SZABADSÁGHARC TETŐPONTJA A TAVASZI HADJÁRAT
Magyarország a reformkorban
Forradalmi költészete
A Szerb,Horvát,Román és Szlovák Nemzetiségi kultúra kibontakozása Készítette: Rezi Noémi.
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
1848–49-es forradalom és szabadságharc.
A „Nekünk bejössz, ha a könyvtárba bejössz!” című Országos Tini Könyvtári Napok keretén belül a következő programokkal várjuk a Kedves Érdeklődőket: 2008.
Mátyás király, az igazságos
„Mátyás, az igazságos” XII. Budapesti Speciális Szakiskolai Komplex Tanulmányi Verseny.
Bemutatkozás: Szakosztályunk január 22-én alakult meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportegyesületének keretein belül. Célja olyan magas színvonalú.
Névnapodra Szeretettel!
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc
Budapest turisztikai marketingje
A lánchíd története.
Jókai és Komárom 27/B. 1. Író és városa sokrétű kapcsolata Jókai itt született, itt járta első iskoláit Apja ügyvéd volt, a dunai gabonakereskedelem sok.
A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága dr. Dinók Henriett.
Márciusi jeles napok.
Március jeles napjai.
A Magyar Vöröskereszt ben jött létre – 132 éve működik! -Kiterjedt vöröskeresztes nemzetközi kapcsolatok: 186 országban van jelen -Kiemelten közhasznú.
Utazás 33. Nemzetközi idegenforgalmi kiállítás Futár Veronika Monor, február 15.
Magyarország Lánchíd.
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
Készítették H.T.K.T. Klauzál Gábor Általános Iskola tanulói: Jurcsisin Martin 7. c Jakabfi László 8. c.
Budapest nevezetességei!
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer „Állami jelképekről és ünnepekről” szóló, 3. főtörvény.
I. Dicsőséges Tavaszi hadjárat
Pálinkó Máté: A tavaszi hadjárat
Készítette: 10.A osztály Kiszli Robertina Csegezy Márk Ignácz Gábor
PEDAGÓGIAI PROGRAM A KATONAI EMLÉKPARKBAN
Felvidék.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeinek bemutatása
2009 / 2010 TANÉV ESEMÉNYEI - töredékek -. Tanévnyitó.
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában II.
Kecskemét az első világháború éveiben
SZÉCHENYI ALKOTÁSAI.
Szeged I. világháborús emlékhelyei
Mártély az I. világháborúb an. Főként a galíciai és az olasz fronton harcoltak és haltak hősi halált a mártélyiak, akik között voltak gazdák, bérlők,
Békéscsabai Központi Szakképző Iskola, Zwack József Tagintézménye Szuronyosok csapata: Annus Erik, Konyecsni Zoltán, Pákozdi Balázs.
Thököly Imre.
A háború előtt Gazdasági-politikai összetűzések az országcsoportok között Csanád megye és Makó a Ferenc Ferdinánd által vezetett hadgyakorlaton sejthetett.
Márciusi ifjak MINTAFELADAT.
MEGHÍVÓ Természetismereti kirándulás a főváros első Kossuth-szobrához Vasárnap Foto:Telek és internet Zene: Giovanni.
Az es forradalom és szabadságharc
Csaták, hadvezérek, katonák
ERZSÉBET KIRÁLYNÉ
Susann Nordströms Orkester - True Love
Az I. világháború
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
Szociális és Gyermekvédelmi feladatellátás a Görögkatolikus Metropóliában.
A versenyek!. Megyei verseny nyertes csapatai: GYŐR helyszínen, Mosonmagyaróvári Bolyai János Általános Iskola, Informatikai és Közgazdasági.
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezése alapján A NEMZETI SZÍNHÁZ ● A● A Nemzeti Színházat először gróf Széchenyi István álmodta meg a Duna partjára. Pompázatos.
Budapest Programajánló
Osztrák - Magyar kiegyezés 1867
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
A versenyek!.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Kolozsvár június 7..
Előadás másolata:

A magyar huszárokról A huszár magyar eredetű könnyűlovassági fegyvernem katonája.

A huszár, mint lovas katona neve, 1458-ra, Mátyás király korába nyúlik vissza, amikor a király rendelkezése szerint húsz telkenként egy lovas katona kiállítására kötelezte alattvalóit .

A huszárok végig küzdötték a sza-badságharc min-den csatáját és hősiesen helyt álltak az osztrák és orosz lovas-sággal szemben.

A huszárság népünk történelmi értékeinek megtestesítője nemzetközi hatása és elismertsége széleskörű nemzeti önismeretünk, öntudatunk fontos eszköze

1848-as huszár öltözéke

A huszárság 1848- ban is megtartotta fekete-sárga zsinóros ruháját, csupán nemzetiszín rózsa került a csákóra. Süvegemen nemzetiszín rózsa, Ajakamon kedves babám csókja, Ne félj babám, nem megyek világra, Nemzetemnek vagyok katonája.

Az 1849. augusztus 13-i fegyverletétel után a legénység Ferenc József újjászervezett huszárezredeiben szolgált tovább.

Az idei - „Közös tavaszunk” elnevezésű – március 15-ei központi ünnepségsorozat egyik kiemelkedő programja a március 9. és 19. között, Budapest köz-terein megtekinthető Huszárszobor kiállítás lesz. Az 1848-49-es szabadságharcban részt vevő 18 huszár-ezred előtt tisztelegve, 18 életnagyságú, különféle kor-hű egyenruhában megformázott huszárszobor lesz látható a főváros 9 forgalmas csomópontján. Aki vé-gigjárja a helyszíneket, megismerheti az 1848-ban harcoló huszárezredek valamennyi díszes egyenru- háját. A szobrok talapzatán az adott huszárezred szabadságharccal kapcsolatos történetét olvashatják az érdeklődők.

Huszár hagyományőrzés Nemzeti ünnepünkön, pl. augusztus 20.- án teljes díszben vesz részt a hagyományőrző huszárezred. Franciaországban a Bercsényi huszárezred hirdeti a magyar huszárok hősiességét. Bár napjainkban mivel a technika túlhaladta a lo-vasságot, gépesített lövészegységként működik.

Köszönöm a figyelmet!