Jó gyakorlatok listája

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
Társadalmi Megújulás Operatív Program A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a közoktatásban TÁMOP /2 –
Kompetencia alapú oktatás TÁMOP pályázat Rumi Rajki István ÁMK Rum.
Katona József MKSZIG 1 Katona József Szakközépiskola és Felnőttoktatási Gimnázium.
Jó gyakorlat „A 21. század gyermekeiért” – IKT eszközök használata egy inkluzív iskolában II. Rákóczi Ferenc Tagiskola 7400 Kaposvár, Kanizsai u
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő közreműködésével a Nemzeti.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
INTERAKTÍV DIÁKÖNKORMÁNYZAT
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
Pénziskola Az Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskolában.
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Angol nyelvi kompetencia
Tehetséges tanulóink szakkörökön, a több éve működő tehetséggondozó műhelyekben (természettudományos, környezetvédelmi), valamint a különböző szintű.
A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában HEFOP / /1.0.
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Értékünk az ember – értékünk a gyermek!.
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
Dobó István Gimnázium Eger.
A „MÁSODIK ESÉLY” PROJEKT PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJAI
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
Világ – Nyelv, az idegennyelv-tudás fejlesztésének kormányprogramja. FPN Budapest, 2004.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
SZTE BTK Spanyoltanár MA
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
Kompetencia alapú idegen nyelvi
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
ÚJ TUDÁS – MŰVELTSÉG MINDENKINEK A digitális írástudás elterjesztése Az idegennyelv-tanulás ösztönzése Az integrált természetismeret-oktatás bevezetése.
Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
“Térségi Integrált Szakképző Központok létrehozása”
Kompetensek lettünk? június 27..
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
LKG és a KIT, LKG és a KIT Bánhegyesi Zoltán.
Indító gondolatok 2000-ben egy nemzetközi vizsgálat szerint 32 ország tanulói közül a magyar diákok mondták legtöbben, hogy nem szeretik az iskolát, mert.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Jó gyakorlatok listája Dobó István Gimnázium 2012.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
A tanári mesterszak gyakorlatai Vezetőtanári tájékoztató szeptember 7. Salát Magdolna PK OTF Tanárképzési Osztály.
Az Egressy Béni Kéttannyelvű Általános Iskola bemutatkozik Gyöngyös
Két tanítási nyelvű oktatás az Egressy Béni Kéttannyelvű Általános Iskolában Egressy Béni Bilingual Primary School.
Informatika tanítása ea. Csernoch Mária
A KOMPETENCIA ALAPÚ PROGRAMCSOMAG ALKALMAZÁSA AZ ANGOL ÓRÁN Készítette: Kövérné Zajácz Ida Tokaj, január 22.
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
A mentorálási gyakorlat komplex terve (portfólió) A tanárjelölt heti órarendje a mentorálás első, második és harmadik fázisában.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
A köznevelési intézmények művészetpedagógiai módszertani megújítása
Barcsák Marianna - KPSZTI
DARUS a gyermekekért.
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
KRE-AKTÍV motivációs projekt
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Előadás másolata:

Jó gyakorlatok listája Dobó István Gimnázium 2012

1. Számítógép a nyelvoktatásban-ABC Egy 3 modulos gyakorlati tréninget ajánlok a kollégák számára, ahol nem egy bemutató óra végighospitálásáról vagy egy előadás végighallgatásáról van szó, hanem mindenki gépnél ülve, lépésről lépésre sajátíthatja el - a kidolgozott módszertan szerint - a számítógép alkalmazásának lehetőségeit és trükkjeit. Egy-egy modul 3 órás, a modulok egymásra épülnek. Ideális kis csoportok jelentkezése 6-10 fő.

Kinek és miért ajánljuk? A továbbképzés során a kollégák felismerhetik azt, hogy a számítógépes munka kiemelten alkalmas tanulóközpontú tanítási módszerek kialakítására. Különösen ajánlott nyelvi előkészítő osztályok és nyelvi tagozatokban oktató tanárok részére. A képzés felöleli a nyelvi kompetencia minden területét (hallott és írott szöveg értése, beszédkészség, íráskészség és nyelvtan). Ezek a kétszintű érettségi alapkövetelményei is.

Árak Know How: 200.000.- Ft Hospitálás, helyszíni tapasztalatszerzés, továbbképzés: alkalmanként 40.000.- Ft (A fent részletezett költségmutatókat az átvevő intézményből érkező kollégák számától független, érdemes 5-10 fős csoportoknak részt venni a tréningen.) Távolságtól függő háromszori egri utazás költsége Mentorálás alkalmanként 30 ezer Kiadvány 5000,- Ft/fő

2. Terepi megfigyelések és vizsgálatok középiskolások számára A kínált programcsomag a természet- tudományos kompetenciaterület fej- lesztésére irányul. A környezet köz- vetlen megismerése az iskolai környe- zetből kiszakadva, terepen történik. A tananyagtartalom élményszerűvé válik. A felhasználó kap már egy kipróbált és bevált, komplex eszközrendszert.

Kinek és miért ajánljuk? Emelt szintű biológia oktatásban résztvevő tanulócsoportok számára ajánlott. Csoportszerveződés: 4-5 fős, vegyes csoportok. A kötetlenebb munkaforma lehetőséget ad a társas kapcsolatok, a problémamegoldó gondolkodás, a helyes időbeosztás fejlesztésére. A jegyzőkönyvek és egyéb dokumentumok elkészítése(fotók, rajzok, ábrák, magyarázó rajzok, gyűjtemények) fejleszti kreativitásukat és esztétikai érzéküket. A feladatok, vizsgálatok nemcsak a biológia tantárgyat érintik, hanem több tantárgy elemeit ötvözik.

Árak Know how: 150.000 Ft Hospitálás az iskolában (min. 3 óra): 30.000 Ft Hospitálás terepgyakorlaton: 30.000 Ft Mentorálás díja: 30.000 Ft/alkalom Helyettesítési díj (iskolai hospitálás esetén): 10.000 Ft (A fent részletezett költségmutatók az átvevő intézményből érkező kollégák számától függetlenek.) Utazás: utazási költség Egerbe Módszertani segédanyag, kész tématerv: 5.000 Ft/fő Terepgyakorlat szállás és étkezési költsége Szervízdíj (iskolai hospitálás esetén): 1500 Ft/fő

3. Módszertani "bőrönd" használata a tanórákon A nyelvek kompetenciaalapú oktatásában a hangsúly a hallott és írott szöveg értésére, a beszédkészségre és az íráskészségre helyeződött. De a lelkiismeretes nyelvtanár nem tehet mást, a nyelvtant is alaposan gyakoroltatja, de tudjuk, hogy ennél unalmasabb és fárasztóbb tevékenység alig akad a tanórákon. A „Jó gyakorlat” keretén belül egy hospitálási és egy ehhez kapcsolódó módszertani továbbképzési lehetőséget ajánlok a kollégáknak 1+2 órában. A bemutató órán megtekinthető, hogy az általam kidolgozott tananyaggal, hogyan lehet hatékonyan a nyelvtant elmagyarázni és gyakoroltatni.

Kinek és miért ajánljuk? Az általam bemutatott módszer kiválóan alkalmas a diákok önálló munkára, önértékelésre való nevelésére, Ez a módszertani lehetőség nem csak idegennyelvi órákon alkalmazható, bemutatom, hogy más tanórán is kiválóan alkalmazható. A saját iskolában bármely nyelvi csoportban meg lehet valósítani a tréningen bemutatott lehetőségeket.

Árak Know How 150.000.- Ft Hospitálás 10.000.- Ft Továbbképzés (nem akkreditált) 50.000.- Ft A fent részletezett költségmutatók az átvevő intézményből érkező kollégák számától függetlenek, optimális csoportlétszám 5-10 fő. Kiadvány 5.000.- Ft Egyszeri utazási költség Egerbe

4. Projektmunka idegen nyelvi órán: Diákélet az iskolámban címmel. 1. A pedagógusok számára a projektmódszer elsajátítása és alkalmazása IKT eszközök segítségével, a diákok mindennapjainak bemutatására fókuszálva. 2. A diákélet adott intézményben történő bemutatása ppt-tal/ weblapon és szóbeli kiselőadással a diákok által kiválasztott események részletes feldolgozásával. A bemutató célcsoportjai: - A gimnáziumban angol nyelvet tanuló diákok, akik érettségi vizsgára és nyelvvizsgára készülnek. 3. További cél a programban résztvevő tanulók motiválása arra, hogy kisebb csoportokban, egymás között megosztva, képességeikhez igazodva oldják meg az elvállalt feladatokat, kutassanak fel anyagokat a prezentáció elkészítéséhez, fejlesszék számítógépes ismereteiket. 4. További pedagógiai cél egy szűkebb közösséghez való tartozás érzésének elmélyítése. 5. A célzott idegen nyelv tanulásához nélkülözhetetlen készségek fejlesztése: nyelvhelyesség, szövegalkotás, szóbeli előadói készségek fejlesztése.

Kinek és miért ajánljuk? A jó gyakorlat egyaránt felhasználható általános iskolákban, gimnáziumokban, szakközép- és szakiskolákban. Az idegen nyelv tanítása változatos, a diákok mindennapi életéhez szorosan kapcsolódó témákon keresztül történik. Az idegen nyelvi készségek mellett könnyedén sajátítják el és alkalmazzák az IKT ismereteket. A diákok képesek lesznek az együttműködésre bármely projekt lebonyolításában, segítő társai lesznek a projektet irányító pedagógusnak a munka megosztásában, információk felkutatásában, idegen nyelvi kiselőadások ppt. vagy weboldal formátumban történő előkészítésében, képesek lesznek a prezentáció csoportos formában történő előadására.

Árak Know how: 100.000 Ft Hospitálás az iskolában (min. 3 óra): 30.000 Ft Helyettesítési díj (iskolai hospitálás esetén): 10.000 Ft A fent részletezett költségmutatók az átvevő intézményből érkező kollégák számától függetlenek. Utazás: utazási költség Egerbe Módszertani segédanyag, kész tématerv: 5.000 Ft/fő Szervízdíj (iskolai hospitálás esetén): 1500 Ft/fő

5. Polgári kezdeményezések Egy közjogi probléma kiválasztása és tanulmányozása a diákok által, illetve a választott probléma megoldására készített portfolió. Az ismeret, melyet a résztvevők a probléma tanulmányozása során nyernek, nagyon értékes, hiszen a társadalmi kérdések iránti érdeklődés alapjait ebben az életkorban lehet hatékonyan kialakítani. Tudásuk és álláspontjuk másokkal való megvitatása pedig segít abban, hogy felismerjék: a polgárok cselekvő részvétele nélkülözhetetlen a demokratikus társadalom számára.

Kinek és miért ajánljuk? Általános célok: - az összes érintett számára (gyerekek, tanárok, szülők, stb.) elsősorban élményeket és pozitív tapasztalatokat eredményezzen; - vállalható, reális, megvalósítható program jöjjön létre; - a projekt lebonyolítása valódi változásokat indítson el az iskolákban, lehetőség szerint hozzájáruljon egy érdemi demokratizálódási folyamathoz; - mind a gyerekek, mind a pedagógusok ösztönözve érezzék magukat az aktív szerepvállalásra, további tevékenységek tervezésére; - élményszerű megélése annak, hogy az egyének együttműködésén múlik a közösség sikere.

Árak Know how: 150.000 Ft Hospitálás az iskolában (min. 3 óra): 30.000 Ft Mentorálás díja: 30.000 Ft/alkalom Helyettesítési díj (iskolai hospitálás esetén): 10.000 Ft A fent részletezett költségmutatók az átvevő intézményből érkező kollégák számától függetlenek. Utazás: utazási költség Egerbe Módszertani segédanyag, kész tématerv: 5.000 Ft/fő Szervízdíj (iskolai hospitálás esetén): 1500 Ft/fő

6. Az általános iskolai informatika tananyag lezárása IKT eszközök segítségével Cél, hogy a tanulók képessé váljanak az oktatás tananyagát hétköznapi helyzetre átültetni, és összefüggő feladat megoldása közben csoportban dolgozni. A projekt minden, iskolában tanított szoftver felhasználásával egy virtuális osztálykirándulás megszervezésére szolgál. Emellett a tananyag elmélyítése is cél, és a kreativitás növelése is a feladat részét képezik.

Kinek és miért ajánljuk? Felhasználható általános iskola 8. osztályában, vagy középiskola 10. évfolyamában Irodai Office csomag megtanítása után. A jó gyakorlat a tanév anyagának átfogó ellenőrzésére, konkrét feladat elvégeztetésére, szolgál. A feladat során irodai szoftvercsomagot, és néhány ingyenes programot használunk fel. A tanulók csoportokban dolgoznak, két tanítási óra alatt egy portfóliót készítenek el, ami konkrét produktumként bemutatnak társaiknak. A csoportmunka alkalmas arra, hogy mindenki bemutassa kreativitását, de ugyanakkor közös konszenzusra kell jutniuk alapkérdésekben.

Árak Know how: 100.000 Ft ospitálás az iskolában (4 óra): 30.000 Ft Mentorálás díja: 30.000 Ft/alkalom Helyettesítési díj (iskolai hospitálás esetén): 10.000 Ft (A fent részletezett költségmutatók az átvevő intézményből érkező kollégák számától függetlenek.) Utazás: utazási költség Egerbe Módszertani segédanyag, kész tématerv: 5.000 Ft/fő Szervízdíj (iskolai hospitálás esetén): 1500 Ft/fő

7. Természettudományi Tehetséggondozó Műhely A jó gyakorlat célja a természettudományi és műszaki kompetenciák megerősítése és fejlesztése, a komplexitás lehetőségeit kihasználva. A foglalkozások többféle kompetencia fejlesztését valósítják meg egyidőben: együttműködési készség, team-munka, esztétikai érzék, logikus, természettudományos és problémamegoldó gondolkodás fejlesztése, gyakorlatiasság, jó időbeosztás, kommunikációs képesség. Célunk olyan fiatalok nevelése, akik természettudományos szemlélettel rendelkeznek, képesek különböző korosztályú tanulókkal együttműködni, és a kapott ismereteket gyakorlatiasan hasznosítani.

Kinek és miért ajánljuk? A megismerés szakköri keretek között történik, kiegészítve egyéb tanórán kívüli és iskolán kívüli tevékenységekkel (terepi megfigyelések, üzemlátogatás, szakmai előadások, laborlátogatások stb.). A kötetlenebb óratartás lehetőséget ad a tanulók jobb megismerésére (erősségek-gyengeségek, fejlesztendő területek feltárása). A csoportmunka, a projekttevékenység a tanulóra helyezik a hangsúlyt. Az ötletbörzék során a tanulók által javasolt témák, amennyiben megvalósíthatók, beépülnek az éves tematikába.

Árak Know how: 200.000 Ft Hospitálás az iskolában (min. 3 óra): 30.000 Ft Hospitálás intézményen kívüli gyakorlaton, programon: 30.000 Ft Mentorálás díja: 30.000 Ft/alkalom Helyettesítési díj (iskolai hospitálás esetén): 10.000 Ft A fent részletezett költségmutatók az átvevő intézményből érkező kollégák számától függetlenek. Utazás: utazási költség Egerbe Módszertani segédanyag, kész tématerv: 5.000 Ft/fő Az iskolán kívüli gyakorlat szállás és étkezési költsége Szervízdíj (iskolai hospitálás esetén): 1500 Ft/fő