Kozma Judit „Jó gyakorlat - rossz gyakorlat” a roma állampolgárokkal végzett szociálpedagógiai munkában Miskolc, 2005. szeptember 12.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Advertisements

KÖZÖSSÉGI HÁZ KISVASZAR 2012.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Átjáró: szférák között - Kulturális antropológia és civil szervezetek. Alkalmazott antropológiai módszerek egy miskolci civil szervezet tevékenységében.
Társadalmi és kultúraközi kommunikáció II. - Tóth Attiláné dr. Társadalmi és kultúraközi kommunikáció II. Tóth Attiláné dr.
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Könnyid István KETEG Alumni
XXX. Jubileumi OTDK Készítette: Szabó Anita Debreceni Egyetem
Család.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
A SIKERES ÉLET TITKA.
© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl
A cigányság integrációja Magyarországon
Többség – kisebbség helyzete Magyarországon
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A család szerepe, jellemzői
A gyermek erkölcsi fejlődése
A közösségiség megjelenése a magyar, a székely és a cigány népmesékben
Az értékrend szerepe egy szilágysági falu magyar lakosainak migrációs stratégiáiban Készítette: Keresztury Ágnes Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális.
Kisebbségi kultúrák.
KULTÚRA, ÉRTÉKEK, NORMÁK, DEVIANCIA
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
Gyermekeink védelme a Digitális Világban Kutas István, Vállalalti kommunikációs igazgató, Telenor.
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
Közjó – néhány gondolat Család és közjó: a család a társadalom alapegységeként a közjó záloga is Botos Katalin közgazdász (SZTE): a gyermek a közjó alapja.
Az addikciók kialakulásában szerepet játszó fő tényezők
TE AKARSZ ROMA MUNKATÁRSAT?. A nem romák elsősorban a munkához való viszonyuk alapján ítélik meg a romákat. Előzmények * ! Szociológiai és szociálpszichológiai.
Biztoskezdet gondolat a falakon túl A gyerekházon túl is élnek.
Biztos Kezdetről immáron sokadszor elindult 5 modell program elindult 50 program 2007-elindult Szécsény alkalmazott kísérlet ?
Nevelés és nevelői attitűdök
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Vajda Zsuzsanna Siettetett gyerekek
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Y generáció Viselkedési jellemzők és változások az Információs Korban.
Gyermekvédelmi szemlélet az edzői munkában
Valami ilyesminek? vagy … Ilyennek? Esetleg ilyennek?
Előadás és tréning.  Túl kevés a jóból ( szükségletek toxikus be nem töltése és nem a szülői tökéletlenség )  Túl sok a rosszból ( kritikusság, elutasítás,
A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS REGIONÁLIS JELLEMZŐI
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
KAM - Regionális és Antropológiai Kutatások Központja Sapientia - Erdély Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Példa egy ppt prezentációhoz
A kistérségi koordinátorok roma integrációs feladatai
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Gyermekek esélye Magyarországon TÁMOP Záró konferencia, Könyvtár: Esély! Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár június 21. Darvas Ágnes ELTE TáTK –
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
GRASSROOTS Gyermekvédelem
A GDP-n túl:a gazdasági teljesítmény és a társadalmi jól-lét mérése …
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
Romák a felsőoktatásban Fekete Ilona Dóra
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
Kultúra és kommunikáció
A MAGAS BIZALOMSZINTŰ TÁRSADALMAK
Család – és Gyermekjóléti Központ
Esély a szülőknek, lehetőség
A diszfunkcionálisan működő család
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Kozma Judit „Jó gyakorlat - rossz gyakorlat” a roma állampolgárokkal végzett szociálpedagógiai munkában Miskolc, szeptember 12.

1. A cigányok emberek, mint mi A társadalmi távolság, azaz a másság kérdése Mitől lesz valaki cigány? (identitás és identifikáció) olyan társadalmi csoporthoz tartozik, amelynek más a története, mint a miénk (etnikum) más a kinézete (antropológiai jegyek) más a viselkedése (kultúra)

Etnikai kultúra vagy a szegénység kultúrája? Kultúra: közös történet, hagyományok, nyelv, szokások, attitűdök, viselkedési és életvezetési normák, stb. A cigányság csoportjai: romungrók, oláh cigányok, beások A szegénység kultúrája Kérdés: Hogyan lehet a többség számára adott,és a számukra elfogadható életetet lehetővé tevő “tőkék” nélkül élni? “Tőkék”: gazdasági, tudás, társas (bizalom, támogatás) A mély-szegénységben élő családok életstratégiái a bizonytalanság csökkentését szolgálják a túlélés érdekében: * Minden lehetséges forrást ki kell használni! “Elég minden napnak a maga baja!” * A szorongást bármi áron csökkenteni kell! A szegénység nem etnikai probléma!

II. A cigányok állampolgárok, mint mi Mit jelent állampolgárnak lenni? Szerződés az állam és polgárai között a felek jogairól és kötelességeiről. * Az emberi méltósághoz való jog minden más jog alapja. * Nincs kötelesség jog nékül. * Nem lehet elvárni a kötelsségek teljesítését a feltételek biztosítása nélkül. Gyermekvédelem A gyermek megfelelő felnövekedéséért két szereplő felelős: a család és az állam. Amennyiben a család nem teljesíti a gyermekkel kapcsolatos kötelességeit (elhanyagolás), illetve egészséges fejlődését veszélyezteti (abúzusok), az állam beavatkozik a gyermek védelmében.

A mély-szegénységben élő cigány családok esetében a szakemberek igen gyakran elkövetnek szakmai hibákat: Nem veszik figyelembe, hogy a veszélyeztetett gyermekek veszélyeztetett családokban élnek. A veszélyeztetés megítélésekor absztrakt normákból indulnak, emiatt túl nagy elvárásokat támasztanak a cigány szülőkkel szemben. A tehetetlenség érzetének csökkentése érdekében az áldozatot kezdik vádolni. Téves álláspontok alapján ítélik meg a helyzetet, és tervezik a beavatkozást (pl. “Nekik így jó.”, “Tűrőképesebbek, mint mi.”, “Nem is törődnek azzal, hogy elvisszük-e a gyerekeiket.”, “A legrosszabb család is jobb, mint az intézet.”). A cigány szülőket tudatlannak vagy amorálisnak tekintik. III. Útravaló Legyetek okosak, mint a kígyók, és szelídek, mint a galambok!