Bécsi klasszicizmus Joseph Haydn

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lépj tovább a szolgálatban!
Advertisements

A Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Nagy Melinda 8. c
Készítette: Sábián Róbert
Hahó, itt az új év ! Boldog 2014-et !.
„Református – szeretem.” Tiszaparti Római Katolikus Általános
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
Petőfi Sándor
Barokk zene Barokk zene.
2012.FEBRUÁR 20-MÁRCIUS 13. Deák Ferenc Általános Iskola, Iregszemcse felső tagozat.
Liszt Ferenc ( ) Barabás Miklós festménye.
A szüret motívuma az elégikus irodalomban 22A. 1. A szüret a falu életében •Az Alföldön Szent Mihály, a Dunántúlon Terézia napján kezdik (szept29, okt15)
Készítette: Barta Krisztina
Az es forradalom és szabadságharc a magyar irodalomban
A bibliai lecke előkészítése és tanítása (1-2.)
Miért váltakoznak az évszakok?
Japán írásjegyhálózatok vizuális ábrázolása. Első ábra.
A falu közössége Közös munkaalkalmak.
Berzsenyi Dániel Érettségi tételminta.
Raktári jelzet a könyvtárakban
(Született 1824.március 2-án. Elhunyt 1884.május 12-én.)
Franz Schubert.
dalát csöndjét, És lásd a világod
Nyitnikék Óvoda 3533 Miskolc, Andrássy út 53/a /fax: 46/
Eger. Don Bosco Nővérek Akinek sokat köszönhetünk: Giordana nővér.
A dal évszázadai. 1. Dal, de mégsem dal Görögök: ódé Rómaiak: Horatius carmenjei Középkor: trubadúrlíra – éppen, hogy nem személyes Az igazi, mai értelemben.
Katona József 16/A.
Emily Jane Brontë (Thornton, július 30. – Haworth, 1848
Advent By: Móra Dávid.
ADVENT Salmani Krisztián.
MOST ILLÉS NAPJAIT ÉLJÜK ÉS HÍRDETJÜK AZ ÚR SZAVÁT MA MÓZES SZOLGÁD NAPJA VIRRADT ÚJRA ÉS IGAZSÁGOD VÉGRE HELYRE ÁLL.
Miért váltakoznak az évszakok?
Asztal- és életközösség Jézussal
Készítette: Szabó Zénó Az animáció Szabó Zénó
Ritmus.
Most Illés napjait éljük,
Minden, mi él, csak Téged hirdet, minden dicsér, mert mind a műved, azzal, hogy él, ezt zengi Néked: ”Dicsérlek én, dicsérlek Téged!”
Apokalipszis 12/C.
A Bánk bán operaváltozata
A golf pálya 61 hektáron elterülő, gyönyörű természeti környezetben található, Debrecentől 25 km-re, 25 perc távolságra gépkocsival. 1 Boya Eagles Golf.
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! ! Zene: Princess: Tavaszi hajnal.
A feladat : Építsünk AVL-fát a következő adatokból:100,170,74,81,136,185,150,122,52,190,144 (Az AVL-fa olyan bináris keresőfa, amelynek minden csúcsára.
Nyolc fontos tudnivaló azoknak, akik először mennek operába PéPéeS
MI VAN A FEJEKBEN/FEJÜNKBEN (NEMZETI SZIMBÓLUMAINK) Magyarságképünk itt a Iosephinumban.
Albertné Balogh Márta tankönyvszerző
Hogyan lássunk el egy barokk lassú tételt önálló dallami díszítésekkel Georg Friedrich Händel: C-dúr furulyaszonáta I. tétel: Larghetto Bácsi Zoltán László.
INNET Az interaktív térkép Duray Zsuzsa. Mi is az interaktív térkép? Olyan kép- és hangzóanyagokat, feladatokat tartalmazó felület, amely bemutatja a.
Új hálaének áldja Istent
KÓRUS augusztus A súri táborban Hogy mit csináltunk?!  Főszerepet a gyakorlás, új énekek tanulása...
1833. december 16. – október 13.) festőművész
Dicsér az ég, nap, hold és csillagok,
HARSÁNYI NAP április 3.. A Harsányi díj átadása A napot, az Igazgatónő által levezényelt, Harsányi-díj átadásával kezdtük. Harsányi Nap április.
Kellemes ünnepeket!!! Boldog karácsonyt Először klikkelj a csillagra hogy ragyogjon.
Készítette: Szilandi Zene: Yanni: In the Mirror Madarász Tibor a Felvidéken, Kassán született 1937-ben. A kortárs magyar festőművészeket bemutató honlapon.
Cri Du Chat Baráti Társaság
Ludwig van Beethoven.
Az Advent Advent - Várakozás.
A szimfonikus zenekar hangszerei Készítette: Mócsánné Nagy Ágnes
Kakukktojás játék. 1.G. P. da Palestrina William Byrd Thomas Morley Orlandus Lassus Arezzoi Guido Luca Marenzio Arezzoi Guido, mert ő a középkorban volt.
Szeptember végén Petőfi Sándor szerelmi költészetéhez
Készítette: Szabó Gizella Az álmok nyomában című cikkhez
61. óra Gyakorlás.
Wolfgang Amadeus Mozart
Életműve Készítette: Mócsánné Nagy Ágnes
Most Illés napjait éljük, és hirdetjük az Úr szavát
Készítette: Rubik László és Horváth Gábor 5.C Forrás wikipádia
Képzőművészet Zene Tánc
Út a Vadonba CHRIS MCCANDLES.
Babits Mihály: Jónás könyve Az ószövetségi Jónás próféta könyve
Címdia elrendezés Alcím.
Előadás másolata:

Bécsi klasszicizmus Joseph Haydn Zenehallgatás Bécsi klasszicizmus Joseph Haydn

Joseph Haydn - Évszakok Haydn Londonban találkozott Händel oratóriumaival és onnan két szövegkönyvvel tért haza. Egyikből írta a Teremtés című oratóriumát, a másikból hosszas győzködés után az Évszakok-at. Az oratórium tulajdonképpen természeti képek zenei ábrázolása, cselekménye nincs, a szereplők is csak mesélnek az egyes évszakokról. (Lásd a következő dián!) Simon gazda – basszus (mély férfihang) Hanna a lánya – szoprán (magas női hang) Lukács parasztlegény – tenor (Magas férfihang) Tavasz kórus Szüreti kórus

Az oratórium cselekménye A tavaszt üdvözlik, majd csatlakozik a parasztok kórusa. A szereplők beszámolnak a paraszti munka szépségeiről. A zenekar természeti képeket fest, majd hálaénekkel zárul a rész. A nyár: Egy nyári nap leírásával indul. Simon a pásztorkodásról, Hanna ismét a Napról énekel, Lukács a nyári munka nehézségeit ecseteli. Gyülekeznek a felhők az égen, igazi nyári égiháború kerekedik. A zivatar után kiderül az ég, a természet felfrissül, tehénbőgés, madárdal és békakuruttyolás jelzi. A dolgos emberek nyugovóra térnek. Az ősz: Boldogan szedik a gyümölcsöt, Simon a madarászásról, Lukács pedig a nyúlhajtásról énekel. A vadászat témája következik, majd a szüret. A mulatság végén bordalra gyújt a társaság, sőt táncra is perdülnek. A tél: Hidegről, fagyról van szó Simon énekében. Hanna a meleg szobát dicséri, fonódalt énekel. A társaság nevetgélve emlékezik meg egy hódításába belebukó grófról. A hangulat szomorúvá válik: elkerülhetetlen az elmúlás. De az ember mindig úrrá lesz a nehézségeken

„A Tátrai vonósnégyes Haydn D-dúr vonósnégyesét játssza.” Joseph Haydn – D-dúr vonósnégyes A vonósnégyes szónak két jelentését is ismerjük: 1. Zenekar (így nevezzük azt a négyfős zenekart, ami a művet előadja – első hegedű, második hegedű, mélyhegedű, cselló) 2. Zenemű (a négy vonóshangszerre írott műveket is így nevezzük) Példamondat: „A Tátrai vonósnégyes Haydn D-dúr vonósnégyesét játssza.” D-dúr vonósnégyes (Pacsirta-kvartett) Onnan kapta a melléknevét, hogy a hegedű szólama a pacsirta hangjára emlékeztet. D-dúr vonósnégyes

G-dúr (Üstdob) szimfónia D-dúr (Londoni) szimfónia Joseph Haydn - Szimfóniák Haydn 104 szimfóniát írt. Közülük néhány melléknevet is kapott. A Búcsú szimfónia egy csípős tréfa volt, amivel a grófnak jelezték, hogy szabadságra szeretnének menni. A zenészek a szimfónia utolsó tételében egyesével abbahagyták a játékot és távoztak előadás közben. (Nem zenehallgatási anyag, csak érdekes történet!) Az Üstdob szimfónia is egy tréfa eredménye. Haydn-t nagyon zavarta, hogy elalszanak a vacsora után tartott koncerteken. Ezért váratlan üstdobütéssel ébresztgette az alvókat. (Angolul Meglepetés szimfónia a neve.) A D-dúr (Londoni) szimfónia a második londoni útja előtt keletkezett. Ez az idős szerző utolsó szimfóniája. Egy horvát népdalt dolgozott fel benne. G-dúr (Üstdob) szimfónia D-dúr (Londoni) szimfónia