Készítette: Martis Zsombor

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel."
Advertisements

Grafikus felhasználó felület Windows alatt
Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Grafikus felhasználói felület Windows alatt
Az operációs rendszer felépítése I.
Számítógépes operációs rendszerek
Operációs rendszerek Bevezetés.
Az operációs rendszer.
Grafikus felhasználó felületek Linux-on
Szoftver Fogalma, típusai.
Operációs rendszerek. Szoftver: Számítógépeken futtatható programok és a hozzájuk tartozó leírások, dokumentumok. Program: A számítógép számára értelmezhető.
A Windows xpTörténeteA Windows xpTörténeteA Windows xpTörténeteA Windows xpTörténete.
Az operációs rendszer.
Operációs rendszerek 1. Takács Béla
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
SZOFTVER.
OPERÁCIÓS RENDSZER. Az operációs rendszer egy olyan programozási rendszer, amely a számítógépes rendszerben a programok végrehajtását vezérli, így pl.
A szoftver.
Az operációs rendszer.
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
BE KI Perifériák Számítógép.
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
Az operációs rendszerek
A szoftver. A SZOFTVER -Azokat a szellemi javakat hívják összefoglalóan így -amelyekben kihasználhatjuk a hardverben rejlő -teljesítményt.
Hardware Hardver (ang.: hardware) alatt a számítógép fizikailag megfogható részeinek összességét értjük. Legegyszerűbb meghatározás talán, hogy a hardver.
Készítette: Hanusz Zoltán /Hazlaat/
Internetes források alapján készítette:
Az operációs rendszer.
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
Programrendszer 2. Erőforrás – erőforrás elosztás 3. Indítja és ütemezi a programokat 4. kommunikáció 2 Takács Béla.
Az operációs rendszereK
Operációs rendszerek. Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszer.
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk.
A szoftver. A gépi elemeken (hardver) kívül szükség van programokra is, melyek vezérlik a számítógépet. A szg.ezen elemét szoftvernek (software) nevezzük.
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
Készítette: Tóth Gábor
15. óra A Windows XP alapjai
Szoftverek.
Az operációs rendszer.
Szoftverek.
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály és Toldi Miklós
Az operációs rendszer feladata
Információtechnológiai alapok 9. osztály
Software - Ismeretek Avagy mitől megy a Hardware.
TARTALOM: A LINUX ÉS A WINDOWS AZ UBUNTU LINUX FELÜLETE -A GNOME -A KDE -AZ XFCE A WINDOWS FELÜLETE LINUX ÉS WINDOWS PROGRAMOK ÉS MEGFELELŐIK STATISZTIKÁK.
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás.
2. Operációs rendszerek.
SZOFTVEREK (programok)
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Alkalmazások a számítógépen Papp Szabolcs 2009.
A számítógép részei Hardver és szoftver elemek
Az operációs rendszer.
Szoftverek csoportosítása
SZOFTVEREK (programok)
GEOINFORMATIKA LINUX ALATT Dolleschall János. A LINUX ● A Linux operációs rendszer Linus Torvalds finn programozó nevéhez fűződik ● december 28-án.
Az operációs rendszer.
Számítógépes alapismeretek
Operációs rendszerek.
IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.
Operációs rendszerek.
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
Avagy mitől megy a Hardware
Az operációs rendszerek
SZOFTVEREK (programok)
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
Előadás másolata:

Készítette: Martis Zsombor Operációs rendszerek Készítette: Martis Zsombor

A definíció Operációs rendszernek (rövidítése gyakran OS az angol operating system forma alapján) nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert, és egy egységes környezetet biztosít a számítógépen futtatandó alkalmazásoknak (például szövegszerkesztők, játékok stb.). A kezelt hardvererőforrásoknak része többek között a memória, a processzor, a merevlemez és a perifériális eszközök használata. Adalékként idézzük az ISO nemzetközi szabványosítási szervezet definícióját, mely szerint az operációs rendszer:

„Olyan programrendszer, amely a számítógépes rendszerben a programok végrehajtását vezérli: így például ütemezi a programok végrehajtását, elosztja az erőforrásokat, biztosítja a felhasználó és a számítógépes rendszer közötti kommunikációt.”

Az operációs rendszer felépítése Az operációs rendszerek alapvetően három részre bonthatók: a felhasználói felület (a shell, amely lehet egy grafikus felület, vagy egy szöveges), alacsony szintű segédprogramok és a kernel (mag) amely közvetlenül a hardverrel áll kapcsolatban. Vannak olyan operációs rendszerek, melyekben a kernel (mag) és a shell (héj) különválnak, így lehetőség nyílik ezek kombinációjára. Más rendszereknél, mint például a Windowsnál ez a különválasztás mind elméleti, mind gyakorlati szempontból nehezebb.

A kernel tipusai Négyféle kerneltípus ismert, az úgynevezett hibrid kernel monolitikus kernel mikrokernel, és a kevésbé ismert exokernel. A legtöbb üzleti rendszer, mint például Microsoft Windows, a UNIX, valamint az újabb Linux rendszerek a monolitikus kernel-típusra épülnek. Az irány azonban a mikrokernelek felé tart (QNX, BeOS, Windows NT). Sok minirendszer (telefonok, videók, digitális műholdvevők stb.) exokernelt használ.

A kernel és shell feladatai A kernel feladatai Ki- és bemeneti eszközök kezelése (billentyűzet, képernyő stb.) Memória-hozzáférés biztosítása Processzor idejének elosztása Háttértárolók kezelése Rendszerhívások kiszolgálása Fájlrendszer A shell feladatai Kapcsolattartás a felhasználóval (felhasználói felület) Alkalmazások futásának kezelése (indítás, futási feltételek biztosítása, leállítás)

Néhány operációs rendszer AmigaOS BeOS BSD CP/M DOS GEM GeoWorks GNU/Linux Mac OS, Mac OS X MenuetOS Microsoft Windows Minix MVS NetWare OS/360 OS/2 OpenVMS QNX TOS TRIPOS UNIX

Dos A DOS rövidítés jelentése: Disk Operating System, azaz mágneslemezesek kezelésére képes operációs rendszer. A DOS rendszer maga is parancsokból áll, és az a célja, hogy a számítógépet alapfokon kezelni lehessen, és hogy egyéb szoftvereket is futtatni lehessen. A gép az operációs rendszer parancsait a háttértárolóról tölti be az operatív memóriába. A betöltött parancsok természetesen csökkentik a számítógép belső memóriájának szabad kapacitását, hiszen a parancsok helyet igényelnek. A DOS parancsait négy fő csoportba lehet osztani: könyvtárak kezelésére való parancsok (pl. DIR, TREE, MD, RD, CD stb.), fájkezelő parancsok (pl. COPY, MOVE, DEL, REN stb.), a lemezkezelés parancsai (pl. FORMAT, DISKCOPY, LABEL stb.), egyéb parancsok (pl. TIME, DATE, VER stb.).

Microsoft Windows A Microsoft Windows a Microsoft Corporation többfeladatos, grafikus felhasználói felületek, és azzal rendelkező operációs rendszerek, valamint bizonyos mobiltechnológiák családja. A "Windows" szó és logó a Microsoft cég védjegye. A Windows operációs rendszerek szabványos felületet nyújtanak, mely legördülő menükre, ablakokra és egy mutatóeszközre, például egérre alapszik. A Windows operációs rendszerek nagy részét magyar nyelven is kiadták (ezek a felhasználói verziók: a szerverkiadásoknak nincs magyar változata). Win 3.1; Windows 95, 98, NT, 2000, Xp, Windows Vista Office termékcsalád Word, Exel, Power Point, Access Főbb újítások: 95, 98, 2003, 2007 Windows technológiák: DirectX, Windows Media Player, Windows Movie Maker, Windows Live Messenger Internet Explorer 1.0; 2.0; 3.0; 4.0; 5.0; 5.5; 6; 7; 8 (béta verzió) Egyéb Windows termékek: Windows CE .NET (lásd még: Windows CE 3.0), Windows XP Embedded (2001)

Linux A Linux egy operációs rendszer, a szabad szoftverek és a nyílt forráskódú programok egyik legismertebb példája. A „Linux” elnevezés szigorú értelemben véve a Linux kernelt (rendszermag) jelenti, amelyet Linus Torvalds kezdett el fejleszteni 1991-ben. A köznyelvben mégis gyakran a teljes Unix-szerű operációs rendszerre utalnak vele, amely a Linux rendszermagra, és az 1983-ban, Richard M. Stallman vezetésével indult GNU projekt keretében született alapprogramokra épül. A Linux pontosabb neve ebben az értelemben GNU/Linux. Alapvetően C nyelven íródott. Forráskódja szabadszoftver, jelenleg GNU GPL v2 licenc alatt adják ki. A telepítés nehézsége eleinte komoly akadályokat állított a Linux széles körű elterjedése elé, mivel a számítógép hardverének részletes ismeretére és szöveges terminál használatára. Mára számos disztribúció (pl. SuSE, Fedora Core, Ubuntu) telepítése a konkurens Windows rendszerek telepítéshez hasonlóan nagyon egyszerű.

Köszönöm a figyelmet!