Bizonyítási stratégiák

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Integritási tartományok
Advertisements

Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
NEMMONOTON KÖVETKEZTETÉS (NONMONOTONIC REASONING).
Matematika a filozófiában
Matematikai logika.
Az információ olyan új ismeret, amely megszerzőjének szükséges és érthető. Az adat az információ megjelenésének formája.  Az adat lehet: Szöveg Szám Logikai.
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
Determinisztikus programok. Szintaxis: X : Pvalt program változók E : Kifkifejezések B : Lkiflogikai kifejezések C : Utsutasítások.
Logika 3. Logikai műveletek Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 24.
Prímtesztelés Témavezető: Kátai Imre Komputeralgebra Tanszék Nagy Gábor:
Euklidészi gyűrűk Definíció.
Egy f  R[x] polinom cS -beli helyettesítési értéke
A sztoikus lektonelmélet avagy mi az igazság hordozója? Arisztotelész példái: időtlen mondatok: ‚Minden ló állat’, ‚Egy ember sem kő’. A jellegzetes sztoikus.
Logika Érettségi követelmények:
MI 2003/5 - 1 Tudásábrázolás (tudásreprezentáció) (know- ledge representation). Mondat. Reprezentá- ciós nyelv. Tudás fogalma (filozófia, pszichológia,
Tételek, bizonyítások tanítása
A projekttervezés első lépései
Logika 6. Logikai következtetések
A digitális számítás elmélete
Determinisztikus véges automaták csukva nyitva m s kbsm csukva nyitva csukva nyitva csukvanyitva 1. Példa: Fotocellás ajtó s b m m= mindkét helyen k= kint.
Év eleji információk Előadó: Hosszú Ferenc II. em Konzultáció: Szerda 9:50 – 10:35 II. em
Differenciál számítás
Lineáris algebra Mátrixok, determinánsok, lineáris egyenletrendszerek
Az érvelés.
Bevezetés a matematikába I
Reprezentációs függvény. Adva egy adattípus absztrakt és konkrét specifikációja: d a = ( A, F, E a ); d c = ( C, G, E c ); A = {A 0,..., A n };C = {C 0,...,
A számfogalom bővítése
Halmazelmélet és matematikai logika
A digitális számítás elmélete
Vámossy Zoltán 2004 (H. Niemann: Pattern Analysis and Understanding, Springer, 1990) DIP + CV Bevezető II.
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2004/2005. tavaszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
Ábrahám Gábor Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium Szeged
Számrendszerek óvodapedagógusoknak.
Érvelés, bizonyítás, következmény, helyesség
Henkin-Hintikka játék (részben ismétlés) Alapfelállás: -Két játékos van, Én és a Természet (TW képviseli). - A játék tárgya egy zárt mondat: P. - Választanom.
Eddig: Parmenidész a szemlélet, a nyilvánvaló(nak látszó) logikai jellegű kritikája Szabó Á.: ez az első indirekt érvelés – vitatott logikai érvet hoz.
Első Analitika I.1. Az állításelmélet újrafogalmazása „Protaszisz az a mondat, ami valamit valamiről állít vagy tagad.” „Lehet egyetemes, részleges (en.
„Házasodj meg, meg fogod bánni; ne házasodj meg, azt is meg fogod bánni; házasodj vagy ne házasodj, mindkettőt meg fogod bánni; vagy megházasodsz, vagy.
A kondicionális törvényei
Belső állapotú bolyongások által meglátogatott pontok száma Nándori Péter (V.) Témavezető: Dr. Szász Domokos (BME MI)
Vektorterek Definíció. Legyen V Abel-csoport, F test, továbbá
Végtelen halmazok számossága Georg F. Cantor munkássága
Koncepció: Specifikáció: e par exp i = eb imp bod ib Specifikáció elemzése: tulajdonságok felírása a koncepció alapján + tulajdonságok bizonyítása.
A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor.
Kijelentések könyve: mindegyik oldalon egy kijelentés. Egyes igaz kijelentések axiómák. Az axiómákból bizonyítható kijelentések mind igazak, és a cáfolható.
Henkin-Hintikka-játék szabályai, kvantoros formulákra, még egyszer: Aki ‘  xA(x)’ igazságára fogad, annak kell mutatnia egy objektumot, amire az ‘A(x)’
A MATEMATIKA FELÉPÍTÉSÉNEK ELEMEI
Valószínűségszámítás II.
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
Készítette: Mátyás István agrár mérnöktanár szakos hallgató,
Adva S  parbegin S 1 ...  S n parend; Párhuzamos programszerkezet két vagy több olyan folyamatot tartalmaz, amelyek egymással közös változó segítségével.
Iteráció, rekurzió, indukció. Iteráció iterációs módszer –egy adott műveletsort egymás után, többször végrehajtani megvalósítás –ciklusokkal pl. –hatványozás.
Algoritmizálás, adatmodellezés tanítása 6. előadás.
Erdélyben járunk, a bennszülöttek egy része vámpír. Az emberek mindig azt mondják, amit igaznak hisznek, a vámpírok az ellenkezőjét. De az embereknek és.
Ultrametrikus terek ELTE IK/Fraktálok - Varga Viktor.
Kvantifikáció:  xA: az x változó minden értékére igaz, hogy…  a: értelmetlen. (Megállapodás volt: ̒a’, ̒b’, … individuumnevek.) Annak sincs értelme,
Analitikus fa készítése Ruzsa programmal
Analitikus fák kondicionálissal
A tökéletes számok algoritmusa
Analitikus fák a kijelentéslogikában
II. konzultáció Analízis Sorozatok Egyváltozós valós függvények I.
σωρεύω – felhalmoz, kupacot rak
Variációk a hazugra Szókratész: Platón hazudik.
IV. konzultáció Analízis Differenciálszámítás II.
Érvelések (helyességének) cáfolata
Elméleti probléma: vajon minden következtetés helyességét el tudjuk dönteni analitikus fával (véges sok lépésben)? Ha megengedünk végtelen sok premisszás.
Bevezetés a matematikába I
ÍTÉLETKALKULUS (NULLADRENDŰ LOGIKA)
Absztrakt problémák Q  I  S, az absztrakt probléma kétváltozós reláció az esetek (I) és a megoldások (S) halmazán Példa: legrövidebb út Eset: gráf és.
Előadás másolata:

Bizonyítási stratégiák A => B Gyakran hosszú, bonyolult 3 stratégia: Szintézis Analízis Nem teljes analízis

Szintézis T:= tételek, axiómák, definíciók (A és T)=>A1 A1=>A2 ... An=B vagy An=>B Séma: A=>A1=>A2=>...=>An=>B

Elemzés Mesterkélt a kezdő lépés Miből induljunk ki? Mi következik egy feltételből?

Analízis (fordított irányú okoskodás)‏ B-hez keresünk B1 elégséges feltételt B1-hez keresünk B2 elégséges feltételt ... Bn=A vagy A=>Bn Séma: B<=B1<=B2<=...<=Bn<=A

Nem teljes analízis Séma: B=>B1=>B2=>...=>Bn, ahol Bn hamis állítás => B is hamis Bn nyilvánvalóan igaz állítás Bn=A Ezek szükséges feltételek Külön meg kell mutatni, hogy elégségesek is!

Analízis és szintézis A=>...=>Ai B<=...<=Bj Ai=Bj

Bizonyítási módszerek Direkt bizonyítás Teljes indukciós bizonyítás Indirekt bizonyítás

Teljes indukció 5. Peano axióma: Természetes számok minden M halmazára: ha 0M és ha egy Nn-nel együtt a rákövetkező természetes szám: n+1 is M-beli, akkor N=M. Bevezetése: dominóelv

Bizonyítás, nem ígéret! Három ígéretet teszek: Ki jár legjobban? Jánosnak: “Ma, holnap és még utána több napon át naponta adok neked 1 forintot.” Lacinak: “Ha egy nap adok neked 1 forintot, akkor a rákövetkező napon is köteles vagyok adni neked 1 forintot.” Pistának: “Ha egy nap adok neked 1 forintot, akkor a rákövetkező napon is köteles vagyok 1 forintot adni neked. Ma kapsz tőlem 1 forintot.” Ki jár legjobban?

Indirekt bizonyítások A => B bizonyítandó. Feltesszük, hogy B nem teljesül. (T és A és (nem B)) => (C és (nem C))‏ T és A igaz => (nem B) hamis => B igaz => A is és B is igaz => (A=>B) igaz.

Indirekt bizonyítások osztályozása Direkt kipróbálás (véges halmazokra)‏ Létezési állítások igazságának megmutatása (pl. skatulyaelv)‏ Hamisság megmutatása egy ellenpéldával Igazolás logikai következtetésekkel

Logikai következtetések Kontrapozíció: (A=>B)<=>((nem B)=>(nem A))‏ Fogalomazonosítás Kontrollmódszerek Dimenziópróba Szimmetriaelv függvénytulajdonságok

Logikai következtetések Reductio ad absurdum: bizonyítandó tagadása ellentmondás Ellentmondás az indirekt feltevésnek: ((nem A)=>A)=>A Példa: végtelen sok prímszám létezik Következtetés egy állításra és annak tagadására Ellentmondás a tétel feltételeinek Ellentmondás egy ismert tételnek, definíciónak, axiómának Elimináció módszere: ((A vagy B vagy C) és ((nem A) és (nem B)))=>C

Tanulói problémák Direkt, konstruktív gondolkodás Ellentmondás felismerése Tudatos stratégiaválasztás Heurisztikus stratégiák hiánya

Indirekt bizonyítások tanítása Alsó tagozaton is kell Feltétel és következmény világos megkülönböztetése Állítások tagadása