Piaci kereslet és kínálat

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tökéletes verseny Közgazdaságtan 10. hét.
Advertisements

Kereslet rugalmassága
A keynesiánus makromodell
Mikroökonómia szeminárium 4. Termelés elmélet
Makroökonómia 5. előadás.
Makroökonómia gyakorlat
Közgazdaságtan 5. hét.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Vállalat kínálati magatartása
Fogalma, összefüggések
Közgazdaságtan I. 3. hét.
REP – 3. kurzus.
Egyensúly az árupiacon (Yd = Ys)
A kurzus programja Dátum Témakör ELŐVIZSGA szeptember 15.
Makroökonómia Árupiaci egyensúly.
Makroökonómia 3.előadás.
Makroökonómia Aggregált kereslet.
Makroökonómia Pénzpiaci egyensúly.
Matematika a közgazdaságtanban
Előadás 51 Kormányzati politika Államkötvény nélküli eset Az egyensúlyi modellben a kormányzati változók közül 2 exogén, egy endogén, mivel a kormányzat.
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
8. hét: Rövid táv IS-görbe
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 8. előadás 1/11 DátumTémakörElőadó február 6.Bevezetés – A makroökonómia tudománya Fenyővári Zsolt február 13.A.
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 2. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 9. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
A félév programja: Dátum Témakör Előadó február 6.
A kurzus programja Dátum Témakör ELŐVIZSGA szeptember 15.
A kurzus programja Dátum Témakör november 17.
A termékek előállításához erőforrások / termelési tényezők kellenek.
Kereslet, kínálat, ármechanizmus, fogyasztói-, és termelői többlet
Piaci kereslet és kínálat
Egy termék piaci kereslete azt fejezi ki, hogy a vásárlók összessége
Makroökonómia Mundell-Fleming.
Makroökonómia Aggregált kínálat.
Makroökonómia Feladatmegoldás.
A közömbösségi görbék rendszere
A fogyasztó optimális választása
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
Közgazdasági elméletek története
Gyakorló feladatok Mikroökonómia.
A vállalati döntések elmélete
Egy termék piaci kereslete azt fejezi ki, hogy a vásárlók összessége
Költségek, költségfüggvények
Költségminimalizálás, profitmaximalizálás
Közgazdaságtan 4..
Átlagtermék, határtermék, optimális inputkombináció
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
Kereslet, kínálat, ármechanizmus, fogyasztói-, és termelői többlet
Kereslet-rugalmassági számítások
Az áru és a pénzpiac együttes egyensúlya
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
A termelési függvény.
Mikroökonómia gyakorlat
Gazdaságpolitika Az állam gazdasági szerepe. A gazdaságpolitika típusai. Költségvetési deficit, lehetséges kezelési módjai és következményei.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
MIKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
Universität Miskolc, Fakultät für Wirtschaftswissenschaften, Istitut für Wirtschaftstheorie Mikroökonómia Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet Miskolci.
Monopolisztikus verseny, Oligopólium
Üzleti gazdaságtan Andor György.
A. melléklet: Mikroökonómiai alapok
Piac, rugalmasság, egyensúly, adók hatása
KÖZGAZDASÁGTAN: Mikro- és makroökonómia BMEGT30A001
Makroökonómia 11. szeminárium Az IS-LM-modell
A. Melléklet: Mikroökonómiai alapok
Miskolci Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Gazdaságelméleti Intézet
A kereslet.
A munkaerő-keresleti rugalmasságok
Néhány közgazdaságtani ismeret átismétlése
Előadás másolata:

Piaci kereslet és kínálat - Mi a piaci kereslet? - Mi a piaci kínálat? - Pozitív és negatív meredekség - melyiknek és miért? - Mit jelent a keresleti görbe eltolódása? Ezt milyen tényezők okozhatják? - Mit jelent a piaci egyensúlyi ár és mennyiség? Ezek hogyan változnak a keresleti és kínálati görbék eltolódásával?

Ármaximalizálás és minimálárak p p D D S S Pegyensúlyi Pmax Pmax Q Q p Qúj Qegyensúlyi p - Mikor keletkezik piaci túlkínálat? - Mikor piaci túlkereslet? - Hogyan változik a fogyasztói többlet a két esetben? termelői többlet - Mutassa meg a holtteher-veszteségek keletkezését! D D S S Pmin Pmin Pegyensúlyi Q Q Qúj : Qegyensúlyi

Közömbösségi görbék Y U2 U1 X - Mi a közömbösségi görbe? - Milyen tulajdonságai vannak? - Mit jelent a helyettesítési határráta? - Hogyan változik a helyettesítési határráta a közömbösségi görbe mentén? - Hogyan határozható meg grafikusan a közömbösségi görbe adott pontjában a helyettesítési határráta?

Költségvetési egyenes és fogyasztói optimum: Y termék X termék - Mi a költségvetési egyenes? - Mi tudna mondani az egyenes alatt, az egyenesen, ill. az egyenes felett elhelyezkedő jószágkombinációkról? - Mit fejez ki a költségvetési egyenes meredeksége? - Mi történik, ha a költségvetési egyenes párhuzamosan kifelé tolódik? És ha a meredeksége változik? Tekintse a lenti ábrákat! - Mi jellemzi a fogyasztói optimumot? Melyik termék a drágább? Y X Y X Mi történt? Y Mi történt? Y X

Parciális termelési függvény, átlagtermék, határtermék: Q Q(L) G I L Q L

Hosszú táv: Isoquant, Isocost, optimális tényezőkombináció Isoquant - görbe: Isocost-egyenes: K L L K Helyettesítési határráta (MRTS): Y Technikai helyettesítés aránya K K Q Q L L X

Költségfüggvények: Költségek Q

Aggregált kereslet - fogyasztási és megtakarítási függvény - Jellemezze a fogyasztási függvényt ! - Mi a rendelkezésre álló jövedelem (DI)? - Mi a fogyasztási határhajlandóság? - Mi a megtakarítási határhajlandóság? - Mi a kapcsolat a kettő között? - Hogyan változik a fogyasztás és a megtakarítás a jövedelem növekedésével? C=DI C S DI C, S

IS-görbe IS IS’ - Mi az IS-görbe? - Miért negatív meredekségű? - Milyen változások tolják el az IS görbét és milyen irányban?

LM-görbe r Y LM LM’ - Mi az LM-görbe? - Miért pozitív meredekségű? - Milyen változások tolják el az LM görbét és milyen irányban? r Y LM LM’ - Ha M/P nő: pl. expanzív monetáris politika, vagy az árak esése a gazdaságban

Transzformációs görbék Mi a transzformációs görbe?. Mit fejez ki a meredeksége? Mi jellemzi a lineáris transzformációs görbét? Mi jellemzi a konkáv transzformációs görbét? X termék Y 60 +10 40 -20 20 10 20 30 Y termék +1 -0.4 +1 -1.4 X termék

Autarchia és kereskedelem állandó alternatív költségek mellett Y termék Autarchia és kereskedelem állandó alternatív költségek mellett 60 40 X termék 40 120 Y termék 120 60 40 X termék 40 120

Autarchia és kereskedelem növekvő alternatív költségek mellett Y termék Autarchia és kereskedelem növekvő alternatív költségek mellett A X termék Y termék 120 68 60 A 40 B

Kis ország vámkivetése B. A. Q

Nagy ország vámkivetése

Nagy ország vámkivetése / 2 P P P Q Q Q