DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Makroökonómia gyakorlat
Advertisements

PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
A SZERVEZET ÉS KÖRNYEZETE
A rossz hír hozóját lefejezik ugye …
A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA.
2005. Operációkutatás Ferenczi Zoltán. Széchenyi István Egyetem Operációkutatás eredete •második világháború alatt alakult ki •különböző szakmájú emberekből.
1. Közgazdaságtani alapfogalmak
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
Ésszerűség - sportszerűség
Mi látszik egy jéghegyből?
A személyek szabad áramlásának közpolitikai elemzése
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 1. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
A VEZETÉSTUDOMÁNY TÖRTÉNETE, ALAPVETŐ VEZETÉSI ISKOLÁK
A VEZETÉSTUDOMÁNY FEJLŐDÉSE, TÖRTÉNETE
Készítette: Magyar Orsolya
Pályázat és projekt menedzsment
Információ, mint erőforrás
Péczeli Katalin előadása
A társadalomtudományi kutatás módszerei
A kognitív önszabályozás perspektívája
A szervezeti centralizáció jelentősége
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
A szervezeti problémák kezelése
Döntéselőkészítés, döntéstámogatás
Együtt egymásért és magunkért
Miért hozzuk a döntést, mi a cél?
DÖNTÉSELŐKÉSZÍTÉS, DÖNTÉS
Elméleti közgazdaságtan
Operációkutatás eredete
BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J.. u. 1. E 610. Dr. Margitay Tihamér 3. óra.
Kockázat, probléma, változás és dokumentumkezelés Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Fogyasztói magatartást befolyásoló tényezők
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Kormányzati lépések a közigazgatási korrupció csökkentéséhez Horváth Viktor főosztályvezető.
Értékelési javaslat az LB tagjai számára Bernáth Lajos.
Irracionális Racionalitáselméletek versus Racionális Irracionalitáselméletek MAKOG 2006 Kőhegyi Gergely BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék BCE Mikroökonómia.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
„Az igazi kérdés nem az, mennyit javultál tegnapi önmagadhoz képest, hanem, hogy milyen jól teszed a dolgod versenytársaidhoz képest.”
2. Döntéselméleti irányzatok
Családi csoport konferencia. a kliens egy ösztönző és őt bevonó hozzáállásból profitál a legtöbbet minden ember felelős a cselekedeteiért, és tiszteletben.
A valószínűségi magyarázat induktív jellege
Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.
A döntés, a döntés folyamata
BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J.. u. 1. E 610. Dr. Margitay Tihamér 2. óra.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Felelősen, egészségesen, biztonságosan
Hatáskör modell 5. HAM.
Az információ, mint erőforrás
Operációkutatás eredete második világháború alatt alakult ki különböző szakmájú emberekből álló team: matematikus, fizikus, közgazdász, mérnök, vegyész,
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
1 Business marketing. 2 3 kevesebb, de nagyobb vevő szoros eladó-vevő kapcsolat származtatott kereslet rugalmatlan kereslet ingadozó kereslet versenytárgyalás.
2003. május 21. ÜZLETMENETFOLYTONOSSÁG ÉS KATASZTRÓFA ELHÁRÍTÁS TERVEZÉSE Jakab Péter igazgató Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. Bankbiztonság.
Interjútechnikák alkalmazása a hálótervezésben
Gazdasági informatika - bevezető …avagy miért emlegetünk szakdolgozat írást informatika címén???
P ROBLÉMAMEGOLDÁS ÉS DÖNTÉSHOZATAL „A Z ÉLET MINDEN VÁLASZTÁSUNK ÖSSZESSÉGE.” A LBERT C AMUS Selye János Egyetem, 2015.
PÉNZÜGYI ELEMZÉS 1. előadás PhDr. Antalík Imre SJE GTK szeptember 21.
A társadalmi és a non-business marketing kihívásai, kutatási kérdései
Balogh Andrea Johanna MKSZ, Siófok április 27.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Válogatott fejezetek a közlekedésgazdaságtanból
VEZETŐI DÖNTÉSEK „Navigare necesse est” dönteni mindenkinek kell.
Kockázat, probléma, változás és dokumentumkezelés
Tolna Megyei Önkormányzat Hunyadi Mátyás Középiskolája és Szakiskolája
Munkagazdaságtan kurzus DE GTK
Előadás másolata:

DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei: a döntési helyzet, alternatívák, kritériumok, kompetencia, felelősség.

DÖNTÉSELMÉLET Döntési bizonytalanság = információ hiány bizonyosság, - bizonytalanság, teljes informáltság, - teljes információhiány, ismert a kockázat, - nem ismert a kockázat,

DÖNTÉSELMÉLET Kockázat: negatív alternatívák, a bekövetkezés valószínűsége, a hatodik tojás kérdése, a kockázat és a bizonytalanság összefüggései,

A DÖNTÉSELMÉLET INTERDISZIPLINÁRIS KEZDETE Közgazdaságtan - hasznosság és valószínűség Szociológia - csoportviselkedés, érdek Jog, politika - emberi környezet Matematika - modellek, szimuláció Pszichiológia - az egyén viselkedése Filozófia - értékek és etika Vallás - hit, erkölcs Vezetés - ?

DÖNTÉSELMÉLET FILOZÓFIAI MEGKÖZELÍTÉS Dilemma Feltételezés: az alternatívák ismertek XX. század: kockázat, bizonytalanság, változás. A „jó” döntés = a döntéshozó érdeke. A jó és rossz = filozófiai, teológiai, szubjektív probléma.

DÖNTÉSELMÉLET KÖZGAZDASÁGI MODELL alapja a hasznosság (utility), „homo oeconomicus”, a hasznosság maximalizálása, feltételezések: - teljes informáltság, - a hasznosság különbségek jól megállapíthatóak, - az eredmények maximalizálhatóak, gondok: - az emberi tényezők, - megszokás (hagyományok), - verseny, - véletlen meglepetés.

DÖNTÉSELMÉLET OPTIMÁLIS DÖNTÉSEK Emberi tényezők hatása! Operáció kutatás. Objektív racionalitás: a kritériumok állandóak, minden alternatíva megismerhető, minden alternatíva értékelhető, a legjobb alternatíva kiválasztható. Emberi tényezők hatása! A ló és a szamár esete!

„nem a valóság a lényeges, hanem az, hogy mi van a döntéshozó fejében” DÖNTÉSELMÉLET HUMANISZTIKUS MODELL (adminisztratív modell) „nem a valóság a lényeges, hanem az, hogy mi van a döntéshozó fejében” az alternatívákat meg kell alkotni (változatképzés), az információk hiányosak (információ szerzés), az információ szerzés drága (költségkorlátok), az információ pontatlan (bizonytalanság), Ezért: csak a kvantifikálható információkra figyel, csak a rövidtávú eredményekre összpontosít.

DÖNTÉSELMÉLET KORLÁTOZOTT RACIONALITÁS Herbert Simon a kritériumok állandóan változnak, az összes alternatíva nem ismerhető meg, a probléma rosszul strukturál, a legjobb alternatíva nem választható ki, A kielégítő döntések problémája.

DÖNTÉSELMÉLET Skinner-féle modell (megerősítési elmélet) Pozitív-negatív megerősítés Leghatékonyabbak azok, amelyek közvetlen kapcsolatban vannak a döntéssel – időben és elvárásokban. Adagolt (megszakításos) megerősítés Pozitív mindig hatékonyabb, mint a negatív Csak az empirikus megismerés eredményes

DÖNTÉSELMÉLET A döntés folyamata: A DÖNTÉS STATIKUS ÉS DINAKIMUS MEGKÖZELÍTÉSE A döntés folyamata: döntési helyzet felismerése (probléma felismerés), döntés előkészítés (probléma elemzés), döntési változatok (alternatívák kidolgozása), döntés = választás, döntésvégrehajtás (rendelkezés, szervezés), ellenőrzés (visszacsatolás),

DÖNTÉSELMÉLET EGYÉNI DÖNTÉSEK Fogoly dilemma Negatív alternatívák ismertek = kockázat Fogoly dilemma

DÖNTÉSELMÉLET CSOPORTOS DÖNTÉSEK Demokrácia – egyszerű többség, - abszolút többség, Pozitívum - a csoport ismeretanyaga nagyobb, - több alternatíva felmerül, - szélesebb körű az elfogadottság, - több szempontú az értékelés, Negatívum - a vezetők manipulálják a csoportot, - alkalmazkodás az átlaghoz - rivalizálás a csoporton belül, - kompromisszumra törekvés, - döntési felelősség hiánya, - csoportok érdekérvényesítése könnyebb,

KONSZENZUS = KOMPROMISSZUM = IDŐ DÖNTÉSELMÉLET KONSZENZUSON ALAPULÓ DÖNTÉSEK a demokrácia, a többség diktatúrája! mi a többség, meddig többség a többség, KONSZENZUS = KOMPROMISSZUM = IDŐ Jó-e a kompromisszumos döntés? a „vezetés nem más, mint a kompromisszumok sorozata” kényelmes,