Behaviorizmus (előzmények)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HOGYAN VÉDHETJÜK MEG A TEHETSÉGES GYERMEKET ÖNMAGÁTÓL Bagdy Emőke
Advertisements

EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
„Tanulás az, ha rájövünk arra, amit már tudunk. Cselekvés az, ha megmutatjuk, hogy tudjuk. Tanítás az, ha másokat emlékeztetünk arra, hogy ő k is éppolyan.
Első előadás.
A közoktatás és a tudás (Csapó Benő: A tanulás és tanítás tudományos megalapozása) Elmúlt évszázad: az iskolázás gyors expanziója → Kimerült! Tartalék:
Etológia.
Csoport munka.
Pedagógiatörténet Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem február 16. Körmendy Zsolt.
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Tanulás A viselkedés viszonylag tartós, az egyén tapasztalatainak következtében létrejövő viselkedésváltozás Lehet: nem asszociatív asszociatív együtt.
A deviancia összetett fogalma
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Tanulás Elemi Kondicionálás Utánzás, modellkövetés Belátásos tanulás
A tanulás idegrendszeri alapjai
A PSZICHOLÓGIA TÉMÁI, TÖRTÉNETE, NÉZŐPONTJAI, MÓDSZEREI
TANULÁS.
Tanulási elméletek, modellek elveinek alkalmazása az oktatásban
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY
Mivel foglalkozik a pszichológia?
TUDÁS és TANULÁS a szervezetben
A „közbülső változók” bevezetése
A magyar pszichoanalitikus mozgalom kezdete
Szociális tanuláselmélet
Én-pszichológia 1930-as évektől
Pszichológiatörténet 8
Altbacker Vilmos Miklósi Ádám Topál József ELTE TTK Etológia Tanszék
Bevezetés a pszichológiába
Bevezetés a pszichológiába
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Megváltozott feladatok a középiskolai kollégiumi nevelésben Egy svédországi tanulmányút tapasztalatai fényében.
KONFLIKTUSPSZICHOLÓGIA
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
Negyedik előadás. Az emlékezés Fogalma: Korábbi tapasztalataink felidéződése a kiváltó inger szükségszerű jelenléte nélkül a megismerés a múltra is kiterjed.
A tanácsadó és a mentor szerepe
NYME-AK Neveléstudományi Intézet Gyógypedagógia Intézeti Tanszék Állatasszisztált terápiák a gyógypedagógiai rehabilitációban Témavezető: Taufer Ildikó.
Pavlov kutyakísérlete
A tanult reflexek Feltételes reflexek.
Három hagyomány a valláslélektanban
Bevezetés a pszichológiába
5. előadás A szociáldarwinizmus után I.
1. zárthelyi dolgozat 60 perc 1.A darwini elmélet előzményei 2.A szociáldarwinizmus kialakulása (19. sz.) 3.A behaviorizmus.
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
A pszichológia mint tudomány
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
A lélektan fogalma, szerepe világunkban
Idegrendszeri plaszticitás
Kognitív pszichológia
MI A COGNITÍV PSZICHOLÓGIA? BME Pszichológia MA Tavasz 2014.
A kriminálpszichológia
Pszichológiai Ismeretek
IKT az oktatásban március 18. Körmendy Zsolt
2. Döntéselméleti irányzatok
A zene transzfer hatása a roma gyermekek tehetséggondozásában
A tanulás pszichológiája
Engedelmesség Milgram kutatása A kísérleti személyek 2/ 3-a úgy volt irányítva, hogy azt higgyék sérülést okoznak más emberi lénynek Az eredmények megismétlődtek.
A személyiség biológiai alapjai
Kutatásmódszertani dilemmák
Behaviorizmus Szociális tanuláselméletek
 A matematikai statisztika a természet és társadalom tömeges jelenségeit tanulmányozza.  Azokat a jelenségeket, amelyek egyszerre nagyszámú azonos tipusú.
Mi a személyiségpszichológia?
Feltételes és Feltétlen Reflex
Tanulási technikák Általános bevezető. Mi a tanulás és miért is kell tanulnunk? a tanulás viszonylag tartós viselkedésváltozás, mely nem mindig nyilvánul.
Varázsos évek, avagy a gyermekkor rejtelmei Dragán Zsuzsanna 2014.
VISELKEDÉSSZABÁLYOZÁS DIMENZIÓI I.
VISELKEDÉSSZABÁLYOZÁS DIMENZIÓI I.
A SZEMÉLYISÉG BEHAVIORISTA MEGKÖZELÍTÉSE
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY
Kultúra és kommunikáció
Tanulás és emlékezet 5. előadás.
Előadás másolata:

Behaviorizmus (előzmények) XIX. századi embergép modell (Descartes, La Mettrie) Objektivista igények megjelenése a pszichológiában McDougall, Pillsbury: A lélektan tárgya a magatartás vizsgálata. Amerikai emberkép: cselekvés, próbálkozás Gyors urbanizáció, iparosodás az USA-ban

J. B. Watson, 1913 Hogyan látja a behaviorista a pszichológiát? (Psychology as the Behaviorist Views It)

A behaviorizmus alapelvei (Watson nyomán) A lelki jelenségekkel, mint viselkedéses alkalmazkodással kell foglalkoznia a lélektannak. A reakciókat meghatározott ingerek váltják ki, a viselkedés részekre bontható. (Környezeti determinizmus és elementarizmus.) S-R! A leírás célja a viselkedés irányítása. Önmegfigyelést, belső folyamatokat ki kell iktatni a pszichológia tudományából. Elfogadható a szóbeli beszámoló (ha nem valami mögöttes realitásra vonatkozik). A beszéd is viselkedés. A gondolkodás belső beszéd.

Watson környezetelvűsége „Adjatok nekem egy tucat egészséges, ép gyermeket és az általam megjelölt környezetet a felnevelésükre, s garantálom, hogy bármelyiket véletlenszerűen kiválasztva olyan szakembert nevelek belőle, amilyet csak akarok – orvost, ügyvédet, művészt, kereskedőt, főnököt, s akár koldust vagy tolvajt is, függetlenül elődei tehetségétől, hajlamaitól, képességeitől, foglalkozásától és fajától.”

I. P. Pavlov hatása a behaviorizmusra Az emésztés fiziológiáját tanulmányozta kutyáknál A feltételes reflex kialakításának felfedezése: tanult válasz! Alalpfogalmak: Klasszikus kondicionálás Feltétlen inger (UCS)→feltétlen válasz (UCR) Semleges inger+feltétlen inger=feltételes inger (CS) Feltételes inger (CS)→feltételes válasz (CR)

Néhány tanuláselméleti fogalom és jelenség rövid áttekintése Diszkrimináció Generalizáció Operáns/instrumentális kondicionálás Az effektus törvénye (Thorndike) Jutalom/megerősítés (elsődleges, másodlagos) Büntetés (elsődleges, másodlagos) Negatív megerősítés Kioltás

B. F. Skinner A személyiség klasszikus behaviorista megközelítése Antiteoretikus Érdeklődése középpontjában az operáns viselkedés állt Szubhumán fajokat és egyedi kísérleti személyeket vizsgált Különböző megerősítési tervek hatását vizsgálta Demonstrálta a viselkedés-formálás folyamatát Alkalmazási lehetőségeket kínált: viselkedés-terápia, zseton-gazdálkodás

Megerősítési tervek Rögzített arányú program (előre meghatározott számú válasz után jön a megerősítés) pl. darabbér – magas válaszszám. Rögzített intervallumú program (előre meghatározott idő múlva jön a megerősítés) pl. napidíj, vizsgaidőszakok – a megerősítés érkezése előtt intenzív válaszadási kedv növekedés, a megerősítés után pausa. Változó arányú program – magas, állandó szinten tartott válaszadási fok. Változó intervallumú program – ha átlagosan rövid az intervallum, akkor magas a válaszszám, ha hosszú, akkor alacsony: kioltódás figyelhető meg. Shaping: fokozatos közelítés megerősítési terve, amikor a kívánt viselkedés spontán nem vagy nagyon ritkán fordul elő. (Babonás viselkedés: mellékes, véletlen kapcsolaton alapul.)

Skinner munkájának gyakorlati alkalmazása Pszichofarmakológia: Drogok viselkedésre gyakorolt hatásának kutatása Oktatás-technológia: programozott oktatás Pszicholingvisztika: a verbális viselkedés elsajátításának folyamata Szervezeti irányítás: alkalmazottak hangulata, munkakedve Pszichológiai problémák terápiás kezelése: viselkedés-terápiás eljárások, zseton-gazdálkodás