Egységes tankönyvek a természetvédelmi mérnök képzés szolgálatában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alapképzések kreditjeinek elismerése a mesterképzésben - a TTK-s megfontolások Dr. Varga Zsuzsa OKT egyetemi docens SZTE-TTIK.
Advertisements

Projektzáró Konferencia Keszthely, március 18. A Környezetgazdálkodási agrármérnöki, illetve a Természetvédelmi mérnöki alapképzési (BSc) szakok.
Kisvállalkozói Szakirány Belső vállalkozásokkal dinamizálni a nagyvállalatokat! Kisvállalkozói Szakirány!
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
DE AMTC MTK Víz- és Környezetgazdálkodási Tanszék
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Minőségi oktatás hatékony vezetéssel az európai dimenzióban
E-SKILLS (DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS) AZ ÉRDEKKÉPVISELETI MUNKÁBAN A STRATOSZ SZÁMÁRA KIDOLGOZOTT VÁLTOZAT Készült a MAT támogatásával, az FSZH közreműködésével.
Mérnökképzés a XXI. század elején Jobbágy Ákos oktatási igazgató BME.
A rendszerépítés változó jogszabályi környezetben A pedagógusképzés a magyar bolognai rendszerben – ELTE IV. Pedagógusképzési nap Papp Lajos ELTE Pedagogikum.
Környezettudományi MSc A Szegedi Tudományegyetemen.
Dr. Juhász Lajos – Dr. Kozák Lajos
Projektzáró Konferencia Keszthely, március 18. A Környezetgazdálkodási agrármérnöki, illetve a Természetvédelmi mérnöki alapképzési (BSc) szakok.
A környezetgazdálkodási agrármérnök és természetvédelmi mérnök BSc alapképzések kompetenciáinak tartalmi értékelése és fejlesztése Dr. habil. Juhász Csaba.
Projektzáró Konferencia Keszthely, március 18. A Környezetgazdálkodási agrármérnöki, illetve a Természetvédelmi mérnöki alapképzési (BSc) szakok.
Dr. Juhász Lajos (DE, MTK)
Projektzáró Konferencia Keszthely, március 18. A Környezetgazdálkodási agrármérnöki, illetve a Természetvédelmi mérnöki alapképzési (BSc) szakok.
Projektzáró Konferencia Keszthely, március 18. A Környezetgazdálkodási agrármérnöki, illetve a Természetvédelmi mérnöki alapképzési (BSc) szakok.
HEFOP P /1.0 projekt e-learning tananyagainak fejlesztése A környezetgazdálkodási mérnöki, illetve a természetvédelmi és vadgazda mérnöki.
Projektzáró Konferencia Keszthely, március 18. A Környezetgazdálkodási agrármérnöki, illetve a Természetvédelmi mérnöki alapképzési (BSc) szakok.
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
Műszaki Tanárképző Tanszék
Gazdasági modellezés,döntési modellek
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc
Biomérnök alapszak (BSc)
„ A pedagógusképzés tartalmi és szerkezeti fejlesztése” című projekt eredményeinek disszeminációja a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karának.
Dr. Tamás János, egyetemi tanár Dr. Juhász Csaba, egyetemi docens
Bemutatkozik a Georgikon
Infrastruktúra fejlesztés a projekt keretében a HEFOP P /1.0 számú „A környezetgazdálkodási mérnöki, illetve a természetvédelmi és vadgazda.
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
Szakképzési programok kidolgozása az FSZ szakképesítésekhez
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
A projekt fejlesztési oldala A projekt fő elemei Fejlesztések Paletta TÁMOP A/1-11/ Csallner András Erik.
Dendrológia előadás Környezetmérnöki Szak Környezettudományi Szak
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
Jankovits László egyetemi docens PTE BTK
Erdőmérnöki Kar QUO VADIS ERDÉSZETI OKTATÁS? Mészáros Károly dékán.
CODEX – „Coordinated Development and Knowledge Exchange on Spatial Planning Methodology” A CODEX projekt fő célkitűzéseinek valamint kulcstevékenységeinek.
A BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM
Matematika oktatás mérnök és informatikai képzésekben
Natura 2000 területek fenntartási tervei
Természettudományi KKK-k elemzésének tapasztalatai Erostyák J. (PTE) – Kiss F. (NYF) – Mezősi G. (SZTE) – Varga Zs. (SZTE)
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
MKE XXXI. Vándorgyűlés, Papa Tankönyvek a könyvtárosképzésben Tóvári Judit főiskolai tanár Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola, Eger Tóvári Judit.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
MEDIÁTOROK GYAKORLATORIENTÁLT KÉPZÉSE
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
Geográfusok a tájvédelmi-, természetvédelmi államigazgatásban Faggyas Szabolcs tájvédelmi referens Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság MTA X. Osztály Természetföldrajzi.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az Országos Képesítési Keretrendszer hatása a képzési és kimeneti követelményekre a felsőoktatásban Temesi József, egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből Rozner Gábor.
SPORTÉLETTAN ALPROJEKT BIOMEDICINÁLIS TANANYAGFEJLESZTÉS TÁMOP E-13/1/KONV A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot.
TÁMOP A/1-11/1 Tananyag általános formai és tartalmi előírásai, valamint az önellenőrzés és teszt szerkesztési, publikálási lehetőségei a CooSpace-ben.
A Környezetgazdálkodási agrármérnöki, illetve a Természetvédelmi mérnöki alapképzési (BSc) szakok képesítési követelményeinek kidolgozása, a szakok beindítása.
Földműveléstan és területfejlesztés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc.
Az átjárhatóság vizsgálata a Gyógy-és fűszernövény-termesztő technológus és a Természetvédelmi mérnöki szakok között Horváthné dr. Baracsi Éva egyetemi.
Kompetenciák tartalmi értékelése : A Természetvédelmi Mérnök és Környezetgazdálkodási Agrármérnök BSc szakok megítélése a munkaadók körében.
VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, március 21. (ISBN száma: ) Dr. habil. Kozári József CSc egyetemi docens GAZDASÁG-
Természetvédelmi mérnök alapszak. Előzmények, alapítás Természetvédelmi szakmérnök- képzés indulása (Dr. Szabó, Dr. Sey) utolsó szakmérnöki.
Ócsai Madárvárta. Ócsai Madárvárta Táborok 2. Miközben a természettel ismerkednek, a résztvevők azt is megtanulják, hogyan tudják ellátni magukat és.
Köszöntjük a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar nevében!
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
F&B Menedzser Szakirányú Továbbképzés
Továbbképzés Ide írja be a tárgyat..
Agrár- és Gazdaságtudományi Kar
Előadás másolata:

Egységes tankönyvek a természetvédelmi mérnök képzés szolgálatában A Környezetgazdálkodási agrármérnöki, illetve a Természetvédelmi mérnöki alapképzési (BSc) szakok képesítési követelményeinek kidolgozása, a szakok beindítása HEFOP-3.3.1-P.-2004-09-0071/1.0 projekt Egységes tankönyvek a természetvédelmi mérnök képzés szolgálatában Dr. habil. Juhász Lajos egyetemi docens oktatási dékánhelyettes (DE, MTK)

Tankönyvek fejlesztése Előzmények: A természetvédelmi képzés néhány tantárgyának elsajátítását előzőleg különböző szemléletű tankönyvek segítették (pl. dendrológia, ökológia, különböző mezőgazdálkodási ismereteket nyújtó könyvek). Ezek terjedelme és felépítése gyakran nem a természetvédelmi mérnök alapképzéshez igazított. Néhány további könyv részben elavult (pl.: Vörös könyv) vagy nem didaktikai céllal íródott, mint az NBmR-füzetek.

Tankönyvek fejlesztése - Minden szak akkreditálási eljárásában a MAB által előírt egyik feltétel, a megfelelő számú és színvonalú tankönyvek, jegyzetek biztosítása a képzésben résztvevők számára. - A természetvédelmi mérnök képzés, és ugyanehhez a képzési ághoz tartozó környezetgazdálkodási agrármérnök BSc programjához a HEFOP 3.3.1. program keretén belül készült tankönyvek minden tekintetben megfelelnek a fenti elvárásoknak és jól szolgálják a képzési célokban megfogalmazott tudással rendelkező hallgatók felkészítését.

Tankönyvek fejlesztése A program során elkészült tankönyvek: (alfabetikus sorrendben) Állattani ismeretek (közös tankönyv a környezetgazdálkodási agrármérnök szakkal) Erdő- és vadgazdálkodás Gerinctelen állatok rendszertana és védelme Gerinces állatok rendszertana és védelme Magyarország természetföldrajza Természetvédelmi jog Természetvédelmi növénytan

Az alapképzés szintjén tárgyalja az alapvető zoológiai ismereteket, felhasználható a környezetgazdálkodási agrármérnök szakon is. - Főbb fejezetei: gyakorlati mikroszkópia, szövettan, fejlődéstan, szervezettan alapjai, fontosabb állat-csoportok.

Az alapképzés (BSc) szintjén több szak részére készült: agrármérnöki szakok, környezetgazdálkodási agrármérnök, vadgazda- és természetvédelmi mérnök. - Mindkét témakörben részletes alapismereteket foglal össze.

- Általános rendszertani áttekintés mellett bemutatja a gerinctelen állatfajok természetvédelmi értékét befolyásoló és a veszélyeztető tényezőket. - Rendszertani sorrendben a természetvédelmi szempontból fontos csoportokat és fajokat ismerteti.

- Az előző tankönyvre épülve mellőzi az általános ismereteket (rendszertan, állatföldrajz stb.), a gerinces fajok és rendszertani csoportok jellemzőivel, védelmi helyzetével foglalkozik. - A nagyobb fajgazdagságú osztályok számos védett fajából a fontosabbak kerültek részletesebben ismertetésre.

- A természetvédelmi képzésben teljesen új, eddig hiányzó tankönyv. Ismerteti Magyarország természetföldrajzi jellemzőit. A természetvédelmi értékek közül a földtani, víztani és tájképi értékek megismerését is alapozza.

- A jogi szabályozás a hatékony természetvédelemben nélkülözhetetlen. A természetvédelmi szemlélet jogban is megnyilvánul. A könyv ismerteti a hazai jog főbb elemeit és a nemzetközi egyezményeket is, összefüggéseiben tárgyalva a jogszabályok következményeit.

- Nemcsak természetvédelmi mérnököknek alkalmas, hiánypótló munka. - Az alapképzés hallgatói (BSc) számára megfelelő tudást és szemléletet közöl, alapoz további, különböző élőhely-típusok kezelésével foglalkozó tanulmányokhoz, segíti a mélyebb elmélyülést is.

Köszönöm a figyelmet!