Biztosításgazdaságtan 3. téma

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vagyonvédelemtől a katasztrófavédelemig.
Advertisements

Biztosítás. Mi jelent a biztosítás? •A biztosítás a nyugalom megvásárlásának egy formája •Ha valamilyen szerencsétlen előre nem látható veszteséget szenvedsz.
TÁMOP Biztosítás a fogyasztókért Dr. Pintér György Az INDRA egyesület elnöke.
Általános biztosításmatematika
Készítette: Márki Nóra, Szalai Szilvia, Engler Katalin
Biztosítók. Bevezetés  Biztonság  A biztosítások célja, hogy előre nem látható, esetleg- vagy biztosan bekövetkező, anyagi következményekkel is járó.
A magyar biztosítási rendszer és a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó főbb biztosítási formák Előadó: Rácz Zoltán.
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
Fókuszban: a díjtábla a lehetséges kérdések és válaszok tükrében Sallai Linda.
Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás
A legfontosabb tudnivalók a Generali mezőgazdasági biztosításairól
Általános biztosítás-gazdaságtani ismeretek
Ingatlanbefektetések elemzése
1 Miről lesz szó a következő 20 percben? I. A tartalékok legjobb becslésének főbb elemei II. A kockázati ráhagyás: CoC megközelítés III. CoC - egyszerűsítések.
10. Tétel Sikeresen működő üzletét az igényeknek megfelelően bővíteni szeretné. Ehhez szüksége van egy üzleti terv elkészítésére. Foglalja össze, hogy.
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
E-KERESKEDELEM SZABÁLYOSAN
Felelősséggel a vállalkozókért! Vezető tisztségviselő felelősségbiztosítása, mint megoldás. Hány vezető beosztású embert kell bebiztosítani? Megnövekedett.
A nemzeti vámjogszabályok
Biztosításgazdaságtan 9. téma
Bg.5 téma A biztosítási piac.
Biztosításgazdaságtan 7. téma
Biztosításgazdaságtan 10. téma
A biztosítás módszere, a biztosítási díj összetevői, modellek
A biztosító mint üzleti vállalkozás kockázatai
Biztosításgazdaságtan 6. téma
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Életbiztosítási Program
Felsőfokú szakképzés Csorba László
Közbeszerzési, Pályázati és Beruházási ismeretek
Miért hozzuk a döntést, mi a cél?
1 Tartalékok értékelése a QIS4-ben Somlóiné Tusnády Paula március 20.
Az elemzés és tervezés módszertana
13. A zillmerezés, mint bruttó
Banyár József: Életbiztosítás 5.
hagyományos életbiztosítások
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
Banyár József: Életbiztosítás Az életbiztosítási piac szereplői, konkurensei és nemzetgazdasági jelentősége.
16. Modern díj- és tartalékszámítás
9. AZ ÉLET-BIZTOSÍTÁSOK DÍJA
A komplex rehabilitáció a kárfelelősség tükrében
Alapfogalmak.
OEP tartalékok a KGFB károkra a Posta Biztosítónál Péli Árpád
MUNKAVÉDELEM 2006/2007. tanév II. félév MEBIR. Munkahelyi egészségvédelem és biztonság MEB Feltételek, és tényezők, amelyek hatással vannak a munkavállalók,
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 5.
Szűrővizsgálat az egészségbiztosításban Balázs Iván Egészségbiztosítási szakértő.
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Számvitel S ZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Előszó Tizenkét előadás (92)
VÁLLALKOZÁSOK MUNKÁLTATÓI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSA. Jogi szabályozás (Ptk. szerint) A kártérítésről: „Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni”
Cégnév Üzleti terv. Célkitűzések A cég hosszú távú céljainak egyértelmű bemutatása –Használjon a cég növekedését alátámasztó kifejezéseket, de legyen.
Hogyan biztosítsuk vállalkozásunkat? Vagyonbiztosítások Győr, október 12. Németh Attila.
Nyugat-dunántúli Igazgatóság A VÁLLALKOZÁSOK FELELŐSSÉGI VISZONYAI, EZEK BIZTOSÍTHATÓSÁGA Csala László október 12.
1 A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltség és Szolgáltató Központ Munkaerőpiaci képzés.
Utazási Irodák Speciális Felelősségbiztosítás 2017
Mintavétel.
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
Üzleti terv bemutatása
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
Vállalkozások pénz és költséggazdálkodása
A közbeszerzés és a biztosítás kérdései
Költség fogalmának értelmezési lehetőségei
Költség fogalmának értelmezési lehetőségei
Előadás másolata:

Biztosításgazdaságtan 3. téma A biztosítás fogalma, elemei, módszere A biztosítás jellemzői A biztosítási díj felépítése, díjszámítási modellek Irodalom: Schneider Klára: A biztosítás gazdaságtana (2001) Csabay Dezső: Általános biztosítástan (Kjk., 1971) Asztalos László: Biztosítási kézikönyv (Aula, 1997) Dögei: Biztosítástan (2001)

A biztosítás fogalma A. Wagner (német szociológus az állami biztosítás és az államszocializmus szószólója, 1896-1898) „Biztosítás az a gazdasági berendezés, amely jövőbeni, egyes, az érdekelt részére véletlen, az adott esetben előre nem látható események hátrányos következményeit egy személy vagyonában azáltal küszöböli ki vagy csökkenti, hogy e hátrányokat megosztja egész sor olyan esetre, amelyeket hasonló veszély fenyeget, de a valóságban nem sújt.”

Manes (Németország, 1930) „A biztosítás nagyszámú hasonlóan veszélyeztetett gazdaság véletlen, felmérhető pénzszükségletének kölcsönösségi alapon történő fedezése.” Ennek a tömör definíciónak volt az elméletben a legerősebb hatása, a többi fogalom-meghatározás legnagyobb része erre épül.

Kuncz Ödön (magyar jogászprofesszor, 1933) „Biztosítás az a gazdasági intézmény, amely lehetővé teszi, hogy valaki ellenszolgáltatás fejében meghatározott esetleges jövőbeli szükséglet kielégítését kapja a biztosítótól, aki az érdekelteket érintő hasonló kockázatok nagy számát egyesíti és az azok által támasztott szükségleteket statisztikai és matematikai alapon a kölcsönös beszámítás segítségével elégíti ki.”

Csabay Dezső „A biztosítás olyan gazdasági-pénzügyi szolgáltatás, mely meghatározott veszélyközösség tagjainak díj ellenében a tagok jövőbeli, felbecsülhető, véletlen károsító események folytán keletkező szükségleteit a kockázatfelosztás módszerével kielégíti, azoknak biztosítási védelmet nyújt.”

Ptk. 536. § (1) a biztosítási szerződésről „Biztosítási szerződés alapján a biztosító meghatározott jövőbeli esemény /biztosítási esemény/ bekövetkeztétől függően bizonyos összegnek megfizetésére vagy más szolgáltatás teljesítésére, a biztosított pedig a díj fizetésére kötelezi magát.”

Bit. 2003. LX. tv. a biztosítási tevékenységről „A biztosítási tevékenység biztosítási szerződésen, jogszabályon, vagy tagsági jogviszonyon alapuló kötelezettségvállalás, mely során a biztosító megszervezi az azonos vagy hasonló kockázatoknak kitett személyek közösségét /veszélyközösség/, matematikai és statisztikai eszközökkel felméri a biztosítható kockázatokat, megállapítja és beszedi a kockázatvállalás ellenértékét /díját/, meghatározott tartalékokat képez, a létrejött jogviszony alapján a kockázatot átvállalja, és teljesíti a szolgáltatásokat.”

Minden fogalmi meghatározásban megtalálható: kockázat, kár, biztosítási esemény, veszélyközösség, véletlenszerűség, biztosítási díj.

Dögei biztosítás definíciója A Bit., a biztosítási tevékenység 2003. LX. tv. megfogalmazását alkalmazza úgy, hogy kiemeli az elemeket (kockázat, kár, veszélyközösség, biztosító, biztosítási díj, tartalékolás). Kizárásos módszerrel fogalmazza meg a biztosítás fogalmát: a klasszikus definícióknak megfelelő tevékenységek köréből a társadalombiztosítás, a különböző önbiztosítási formák kizárásával definiálja a magánbiztosítást. Összehasonlítja főbb jellemzők alapján a magán- és a társadalombiztosítást.

Társadalombiztosítás A magánbiztosítás és a társadalombiztosítás összehasonlítása a főbb jellemzők alapján Biztosítás Társadalombiztosítás Írásbeliség kötelező. Írásbeliség nem kötelező, ill. nincs. A felek szabad döntésén. Általános érvényű, kötelező. Valószínűségszámítási elveken alapul a díj, nagysága függ a kár bekövetkezésének valószínűségétől. Az egyének díja szempontjából másodlagosak a kockázati tényezők. Magánjogi, polgári jogi kategória. Közjogi, társadalmi kategória. Pénzügyi szemléletű, a pénzügyi szellem dominál. A szociális szellem, és a családvédelem az elsődleges. /Megjegyezni kívánjuk, hogy az összehasonlítás nem lehet pontos, hiszen a TB különböző rendszerei között is jelentősek az eltérések./

Asztalos László biztosítási ügylet fogalma „A biztosítás /biztosítási ügylet/ során a társadalmi élet egyes, sajátos helyzetbe kerülő „cselekvői” a biztosítottak a céljaiktól való kedvezőtlen irányú eltérések, a kockázatok pénzben kifejezett, összegszerűen is meghatározásra kerülő következményeinek, a károknak a valószínűségeit hárítják át, ún. biztosítási szerződésben rögzített feltételek között, a pénzben /pénzhelyettesítőben/ kifejezett ellenszolgáltatás, a biztosítási díj fejében az ilyen ügyletekre szakosodott sajátos intézményre, a biztosítóra. Folyt.

Folyt. A társadalom pedig azért hatalmaz fel egyes intézményeket biztosítási ügyletek végzésére, mert az illető vállalkozás tulajdonosai, és vezetői vállalják az egyes biztosítottak kárvalószínűségeit közösségben és időben a biztosításmatematikai és a statisztika törvényszerűségeinek megfelelően egyenlítik ki.”

A biztosítási módszer Alapja: a közös kockázatviselés → a kockázat sokakat fenyeget, de a kár ténylegesen keveseket sújt, ezért célszerű a kockázatokat felosztani a közösség – a veszélyközösség – tagjai között. A biztosítási módszer 2 alapformája: Felosztó-kirovó, azaz kárfelosztó, Kockázatfelosztó, azaz tőkefedezeti módszer.

1. Felosztó-kirovó módszer A „felosztó-kirovó” módszer (rendszer) keretében a már bekövetkezett kárt osztják fel a veszélyközösség tagjai között, többnyire a kockázatarányosság követelményét figyelmen kívül hagyva.

2. A kockázatfelosztó módszer A statisztikai törvényszerűségek felismerése, a valószínűségszámítás eredményei tették lehetővé a kockázat-felosztási rendszer kialakítását. A tényleges múltbeli káralakulásból következtetünk a jövőre vonatkozóan várható károkra. A kockázatfelosztás a jövőben bekövetkező károk költségeit osztja fel a veszélyközösség tagjai között olyanképpen, hogy annak az egyénre eső részét díj formájában előre beszedi. Kialakul a veszélyközösség szervezésével hivatásszerűen foglalkozó biztosítási intézmény, amely a biztosítással fedezett kockázatok szempontjából a kockázat- és kárviselő.

A biztosítási díj felépítése A bruttó biztosítási díj a különböző ráfordítások fedezetére szolgál és a következő elemekből áll: Nettó /tiszta/ kockázati díj + biztonsági pótlék Bruttó kockázati díj + takarékdíj + költségpótlék + nyereségpótlék + biztosítási adó pótléka Bruttó biztosítási díj → egyenértékűség elve → költségfedezeti elv

A biztosítás jellemző vonásai /Asztalos László/ a biztosított az aktív fél biztosítási események kár a biztosító a bizonytalanságot veszi át díj fejében szerződés kötése pénzben történő díjfizetés csakis engedéllyel rendelkező, speciális intézmény foglalkozhat kockázatvállalással különleges bizalmi viszony a biztosító és a biztosított között veszélyközösség kockázat időbeli kiegyenlítése

Fogalmak A veszélyközösség a hasonló kockázat által fenyegetettek közös kárviselés céljából tömörült, illetve intézményesen tömörített csoportja. A kockázatkiegyenlítődés arra szolgál, hogy hosszabb idő alatt a bekövetkezett károk és a veszélyközösségtől befolyt díjak egyensúlyba kerüljenek.

Az egyenértékűség elve azt fejezi ki, hogy a nettó kockázati díjnak fedezetet kell biztosítania a kockázattal összefüggő kárkifizetésekre. /Nézetek!!!/ A költségfedezet elve azt fejezi ki, hogy a bruttó, teljes díjnak fedezetet kell biztosítania még a biztosító ráfordításaira is. A biztosítási díj a biztosító által a biztosítottnak nyújtott biztosítási védelem pénzben kifejezett ellenértéke.

A díjkalkuláció azokat az általános üzemgazdasági összefüggéseket visszatükröző szabályokat tartalmazza, amelyek valamennyi biztosító számára vagy a múltbeli tapasztalatok, vagy a jövőbeli várakozások és a jogszabály által meghatározott díjak kiszámítását teszik lehetővé. A díjpolitika a díjkalkulációval szemben mindig egy-egy biztosító díjainak olyan összefüggő rendszere, amelyben a piacgazdasági környezetük adottságainak és a vállalkozási céljainak megfelelően tudatosan „értelmezik” a díjkalkulációs szabályok automatikus alkalmazásával adódó díjak mértékét.