A biztosító mint üzleti vállalkozás kockázatai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A bizonytalanság és a kockázat
Advertisements

A vagyonvédelemtől a katasztrófavédelemig.
Biztosítás. Mi jelent a biztosítás? •A biztosítás a nyugalom megvásárlásának egy formája •Ha valamilyen szerencsétlen előre nem látható veszteséget szenvedsz.
SZÁMVITEL.
Magyar Export-Import Bank Rt.
TÁMOP Biztosítás a fogyasztókért Dr. Pintér György Az INDRA egyesület elnöke.
A biztosítás és kockázat értelmezése, szükségessége. A kockázatkezelés
A magyar biztosítási rendszer és a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó főbb biztosítási formák Előadó: Rácz Zoltán.
Humán rendszerek, közszféra
Miért fontos? ösztönzi a külgazdasági kapcsolatokat
A legfontosabb tudnivalók a Generali mezőgazdasági biztosításairól
Általános biztosítás-gazdaságtani ismeretek
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Pénzintézetek társadalmi felelősségvállalása és a Green Banking koncepció KOVÁCS Sándor Zsolt tudományos segédmunkatárs.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
4 K 1 ÜZLETI INFORMATIKA SZAKIRÁNY SZÁMÍTÁSTUDOMÁNYI ÉS INFORMÁCIÓELMÉLETI TANSZÉK PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL TANSZÉK IPARI MENEDZSMENT ÉS VÁLLALKOZÁSGAZDASÁGTAN.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A szűk keresztmetszetet okozó termelési tényező
Felelősséggel a vállalkozókért! Vezető tisztségviselő felelősségbiztosítása, mint megoldás. Hány vezető beosztású embert kell bebiztosítani? Megnövekedett.
Műszaki ellenőrképzés
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
DOKUMENTUMKEZELÉS.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Biztosításgazdaságtan 9. téma
Bg.5 téma A biztosítási piac.
Biztosításgazdaságtan 3. téma
Készítette: Bakos Ágnes, Eperjesi Erika (Forrás:
Biztosításgazdaságtan 6. téma
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
A környezeti számvitel és könyvvizsgálat korlátai, lehetőségei és követelményei Dr. Pál Tibor.
Etikusság. Létezik-e a pénzügyekben avagy mi az a közösségi bank?
MNB felügyeleti integráció
Biztosítók irányítási rendszere
Holczinger Norbert aktuárius MNB - Biztosításfelügyeleti főosztály
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
Felügyeleti prioritások 2009-ben február. Stratégia és prioritások  A prioritások szerepe a stratégiai gondolkodásban: - erőforrások összpontosítása.
FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban Október 24. Észak-alföldi regionális szakmai műhelymunka A KézenFogva Alapítvány megjegyzései a kerekasztal.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Kockázat, probléma, változás és dokumentumkezelés Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK TÁMOGATÁSI, ÖSZTÖNZÉSI
Az elemzés és tervezés módszertana
13. A zillmerezés, mint bruttó
hagyományos életbiztosítások
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
Banyár József: Életbiztosítás Az életbiztosítások elvi megkonstruálása Banyár József.
Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
MUNKAVÉDELEM 2006/2007. tanév II. félév MEBIR. Munkahelyi egészségvédelem és biztonság MEB Feltételek, és tényezők, amelyek hatással vannak a munkavállalók,
A hitelintézeti beszámoló
SZÁMVITEL B.Sc. képzés. Cél: információigény kielégítése  külső és belső érintettek Tulajdonosok, befektetők Hitelezők KözvéleményHatóságok Kormányzati.
A hitelintézet prudens működésének szabályozása
Bankmérleg, forrás oldal
4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák.
 Az elmúlt években ki kristályosodtak azok az alapelvek, amelyek meghatározóak a CIB Bank működése során, és továbbra is változatlanok:  Fenntartható.
A szanálás finanszírozása
EGYES PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK SAJÁTOSSÁGAI Készítette: Szabó Gabriella.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Cégnév Üzleti terv. Célkitűzések A cég hosszú távú céljainak egyértelmű bemutatása –Használjon a cég növekedését alátámasztó kifejezéseket, de legyen.
Hogyan biztosítsuk vállalkozásunkat? Vagyonbiztosítások Győr, október 12. Németh Attila.
1 Gazdasági válság és könyvvizsgálat Lázár Juli. 2 Fő változás a BIZONYTALANSÁG.
Modus -Vitalae Gazdasági Tanácsadó Kft. „Pénzügyek-másként, mint eddig”
Nyugat-dunántúli Igazgatóság A VÁLLALKOZÁSOK FELELŐSSÉGI VISZONYAI, EZEK BIZTOSÍTHATÓSÁGA Csala László október 12.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
Dr. Terták Elemér vezérigazgató Budapest, május 12.
C_08.00 és C_10.00 táblák Magyar Nemzeti Bank Pintér Csilla
MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.
Üzleti terv bemutatása
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
Vállalkozások pénz és költséggazdálkodása
SZÁMVITEL.
Kockázat, probléma, változás és dokumentumkezelés
Előadás másolata:

A biztosító mint üzleti vállalkozás kockázatai Készítette: Huszta Dóra Leskovics Éva Mazán Erika Márta Tandari Éva Forrás: Pintér Judit: Kihívások a magyar biztosítási szektor felügyeletében a 21. század elején (Hitelintézeti szemle 2008/2.szám) Banküzemtan órai jegyzet

Biztosítás Csabay Dezső: „A biztosítás olyan gazdasági-pénzügyi szolgáltatás, mely meghatározott veszélyközösség tagjainak díj ellenében a tagok jövőbeli, felbecsülhető, véletlen károsító események folytán keletkező szükségleteit a kockázatfelosztás módszerével kielégíti, azoknak biztosítási védelmet nyújt.”

Mi a kockázat? Az a lehetőség, hogy tevékenységünk, döntéseink tervezett, és tényleges eredménye eltérhet egymástól (tág értelemben). Egy esemény kedvezőtlen kimenetele, azaz anyagi veszteség (szűk értelemben). Az eredménynek a célhoz viszonyított kedvezőtlen eltérésből fakadó anyagi veszteség (a biztosító szempontjából).

10 fajta banki kockázat Hitelkockázat Befektetési kockázat Likviditási Kamatlábkockázat Ország-kockázat Valutakockázat Szabályozási kockázat Működési kockázat Csalás kockázata Mérlegen kívüli tételek kockázata Ezek a banki kockázatok jellemzőek a biztosítókra is.  

Kockázatok a biztosítási tevékenységben: biztosítható kockázatok nem biztosítható kockázatok A kettő közötti válogatás – az un. szelekció a kockázat-értékeléssel, a kockázatok osztályba sorolásával, az elfogadásra vonatkozó döntéssel kezdődik

A biztosíthatóság kritériumai Veszélyközösség (azonos kockázatoknak kitett vagyontárgyak ill. személyek közössége) Pénzalapképzés (tagok befizetéseiből) Díjfizetés (a veszélyközösség tagjainak döntő szerepe van a rendszeres alapképzésben) Véletlenség (véletlen, jövőbeni események okozta szükségletek kielégítése a célja) Felmérhetőség, vagyis tudományos módszerrel analizálható, beleértve a biztosítási kockázatporlasztás módszerét is

A biztosítható kockázatok jellemzői Nagyszámú megfigyelés során becsülhető fel a káresemény bekövetkezési valószínűsége Homogenitás (hasonló jellegűek) Véletlenszerűség: a kár bekövetkezése bizonytalan, okát, és nagyságát sem a biztosított, sem a biztosító nem tudja befolyásolni Felmérhetőség: a kár bekövetkezése, ténye és mértéke egyértelműen leírható, összegszerűen is meghatározható Felbecsülhetőség: a kár a biztosítási matematika és a statisztika által használt módszerekkel is eredményesen elemezhető Nem lehet katasztrofális a káresemény mértéke Függetlenség: a káreset nem növelheti további károk bekövetkezésének valószínűségét Gazdaságosság: a biztosítás gazdaságos mind a biztosított, mind pedig a biztosító számára

Biztosítástechnikai kockázatok a biztosítóra, mint üzleti vállalkozásra jellemző általános és gazdálkodási-vállalkozói kockázat a biztosítási ügyletek végzéséből eredő biztosítástechnikai kockázatok: A biztosítástechnikai kockázat a kár tényleges értékének a várt értéktől való kedvezőtlen eltérését jelenti, illetve az egyenértékűség elve alapján számított kockázati díj elégtelenségét fejezi ki.

A biztosítástechnikai kockázat összetevői: a véletlen a változás a tévedés kockázata

Véletlen kockázat A tényleges kár a vártnál lényegesen nagyobb számú káresemény miatt, vagy a vártnál lényegesen nagyobb összegű károk bekövetkezése miatt haladja meg a számított kockázati díjat.

Változás kockázata A változás biztosítástechnikai kockázat abból következik, hogy a különböző károk bekövetkezésének eredetileg feltételezett valószínűsége az idő múlásával folyamatosan vagy ugrásszerűen, véglegesen megváltozik. A változások érinthetnek néhány kockázatot, de az állomány egészét is.

Tévedési kockázat Két forrásból eredhet: Általában a becslés alapjául választott adatok voltak tévesek vagy elégtelenek, illetve a minta nem reprezentálta megfelelően a vizsgálandó teljes halmazt. Előfordulhattak azonban elvi-módszertani hibák is a becslés eljárás folyamán.

Moral hazard Jelentése: erkölcsi kockázat Az a szituáció, amikor egy intézmény azért vállal vagy vállalhat irreális kockázatokat, mert tudja vagy épp hiszi, hogy a kockázat következményeit végső soron – részben legalábbis – a közösség fogja viselni.

Moral hazard Példa: a vállalatok – mivel maguk mögött tudják az állam kisegítő politikáját – sokkal nagyobb kockázatot vállalnak működésük során, s ez az egész gazdaság kockázatát növeli Ilyen lehet a devizahitelezés esete.

A biztosítási szektor átalakulásának tényezői Deregulációs folyamatok A kommunikációs forradalom hatása Új termékek és értékesítési csatornák megjelenése Biztosítási tevékenység optimalizálása A biztosítók új, globális kockázatai Állami szerepvállalás

A biztosítók új, globális kockázatai Katasztrófakockázat Földrengések vírusjárványok Terrorizmus kockázata 2001. szeptember 11. óta

A globalizáció hatásai a biztosítási szektorra Pénzügyi konglomerátumok kialakulása A pénzügyi szektort érintő liberalizációs folyamatok felgyorsulása A hitelezési gyakorlat átalakulása A nagy ügyfeleknél zajló folyamatok A lakossági ügyfelek szerepének növekedése a bankok portfóliójában

A magyar biztosítási szektor a 21. század elején Változások: Társadalmi-gazdasági helyzet átalakulása FDI megjelenése a biztosítási szektorban EU csatlakozás Biztosítási szektor tulajdonosi szerkezetének kialakulása Közvetlenül banki hátterű Közvetlenül biztosítási hátterű

Köszönjük a figyelmet!