1 Vállalkozásfejlesztés - gyakorlati javaslatok Dr. Imreh Szabolcs SZTE GTK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUKTATÓK ÉS BALLÉPÉSEK A PÁLYÁZATIRÁS ÖSVÉNYÉN
Advertisements

Növekedés-támogatás M27 ABSOLVO. 2 Mi kell a növekedéshez?
Adósság. Adósság Jó hitelRossz hitel Jó hitel Egyes hitelek befektetésnek tekinthetők. Ha valaki azért vesz fel hitelt, hogy olyasmit vásároljon, ami.
Területi koordinációs kapacitások vizsgálata Szepesi Balázs A területfejlesztési értékelések bemutatása – workshop április 2 5.
Kedvezményes források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - az NYDOP
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai.. Témakörök •MFB Zrt. bemutatása •Finanszírozási programjaink –MFB Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Program.
Balatonalmádi március 08.. Új Széchenyi Hitel Program Pályázati dokumentációt figyelni.
2007. április 24. BG Finance Zrt. Meizl József.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Pályázz okosan, pályázati kisokos
Tartalom Gazdasági környezet, a hitelezés feltételeinek változása
PÁTOSZ nap Február 23.. Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 20 éve a vállalkozásokért Célunk: a Közép-dunántúli régióban.
Mikrohitel  Igénybevehetik: Kezdő és már működő mikrovállalkozások, melyeknél a bejegyzés vagy a vállalkozói igazolvány kiváltása már megtörtént  Hitel.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
Sub - Heading GABONAFINANSZÍROZÁS A BANKOK SZEMÉVEL HARKÁNY Papp Dániel – Trade Finance/ Raiffeisen Bank.
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.
Hogyan támogatják a bankok a kkv-k beruházási elképzeléseit? Budapest, november 30. dr. Tamás Gábor.
Vajon mi is az a TVN? Gondolatok a 2009-es „észpénz.net” kampány kapcsán június 4. Turny Ákos igazgató.
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
2009 Merényi Zsuzsanna Közoktatási szakértő-középiskolai tanár
dr. Sztruhár Gyula ügyvezető
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a DDOP
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Szervezetfejlesztés Töviskes Imre.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Készítette: Magyar Orsolya
BG Finance Zrt. Moskovits Pál április 24..
Orvos szakmai programok illeszkedése az ágazati célkitűzésekhez „Építészet a Gyógyulásért 2010-Európai Uniós támogatással” konferencia.
FINANSZÍROZÁSI ELVEK RENTABILITÁS BIZTONSÁG RUGALMASSÁG NORMATIVITÁS
AVIR – intézményi adatmodell K+F+I szekció február 2.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Műhelyvezetők, tanácsadók szakmai napja Csizmazia Sándorné Szakmai vezető Pécs, nov. 10.
Vállalkozói készségek fejlesztése
INNOINFO, A VÁLLALKOZÓI KÖZÖSSÉGI PORTÁL. Miben segíthet az Innoinfo projekt?  kkv-k marketing tevékenységének beindításában  márka/cég ismertségének.
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
LÉPÉSELŐNY EGYESÜLET. LEGYEN JOB(B) A NŐKNEK! LEGYEN MUNKA A NŐKNEK !
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
Elérhető, támogatott hitelkonstrukciók a kkv –k számára.
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
Mikrohitel lehetőségek mikro és kisvállalkozások részére.
„Ötletből pénzt”.
Vállalkozói mikrohitelek
III. További finanszírozási alternatívák
Vállalkozásfejlesztés Kazincbarcika térségében Wächter Balázs.
Kezeljünk válságot fejlesztéssel Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért és a válságkezelésért Kékesi Zsolt igazgató október 1.
A Hajdú-Bihar Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány vállalkozásokat támogató programjai október 1.
Pénzügyi megoldások a válság kezelésére Kelbertné Lenthy Judit vállalati hitelüzletág vezető Szigetvári Takarékszövetkezet
SZÉCHENYI KÁRTYA PROGRAM ÚJDONSÁGOK ÉS HITELEK UNIÓS PÁLYÁZATOKHOZ SZÉP ZOLTÁN fejlesztési igazgató KAVOSZ Zrt.
Az OTP Bank által nyújtott lehetőségek MMK tag vállalkozók számára Budapest, június 16. Mert hiszünk azokban, akik hisznek magukban! Előadó: Dögei.
Pályázat audit. Válság Válság Bevétel kiesés Dráguló hitelek Beruházás finanszírozási nehézségek Aktualitás.
Regionális Vállalkozásfejlesztés Dr. Billo Kármen főosztályvezető-helyettes Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
Modus -Vitalae Gazdasági Tanácsadó Kft. „Pénzügyek-másként, mint eddig”
Kárpát Régió Üzleti Hálózat Dr. Billo Kármen osztályvezető Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
Regionális Vállalkozásfejlesztés Dr. Billo Kármen osztályvezető Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
1 Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Postapartner Program.
Az első lépések a vállalkozás átvilágítása a vállalkozás átvilágítása tájékozódás a forrásokról tájékozódás a forrásokról tervezés tervezés.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
az önkéntes kamarai tagság
KÖFOP Pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozási lehetőségek a Széchenyi Kártya Program keretében.
Mazsu Gergely ügyvezető igazgató
Döntsünk okosan a hitelfelvételről!
Előadás másolata:

1 Vállalkozásfejlesztés - gyakorlati javaslatok Dr. Imreh Szabolcs SZTE GTK

2 Áttekintett kérdések l Pályázati világ l Finanszírozás l Üzletfejlesztési szolgáltatások

3 Pályázati források bevonása előnyök l Vissza nem térintendő ún. puha pénz. l Gyakran érdemi segítség. l Nagyságrendileg komolyabb fejlesztéseket lehet megvalósítani. l Mellékhatás: az előírások következtében relatíve magalapozott fejlesztés.

4 Pályázati források bevonása hátrányok l A forrás felhasználás egyértelműen kötött. l Szükséges lépések megtétele (pályázat, igazolások stb.) l A megvalósítás során jelentkező adminisztratív terhek. l Egyéb „bevállalt” kötelezettségek. l Ellenőrzés, értékelés, nyomonkövetés

5 Pályázatírók bevonása l Gyakran szükséges rossz l Egyre bonyolódik a rendszer - minden ezzel ellentétes ígéret ellenére. l Az esetek nagy hányadában hasznos, hogy van mellettünk „szakértő”. l Kérdés: megvalósításban történő részvétel… l Javaslat: jobb ha ebben is segít, hovatovább ez a fontosabb

6 Javadalmazás l Ha magas fixdíj: nem hiszi, hogy nyerni fog l Biztos nyer: lehet, hogy jobb távol maradni tőle l Javaslat: ráfordításokat fedező fix és százalékos sikerdíj (2-10%)

7 Pályázat kontra projekt l Alapkérdés, hogy nyerni akarunk mindenáron vagy sikeres megvalósítást célzunk meg? l Mérlegelendő mi van, ha tényleg nyerünk l Meg tudjuk csinálni? l Meg akarjuk csinálni???

8 Finanszírozási háttér l Bankok hajlandósága csökken l Egyrészt a banki hajlandóság erősödését segítik elő l Másrészt további alapok lerakása (MFB, lokális alapok)

9 MFB konstrukció l Kifejezetten a gazdasági krízisre adott válaszként értelmezhető a bevezetés alatt álló Új Magyarország Forgóeszköz Hitelprogram. l A hitel forgóeszköz finanszírozásra használható fel, futamideje egy év plusz egy nap. l Öt banknál (MKB Bank, a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, a Takarékbank és az UniCredit Bank) lesz elérhető az új kedvezményes hitelkeret.

10 Javaslatok l Most végképp óvatosan a hitelekkel l Mérlegelni, hogy egyáltalán szükséges-e l Ha érdemi különbség nem tapasztalható, akkor javasolt a számlavezető bank által kínált legkedvezőbb konstrukció választása.

11 Üzletfejlesztési szolgáltatások l Újra reneszánszukat élik l Különösen a donorfinanszírozott verziók… l Különösen tanácsadás, illetve oktatás- képzés l Jobbára a válság „vonalára fűződnek fel”

12 Képzések l Minden amely a vállalkozások kompetenciáit növeli, valamilyen szinten biztosan hasznos, l DE!!!kijelölhető néhány konkrét képzési terület, amely a makrogazdasági folyamatok ismeretében feltétlenül alkalmas lehet a vállalkozások helyzetének javítására. l A képzések kizárólag akkor bírhatnak érdemi vállalkozásfejlesztési hatással, ha a vállalkozások szükségletein alapulnak. Ezért az adott ágazat, illetve lokális vállalkozói csoport igényeinek feltérképezése után, ezeket megismerve, az általános üzleti ismereteken jóval túlmutató ismeretek tárgyában, az ágazatot ismerő trénerek tartják a képzéseket. ÉRDEKÉRVÉNYESÍTÉS!!!

13 Modulok – AMLYEKRE ÉRDEMES LENNE ODAFIGYELNI Modulok – AMLYEKRE ÉRDEMES LENNE ODAFIGYELNI l Kisvállalatok pályázati lehetőségei l Kisvállalatok mindennapi pénzügyei l Lokális marketing l Válságkezelési és túlélési stratégiák

14 Végső javaslat l A vállalkozásfejlesztési beavatkozások meglehetősen sokszínűek l Megfelelő ráfordítások árán mindenki megtalálhatja a számára megfelelő szolgáltatáscsomagot l Makroszinten nem nyújtottak érdemi segítséget… (Mikroszinten fognak???) l Érdemes vergődni vele, vagy inkább az informális kapcsolatainkon nyugvó hátterünkre támaszkodjunk

15 Köszönöm a figyelmet!