Magatartás-gazdaságtan Bizalom, bizalmatlanság, csalás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Módszertan Concordia Discors kutatás keretében •2011 nyarán részt nem vevő megfigyelések •Interjúk Egyetemi terepmunka keretében •Részt vevő megfigyelések.
Advertisements

A gazdaságos közlekedésért... Budapest, FORENSIS Autóklub.
A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
Készítette: Pósa Szabolcs Németh Gábor
Joggazdaságtan levelező Szalai Ákos
GKV - kötelező egészségbiztosítás (előre meghatározott szolgáltatások előre meghatározott önrésszel) A kötelező egészségbiztosítás alapelve: minden biztosítottnak.
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
B2B-marketing – A szervezeti piacok
Koncepció MARKETING Cernat Kati Cernat Kati.
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
Biztosítók. Bevezetés  Biztonság  A biztosítások célja, hogy előre nem látható, esetleg- vagy biztosan bekövetkező, anyagi következményekkel is járó.
Agrárgazdaságtan II. Előadás
1 VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban Bokros Lajos közgazdaságtan és közpolitika professzora vezérigazgató Közép-Európai Egyetem Budapest.
A megbízó-ügynök modell (1)
Érvek, érvelés.
1. Közgazdaságtani alapfogalmak
Ésszerűség - sportszerűség
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
MI 2003/9 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J.. u. 1. E 610. Dr. Margitay Tihamér 2. nap.
Hatalomfelfogások, a hatalom minőségei és a hatalomgyakorlás eszközei
Bizalom, bizalmatlanság, csalás
Bg.5 téma A biztosítási piac.
Készítette: Domokos Márta Losoncz Annamária
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
AZ INFORMÁCIÓ Forrás: Dr. Haig Zsolt: Hadviselés az információs hadszíntéren [Zrínyi Kiadó]
A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai
2. Kockázat (és idő) Joggazdaságtan Szalai Ákos 2013.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Fülemüle informatika verseny
Felsőfokú szakképzés Csorba László
Vezetés – Vezetési Stílusok
Hiányzók: Varga László, Horváth Balázs Szervezeti környezet.
Egyéni döntések a szervezetben
Játékelméleti alapfogalmak előadás
Miért hozzuk a döntést, mi a cél?
Elméleti közgazdaságtan
A marketing piac tartalma
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
Margitay – Mérnöketika KENŐPÉNZ ÉS KORRUPCIÓ 12. óra.
Corvinus Egyetem 1 Az önerős vállalati fejlesztő tevékenység és a vállalat köré szerveződő hálózatok tevékenységének összehangolása MTA Vezetés- és Szervezéstudományi.
A NEMZETKÖZI TŐKEMOZGÁS SAJÁTOSSÁGAI DR. KOVÁCS JÁNOS.
Befektetési döntések Bevezetés
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Amiről szégyenlősen nem beszélünk korrupció és árverseny Korrupció, kiváltó okok, következmények és azok hatása a kereskedő és az importőr piacára. A felhozott.
Mediátor képzés Kártérítés.
Kockázat risk Risiko Риск. memento : Bhopal 1984 Bhopal, India A Union Carbide rovarirtószereket gyártó leányvállalata 40 tonna metil- izocianát (MIC)
Alapsokaság (populáció)
Placebó vagy védőoltás? Tartós megoldást jelentenek-e a reformlépések, vagy csak hiszünk bennük? november 14. Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató.
A megbízó-ügynök modell (2)
2. Döntéselméleti irányzatok
Támogatott döntéshozatal
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
A MEDICSPHERE PROJEKT KÖVETKEZTETÉSEI DR. SOLT KATALIN TÁMOP A-11/1/KONV
Mesterséges Intelligencia 1. Eddig a környezet teljesen megfigyelhető és determinisztikus volt, az ágens tisztában volt minden cselekvésének következményével.
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
1. / Áttekintés ›Az EU természete ›Mikor lehetséges / alkalmas eszköz az EU jog? ›Az EU jogorvoslat keretei ›Tagállammal szembeni EU jogorvoslat ›Kötelezettségszegési.
BME Üzleti gazdaságtan Andor György. BME Jegyzetolvasási-teszt II. ›Október 29. (kedd) ›Jegyzet 6-7. fejezet 2013ANDOR GYÖRGY: ÜZLETI GAZDASÁGTAN2.
MUNKAJOG – 7. Dr. Csőke Rita Munkajog, 2015/2016/2. BME GTK Üzleti Jog Tanszék1.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Válogatott fejezetek a közlekedésgazdaságtanból
A bizalom Készítették: Baráth Andrea Papp Orsolya Szanka Eszter.
A piac és a piacgazdaság
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Környezetgazdaságtan 3. előadás Mikroökonómiai problémák
Munkagazdaságtan kurzus DE GTK
Előadás másolata:

Magatartás-gazdaságtan Bizalom, bizalmatlanság, csalás Bizonytalanság, információ racionalitás. Tragacsok és tragacsmodell. Tökéletlen szerződések. Bizalom és racionalitás. Áru-e a bizalom? A csalás. Tragacsgazdaság. Rabló-pandúr játékok.

Ikerkapcsolatok Bizalom Bizalmatlanság Csalás Információ Bizonytalanság

Tragacsok (1) Haldokló szeminárium a Harvardon (avagy Debrecenben). Röplabdázók a ház mögött. Gyalogos(ok) a piroslámpás kereszteződésben. (Itt tényleg kereszteződésről van szó és nem házról.) Sorban állás, parkolás, átgyaloglás a füvön.

Tragacsok (2) Az efféle viselkedést általánosságban a Az elöbbi példákban az a közös, hogy az emberek viselkedése attól függ, hányan viselkednek meghatározott módon vagy milyen mértékben viselkednek ily módon. Mennyien és milyen gyakran látogatják a szemináriumot, hányan és milyen gyakran röplabdáznak ...vagy parkolnak tilos helyen… Az efféle viselkedést általánosságban a „kritikus tömeg” fogalmával írhatjuk le. (Thomas C. Shelling /1978/)

A kritikus tömeg A radioktív bomlás természete. Kritikus tömeg: kritikius szám, kritikus sűrűség, ktitikus arány, tényleges tömeg. Aktivitás, ami önfenntartó lesz, ha mértéke túllép egy adott minimális szinten.

A kritikus tömeg (2) Az aktivitás mértéke Az érintettek száma,  az aktivitás gyakorisága,  időtartama,  a résztvevők/részt nem vevők aránya,  a tevékenységnek a területhez,  a napok számához vagy  egyéb jellemzőkhöz viszonyított aránya,  a tevékenységek lehetnek folytonosak és visszafordíthatók,  mások visszafordíthatatlanok,  megint mások csak egyszer fordulnak elő,  egyesek alternatívát vagy  többfajta választási lehetőséget kínálnak fel, néha  csak igen és nem lehet a választás, máskor  az arány  az intenzitás vagy  a gyakoriság a választás tárgya.

A tragacsmodell(1) A kritikus tömeg modellek alosztálya. A kölcsönösen függő viselkedés egyik formájára vonatkozik. A használt autók piaca: Ismert, de fel nem mérhető és el nem hárítható bizonytalanság: a piacról kiszorulhatnak a jó kocsik, végső esetben a piac akár fel is falhatja önmagát.

A tragacsmodell(2) Akerlof általánosítja az előbbieket olyan piacokra, ahol az aktorok szükségszerűen egyenlőtlen információkkal rendelkeznek. A bizonytalanság biztos, az aktorok egy része visszahúzódik, a kritikus tömeg nem jön létre. (George A. Akerlof /1970/)

Bizalom és racionalitás (1) A bizalom ellentmondani látszik a piacgazdasági logikának, ami a személyes kapcsolatokat a dolgok tárgyiasult kapcsolataira és azok szerződéses biztosítására építi. A szerződés tehát épp arra szolgál, hogy feleslegessé tegye a bizalmat.

Bizalom és racionalitás(2) Szemben az első benyomással, a bizalom a piacon is nélkülözhetetlen, mert a tranzakciók sohasem bástyázhatók teljesen körül; az információs társadalomban, a tudásiparokban a bizalom fontosabb, mint az ipari társdalmakban volt: a tudás bizalmi áru.

Bizalom és racionalitás(3) A tisztán racionális döntés négy előfeltétele: tökéletes informáltság, egyszerű döntési tárgy, a döntéshozó érdekeltsége az eredményben, a döntés következményeinek azonnali visszacsatolása a döntéshozó sorsára rendkívül ritkán áll rendelkezésre együtt.    A bizalom ezeket a hiányzó feltételeket helyettesítheti bizonyos mértékig.

Szerződések és kiskapuk Noha a szerződések olyan aktorokat kapcsolnak össze, akiknek nincs alapjuk a bizalomra, munkájuk eredményesebb lesz, ha a bizalom is megvan. Ezért a szerződés és a gazdasági jog intézménye a piaci kapcsolatok kikerülhetetlen előfeltétele, a bizalom pedig a kapcsolatok kiegészítő feltétele: csökkenti az ügyleti költségeket, tehát a hatékonyság, sőt esetenként a jövedelem (hálózati, ideiglenes) újraelosztásának az eszköze is.

Bizalmi jószág Minden olyan jószág, amelynek forgalmazásakor a vevő és az eladó helyzete aszimetrikus.  Ha választanunk kell lehetséges utak közül, lehet, hogy a jobbat választjuk és lehet, hogy sosem fogjuk megtudni melyik a jobb. (A. Fleming)  A bizalom a rendszer kenőanyaga.  Bizalom nem adható-vehető. Ha mégis meg kívánjuk vásárolni, akkor helyette  bizalmatlanságot és/vagy  csalást kaphatunk csak.

A csalás  Személyes szolgáltatások (vendéglátás, taxi, stb.);  adózás, társadalombiztosítás;  napidíj és költségelszámolások;  leszázalékoltatás, kórházi ágykihasználás;  távollét igazolása, puskázás vizsgán;  Jegy nélkül a tömegközlekedési járműveken ( etc., etc.). A csalások átszövik az élet mindennapjait (olyannyira, hogy már fel sem tűnik).

A tragacsgazdaság A tranzíciós gazdaságokban elburjánzó csalás nem (elsősorban) morális, hanem szigorúan közgazdasági kérdés: ellehetetleníti a gazdaság normális működését. Ha a becsületes aktor rosszul jár, akkor a tisztesség eltűnik a piacról: vagy tisztességtelenségbe vált vagy megbukik.

Az Akerlof gazdaság Sajátos fogolydilemma helyzet. Alapvető piaci kudarc. Példamutatással nem javítható. Külső garancia lehet hatékony eszköz. Az állam maga is részese a csalási körnek.    Sajátos fogolydilemma helyzet.

Rabló-pandúr játékok: az adózás (1) Adókikerülés: az állammal egyidős kétoldalú fejtörőcske. Az adóelkerülési erőfeszítések csökkennek, ha az ellenőrzés valószínűsége nő, a büntetések nagysága emelkedik, a valós jövedelemszint csökken. Az adóbevételek előteremtése olyan, mint a libatolltépés, minél több tollra akarunk szert tenni, minél kevesebb sziszegéssel. (Colbert)

Rabló-pandúr játékok: az adózás (2)  Közép-Kelet Európa tranziciós gazdaságaiban katasztrófális az adókikerülés mértéke:  Az államot nem érzik magukénak a polgárok  Az adóbeszedési hatékonyság mindenhol rossz Az USA-ban a nettó „haszon”, azaz a közcélokra felhasználható összeg a beszedett adó harmada.