Energiapolitika Készítették: Aranyosi Zoltán Fabula Zsuzsanna

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
Advertisements

Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
Az új épületenergetikai szabályozás
Energia – történelem - társadalom
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
ENERGIATAKARÉKOSSÁG A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN NEMZETI ENERGIAHATÉKONYSÁGI CSELEKVÉSI TERV Gergely Kálmán Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
A távhőszolgáltatás időszerű (hatósági) kérdései
Energetikai folyamatok és berendezések
MEGÚJULÓ, ZÖLDENERGIA FORDULAT Hungary after 2014: A new path for sustainable growth Szabó Imre, január 23.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Merre tart a hazai energiaszektor 2010 tavaszán. dr
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Globalizáció, avagy a nemzeti energiapolitikák alkonya MAGYAR ENERGETIKAI STRATÉGIÁK-műhelyvita június 2. Hegedűs Miklós GKI Energiakutató Kft.
1 „ Energiapolitikai kérdőjelek, lehetséges válaszok” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. MKT Vándorgyűlés, Eger Június.
FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Az energiaszektor stratégiai átalakításának lehetősége és útjai Dr. Fónagy János szeptember 25. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
MIT KELL TUDNI A NUKLEÁRISENERGIA ALKALMAZÁSÁRÓL AZ ÚJ OKJ-BEN
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
Balatonszemes Június A villamos energia közszolgáltatási helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia. Folyamat Kormányprogramban Kormányprogramban OGY határozat-tervezet OGY határozat-tervezet NÉS koncepció: MTA-EMLA,
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
Horváth J. Ferenc elnök Magyar Energia Hivatal Jubileumi Szakmai nap szeptember 16. A VEZETÉKES ENERGIAIPAR SZABÁLYOZÁSÁNAK 10 ÉVES TAPASZTALATAI,
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Civin Vilmos MVM Zrt. „Klímacsúcs” Budapest, február 27. Klímaváltozás és egy állami tulajdonú villamos társaság.
1 Dr. Járosi Márton: MAGYAR ENERGIAPOLITIKA november 27. Energetika és Társadalom Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium energiapolitikai kurzus.
Energia konferencia Székesfehérvár 2008 Dr. Tiborcz Péter Fejér Megyei Önkormányzat alelnök.
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
ÚJ EURÓPAI KIHÍVÁSOK AZ ENERGIAPOLITIKÁBAN MAGYARORSZÁGON Hatvani György helyettes államtitkár.
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
Paksi atomerőmű. A paksi atomerőmű Magyarország egyetlen atomerőműve. Épült: Alapkiépítés: 1760 MWe.
Az Európai Unió energiapolitikája: a harmadik energia csomag
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Városi külső energia bevitel csökkentésének lehetőségei Energetikus energetikusok 2015 Csató Bálint Kaszás Ádám Keszthelyi Gergely.
A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása Lenkei István Műszaki főszakértő A műszaki-vezérigazgató helyettes tanácsadója Energiapolitika 2000 Társulat Energiapolitikai.
Az Európai Unió energiapolitikája Gyürk András Az Európai Parlament képviselője Ipari, kutatási és energiaügyi bizottság.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Az atomenergia szerepe a Nemzeti Energiastratégiában dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének.
Energetikai gazdaságtan
AZ ENERGIAPOLITKA 2000 TÁRSULAT
Előadás másolata:

Energiapolitika Készítették: Aranyosi Zoltán Fabula Zsuzsanna Laluska Zsuzsa Takátsy Fanni Energiapolitika Szeged, 2009. december 3.

Energiapolitika fogalma Az energiapolitika az energiaellátás stratégiája. Ellátásbiztonság–versenyképesség-fenntarthatóság. E fogalomba beletartozik az energiaellátás és az energiagazdálkodás feltételrendszerének a kialakítása, a jövőbeni energiaigények és a számításba vehető energiaforrások tartós összhangjának a biztosítása, a fogyasztóvédelem, a környezetvédelem, a nemzetközi kötelezettségek teljesítését garantáló feltételrendszer kidolgozása, a gazdasági fellendülés szempontjainak figyelembevétele, valamint a társadalmi érdekek érvényesítése.

Az energiapolitika környezete Az energiapolitika a gazdaságpolitikával szorosan összefügg. A magyar gazdaság- és energiapolitikát az európai uniós erőtérben kell megvalósítani. A magyar energiapolitika alapfeladata: az unió energiapolitikájának magyar érdekű befolyásolása a rendelkezésünkre álló politikai eszközökkel.

Történeti háttér negyven éves szocialista időszak - ”Hazánk a vas és acél országa” nehézipar - energiaigényes ágazat - első nagyobb erőművek a nagy gyárakkal, bányákkal összehangoltan lakossági ellátás másodlagos szerepe igények növekedése - energiahordozók felhasználása is megnőtt nem lehetett hazai forrásokból beszerezni  behozatal Szovjetunióból rendszerváltás után erőművek, energiaszolgáltatók - magán, külföldi kézbe

Jelenlegi tulajdonosi szerkezet az egyes ágazatokban Szénhidrogén ipar A MOL Rt. privát tulajdonban. A gázüzletágat a MOL az E.ON-nak adta el. A gázszolgáltatók tulajdonosai nagyrészt multinacionális cégek. Három gázszolgáltatóban jelentős, illetve meghatározó tulajdonos az E.ON.

Jelenlegi tulajdonosi szerkezet az egyes ágazatokban Földgázpiac Teljes forgalmának 83 %-ára terjed ki az E.ON monopóliuma. Az Európai Bizottság nem korlátozta az E.ON-nak a további terjeszkedését. E.ON „szupermonopólium” - a földgázellátástól az áramszolgáltatásig meghatározó szerepet tölt be a piacon

Jelenlegi tulajdonosi szerkezet az egyes ágazatokban Villamos ipar Közcélú erőművek külföldi tulajdona: teljesítmény 77 %, termelés 60 %. 10 nagy erőmű van, négy adja a termelés 80 %-át. MVM Zrt. erőművei (Paks, Vértes): a termelés 41 %-át adják. A HTM-ek révén az MVM Zrt. befolyása a termelésre ma még 60-70 %-os. Az átviteli hálózat az MAVIR Zrt. tulajdonában van. A hat áramszolgáltató három külföldi tulajdonosi csoporthoz (E.ON, RWE, EdF) tartozik.

Villamos-piaci jövedelemviszonyok A villanyárak az indokoltnál nagyobbak ► extraprofit. A villamos piac privát szereplői jelentősen túlfinanszírozottak, ebből adódik a magas árszínvonal, miközben az állami tulajdonú Paks és az MVM 2003-ig veszteséges volt. A rendszer megújítására, jelentős fejlesztésekre, tőkeemelésre nem került sor. A privatizáció óta képződött, mintegy 350 milliárd forint profitot osztalék formájában kivitték az országból.

MVM és Mavir Magyar Villamos Művek Zrt. - MVM Csoport az áramszektor meghatározó, egyetlen nemzeti tulajdonban lévő szereplője tevékenysége : villamosenergia-termelés, átvitel, rendszerirányítás ,áramkereskedelem MAVIR ZRt feladatai: magyar villamosenergia-rendszer irányítása, gondoskodik a szükséges tartalékokról az erőművekben és a hálózaton, elvégzi szükséges felújításokat, karbantartásokat és fejlesztéseket, biztosítja a villamosenergia-piac zavartalan működését, további bővítését, az egyenlő hozzáférést a rendszerhasználók számára, összehangolja a magyar villamosenergia-rendszer működését a szomszédos hálózatokkal, koordinálja a nemzetközi szakmai együttműködéseket, a jövőbe tekintve elkészíti a hálózatfejlesztési stratégiát és javaslatot tesz az erőműpark fejlesztésére. 

Jelenlegi tulajdonosi szerkezet az egyes ágazatokban Távfűtés A városi távfűtő rendszerek ma még csaknem kizárólagosan közösségi (önkormányzati) tulajdonban vannak. A rendszerek hőtermelői a saját tulajdonú fűtőművek, vagy a privatizált városi közcélú erőművek. A lakások a bentlakók tulajdonában vannak. A szolgáltatói tevékenység/felelősség a házak hőközpontjáig terjed. A lakások energetikai megújítását a tulajdonosi és érdekeltségi rendszer széttagoltsága és a lakók tőkehiánya hátráltatja.

Energiamérleg (1990-2008), Petajoule-ban Év Termelés Behozatal Forrás összesen Kivitel Készletváltozás (–) Felhasználás összesen 1990 634,1 653,5 1 287,6 70,8 13,1 1 203,7 1991 624,7 573,0 1 197,7 47,1 -13,1 1 163,7 1992 588,4 515,0 1 103,4 58,7 -14,7 1 059,4 1993 575,3 602,4 1 177,7 84,9 17,0 1 075,8 1994 568,9 585,1 1 154,0 97,6 -11,8 1 068,2 1995 575,0 617,5 1 192,5 98,8 9,1 1 084,6 1996 565,0 663,6 1 228,6 88,0 28,7 1 111,9 1997 549,7 649,2 1 198,9 86,3 25,8 1 086,8 1998 516,8 675,3 1 192,1 79,8 29,0 1 083,3 1999 500,0 657,7 1 157,7 84,4 -4,2 1 077,5 2000 485,2 665,4 1 150,6 82,8 12,7 1 055,1 2001 478,8 675,8 1 154,6 96,6 -29,1 1 087,2 2002 462,8 716,5 1 179,2 106,0 6,4 1 066,8 2003 434,7 786,5 1 221,2 108,2 21,5 1 091,6 2004 425,0 784,7 1 209,7 120,5 1,1 1 088,1 2005 428,0 873,6 1 301,6 140,8 7,5 1 153,2 2006 428,8 884,4 1 313,2 158,9 2,3 1 152,0 2007 427,0 850,9 1 277,9 153,6 -1,1 1 125,4 2008 435,9 868,0 1 303,9 145,3 32,3 1 126,3 www.ksh.hu 2009. 10. 19.

Magyarország energiapolitikája 2008-2020 Energiapolitikáról szóló 40/2008. (IV. 17.) OGY határozat Célok Eszközök Az energiapolitika része, hogy ki kell dolgozni átfogó, országos energiahatékonysági stratégiát nemzeti energiahatékonysági cselekvési tervet

Magyarország energiapolitikája 2008-2020 Hármas célrendszer Ellátásbiztonság fokozása, Fenntartható fejlődés elősegítése Versenyképesség erősítése Feladatok a célokkal összhangban fajlagos energiafelhasználás csökkentése megújuló energiaforrások és a hulladékból nyert energia arányának növelése környezetbarát technológiák térnyerésének elősegítése.

Magyarország energiapolitikája 2008-2020 A célok elérésének eszközei: Politikák közötti összhang (energiapolitika, klímapolitika) Állami és uniós támogatások (Panel Program, ÖKO program) Környezet- és energiatudatos szemlélet kialakítására

Magyarország nemzeti energiahatékonysági cselekvési terve Jogszabályi háttér - 2006/32/EK irányelv Az intézkedési terv megvalósítását elősegítő intézkedések/eszközök: energiapazarlást eredményező szabályozások deregulációja, tájékoztató kampányok ágazati kulcsszereplők, vállalatok bevonása különböző energiahatékonysági akciókba mintaprojektek megvalósítása és propagálása (vállalatok bevonásával) elért eredmények – pl. panel felújítás, napkollektor alkalmazása-széleskörű ismertetése, stb.

Magyarország nemzeti energiahatékonysági cselekvési terve Felelősségi kör/végrehajtás a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Energetikai Főosztálya A cselevési terv célja Közvetlen cél: A rendelkezésre álló források hatékony felhasználásával a lehető legnagyobb megtakarítás elérése a végső energiafelhasználásban. Közvetett cél: Az intézkedések példája által szemléletváltozást  energia valós értéke tudatossá válik. Ez a szemléletváltozás visszahat az erőforrásokkal való bánásmódra és ezáltal a környezetvédelmi és klímavédelmi célok elérését támogatja.

Magyarország nemzeti energiahatékonysági cselekvési terve Fő beavatkozási területek lakossági szektor épületállománya, intézményi szektor épületállománya, az energiaátalakítás, a közlekedés, szállítmányozás, az építészetben tipikus energiafogyasztó termékcsoportoknál, amelyek jelentősebben befolyásolhatják az energiaigények mértékét Ipari szektor Tercier szektor

Magyarország nemzeti energiahatékonysági cselekvési terve Stratégiai illeszkedés Új Magyarország Fejlesztési Terv Az Európai Unió Energiahatékonysági Akcióterve Európai Unió által 2000-ben kiadott Zöld Könyv

Zöld könyv - hazai energiapolitika fő prioritásai az energiahatékonyság a megfelelő energiahordozó-struktúra kialakítása, az energiahordozó-fajták diverzifikálása; földgázfelhasználás részesedése további növekedésének mérséklése a megújuló energiaforrások részarányának növelése az atomenergia felhasználása hosszú távon az energiaellátás biztonságának fenntartásához szükséges és a fogyasztói érdekeket szolgáló versenypiac, továbbá a befektetésbarát gazdasági környezet megteremtése, illetve folyamatos fenntartása az energiaforrás- és szállításdiverzifikáció szélesítése megfelelő stratégiai készletezés feltételeinek megteremtése és folyamatos fenntartása; az Európai Unió ez irányú törekvéseinek részeként jó gazdasági és politikai kapcsolatok szélesítése az energiaszállító és -tranzitáló országokkal

Veszélyek, aktuális helyzet A világpiaci kőolajár változása minden energiahordozóra kihat Klímaváltozás jövőbeli hatásai Gázellátási zavarok hatása az ellátásbiztonság növelése importfüggőség mérséklése EU saját forrásainak jobb kihasználása a nukleáris energia szerepének újragondolása (Az Európai Parlament 2009. február 3-i állásfoglalása az energiapolitika felülvizsgálatáról) Aktualitás: lesz-e gázválság? („enyhülés”: 2008 végéhez képest kb. 8%-kal esett a kereslet, ill. a nyomott olajárak miatt alacsonyabbak a gázárak is) EU – orosz riasztási megállapodás Dec. 1-ére 4,25 mrd köbméter gáz áll majd az ország rendelkezésére + napi 2,3 millió köbméter lekötetlen gáz a délkelet-európai szükségletek fedezésére

Források Magyar Tudomány 2007/1. Csom Gyula:Energiapolitikai prioritások Figyelő, 2009. 48. szám Dr. Járosi Márton: Magyar energiapolitika (előadás) www.ksh.hu www.energiaklub.hu www.parlament.hu www.nfgm.gov.hu

Köszönjük a figyelmet !