Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MEGÚJULÓ, ZÖLDENERGIA FORDULAT Hungary after 2014: A new path for sustainable growth Szabó Imre, 2014. január 23.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MEGÚJULÓ, ZÖLDENERGIA FORDULAT Hungary after 2014: A new path for sustainable growth Szabó Imre, 2014. január 23."— Előadás másolata:

1 MEGÚJULÓ, ZÖLDENERGIA FORDULAT Hungary after 2014: A new path for sustainable growth Szabó Imre, 2014. január 23.

2 ALAPHELYZET A második Orbán-kormány politikája tévút és nem szolgálja Magyarország fenntartható, harmonikus fejlődését - fenntarthatatlan társadalmi és gazdasági folyamatok indultak el Magyarországon.

3 CÉLOK A szegénység jelentős mértékű csökkentése. Mindenki számára előnyöket biztosító fejlődés az oktatás támogatásának és a foglalkoztatás bővítésének segítségével. A környezeti adottságokhoz mindenkor alkalmazkodó gazdasági növekedés. Klímavédelem. Jobb, élhetőbb Magyarország megteremtése.

4 ALAPELVEK A környezeti korlátok tiszteletben tartása - Magyarországon sokkal nagyobb teret kell, hogy kapjon a környezet és az éghajlat védelme. A magyar társadalom jövedelemszerző képességének növelése.

5 KITÖRÉSI PONT Zöldenergia fordulat

6 ZÖLDENERGIA FORDULAT Alaphelyzet - Ma az EU jobban tart a klímaváltozás hatásaitól, mint a globális gazdasági válságtól. Az energiatermelésben új utakat kell keresni. Négy szinten: családi szinten; helyi, közösségi, önkormányzati szinten; határon átnyúló energetikai rendszer szintjén és EU szinten.

7 A MAGYAR HŐENERGIA-RENDSZER Az összes energia 40 %-át az épületekben használják fel Magyarországon: ennek kétharmada megy el fűtésre és hűtésre. A háztartások 17 %-a csatlakozik a távfűtési hálózatra. A jelenlegi épületállomány felújítása, egy széleskörű energiahatékonysági és szigetelési program a gazdaságot is élénkítené. Legalább 100 ezer új munkahely jöhetne létre az építőiparban.

8 KULCSFONTOSSÁGÚ ÜGYEK Legalább 80%-os hőenergia megtakarítást hozhat a lakossági és középületekben egy szigetelési program megvalósítása. A Paksi Atomerőműhöz és a Mátrai Erőműhöz hasonló nagy erőművek nem képesek reagálni az energiaigények természetes változásaira. Az energiatermelést sokkal inkább helyi szintűvé és sokkal alkalmazkodóbbá kell tenni.

9 A VÁLTOZÁS FŐ ALAPELEMEI I. Decentralizált energiarendszerek kiépítése - a hálózati rendszer ne a hagyományos, nagy erőművekre, hanem inkább több, megújuló energián alapuló egységre támaszkodjon.

10 A VÁLTOZÁS FŐ ALAPELEMEI II. A szennyező (fekete energia), nem fenntartható energiaforrások fokozatos kivezetése. Az energiaforrások hozzáférésének igazságosabbá tétele - Ha megfelelő választ akarunk adni a klímaváltozásra, egyik irányelvként az egyenlőség és méltányosság elvét kell követnünk. A zöld forgatókönyv megvalósítása egy jobb és élhetőbb országot teremt, mivel minden közösség számára biztosítja a kitörés lehetőségét.

11 A VÁLTOZÁS FŐ ALAPELEMEI III. A gazdasági növekedés és a fosszilis energiahordozók használatának függetlenítése:  A hosszútávon jó megoldás a zöldenergia fordulat.  Az atomenergia használatát célszerű korlátokhoz kötni.  A zöld programot már most el lehet indítani, párhuzamosan futtatva a fekete technológiákkal 2030-ig, fokozatosan csökkenő mértékben, a tisztaszén technológiák alkalmazásával.  Ezt követően csak a zöld, klímabarát programokat szabad futtatni.

12 AJÁNLATUNK - A ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER MEGÚJÍTÁSA Közösségi programok 90%-os támogatással - lakásonként 2 millió forintos vissza nem térítendő támogatás és a teljes felújításra garantált hitel. A kvótabevételekből izzó és háztartási gépcsere program, 100%-os támogatási intenzitással. A hátrányos helyzetűnek minősített települési önkormányzatok számára közösségi parabolás naperőművek telepítése, szintén 100%-os támogatási intenzitással a kvóta-bevételekből. Vállalkozásszerűen városi személyszállítással foglalkozó cégek elektromos meghajtású személygépjárműveinek beszerzése 80%-os támogatás intenzitással.

13 ÚJ ELEM: A KÖZÖSSÉGI ERDŐGAZDÁLKODÁS Helyi közösségeknek, akár állami területek juttatásával kell kiegészítetett pénzügyi forrásokat biztosítani új őshonos, elegyes erdők telepítésére. Ezen erdők egy része állandó erdőborítás mellett, a helyi biomassza igények kielégítését szolgálja. Kiemelkedően fontos a leszakadó, a Fidesz-kormány intézkedései miatt egyre elszegényedő társadalmi rétegek olcsó, jó minőségű tűzifával való ellátása. Ezzel a megoldással egy kis közösség is (ahol korábban nem volt semmilyen energetikai szolgáltatás kiépítve) hozzájuthat versenyképes, megfizethető villamos és hőenergiához.

14 FINANSZÍROZÁS A jelenlegi számítások szerint az ország összes épületének korszerűsítéséhez 2024-ig évente közel 160-230 Mrd forintra lesz szükség. Évente 25 Mrd forintba kerül a közösségi erdőgazdálkodás beruházási költségeinek támogatása. Ezek a maguk nemében egyszeri befektetendő összegek. A finanszírozást az értékesíthető állami kvóták bevételeiből és a 2014-20 között rendelkezésre álló uniós forrásokból valósítjuk meg.

15 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "MEGÚJULÓ, ZÖLDENERGIA FORDULAT Hungary after 2014: A new path for sustainable growth Szabó Imre, 2014. január 23."

Hasonló előadás


Google Hirdetések